NECAZ O familie din Husi, formatã din 6 suflete se aflã la un pas de a ajunge pe strãzi, deoarece adãpostul dintre ruinele fostei case nationalizate de pe „Stefan cel Mare“, unde ani la rând au trãit, va fi si el demolat. Oamenii sustin cã Primãria a „uitat“ sã le dea si lor o locuintã socialã, asa cum au dat celorlalte familii, iar scoaterea în stradã cu forta i-ar determina sã se sinucidã, au amenintat ei.
GREUTÃTI Dupã „perioada de miere“ a noului mandat, se pare cã primarul Husului, Ioan Ciupilan, are de rezolvat tot mai multe ecuatii administrative, cu un grad de dificultate socialã mai ridicat, de la o zi la alta. Una dintre ele ar fi aceea a familiei Chiriac, „uitatã“ de autoritãtile locale pe strada „Stefan cel Mare“, printre ruinele clãdirii de la nr. 91. În urmã cu câteva luni, rromii din cel mai hulit imobil al Husului, considerat nu doar inestetic si infect, dar nesigur pentru cele aproape 100 de familii de rromi care îl populau, a fost propus spre demolare, noul proprietar luând decizia de a-l elimina din peisaj. Reprezentantii primãriei au improvizat niste camere într-o clãdire a Goscomloc-ului, pt a-i muta pe rromi. Unii au fost norocosi, altii însã, care au primit doar teren pentru constructia de locuinte, mai putin. Familia Chiriac, Jana, 37 de ani, si Matei, 48 ani, cu cei 4 copii ai lor, au rãmas sã locuiascã si dupã „marea evacuare“ între dãrãmãturile imobilului. Ieri, acestia au ajuns în biroul primarului, însã discutia cu acesta nu le-a adus liniste rromilor somati sã pãrãseascã adãpostul.
„Ne dãm foc în fata Primãriei si gata“
AMENINTÃRI La fata locului, pare greu de crezut cã printre ruinele fostei clãdiri, pot locui oameni cu copiii minori. „Proprietarul a spus cã luni sã iesim în stradã si de aici. Sã plecãm! Dar unde sã ne ducem? La alte familii care au fost aici, vreo 40, le-au dat camere sã stea, nouã nu. Astãzi am fost la dom’ primar si el ne-a spus cã ne-a dat o camerã. Este adevãrat cã ne-a dat, dar e micã, e foarte micã. Noi suntem sase persoane, iar camera are 2 pe 2 metri pãtrati. Nu stim ce sã facem”, a reclamat Jana Chiriac, 37 de ani. Femeia sustine cã a locuit în imobilul demolat de când s-a nãscut si nu are pe nimeni care ar putea sã îi ofere un adãpost. Mai mult, ea si bãrbatul ei au amenintat, la supãrare, cã îsi vor da foc în semn de protest, însã nu aceasta ar fi metodã de rezolvare a problemei.
Locuintele sociale, temã grea si pentru Ciupilan!
În mandatul precedent, doctorul Tudor Stafie a avut, pe lângã infrastructura dezastruoasã, si lipsa caselor sociale, ca problemã de cãpãtâi. Zilnic, pe toatã durata celor patru ani, la Primãrie se prezentau huseni care solicitau o locuintã, însã în toatã aceastã perioadã, desi s-a avansat ideea accesãrii unor proiecte europene care sã sustinã financiar ridicarea de clãdiri destinate cazurilor sociale, nimic nu s-a concretizat în acest sens. În noul mandat, se pare, problema celor fãrã locuinte proprii... recidiveazã. Sute de cereri sunt si acum în sertarele institutiei, iar la audientele tinute de primarul Ciupilan nu lipsesc niciodatã husenii fãrã case.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu