DESCOPERIRE În situl arheologic din marginea comunei Cretesti, ieri, specialistii în arheologie au descoperit al saptesprezecelea schelet din necropola existentã în aceastã zonã si identificatã încã din 2002. Se bãnuie cã scheletul are o vechime de peste 3000 de ani, iar epoca în care a fost îngropat este cea a bronzului, dupã cum a relatat profesorul de istorie Vicu Merlan.
Sãpãturile din situl arheologic de la Cretesti au dat roade! Ieri, un schelet despre care se spune cã ar fi vechi de aproape 3000 de ani si ar apartine unei mari cãpetenii de trib sau unui preot, a reprezentat descoperirea zilei. Cel care coordoneazã întreaga activitate în sit este profesorul de istorie Vicu Merlan, cunoscut opiniei publice drept autor al tezei potrivit cãreia, în zona comunei Oltenesti, ar exista o serie întreagã de «vulcãnei noriosi». Profesorul Merlan a sustinut cã scheletul descoperit este unul cu atât mai important, cu cât asupra sa a fost gãsit un pandantif special, purtat, conform datelor istorice, numai de cãpeteniile tribale sau de preoti. Sigur pe sine, Vicu Merlan a dat detalii necesare: «Eu cred cã vechimea acestui schelet este de peste 3000 de ani, însã acest lucru, mult mai în detaliu, va fi stabilit de specialisti. Conform modului în care a fost îngropat, cred cã apartine epocii bronzului. Este al saptesprezecelea schelet pe care îl descoperirm prin sãpãturi în sit, iar asta ne întãreste convingerea cã avem de-a face cu o necropolã. Primele descoperiri le-am fãcut în 2002, iar de atunci, an de an, noi organizãm sãpãturi», a declarat profesorul Vicu Merlan.
Descoperirea de la Cretesti, necesarã stabilirii obârsiilor!
SEMNIFICATIE Descoperirea acestor schelete, despre vechimea cãrora se crede cã poate varia între 3000 si 5000 de ani, dupã cum sustine profesorul Merlan, este importantã pentru a stabili vechimea vestigiilor care apartin populatiei zonei. «Este foarte importantã descoperirea asta, deoarece astfel se va stabili mult mai bine istoria adevãratã a loclului. Oamenii din Cretesti, dar si din toatã zona, se pot mândri cã apartin unei civilizatii cu o asemenea vechime, pe care, eu, personal, o apreciez la aproape 5000 de ani», a precizat Vicu Merlan. Acesta a mai spus cã a initiat sãpãturile în situl arheologic de la Cretesti, motivat de faptul cã e interesat de istoria locurilor, fiind si profesor în aceastã comuna.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu