SMECHERII IMOBILIARE. Afaceristul husean Aurel Cãciulã este implicat într-un tun imobiliar de aproape 100.000 de euro, la care se adaugã afaceri dubioase cu terenuri, în tot Husul.
Aurel Cãciulã trebuie sã dea socotealã în fata legii privind modul în care a cumpãrat mii de metri pãtrati de teren în Husi, folosindu-se de firma la care este actionar majoritar, Vasea SRL, de fiul sãu Mãdãlin, dar si de functionari din Primãrie. Fapta s-a petrecut în timpul cât în fruntea primãriei era Tudor Stafie, cel care i-a „pasat“ lui Cãciulã numeroase lucrãri din oras, plãtite din bani publici. Cum banii nu erau o problemã, Cãciulã a tot cumpãrat terenuri si a pus la punct o suveicã, pentru a se pierde urma tranzactiilor. A cumpãrat teren de la diversi mostenitori, la preturi foarte mici, dupã care le-a revândut, folosindu-se de firma Vasea SRL. Problema tine de modul în care acesta a cumpãrat pãmânturile, pentru cã acestea apãreau din senin în dreptul unor mostenitori care erau sfãtuiti sã-i vândã lui Cãciulã. Pentru a se asigura de tranzactie, acesta fãcea cu mostenitorii un precontract. Cu alte cuvinte, cei de la primãria condusã la acea vreme de Stafie le dãdeau mostenitorilor douã optiuni: ori despãgubiri infime, ori pãmântul cu conditia sã-l vândã lui Cãciulã!
Din hârtiile oficiale, rezultã cã mostenitorii lui Cãciulã erau trecuti pe liste de despãgubiri de ani de zile. Erau trecuti pe anexe, la despãgubiri, deci primãria nu avea de unde sã le dea teren. În mod ciudat, în urma presiunilor fãcute de afacerist, fostul primar al Husului, Tudor Stafie, a gãsit terenul pe care mostenitorii îl cereau de ani de zile. Asa se face cã filiera mostenitori-Cãciulã a functionat perfect, având la bazã ilegalitãti de culise produse cu complicitatea sefilor municipalitãtii. Unul dintre titlurile de proprietate eliberate la presiunile lui Cãciulã, cel cu numãrul 146451, apartinând mostenitorului Neculai Maxim, nici nu este semnat de prefect, ceea ce întãreste suspiciunile legate de legalitatea acestor tranzactii. Alãturi de Cãciulã, în tot acest scandal este implicat si fostul primar Stafie, care a scos terenurile nu se stie de unde....
Terenuri scoase „din mânecã“ de fostul primar Stafie
În 2005, la ordinul primarului Stafie, la nivelul municipiului Husi s-a întocmit anexa 23, prin care persoanele cãrora nu li s-au putut asigura terenurile la care aveau dreptul erau trecute la despãgubiri. Pe cele 23 de pozitii se aflau diversi mostenitori, oameni cãrora li se recunoscuse dreptul de proprietate, dar cãrora nu li se putea asigura si terenul aferent. Printre acestia, la pozitia 20 apãrea numele Maxim T.Neculai, care era trecut la despãgubiri. Anexa era semnatã de primarul Stafie si secretarul Calestru. Pe 22 mai 2006, ca din senin, se gãseste teren în Husi si mostenitorul Maxim este pus în posesie de functionarii Primãriei. Conform procesului verbal 22527/22.05.2006, „ing. Beschieru I. Cristian, din partea primãriei municipiului Husi, si dl. Maxim T. Neculai, domiciliat în Husi, str. Mihai Eminescu, nr. 2, privind predarea, respectiv primirea terenului în suprafatã de 1.700 mp, situat în Husi, str. 1 Decembrie, nr. 39, conform planului de amplasament si delimitare a corpului de proprietate“. Semneazã Beschieru, din partea primãriei, si Maxim, fostul proprietar. O treabã ciudatã, în spatele cãreia se afla afaceristul husean Aurel Cãciulã, în complicitate cu sefii de la Primãrie.
Vânzãri între membrii sfintei familii Cãciulã
În momentul în care s-a încheiat procesul verbal de predare-primire a terenului din strada 1 Decembrie, functionarii de la primãrie i-au „atârnat“ lui Maxim si un plan de amplasament. Pe planul respectiv, apãreau patru vecini: Florin Cãpitanu, Ciscã Ioan, Chirilã Eugen, Biru Ioan. Primul nume atrage atentia. Florin Cãpitanu este prima victimã a familiei Cãciulã, în goana ei dupã terenuri luate cu japca. În octombrie 2006, primãria Husi eliberezã un certificat de urbanism pe numele lui Florin Cãpitanu. Omul era vecin cu terenul lui Maxim, iar familia Cãciulã pusese deja ochii pe acel teren. Cu sprijinul stabilor din primãrie, Cãciulã, constãntean de origine, este fraierit de afaceristul Cãciulã, în mod grosolan. Cum? În mare secret, în numele lui Florin Cãpitanu, prin intermediul lui Mãdãlin Claudiu Cãciulã, se vinde suprafata de 282,75 mp cãtre ... Cãciulã Aurel, asociat unic al Vasea SRL Husi. Fapta se petrece în 20 octombrie 2006, zi în care, în mod ciudat, se elibereazã si certificatul de urbanism nr. 706, din partea primãriei Husi. „Contract de vânzare-cumpãrare - Între subscrisii Cãciulã A. Mãdãlin-Claudiu, domiciliat în municipiul Husi, str. Cãlãrasi, nr. 8, mandatarul lui Cãpitanu Florin, domiciliat în municipiul Constanta, Bulevardul 1 mai, nr. 82A, bl. 104, sc. D, et. 2, apt. 54, judetul Constanta, împuternicit prin procura specialã autentificatã cu numãrul 670, din 27 iunie 2006, de Biroul Notarial Public Bulumac Marin, cu sediul în municipiul Vaslui, delegat pentru sediul din municipiul Husi, judetul Vaslui, în calitate de vânzãtor, si societatea comercialã Vasea SRL, cu sediul în municipiul Husi, strada Erou Arhire, nr. 2, judetul Vaslui, reprezentatã de asociat unic Cãciulã C. Aurel, domiciliat în municipiul Husi, strada Eroilor, bl. 6, sc. A, et. 2, apt. 11, jud. Vaslui, în calitate de cumpãrãtoare“ - asa sunã contractul de vânzare încheiat între membrii familiei Cãciulã, în 20 octombrie 2006. Pretul vânzãrii? Pentru 282,75 mp teren curti constructii, fãrã constructii pe el, Mãdãlin Cãciulã „încaseazã“ de la tatã, Aurel Cãciulã, suma de 10.000 RON, adicã 100 de milioane de lei vechi. Se realizeazã încheierea de autentificare la notarul Bulumac si, din acel moment, familia Cãciulã se declarã proprietara celor 282,75 mp. Cel mai probabil, Cãpitanu nici nu stie cã terenul sãu a fost vândut...
Urmãtoarea victimã: Neculai Maxim
Odatã fraierit mostenitorul Cãpitanu, al cãrui teren s-a tranzactionat între tatã si fiu, prin firma Vasea SRL, familia Cãciulã pregãteste urmãtorul tun imobiliar. Este ochit terenul din vecinãtate, se cautã, cu sprijinul si complicitatea functionarilor din Primãria Husi, un mostenitor mai amãrât, care este pus în posesie pe acel teren. Cu o singurã conditie: vânzarea sã se facã cãtre Aurel Cãciulã, prin aceeasi societate, Vasea SRL. Asa apare în scenã Neculai Maxim, cel cãruia în 2005 primãria nu avea de unde sã-i dea teren si îl trecuse la despãgubiri. Domiciliat în str. Mihai Eminescu, nr. 2, bãtrânul Maxim, în vârstã de 73 de ani, este fortat sã primeascã terenul si sã-l vândã cãtre Vasea SRL. În aprilie 2008, simtind cã nu mai are de stat în Primãrie, Tudor Stafie îl ajutã pe Cãciulã sã punã mâna pe teren si îi face pretitlu de proprietate lui Maxim. La finele lunii mai 2008, Maxim primeste 1.700 mp de teren în strada 1 Decembrie, nr. 39, în vecinãtatea celuilalt teren detinut de Vasea, pe filiera Cãpitanu. Se face, în mare grabã, un titlu de proprietate, care este trimis la Prefecturã, pentru a fi validat de Comisia Judeteanã de Fond Funciar. Aici, se descoperã cã, de fapt, totul este o manevrã de culise a familiei Cãciulã. Cum? Terenul de 1.700 mp este cumpãrat de Vasea SRL, prin asociat unic Aurel Cãciulã, la pretul de 300 milioane lei. Pentru aceasta, Cãciulã întocmeste un antecontract de vânzare-cumpãrare cu Maxim, în care scrie: „Pretul declarat al vânzãrii este de 30.000 Lei, din care eu, promitentul-vânzãtor (Neculai Maxim, n.n.) declar cã am încasat de la reprezentantul promitentei-cumpãrãtoare (Aurel Cãciulã, prin Vasea SRL) azi la data încheierii antecontractului, suma de 2.000 Lei, urmând ca suma de 28.000 Lei sã o încasez la autentificarea contractului de vânzare-cumpãrare în formã autenticã, respectiv la 15 zile de la obtinerea titlului de proprietate“. Adicã, bãtrânul Maxim primeste 20 de milioane, la încheierea antecontractului, iar restul dupã titlul de proprietate se întoarce semnat de la Prefecturã. Cãciulã nu e prost si-si dã seama cã riscã sã piardã banii, asa cã nu se aruncã prea tare în joc.
Total evaziune fiscalã - 90.000 de euro!
Cã, familia Cãciulã face evaziune fiscalã ne-o demonstreazã modul în care s-au fãcut cele douã tranzactii cu terenuri. În primul caz, fiul îi vinde tatãlui un teren de 282 mp la un pret de 34 lei/mp, desi valoarea de circulatie era aproape dublã - 58 lei/mp, în al doilea caz, Aurel Cãciulã cumpãrã de la bãtrânul Maxim cei 1.700 mp la un pret de 17 lei (!) pe metrul pãtrat. O încãlcare a legii fãcutã cu bunã stiintã de afacerist, cãruia nu i-a pãsat de lege nici cât negru sub unghie, vorba românului. Douã terenuri alãturate, pe care Cãciulã face un joc smecheresc. Primul este trecut drept intravilan, iar al doilea, spre uimirea tuturor, este extravilan, desi ambele sunt situate în interiorul Husului. Se mai pot face si alte calcule. La un pret minim de 50 de euro pe metrul pãtrat, terenul lui Cãpitanu valora 14.500 de euro, în timp ce terenul lui Maxim trebuia sã se vândã cu 85.000 de euro. În total, aproape 100.000 de euro. Ori, familia Cãciulã i-a prostit pe mostenitori cu o sumã de 10.000 de euro, acestia nestiind nici mãcar ce vând. În acest moment, tranzactia cu Maxim a intrat în impas. Comisia Judeteanã de Fond Funciar are serioase dubii cu privire la modul în care s-au fãcut aceste tranzactii si a cerut politiei sã verifice legalitatea acestora.
„Scrieti, cã asa îmi cresteti notorietatea!“
„Am cumpãrat eu vreun teren? Nu. Atunci, care e problema? Nu stiu cine l-a pus în posesie pe Maxim, a fost o lucrãturã de la Primãria Husi, nu am eu nicio treabã cu asta. Eu am fost în opozitie, nu am prins lucrãri publice, o stie tot Husul. Eu am încheiat antecontract pe acel teren, care este o râpã, ce investitii sã fac acolo? Trebuia ca tranzactia sã se facã în 30 de zile, dar nu s-a fãcut. Cât priveste terenul lui Cãpitanu, omul a împãrtit terenul cu tatãl sãu si eu am cumpãrat terenul. Ce conteazã pretul la care am cumpãrat? Am 100 de terenuri, nu sunt ale statului, ce importantã are cât am plãtit? Stiu eu cum stã treaba, dar nu-i problemã. Eu nu mi-am dorit sã ajung deputat, dar acum mai tare mã îndârjiti si o sã mã faceti sã lupt. Scrieti ce vreti, cã asa îmi creste notorietatea, vã asigur eu“ - Aurel Cãciulã.
Cãciulã, implicat (si) în mafia lichidatorilor
Poate afacerea care l-a fãcut „celebru“ în Husi pe afaceristul Cãciulã este modul în care a demolat fostul hotel al orasului. Afacerea a fost gânditã împreunã cu liberalul Liviu Iacob, cel care poartã responsabilitatea într-o serie de afaceri cu firma Prodivex. Printre altele, Iacob a detinut ani de zile fostul hotel din Husi, fãrã sã plãteascã impozit. La un moment dat, când lucrurile s-au „împutit“, lichidatorul judiciar Iacob s-a gândit sã scape de clãdire. Cum? Vânzând-o lui Aurel Cãciulã, cel care a plãtit o sumã foarte micã pentru ea. Imediat ce s-a vãzut proprietar, Cãciulã a dãrâmat clãdirea hotelului, spre nemultumirea husenilor. Acum, în locul hotelului, este o gaurã uriasã si doar cei mai bãtrâni îsi mai amintesc de frumusetea clãdirii reprezentative pentru Husul anilor '30-'40.
3 comentarii:
Hotul de Husi acuma vrea sa fie debutat;))
mananci kkt vacare
ai dreptate Anti-caciula.. toti hotii vor puterea in orasul asta
Trimiteți un comentariu