vineri, octombrie 24, 2008

Prea-cuviosul Mincinos Cãciulã Sfântul


biserica.jpgTERTIP DE POLITICIAN Curentat de ideea cã ar putea fi deputat, Aurel Cãciulã a ajuns sã se foloseascã pânã si de sfintele icoane ale românilor! Acesta a împãrtit mii de icoane în speranta cã va pãcãli electoratul cu falsa sa credintã!

În plinã pre-campanie electoralã, unii candidati cautã sã epateze cu orice pret, în încercarea disperatã de a strânge cât mai multe voturi. Este si cazul lui Aurel Cãciulã, controversatul afacerist husean. Acesta a comandat câteva mii de icoane cu Sfânta Parascheva, cu stampila „Sfintit“ pe verso. Miile de icoane au fost distribuite prin bisericile din oras. Multi dintre preotii din Husi cred cã au fost manipulati de Cãciulã, dar nu îndrãznesc sã spunã mai multe, de teamã cã vor avea probleme cu sefii ierarhici. Zeci de localnici sunt indignati de gestul deplasat al afaceristului husean si cer conducerii Episcopiei Husilor declansarea unei anchete interne, pentru a vedea cine se face vinovat de acest scandal electoral.

Biserica Ortodoxã Românã a ajuns la dispozitia afaceristilor verosi din tara aceasta, care manipuleazã credinciosii dupã cum le dicteazã interesele personale. Un exemplu în acest sens se petrece la Husi, unde preotii au fost manipulati de un afacerist, în goanã dupã voturi. Fapta s-a petrecut acum câteva zile, când mii de iconite cu Sfânta Parascheva au fost împrãstiate prin bisericile din oras, în numele familiei Cãciulã. Mare le-a fost uimirea credinciosilor ortodocsi din oras, atunci când au citit „dedicatia“ de pe verso: „ Aceastã icoanã a Sfintei Cuvioase Parascheva vã este dãruitã tuturor binecredinciosilor crestini prin bunãvointa si dragostea, Fam. Cãciulã Aurel si Vasilica, Anul mântuirii 2008“.

vijiianu_alexandru_husi5599.jpgPreotul Vâjâianu: „Sunt consilier PSD, dar nu am nicio treabã cu actiunea dlui Cãciulã“

În prag de campanie, sfânta familie Cãciulã dãruieste icoane bisericesti credinciosilor, demonstrând cã Biblia nu greseste când spune cã, la sfârsitul lumii, vor apãrea tot felul de vestitori mincinosi. Pentru a afla adevãrul despre implicarea preotilor din protopopiatul Husi în împãrtirea acestor icoane, l-am abordat pe pãrintele Ioan Radu, consilier eparhial. „Nu stiu nimic, nu am nicio implicare în aceastã poveste. Am fost sunat si întrebat de cineva din Husi despre împãrtirea acestor icoane, dar nu am avut nicio implicare. Prea-Sfintitul Corneliu este la Londra si, când se va întoarce, va face o anchetã privind modul în care s-au împãrtit icoanele. Eu, personal, nu am dat niciun ordin sã fie împãrtite aceste icoane si nu am vorbit cu niciun cãlugãr sã le împartã. Nici nu am idee unde sunt tipãrite. Trebuiau ca aceste iconite sã aibã trecutã si tipografia unde au fost tipãrite, dar, din ce-mi arãtati, nu existã asa ceva“, a explicat preotul Radu. Preotul inspector Alexandru Vâjâianu, consilier local PSD, a fost si mai vehement: „Da, sunt donatie de la familia Cãciulã, au voie. Nu e campanie electoralã, asa cã... Dacã era campanie electoralã, era mai rãu. Asa, nu au gresit. Iatã, eu vã donez dumneavoastrã icoana asta. Am fãcut ceva rãu?... Eu sunt consilier local PSD, dar nu am fost implicat deloc în campania dlui Cãciulã, în actiunea asta, nici nu am zis la bisericã sã-l voteze lumea. Dânsul mi-a fãcut strãni, catapeteasmã, am spus asta în bisericã, la oameni, dar nu le-am spus sã-l voteze“, a spus preotul Vâjâianu.

aurel_caciul111.jpgAsta este legea pe care o calcã în picioare „deputatul“ Cãciulã!

Pentru o mai bunã informare a cititorilor, am consultat prevederile legii care guverneazã activitatea de producere si comercializare a obiectelor de cult în România, inclusiv tipãrirea unor iconite. Iatã ce spune legea nr. 103 din 22 septembrie 1992, privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult, publicatã în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 244, din 1 octombrie 1992:

„Art. 1. - Biserica Ortodoxã Românã si celelalte culte religioase au, în exclusivitate, dreptul de producere si valorificare a obiectelor si vesmintelor de cult, precum si de tipãrire a cãrtilor de cult, a celor teologice sau cu continut bisericesc, necesare practicãrii cultului. Prin obiecte de cult, în sensul prezentei legi, se înteleg vasele liturgice, icoanele metalice sau litografiate, crucile, crucifixele, mobilierul bisericesc, cruciulitele si medalioanele cu imagini religioase specifice cultului, obiectele de colportaj religios si altele asemenea. Se asimileazã obiectelor de cult si calendarele religioase, precum si produsele necesare exercitãrii activitãtii de cult, cum ar fi tãmâia si lumânãrile, cu exceptia celor decorative si a celor pentru nunti si botezuri. Se asimileazã obiectelor de cult tipãriturile de cult, manualele si cursurile teologice necesare desfãsurãrii activitãtii din institutiile de învãtãmînt religios ale cultului respectiv.

Art. 2. - Producerea sau valorificarea bunurilor prevãzute la art. 1 de cãtre alte persoane, fizice sau juridice, decât cultele religioase se poate face numai cu autorizarea lor prealabilã, datã în conditiile stabilite de cãtre fiecare cult în considerarea propriei sale exclusivitãti.

Art. 3. - Ilustratele, pliantele, albumele de artã si filmele prezentând lãcasuri de cult sau obiecte de artã bisericeascã, cu exceptia celor care fac parte din patrimoniul cultural national, se pot realiza numai cu acordul cultului respectiv“. Conform unei hotãrâri a Sfântului Sinod, din anul 2001, „Nici o eparhie sau unitate bisericeascã nu va elibera autorizatii pentru producerea de obiecte care cad sub incidenta Legii 103/1992“. Atunci, cine i-a autorizat lui Cãciulã producerea acestor icoane? Mister total, însã vom solicita declansarea unei anchete din partea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei pentru a descâlci acest caz de încãlcare a legii.

„Dl. Cãciulã mi-a adus icoanele, a zis cã sunt tipãrite la Iasi“

„Da, am împãrtit aceste iconite în bisericã, atunci când am dat anafurã la credinciosi. Cu douã zile înainte de Sf. Parascheva, dl. Cãciulã a trecut pe la mine si m-a rugat sã împart niste icoane cu Sfânta Parascheva în bisericã. Cam 30-40 de icoane. Eu le-am luat si le-am împãrtit în bisericã, nu am citit ce scria pe spate. Mi-a zis cã sunt tipãrite la Iasi, asa mi-a spus. Eu le-am împãrtit la credinciosi, atunci când au venit sã ia anafurã, le-am spus „Iatã o icoanã cu Sfânta Parascheva“. Mai târziu, mi-a atras atentia cineva cã nu ar fi tocmai în regulã ce scrie acolo, dar eu nu am avut altã implicare în povestea asta“ - preot Constantin Gãluscã, paroh la biserica Sf. Dumitru Husi.

Aurel Cãciulã - douã facultãti, un master si doctorand, în opt ani de zile!

Apropierea alegerilor îi înnebuneste pe politicieni. Majoritatea si-au fãcut bloguri, în ideea de a fi cât mai populari. Printre acestia - se putea altfel? - se numãrã si afaceristul Cãciulã, cel cunoscut în oras drept un „aspirator de fonduri publice“. Pe blogul personal, Cãciulã împarte sarmale, dã ajutoare la tineri bolnavi, sare în ajutorul comunitãtii - într-un cuvânt, este un motor al Husului, fãrã de care localnicii nu ar putea trãi. Cum a ajuns Aurel Cãciulã un personaj asa activ, în apropierea alegerilor?, este o întrebare pe care si-au pus-o husenii care au navigat de curiozitate pe acest blog. Altii, mai pragmatici au deschis rubrica „Curriculum vitae“, pentru a vedea cine este omul care le cerseste voturile cu iconite falsificate. Asa au aflat cã Aurel Cãciulã detine si un record personal: în 8 ani, a fãcut douã facultãti, a trecut de master si s-a înscris pentru doctorat. Una peste alta, omul a studiat, desi apropiatii sãi spun cã a trecut prin facultate ca gâsca pe apã...

Întâlnirea de tainã, din codrii Dobrinei

Asearã, în jurul orei 17.30, staff-ul de campanie al lui Aurel Cãciulã s-a întrunit de urgentã la cabana acestuia, situatã în zona Dobrina. Cãciulã a convocat acest „consiliu de rãzboi“ dupã ce a auzit cã ne interesãm de iconitele împãrtite în mod ilegal în tot Husiul. Prezenta fetelor bisericesti nu a fost întâmplãtoare, întrucât Aurel Cãciulã a dorit sã afle în ce mod a încãlcat legea si cum va demonta acuzele care i se vor aduce. Mai mult, fetele bisericesti prezente l-au asigurat pe „Sfântul“ Cãciulã cã nu e nicio problemã si cã vor rezolva problema în mod operativ, astfel încât sã nu existe repercursiuni pentru cei implicati.. Pentru a-i cere un punct de vedere la aceastã afacere, l-am sunat pe afacerist în toiul petrecerii de la Dobrina. „Aloo, nu vã aud“, a trântit Cãciulã, dupã care si-a închis mobilul.

„Nu stiu cine le-a adus în bisericã, la mine“

„Dl. Cãciulã a donat aceste icoane credinciosilor. A fost îndrumat gresit pe acest drum. Nu prea e îngãduit sã faci astfel de treburi, dar dânsul a dãruit aceste icoane, asa cã... S-au împãrtit astfel de icoane si la alte biserici din oras, dar nu am fost implicat eu. Eu am vãzut astfel de icoane duminicã, când am mers la slujbã, erau la lumânãri, dar nu am stiut cã sunt de la familia Cãciulã... Ce vinã am eu? Poate sã vinã oricine sã aducã icoane în bisericã, ce treabã am eu? Doar primim tot timpul icoane... Acum, nu stiu dacã e sfintitã, probabil cã este, doar asa scrie pe spate, nu?... Nu stiu unde este tipãritã, dar dacã s-a împãrtit în oras sau la biserici nu este vina mea. Eu sunt consilier PSD din 1992, dar nu am fãcut niciodatã politicã în bisericã. Nu stiu cine le-a adus la bisericã si cu a cui binecuvântare s-au împãrtit. Eu, personal, nu am sfintit icoana aceasta“ - Alexandru Vâjâianu, preot inspector Eparhia Husilor, consilier local PSD

Mitropolia Moldovei neagã cã iconitele au fost tipãrite la Iasi

Fãrã scrupule, Aurel Cãciulã, candidatul PSD la Colegiul de Deputati Husi, si-a fãcut campanie electoralã cu aceste icoane pe care scrie „Sfintit“, lucru interzis de legile în vigoare, dar si de regulamentele interioare ale Bisericii Ortodoxe Române. Întrucât preotii cu care am discutat sustin cã iconitele au fost tipãrite la Iasi, la tipografia Mitropoliei, l-am contactat pe pãrintele Constantin Sturzu, purtãtorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Foarte sigur pe el, pãrintele Sturzu ne-a asigurat cã aceste icoane nu au fost tipãrite la tipografia „Lumina“, fiind probabil copiate la un copiator si împãrtite în Husi. „Nu sunt tipãrite de tipografia noastrã, deoarece am verificat toate comenzile. Nu stim cine a spus ca aceste icoane sã fie distribuite în Husi, trebuie sã întrebati la protopopiatul de acolo sau la Episcopie. Lucrurile sunt clare, iar orice nemultumire trebuie discutatã la Episcopia Husilor, care poate verifica cine a autorizat distribuirea acestor iconite“, a explicat pãrintele Sturzu.

Au împãrtit icoanele „sfintite“ si în cimitir!

Cã, icoanele „sfintei familii Cãciulã“ au ajuns în tot orasul ne-am convins ieri dupã-amiazã, dupã ce am colindat toate bisericile ortodoxe din Husi. La cimitirul din municipiu, o femeie de serviciu gãsitã în bisericã ne-a confirmat cã icoanele au fost împãrtite si acolo, mai ales cã biserica este sub „jurisdictia“ protopopului Miron. „Da, am vãzut icoana asta, au venit femeile cu ele la slujbã, au spus cã li s-au împãrtit de cãtre cineva la intrare. Când au venit la lumânãri, le-am vãzut cu aceste icoane, dar nu am aflat cine le-a împãrtit“, a spus Constanta Postolache, femeie de serviciu la biserica „Sf. Apostol Toma“. Cu sigurantã, si aici au fost implicate unele fete bisericesti, care au fost manipulate grosolan de cãtre afaceristul Cãciulã, în goana sa nebunã dupã voturi. Din informatiile noastre, astfel de iconite ar fi fost împãrtite de Sfânta Parascheva si la Stãnilesti, de cãtre preotul paroh Arhire. Am cãutat sã vorbim, ieri, cu preotul Arhire, dar nu l-am gãsit la biserica din Stãnilesti.

Sursa: Adevarul de Vaslui

1 comentarii:

Anonim spunea...

Oamenii abia isi duc traiul de pe o zi pe alta,se confrunta cu probleme existentiale mult mai grave si mai importante nu au timp sa cerceteze care din cei doi e mai destept si care face mai mult pt oras.
Oricum dintre cei doi sincer nu as alege nici unul,voi credeti ca ajunsi la putere astia se mai gandesc la necazurile si durerile oamenilor de rand?!
Indiferent cine este ales deputat nu va asteptati ca o sa va cada ceva din cer,doar muncind o sa aveti parte de ce va doriti.
Ce e acum greu dar o sa fie si mai greu daca nu luam atitudine!
Bafta si sa speram la mai bine!!!