joi, octombrie 09, 2008

Vor si ei o masã caldã!

NECÃJITI Peste 30 de copii, îngrijiti la centrul de zi „Star of Hope“ din Husi au ajuns sã mãnânce, de nevoie, sandwich-uri în locul mesei de la prânz

Au ajuns în aceastã situatie, sustin responsabilii asociatiei, pentru cã nu gãsesc nicãieri întelegere pentru un loc unde sã fie pregãtitã mâncarea caldã a micutilor. Desi Primãria Husi a alocat, an de an, bani pentru ca cei peste 30 de copii ai Fundatiei Star of Hope, sã primeascã o masã caldã zilnic, iatã cã banii nu îsi gãsesc în acest moment destinatia fixatã de CL. Situatia este cu atât mai tristã cu cât cei mai multi dintre copii provind din familii extrem de nevoiase, iar mâncarea de la centru reprezintã adesea singura hranã primitã într-o zi.

Desi s-au dat de la bugetul local, lunar, bani pentru ca toti cei peste 30 de copii îngrijiti în centrul „Star of Hopte“ sã primeascã o masã caldã pe zi, scopul acestei bune intentii nu mai este atins în ultima perioadã. De ceva vreme, copiii din centrul respectiv nu mai primesc masa caldã promisã, ci, la amiazã, mãnâncã pâine cu... ce o fi! Întrebate, reprezentantele „Star of Hope“ recunosc o situatie dificilã pentru cei mici. „Avem bani de hranã, nu banii sunt acum problema. Copiii nostri, peste 30, mãnâncã bine cât de cât la prânz. Le facem sandwich-uri, lor le plac. Stim cã ar trebui mâncare caldã, pentru cã pentru asta ni s-au dat banii. Si ne e milã cã bietii copii, proveniti din familii cu grele necazuri, nu pot avea parte de asa ceva, desi Primãria, recunoastem, a dat de la bugetul local bani ca ei sã fie hrãniti cum trebuie“, a confirmat situatia Rita Rotaru, responsabila centrului Star of Hope.

Nu au unde gãti mâncarea la cei mici!

IMPOSIBILITATE „Bani avem, asa cum am mai spus, Consiliul Local ne-a dat. Dar nu avem unde sã pregãtim mâncarea caldã. Noi aici la centru avem spatiul mic si nu este deloc posibilitatea de a pregãti mâncare. Mai demult ni se pregãtea mâncarea la cantina unui liceu, dar nu s-a mai putut din diverse cauze. Anul acesta vã spun cã m-am dus la majoritatea grãdinitelor cu program prelungit si m-am rugat ca în bucãtãriile lor sã fie pregãtite si cele 30 de portii de mâncare. Cã doar plãtim! Avem bani, dar nu avem unde gãti mâncarea. Am fost refuzati. Ni s-a spus cã nu e spatiu, cã nu au personal care sã facã încã 30 de portii zilnic. Le-am povestit si copiiilor. Desi sunt mici ei înteleg. Dacã am avea un spatiu mai mare, am putea avea bucãtãria noastrã“, a mai spus Rita Rotaru. Marea majoritate a copiilor din centru depind în procent maxim de activitatea acestei institutii, iar asta face ca problema sã capete accente si mai grave. Aici vin dupã orele de curs, aici mãnãncã la prânz, aici îsi fac temele. „Sunt copii care nu au acasã o coajã de pâine, care au pãrintii dependenti de alcool sau bolnavi. Avem cazuri sociale grele. Dar copiii nostri ne sunt buni. 14 au luat premiul I anul trecut si e o performantã“, a mai spus reprezentanta Star of Hope, Husi.

Stim cã nu e sãnãtos sã fie înlocuitã masa de prânz cu sandwich-uri

Întrebatã dacã a mers în audientã la primarul Husului, pentru a explica situatia, Rita Rotaru a precizat: „Am vrut sã vedem dacã gãsim si singuri o posibilitate de a rezolva situatia. Stim cã nu e sãnãtos sã fie înlocuitã masa de prânz cu sandwich-uri, dar n-am avut încotro. Nu am gãsit însã deloc o solutie cu care sã ne descurcãm si o sã mergem la domnul primar, nu avem încotro. El ne-a mai ajutat recent, dar în nume personal. De asta poate cã mi-a si fost jenã sã mai insist. În varã, dupã ce copiii au luat premii multe, domnul Ciupilan a scos de la el din buzunar 27 milioane de lei vechi si a plãtit excursia în Nordul Moldovei la toti copiii din centru. A fost ceva de vis pentru copilasii care poate n-au fost scosi din Husi de când s-au nãscut. Am spus cã poate ne descurcãm cumva, fãrã sã mai batem toatã ziua în usa primarului“, a spus Rita Rotaru.

Sursa: Adevarul de Vaslui

1 comentarii:

Anonim spunea...

Emotionant articolul.
Saracii copii nu au ei nicio vina...
Chiar nu se gaseste un aragaz pentru copii acestia sa manance si ei o ciorba. Pentru 30 de copii ar insemna nu mai mult de 15 portii pentru adulti. Cu doua aragaze cu cuptor si o bucatareasa cu un ajutor doua ar putea sa se descurce intr-o bucatarie de 4X4 m2.

Imi dau si eu cu parerea...poate deja s-au gandit si altii si nu se poate...