luni, octombrie 20, 2008

SFÂNTUL


popa_Mina_Dobzeu_.jpgDRAMÃ Suferinte de neimaginat pentru duhovniciul Mina Dobzeu, internat de urgentã la Spitalul Sfântul Spiridon din Iasi, acolo unde bãtrânul preot a ajuns în prezent cu trupul fãcut „carne vie“ din cauza unor complicatii medicale extrem de grave.

Înainte cu doar 2 sãptãmâni de a împlini 87 de ani, Mina Dobzeu are viata pusã în pericol, culmea, din cauza unui banal medicament (biseptol), de la care preotul a fãcut o alergie gravã. Suferinta bãtrânului duhovnic a stârnit reactii imediate în rândul fiilor lui duhovnicesti, medicii spitalului afirmând cã institutia s-a transformat de doar cãteva zile într-un loc de pelerinaj, cu sute de credinciosi, veniti din toatã tara. Însãsi Înalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei a fost în vizitã la cãpãtâiul pãrintelui Mina, cu care a avut un cuvânt de tainã. În ciuda acestor dovezi de iubire si sustinere venite din partea credinciosilor, cadrele medicale din preajma lui sustin cã duhovnicul nu se simte bine, rãnile fiind greu de vindecat, în paralel cu alte suferinte mai vechi ale bãtrânului.

Soc în rândul miilor de credinciosi, pentru care Mina Dobzeu este si va fi mereu duhovnicul-simbol al ortodoxiei românesti! Pãrintele, care peste douã sãptãmâni va împlini 87 de ani, a ajuns de urgentã la Spitalul Sfântul Spiridon din Iasi, la sectia „infectioase“, dupã ce trupul sãu a fost grav afectat de o iritatie provocatã de administrarea în exces, se pare, a unui medicament banal, biseptol. În urmã cu câteva zile, Mina Dobzeu a fost dus la spitalul municipal din Husi, de unde a fost trimis la Iasi, ca urmare a agravãrii stãrii sale de sãnãtate. Din ceea ce se stie în acest moment, se pare cã medicamentul nociv i-a fost administrat preotului de cãtre personalul care îl îngrijea în chilia sa din Episcopia Husilor, iar imposibilitatea medicilor huseni de a opri iritatia gravã a pielii pacientului, i-a determinat sã îl trimitã la Iasi. Aici, Mina Dobzeu a ajuns în îngrijirea medicului specialist, Gabriela Miftode. În ciuda încercãrilor medicale imediate, starea bãtrânului s-a ameliorat într-o micã mãsurã, rãnile deschise fiind greu vindecabile. Asistentul medical care îl vegheazã pe Mina Dobzeu sustine cã sãnãtatea bãtrânului duhonvinc este subrezitã inclusiv de o infectie urinarã, dar si de alte afectiuni cronice ale acestuia. „Rãnile sunt greu de vindecat, dar s-a mai ameliorat, fatã de cum a venit de la Husi. I se aplicã tratament si i se dau toate îngrijirile pãrintelui, care este optimist“, a spus asistentul medical Iulian Hoamea.

mina_Dobzeu_2.jpgSute de credinciosi din toatã tara, la cãpãtâiul lui Mina Dobzeu!

DIN IUBIRE! Desi se aflã de doar câteva zile în spital, iar cadrele medicale si reprezentantii Episcopiei Husilor au vrut sã mentinã discretia asupra celor întâmplate cu pãrintele Mina, fiii spirituali ai unuia dintre cei mai iubiti duhovnici din întreaga tarã, Mina Dobzeu, tot au aflat ce se întâmplã cu acesta. „De câteva zile, spitalul nostru s-a transformat în loc de pelerinaj. Sute de credinciosi vin valuri-valuri si nu mai reusim sã facem fatã vizitelor din Alba-Iulia, Bucuresti, Suceava, de oriunde. La usa pãrintelui sunt oameni de pretutindeni si trebuie sã recunoastem cã asta îl oboseste mult. Vin sã se închine, sã îl vadã, sã îi aducã ceva. Îi cer binecuvântãri, plâng pentru el, nici nouã nu ne vine sã credem cât de iubit este acest preot. Desi abia poate vorbi, nu refuzã oamenii, le dã binecuvântarea. Stã pe spate si asta nu face bine deloc la rãnile de pe spinare. E o situatie cu care nu ne-am mai confruntat“, au declarat cadrele medicale, care au anuntat cã pãrintele va mai rãmâne o perioadã de peste douã sãptãmâni în spital.

mina_Dobzeu_3.jpgMina Dobzeu a plâns când l-a vãzut lângã patul sãu pe însãsi ÎPS Teofan al Moldovei!

SUSTINERE Medicii au confirmat faptul cã în urmã cu douã zile, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei a fost în vizitã la pãrintele Mina. Acestia sustin cã întâlnirea l-a emotionat profund pe bãtrânul duhovnic, care a lãcrimat la vederea Mitropolitului Teofan, lângã patul sãu de suferintã si l-a numit „prietenul meu cald“. „Au avut o discutie de tainã, dar care i-a fãcut mult bine pãrintelui“, a mãrturisit asistentul medical care îl îngrijeste permanent pe duhovnic. Este cunoscut faptul cã ÎPS Teofan îi poartã pãrintelui Mina un respect deosebit, fapt ce l-a determinat sã ajungã în grabã la cãpãtâiul lui Mina Dobzeu.

Sfântul Anticomunist!

Despre Mina Dobzeu si rolul sãu în credinta ortodoxã a ultimelor veacuri, mai cu seamã în contextul „erei antihristilor“ si a demolatorilor de biserici, cuvintele nu vor fi în stare sã redea niciodatã personalitatea complexã a botezãtorului lui Nicolae Steinhardt. Eroul din închisorile comuniste, cel care i-a trimis 7 scrisori lui Ceausescu, prin care îl mustra fãrã retineri pe temutul dictator pentru ruinarea fãrã milã a bisericilor, a intrat în sufletele credinciosilor, câstigându-si prin ani grei de temnitã locul în sufletul românilor. A fost încarcerat, prima datã, la Galati, apoi la Jilava, Gherla si în colonia de muncã din Delta Dunãrii. La Jilava s-a întâlnit cu ilustri oameni de culturã ai vremii: Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Sergiu Al. George, iar la Gherla cu Alexandru Zub, Alexandru Ivasiuc si Vasile Vasilache, cel din urmã ajuns vicar al Episcopiei Românesti din New York. Aflat la închisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a convertit la credinta ortodoxã pe marele cãrturar Nicolae Steinhardt, care, din iubire pentru pãrintele ce l-a adus la credinta ortodoxã, i-a închinat pagini alese în cartea sa de cãpãtâi, „Jurnalul Fericirii“.

Sursa: Adevarul de Vaslui

0 comentarii: