sâmbătă, octombrie 18, 2008

Domnule presedinte, nu doriti un gem de caise?

RECUNOSTINTÃ Bãtrânele gratiate de Bãsescu i-au pregãtit presedintelui opt borcane cu gem de caise

I-au pregãtit 8 borcãnele cu gem de caise presedintelui Traian Bãsescu, însã nu stie cum sã le trimitã sefului statului, în asa fel încât sã ajungã toate, întregi la Cotroceni! Acesta este darul de multumire pe care bãtrânele arestate de la Vetrisoaia, Diamanta Botezatu, 89 de ani, si fiica sa, Ecaterina, 68 de ani, l-au pregãtit în aceastã toamnã, pentru presedintele care le-a gratiat în 2006, când Justitia le-a încarcerat pe amândouã, pentru neplata unor amenzi penale. Mai mult, bãtrânele sustin cã si din productia de gem de gutui i-a trimis douã borcãnele lui Bãsescu, însã „domnii din Iasi“, care le-au luat delicatesele si au pretins cã le vor duce la Cotroceni se pare cã nu s-au tinut de cuvânt.

ACASÃ Toamnã frumoasã la Vetrisoaia, acolo unde gospodãriile cochete îsi deschid larg portile pentru a primi povara de recolte adunate de pe câmpurile muncite peste an. Dacã vrei sã ajungi la tanti Diamanta si la fiica sa, Ecaterina, poti întreba pânã si copiii gãsiti pe strada mare de „bãtrânele arestate“! Toti îsi vor arãta drumul! Diamanta va împlini peste douã zile vârsta de 89 de ani si, din câte se stie, rãmâne drept cea mai vârstnicã detinutã, gãzduitã în democratie de Penitenciarul Vaslui. Culmea, ieri, cele douã bunicute se amuzã acum de cele suferite în 2006, când Justitia le-a pedespit cu detentia pentru neplata unor amenzi penale. Si-au strâns toate de pe câmp, si-au umplut cãmara si acum stricã nuci pe prispa casei. A trecut timpul si nu mai poartã dusmãnie în suflet nici mãcar fiului vitreg din cauza cãruia au ajuns în arest. Ba spun cã a fost „ca un hop“ pe care ti-l dã Dumnezeu sã-l treci si îsi amintesc despre cele 30 de femei gãsite în celula Penitenciarului. „N-am crezut sã ajung, dar am ajuns. Dar nu-mi pare rãu. Acolo, când ne-au dat jos din masinã, niste detinuti râdeau de noi si strigau “babelor, ce cãutati?! Ati venit sã muriti la puscãrie?“. Apoi, în celulã erau încã vreo 30 de femei. Tinere, frumoase, de mi-era milã. Care spunea cã i-a dat în cap la bãrbat, care cã a furat din buzunare. S-au purtat frumos cu noi, dar tot râdeau si spuneau cã n-au mai vãzut bunici la arest“, spune tanti Diamanta. Acum e bine. Vine des la casa fiicei, arestatã atunci si ea în aceeasi spetã. „Suntem bine. Nu ne mai trebuie pãmânt. Dã-l încolo“, s-a convins Ecaterina.

8 borcãnele de gem pentru Traian Bãsescu!

MULTUMIRE Pentru cã le-a gratiat, când toatã lumea se uita uimitã la televizor, privind cum octogenara si fiica sa de 66 de ani (în 2006), spijinite în bastoane, erau conduse în celulã, Traian Bãsescu le-a rãmas femeilor în suflet. Îi scriu acatiste la bisericã de sãnãtate, vorbesc despre el ca despre un salvator si, mai frumos, s-au gândit la presedinte chiar si atunci când si-au pus la punct proviziile pentru iarnã. „Vorbesc mereu cu fata (Ecaterina, n.r.) si spun cã noi nu i-am recunoscut cu nimic la dom’ Bãsescu. Ne-a salvat, cã noi acolo muream. Am fãcut gem de caise, bun, si 8 borcãnele i le-am pus deoparte pentru dom’ presedinte. Dar cum sã i le ducem, cã în postas n-am încredere. Nici adresa lui n-o stiu“, spune, cu vãditã pãrere de rãu, bãtrâna Diamanta. Mai mult, femeia sustine cã în urmã cu câteva zile, niste domni din Iasi au înselat-o. Au venit la ea, au pozat-o, au mai întrebat-o ce face si au spus cã sunt de la Iasi, dar cã de la Vetrisoaia pleacã direct la Cotroceni, la Traian Bãsescu. „Eu când am auzit, m-am gândit sã trimit la dom’ presedinte ceva. Dar nu era gata gemul nostru si, vã rog sã mã credeti, am împrumutat la vecinã. Mi-a dat douã borcãnele cu gem de gutui. Le-au luat si dusi au fost. Dar nu cred cã le-au dus ei la Bãsescu, cã am fi vãzut la stiri ceva“, crede Diamanta.

Gratiindu-le pe bãtrâne, Bãsescu a vrut sã dea o lectie Justitiei din România!

Povestea celor douã femei a uimit, în 2006, întreaga tarã. Douã bãtrâne, mamã si fiicã, abia mergând ajutându-se de cârje, erau duse la închisoare. Nu-si achitase amenzile penale de câte 600 de lei si Justitia le-a transformat pedeapsa în zile de detentie. Traian Bãsescu a avut o interventie clarã la acel moment, precizând cã imaginile cu celor douã „infractoare“ stârnesc milã, dar si indignare, iar el le va gratia. Dar nu o va face, pentru cã femeile ar fi nevinovate, ci pentru cã nu va admite niciodatã ca Justitia din România sã aplice legea numai în cazul celor slabi si mãrunti, fãrã putere, iar în fata marilor jefuitori ai acestui neam, sã stea neputiincioasã. Bãtrânele, desi n-au înteles mesajul presedintelui, au rãmas cu sentimentul cã Traian Bãsescu le-a salvat. Iar pentru cã în satul lor, de când e lumea, orice faptã bunã se rãsplãteste, ele vor sã îi arate recunostinta presedintelui, dupã posibilitatea lor: 8 borcãnele cu gem!

Sursa: Adevarul de Vaslui

0 comentarii: