joi, octombrie 09, 2008

Ciupilan intervine în dosarul „Casei Faerstein“

LUPTÃ Rãzboiul pentru redobândirea „Casei Faerstein“ ajunge din nou în instantã, dupã ce fiul si fiica evreului Bercu Faerstein, stabiliti de multi ani în Bucuresti, au deschis proces pentru recuperarea casei pãrintesti.

Sansele de izbândã ale adevãratilor proprietari sunt din ce în ce mai mari, dupã ce noul primar al municipiului Husi, Jan Ciupilan, a spus recent cã a ajuns si el la concluzia cã „la retrocedarea acelei case s-au comis o serie de nereguli“. Principala vinã care revine functionarilor din Primãria Husi din perioada primarului Ioan Costin, este aceea cã au retrocedat, cu rea credintã, imobilul lui Bercu Faerstein (de la numãrul 13), culmea, urmasilor... vecinului acestuia, medicul Dumitru Calciu (de la numãrul 15)! Aceastã fapã gravã a prejudiciat nu doar mostenitorii de drept ai lui Bercu Faerstein, dar si pe chiriasii din imobil, o familie care locuia acolo încã din 1973.

SUSTINERE Epopeea „Casei Faerstein“, retrocedatã în 2004, continuã, iar adevãrul pe care vor sã îl scoatã la ivealã atât mostenitorii lui Bercu Faerstein, cât si fostii chiriasi ai imobilului (dati afarã, odatã cu asa zisa retrocedare a casei nationalizate), pare cã este unul si acelasi cu convingerile actualului primar, Ioan Ciupilan. Primarul Husului sustine cã si el crede cã în acest dosar s-au fãcut destul de multe erori sau chiar fapte ilicite, la fel cum s-a gafat flagrant si în alte dosare de retrocedãri avizate de Primãrie de-a lungul vremii. Dar, a punctat alesul, în cazul casei Faerstein, lucrurile îi sunt cunoscute si crede cã dosarul meritã “puricat“. “Trebuie restabilit totul de la A la Z. Au venit la mine oamenii, fostii chiriasi, care mi-au spus cum au stat lucrurile când s-a retrocedat casa de pe strada General Teleman. Multe sunt neclare, în dosarul de retrocedare. Eu mã implic în verificãri. Trebuie revãzut în cele mai mici detalii cum s-a dat, cui s-a dat. Dacã rãul a plecat de la retrocedare, atunci Primãria va plãtit tot ce au gresit functionarii, dar vor rãspunde si ei, cei direct vinovati“, a spus primarul Ciupilan. „Am fost la domnul primar în audientã si ne-a spus cã stie de cazul nostru. Mi-a spus probleme din dosar si se vedea cã stia de tot ce s-a întâmplat. Ne-a promis cã ne ajutã, cã nici lui nu îi convine ca Primãria sã fie crezutã capul rãutãtilor“, a declarat Elena Grãmadã, chiriasa alungatã din casa evreilor, de cãtre cei care au obtinut imobilul prin diverse tertipuri.

Au retrocedat Anei Niculescu, locuinta... vecinilor!

ISTORIE Casa Faerstein, asa cum este cunoscut imobilul din strada General Teleman (fostã Republicii, nr. 13) a apartinut comerciantului evreu Bercu Faerstein, tatal lui Anton Celaru si al publicistei Sanda Faur. Imobilul familiei de evrei Faerstein, a fost instrãinat de Primaria Husi, printr-un act de retrocedare, emis in 2003 pe numele Anei Niculescu din Galati, dar incredibilul situatiei stã în faptul cã Ana Niculescu nu are „nici în clin, nici în mãnecã“ cu familia evreului Faerstein, ea fiind de fapt nepoata vecinilor acesteia, doctorul Dumitru Calciu. Ea a cerut casa bunicului, medicul Dumitru Calciu, dar autoritãtile i-au dat casa evreilor, trecuta pe lista monumentelor istorice. Bercu Faerstein a locuit pe strada Republicii nr. 13, iar Dumitru Calciu, pe aceeasi stradã, dar la numarul 15. Documente clare aratã cã în 1984, Casa Calciu a fost demolatã, în vederea construirii blocurilor din centrul Husului.

Când adevãratii mostenitori au cerut casa pãrinteascã, li s-a respins cererea.

REFUZ Mostenitorii evreului Bercu Faerstein au depus cerere de retrocedare la Primãria Husi în 1996, dar a fost respinsã de autoritati. O problemã a fost si aceea cã numele lor nu coincideau cu ale pãrintilor. De mentionat cã Anton Celaru, de 87 de ani, pe numele sãu adevarat Iosif Faerstein, s-a numãrat printre victimele comunismului. Originea evreiascã i-a adus multe necazuri în fostul regim, el si sora sa, Sanda Faur, au fost nevoiti sã-si schimbe numele adevãrate, pentru a putea urma o facultate si pentru a putea sã îsi gãseascã un serviciu. „Cererea noastra a fost depusã in 1996, dar a fost respinsã. Noi am vrut sã ne recuperãm casa parinteascã, dar au spus cã nu mai existã. Stiam cã încã mai este în picioare, dar nu puteam dovedi. Între timp, am gãsit acte importante care sã arate adevãrul si despre casã si despre noi. Poate si varsta a fost aceea care ne-a impiedicat sã luptãm cu birocratia“, a declarat Sanda Faur. „Din 1973, noi stãm cu chirie în aceastã casã. Pe 12 martie 2004, Palcu, cel care a cumparat casa de la Ana Niculescu a venit si ne-a spus cã imobilul a fost retrocedat doamnei Niculescu, iar ea, imediat l-a vândut. Si am pornit procesele“, a spus Elena Gramada, chiriatã.

„Eram tentat sã las nedreptatea sã fie pedepsitã de Dumnezeu“

Cea care si-a dat semnãtura pe toate actele acestei retrocedãri contestate, garantând legalitatea ei, a fost fosta secretarã Maria Calestru. Care a fost interesul adevãrat si filiera prin care s-a „operat“ în acest caz, este greu de stiut în detaliu. Cert este cã imobilul, desi vechi, situat în plin centrul urbei, valoreazã suficienti bani, cât sã poatã fi modernizat si valorificat apoi la un pret care sã le aducã noilor profit. Firesc, cei care au gândit planul, n-au luat în calcul cã urmasii lui Bercu Faerstein si amãrâtii de chiriasi îsi vor da si ultimul ban pentru a se lupta în instantã. „Am fãcut procurã unui om de încredere din Bucuresti, pe care l-am trimis sã deschidã procesul la Husi în aceste zile. Poate cã nu mi-as mai fi dat silinta ca la anii mei, sã umblu prin procese, dar când am vãzut cum se zbat chiriasii, niste strãini, pentru casa noastrã, am spus cã nu se pot lãsa lucrurile asa. Eram tentat sã las nedreptatea sã fie pedepsitã de Dumnezeu, dar vãd cã e cazul sã o corectãm noi, cât încã suntem vii“, a declarat fiul lui Bercu Faerstein.

Sursa: Adevarul de Vaslui

0 comentarii: