luni, octombrie 20, 2008

Un copil al Husului, maestru la sah


tudor_sfarlog1.jpgPERFORMANTÃ De ani de zile, Husul este un adevãrat izvor de talente. Începând cu muzicã si terminând cu sporturile olimpice, municipiul dintre vii se laudã cu talente care duc faima urbei în cele mai îndepãrtate colturi ale lumii. Putini huseni stiu cã unul dintre cei mai puternici jucãtori de sah din lume provine de pe aceste meleaguri. Se numeste Tudor Sfârlog si s-a nãscut în Husi în 1990, fiind un geniu al sahului european si mondial. Cum, în 1992, pãrintii s-au mutat din Husi în Sibiu, Tudor i-a urmat, acolo descoperind magia sahului. De ani de zile, acesta câstigã titlu dupã titlu, fiind la un pas de a ajunge Maestru al Federatiei Internationale de Sah.

În curând, Tudor Sfârlog, care este elev în clasa a XI-a, la Colegiul National „Gheorghe Lazãr“ din Sibiu, va obtine si titlul de Maestru al Federatiei Internationale de Sah, un titlu de care-l despart doar câteva puncte în clasamentul international. Totul a început în urmã cu 10 ani, când micutul Tudor nu stia mai nimic despre jocul de sah. Avea 9 ani când primul sãu antrenor, maestrul sibian Gheorghe Rãsinaru, i-a explicat cum se mutã piesele pe tabla de sah. „Am început sahul din întâmplare. Eram în clasa a doua, când domnul profesor Gheorghe Rãsinaru a venit la scoalã pentru a face o selectie la Scoala Sportivã. Initial, m-am dus din curiozitate, din câte îmi amintesc nu mutam corect piesele, înainte de primul meu antrenament. Sahul este mare mea pasiune, alãturi de care mi-am petrecut deja nouã ani, încercând aproape zilnic sã muncesc pentru a putea obtine rezultate dintre cele mai bune“, spune Tudor Sfârlog. La vârsta de 12 ani, a început sã lucreze cu un alt antrenor, Marius Ceteras, cu care colaboreazã si astãzi. Ceteras este cel care l-a ajutat sã obtinã rezultate remarcabile, mai ales cã si-a dorit un elev care sã-i depãseascã performantele ca jucãtor. „De când l-am vãzut prima datã jucând pe Tudor, am simtit cã e capabil de asta. Când am participat împreunã, la primele turnee, mã surprindea de fiecare datã. Când mã trezeam dimineata, Tudor era deja cu sahul în fatã si analiza ceva partide. Chiar dacã e un bãiat foarte dotat intelectual, doar perseverenta în muncã l-a ajutat sã obtinã rezultate remarcabile“, spune Marius Ceteras. În doar câtiva ani, Tudor Sfârlog a ajuns cel mai bun sahist din tarã, fiind considerat un geniu al acestui sport. Nu a fost usor. Cum, antrenorul Ceteras locuieste în Alba Iulia, familia bãiatului a trebuit sã facã tot felul de concesii. „Am petrecut cel putin un week-end în fiecare lunã la Sibiu, antrenamentele durând câte 6-8 ore pe zi. Acum, mai colaborãm si pe Internet. Tudor are anul acesta dublã legitimare, la Clubul Municipal de Sah Alba-Iulia si CS Medicina Timisoara. Echipa din Timisoara joacã în Superligã, anul trecut a fost vicecampiona României pe echipe. La turneele de juniori reprezintã clubul din Alba Iulia, la cele de seniori clubul din Timisoara“, explicã antrenorul Ceteras.

Campion al României, Tudor face cinste husenilor

În prezent, tânãrul colaboreazã cu maestrii internationali Romeo Milu si Gergely Szabo. În anii acestia, a obtinut multe premii la competitiile la care a participat, peste 100 de concursuri de sah. Printre acestea, se numãrã medalia de argint la Campionatul European de Sah Rapid sub 18 ani, Subotica-2007, o medalie de bronz cu echipa României la Campionatul European sub 18 ani, Szeged-2008, locul IV cu echipa României la Campionatul European de Sah Rapid sub 18 ani, Subotica-2007, patru titluri de campion national de juniori, titlul de campion national de sah practic în 2005. De asemenea, Tudor este triplu campion national de juniori si vice-campion national de juniori, în 2006 si 2008. Este vicecampion european de sah rapid individual, locul 4 cu echipa României la Campionatul European de sah rapid pe echipe, campion national de sah, campion national de sah rapid, vicecampion national de blitz, maestru al sportului si a obtinut locul 3 cu echipa,la Campionatul European. Este campion national scolar la acest sport. „Sunt convins cã elitele au sanse în România. Dacã un olimpic, un sportiv face mare performantã, atunci va reusi cu sigurantã sã gãseascã sprijinul de care are nevoie. De asemenea, cred cu tãrie cã ne putem tine elitele în tarã si le-am putea promova în concordantã cu rezultatele lor cu putinã bunã-vointã“, spune Tudor Sfârlog.

Sursa: Adevarul de Vaslui


0 comentarii: