vineri, octombrie 31, 2008

Suveica lui Cãciulã


consilierul_Aurel_Caciula_.jpgSMECHERII IMOBILIARE. Afaceristul husean Aurel Cãciulã este implicat într-un tun imobiliar de aproape 100.000 de euro, la care se adaugã afaceri dubioase cu terenuri, în tot Husul.

Aurel Cãciulã trebuie sã dea socotealã în fata legii privind modul în care a cumpãrat mii de metri pãtrati de teren în Husi, folosindu-se de firma la care este actionar majoritar, Vasea SRL, de fiul sãu Mãdãlin, dar si de functionari din Primãrie. Fapta s-a petrecut în timpul cât în fruntea primãriei era Tudor Stafie, cel care i-a „pasat“ lui Cãciulã numeroase lucrãri din oras, plãtite din bani publici. Cum banii nu erau o problemã, Cãciulã a tot cumpãrat terenuri si a pus la punct o suveicã, pentru a se pierde urma tranzactiilor. A cumpãrat teren de la diversi mostenitori, la preturi foarte mici, dupã care le-a revândut, folosindu-se de firma Vasea SRL. Problema tine de modul în care acesta a cumpãrat pãmânturile, pentru cã acestea apãreau din senin în dreptul unor mostenitori care erau sfãtuiti sã-i vândã lui Cãciulã. Pentru a se asigura de tranzactie, acesta fãcea cu mostenitorii un precontract. Cu alte cuvinte, cei de la primãria condusã la acea vreme de Stafie le dãdeau mostenitorilor douã optiuni: ori despãgubiri infime, ori pãmântul cu conditia sã-l vândã lui Cãciulã!

Din hârtiile oficiale, rezultã cã mostenitorii lui Cãciulã erau trecuti pe liste de despãgubiri de ani de zile. Erau trecuti pe anexe, la despãgubiri, deci primãria nu avea de unde sã le dea teren. În mod ciudat, în urma presiunilor fãcute de afacerist, fostul primar al Husului, Tudor Stafie, a gãsit terenul pe care mostenitorii îl cereau de ani de zile. Asa se face cã filiera mostenitori-Cãciulã a functionat perfect, având la bazã ilegalitãti de culise produse cu complicitatea sefilor municipalitãtii. Unul dintre titlurile de proprietate eliberate la presiunile lui Cãciulã, cel cu numãrul 146451, apartinând mostenitorului Neculai Maxim, nici nu este semnat de prefect, ceea ce întãreste suspiciunile legate de legalitatea acestor tranzactii. Alãturi de Cãciulã, în tot acest scandal este implicat si fostul primar Stafie, care a scos terenurile nu se stie de unde....

faximil_caciula_foto_1.jpgTerenuri scoase „din mânecã“ de fostul primar Stafie

În 2005, la ordinul primarului Stafie, la nivelul municipiului Husi s-a întocmit anexa 23, prin care persoanele cãrora nu li s-au putut asigura terenurile la care aveau dreptul erau trecute la despãgubiri. Pe cele 23 de pozitii se aflau diversi mostenitori, oameni cãrora li se recunoscuse dreptul de proprietate, dar cãrora nu li se putea asigura si terenul aferent. Printre acestia, la pozitia 20 apãrea numele Maxim T.Neculai, care era trecut la despãgubiri. Anexa era semnatã de primarul Stafie si secretarul Calestru. Pe 22 mai 2006, ca din senin, se gãseste teren în Husi si mostenitorul Maxim este pus în posesie de functionarii Primãriei. Conform procesului verbal 22527/22.05.2006, „ing. Beschieru I. Cristian, din partea primãriei municipiului Husi, si dl. Maxim T. Neculai, domiciliat în Husi, str. Mihai Eminescu, nr. 2, privind predarea, respectiv primirea terenului în suprafatã de 1.700 mp, situat în Husi, str. 1 Decembrie, nr. 39, conform planului de amplasament si delimitare a corpului de proprietate“. Semneazã Beschieru, din partea primãriei, si Maxim, fostul proprietar. O treabã ciudatã, în spatele cãreia se afla afaceristul husean Aurel Cãciulã, în complicitate cu sefii de la Primãrie.

Vânzãri între membrii sfintei familii Cãciulã

În momentul în care s-a încheiat procesul verbal de predare-primire a terenului din strada 1 Decembrie, functionarii de la primãrie i-au „atârnat“ lui Maxim si un plan de amplasament. Pe planul respectiv, apãreau patru vecini: Florin Cãpitanu, Ciscã Ioan, Chirilã Eugen, Biru Ioan. Primul nume atrage atentia. Florin Cãpitanu este prima victimã a familiei Cãciulã, în goana ei dupã terenuri luate cu japca. În octombrie 2006, primãria Husi eliberezã un certificat de urbanism pe numele lui Florin Cãpitanu. Omul era vecin cu terenul lui Maxim, iar familia Cãciulã pusese deja ochii pe acel teren. Cu faximil_caciula_foto_2.jpgsprijinul stabilor din primãrie, Cãciulã, constãntean de origine, este fraierit de afaceristul Cãciulã, în mod grosolan. Cum? În mare secret, în numele lui Florin Cãpitanu, prin intermediul lui Mãdãlin Claudiu Cãciulã, se vinde suprafata de 282,75 mp cãtre ... Cãciulã Aurel, asociat unic al Vasea SRL Husi. Fapta se petrece în 20 octombrie 2006, zi în care, în mod ciudat, se elibereazã si certificatul de urbanism nr. 706, din partea primãriei Husi. „Contract de vânzare-cumpãrare - Între subscrisii Cãciulã A. Mãdãlin-Claudiu, domiciliat în municipiul Husi, str. Cãlãrasi, nr. 8, mandatarul lui Cãpitanu Florin, domiciliat în municipiul Constanta, Bulevardul 1 mai, nr. 82A, bl. 104, sc. D, et. 2, apt. 54, judetul Constanta, împuternicit prin procura specialã autentificatã cu numãrul 670, din 27 iunie 2006, de Biroul Notarial Public Bulumac Marin, cu sediul în municipiul Vaslui, delegat pentru sediul din municipiul Husi, judetul Vaslui, în calitate de vânzãtor, si societatea comercialã Vasea SRL, cu sediul în municipiul Husi, strada Erou Arhire, nr. 2, judetul Vaslui, reprezentatã de asociat unic Cãciulã C. Aurel, domiciliat în municipiul Husi, strada Eroilor, bl. 6, sc. A, et. 2, apt. 11, jud. Vaslui, în calitate de cumpãrãtoare“ - asa sunã contractul de vânzare încheiat între membrii familiei Cãciulã, în 20 octombrie 2006. Pretul vânzãrii? Pentru 282,75 mp teren curti constructii, fãrã constructii pe el, Mãdãlin Cãciulã „încaseazã“ de la tatã, Aurel Cãciulã, suma de 10.000 RON, adicã 100 de milioane de lei vechi. Se realizeazã încheierea de autentificare la notarul Bulumac si, din acel moment, familia Cãciulã se declarã proprietara celor 282,75 mp. Cel mai probabil, Cãpitanu nici nu stie cã terenul sãu a fost vândut...

Urmãtoarea victimã: Neculai Maxim

Odatã fraierit mostenitorul Cãpitanu, al cãrui teren s-a tranzactionat între tatã si fiu, prin firma Vasea SRL, familia Cãciulã pregãteste urmãtorul tun imobiliar. Este ochit terenul din vecinãtate, se cautã, cu sprijinul si complicitatea functionarilor din Primãria Husi, un mostenitor mai amãrât, care este pus în posesie pe acel teren. Cu o singurã conditie: vânzarea sã se facã cãtre Aurel Cãciulã, prin aceeasi societate, Vasea SRL. Asa apare în scenã Neculai Maxim, cel cãruia în 2005 primãria nu avea de unde sã-i dea teren si îl trecuse la despãgubiri. Domiciliat în str. Mihai Eminescu, nr. 2, bãtrânul Maxim, în vârstã de 73 de ani, este fortat sã primeascã terenul si sã-l vândã cãtre Vasea SRL. În aprilie 2008, simtind cã nu mai are de stat în Primãrie, Tudor Stafie îl ajutã pe Cãciulã sã punã mâna pe teren si îi face pretitlu de proprietate lui Maxim. La finele lunii mai 2008, Maxim primeste 1.700 mp de teren în strada 1 Decembrie, nr. 39, în vecinãtatea celuilalt teren detinut de Vasea, pe filiera Cãpitanu. Se face, în mare grabã, un titlu de proprietate, care este trimis la Prefecturã, pentru a fi validat de Comisia Judeteanã de Fond Funciar. Aici, se descoperã cã, de fapt, totul este o manevrã de culise a familiei Cãciulã. Cum? Terenul de 1.700 mp este cumpãrat de Vasea SRL, prin asociat unic Aurel Cãciulã, la pretul de 300 milioane lei. Pentru aceasta, Cãciulã întocmeste un antecontract de vânzare-cumpãrare cu Maxim, în care scrie: „Pretul declarat al vânzãrii este de 30.000 Lei, din care eu, promitentul-vânzãtor (Neculai Maxim, n.n.) declar cã am încasat de la reprezentantul promitentei-cumpãrãtoare (Aurel Cãciulã, prin Vasea SRL) azi la data încheierii antecontractului, suma de 2.000 Lei, urmând ca suma de 28.000 Lei sã o încasez la autentificarea contractului de vânzare-cumpãrare în formã autenticã, respectiv la 15 zile de la obtinerea titlului de proprietate“. Adicã, bãtrânul Maxim primeste 20 de milioane, la încheierea antecontractului, iar restul dupã titlul de proprietate se întoarce semnat de la Prefecturã. Cãciulã nu e prost si-si dã seama cã riscã sã piardã banii, asa cã nu se aruncã prea tare în joc.

Total evaziune fiscalã - 90.000 de euro!

Cã, familia Cãciulã face evaziune fiscalã ne-o demonstreazã modul în care s-au fãcut cele douã tranzactii cu terenuri. În primul caz, fiul îi vinde tatãlui un teren de 282 mp la un pret de 34 lei/mp, desi valoarea de circulatie era aproape dublã - 58 lei/mp, în al doilea caz, Aurel Cãciulã cumpãrã de la bãtrânul Maxim cei 1.700 mp la un pret de 17 lei (!) pe metrul pãtrat. O încãlcare a legii fãcutã cu bunã stiintã de afacerist, cãruia nu i-a pãsat de lege nici cât negru sub unghie, vorba românului. Douã terenuri alãturate, pe care Cãciulã face un joc smecheresc. Primul este trecut drept intravilan, iar al doilea, spre uimirea tuturor, este extravilan, desi ambele sunt situate în interiorul Husului. Se mai pot face si alte calcule. La un pret minim de 50 de euro pe metrul pãtrat, terenul lui Cãpitanu valora 14.500 de euro, în timp ce terenul lui Maxim trebuia sã se vândã cu 85.000 de euro. În total, aproape 100.000 de euro. Ori, familia Cãciulã i-a prostit pe mostenitori cu o sumã de 10.000 de euro, acestia nestiind nici mãcar ce vând. În acest moment, tranzactia cu Maxim a intrat în impas. Comisia Judeteanã de Fond Funciar are serioase dubii cu privire la modul în care s-au fãcut aceste tranzactii si a cerut politiei sã verifice legalitatea acestora.

„Scrieti, cã asa îmi cresteti notorietatea!“

„Am cumpãrat eu vreun teren? Nu. Atunci, care e problema? Nu stiu cine l-a pus în posesie pe Maxim, a fost o lucrãturã de la Primãria Husi, nu am eu nicio treabã cu asta. Eu am fost în opozitie, nu am prins lucrãri publice, o stie tot Husul. Eu am încheiat antecontract pe acel teren, care este o râpã, ce investitii sã fac acolo? Trebuia ca tranzactia sã se facã în 30 de zile, dar nu s-a fãcut. Cât priveste terenul lui Cãpitanu, omul a împãrtit terenul cu tatãl sãu si eu am cumpãrat terenul. Ce conteazã pretul la care am cumpãrat? Am 100 de terenuri, nu sunt ale statului, ce importantã are cât am plãtit? Stiu eu cum stã treaba, dar nu-i problemã. Eu nu mi-am dorit sã ajung deputat, dar acum mai tare mã îndârjiti si o sã mã faceti sã lupt. Scrieti ce vreti, cã asa îmi creste notorietatea, vã asigur eu“ - Aurel Cãciulã.

Cãciulã, implicat (si) în mafia lichidatorilor

Poate afacerea care l-a fãcut „celebru“ în Husi pe afaceristul Cãciulã este modul în care a demolat fostul hotel al orasului. Afacerea a fost gânditã împreunã cu liberalul Liviu Iacob, cel care poartã responsabilitatea într-o serie de afaceri cu firma Prodivex. Printre altele, Iacob a detinut ani de zile fostul hotel din Husi, fãrã sã plãteascã impozit. La un moment dat, când lucrurile s-au „împutit“, lichidatorul judiciar Iacob s-a gândit sã scape de clãdire. Cum? Vânzând-o lui Aurel Cãciulã, cel care a plãtit o sumã foarte micã pentru ea. Imediat ce s-a vãzut proprietar, Cãciulã a dãrâmat clãdirea hotelului, spre nemultumirea husenilor. Acum, în locul hotelului, este o gaurã uriasã si doar cei mai bãtrâni îsi mai amintesc de frumusetea clãdirii reprezentative pentru Husul anilor '30-'40.

Nu sunt singuri!

INIMOSI Ei nu sunt singuri! Acesta a fost mesajul pe care au vrut sã îl transmitã copiii Scolii de Arte si Meserii “Sfânta Ecaterina“ si ai liceului “Cuza Vodã“ Husi, care ieri, au fost la bãtrânii Centrului local de Îngrijire si Persoanelor Vârstnice, pentru a le bucura sufletele cu daruri si momente artistice pregãtite de ei, împreunã cu dascãlii lor.

DÃRUIRE Bãtrânii internati în Centru au avut parte, ieri, de o surprizã frumoasã din partea unor elevi inimosi, care s-au gândit cã ar putea aduce putinã luminã în viata acestor vârstnici, dacã ar da o serbare numai si numai pentru ei. Cu cântece, cu poezii, cu scenete, costume populare si, mai ales, cu entuziasmul unei adolescente, pe care bãtrânii o regãsesc în amintiri despre proprii lor copii sau nepoti, poate. “Activitatea s-a numit «Sã ne respectãm bãtrânii» si face parte din seria de activitãti din cadrul Strategiei Nationale de Activitãti Comunitare. Din partea Scolii de Arte si meserii s-a implicat în organizarea momentului Alexandrina Damian, Coculeana Romila, si Carmen Miricã, coordonatoare a activitãtilor SNAC. Elevii liceului “Cuza Vodã“ au fost coordonati de profesoara dr. Mirela Marin. A fost o sezãtoare frumoasã, trei scenete mici si cântece acompaniate la chitarã. Nu a lipsit o expozitie de lucrãri manuale, realizate de elevii Scolii de Arte si Meserii. „A fost un eveniment reusit. Bãtrânii s-au bucurat mult, mai ales cã initiativa copiilor care au sustinut întreg programul artistic de a le dãrui vârstnicilor mere, nuci, prãjituri, plãcinte, bomboane a încântat pe toatã lumea. Cred cã mai des ar trebui fãcute asemenea manifestãri. Le multumim organizatorilor serbãrii, care fac în asa fel încât apropie, prin activitatea lor, copiii de bãtrâni, mai ales de bãtrânii rãmasi singuri, fãrã familii“, a declarat Tiberiu Miricã, sef Centrul de Îngrijire a Persoanelor Vârstnice din Husi.

Sursa: Adevarul de Vaslui

Escrocherie cu motorinã


DSCN7503.jpgAMÃGEALÃ A crezut cã achizitioneazã 400 litri de motorinã la un pret... chilipir curat, însã, dupã ce a achitat peste 13 milioane de lei vechi vânzãtorilor de ocazie, si-a dat seama cã în fiecare dintre recipiente nu se aflã decât apã coloratã cu putinã motorinã deasupra! I s-a întâmplat unui husean, care este convins cã cei care i-au „tras teapã“ lui sunt organizati într-o retea, gata sã însele astfel tot mai multi oameni, mai ales din mediul rural.

CHILIPIR I-au vândut 400 litri de apã coloratã în loc de motorinã, la un pret de 3 lei ! I s-a întâmplat unui husean în vârstã de 37 de ani, care a scos din buzunar, în urmã cu câteva zile, peste 13 milioane de lei vechi, pretul cerut de comerciantii ambulanti pe chilipirul în cauzã. Omul, posesor al unui tractor, a fost contactat de o tertã persoanã, care i-a sugerat sã ia „marfã“ de la.. doi bucuresteni. „Lucrurile au stat asa: pe mine m-a sunat un om foarte serios si mi-a spus cã are niste bãieti care au motorinã ieftinã si vor sã o vândã. M-am convins apoi cã nu e vinovat cu nimic, pentru cã nici el nu stia ce fel de motorinã vindeau cei doi. A venit la mine la poartã douã persoane, cu un Logan Break albastru, cu numnãr de Bucuresti. Unul era soferul, care îi spunea celuilalt „domnul inginer“. Am vorbit, mi-a spus cã 3 lei vor pe litru. Mi-a pãrut bine, cã la Peco e mai scump. Mi-a dat 40 de litri pe loc, care era foarte bunã si a spus cã se mai duce undeva sã mai aducã restul de 400. Am vrut sã le plãtesc cei 40 de litri, dar au spus cã nu, sã le dau tot deodatã. Au venit înapoi, cam peste 3 ore si au adus, tot în bidoane de 5 l, motorina. Eu am scos banii, le-am dat si deja începuse sã mã întrebe dacã nu vreau ciment, cã îmi aduc ei, peste 3 sãptãmâni. Am spus cã da, ne-am si prins la discutii“, povesteste huseanul pãcãlit. Nici trei sferturi de orã n-au trecut si acesta sustine cã si-a dat seama de înseciune. „Am încercat sã rãstorn motorina într-un butoi si am observat cã e apoasã, doar putin pe gâtul bidonului având de fapt motorinã“, spune huseanul. Zadarnic a încercat sã se foloseascã de masina personalã pentru a-i ajunge din urmã, cã hotii fugise. Reclamatie la Politie nu a fãcut pânã acum de jenã, spune el, însã a luat legãtura cu politistii de la „Rutierã“, cãrora le-a deschis masina si persoanele de care a fost înselat.

Semnalmentele vânzãtorilor de apã coloratã!

Cel înselat recunoaste cã s-a lãsat cam usor pãcãlit, însã dã toate detaliile despre cei doi „comercianti“. „Unul, cel care era sofer, vorbea moldoveneste, ca noi. Celãlalt însã, avea accent de Bucuresti. Vã pot spune cã avea un defect fizic, era cocosat. Cred cã e important de stiut. Loganul era albastru, cu numãr de Bucuresti. N-am retinut decât cã era de Bucuresti. Dacã îmi venea în cap sã sun imediat la Politie, poate bloca iesirea la Crasna. Dar eu am spus cã poate îi ajung eu din urmã. Cred cã vor mai veni pe aici. Dacã m-a amãgit pe mine, atunci cred cã pe la tarã, unde lumea are tractoare si se bucurã la motorinã ieftinã, vã dati seama ce fac“, a mai spus huseanul pãcãlit.

miercuri, octombrie 29, 2008

Trei cai, scosi de pompieri dintr-o groapã

ACTIUNE În noaptea de luni spre marti, pompierii huseni au avut o interventie mai putin obisnuitã în comuna Bunesti-Averesti. Ei au fost solicitati sã scoatã dintr-o groapã adâncã de aproximativ 5 metri trei cai si o cãrutã, care cãzuse în ea. Timp de douã ore, pompierii s-au strãduit din greu sã scoatã caii vii din groapã, interventia lor dovedindu-se cu succes. «Au fost mari probleme în a scoate caii de acolo, deoarece pe fundul gropii era apã. Groapa respectivã folosea oamenilor pentru aprovizionarea cu lut. Au tot scos din ea, pânã a ajuns cam la 5 metri adâncime si largã, tot cam pe atât. În cãrutã erau doi oameni, care au cãzut odatã cu caii. Doi erau înhãmati, al treilea era mânzul. Oamenii au iesit singuri, însã la scoaterea cailor a trebuit interventie cu echipament special. Chiar vreau sã mentionez faptul ca ne-a ajutat si Serviciul pentru Situatii de Urgentã al comunei, n-am fãcut totul singuri. Din fericire, am reusit sã îi scoatem pe cei trei cai vii“, a declarat seful Statiei de Pompieri Husi, Dorin Agheorghiesei.

Sursa: Adevarul de Vaslui

marți, octombrie 28, 2008

Nepotul criminal


anunare_in_fata_politiei.jpgCRUZIME Nepotul omului de afaceri dubioase, Aurel Cãciulã, a comis o crimã care a îngrozit pe toti locuitorii comunei Stãnilesti. Ajutat de un prieten, acesta l-a mãcelãrit pe un tânãr de 19 ani.

Crimã sângeroasã la Stãnilesti! Un bãiat de doar 19 ani din Gura Vãii a fost bãtut sâmbãtã noaptea la discoteca din satul vecin, fiind practic cãlcat în picioare de cãtre doi tineri din Otetoaia, cu care victima avusese o altercatie în toiul noptii. Transportatã în stare extrem de gravã la Iasi, victima a decedat în cursul zilei de duminicã, datoritã loviturilor primite. Ieri, în fata postului de Politie Stãnilesti, acolo unde ore în sir au fost audiati cei doi suspecti de crimã, printre care si Cristi Dinicã, nepotul omului de afaceri husean, Aurel Cãciulã, s-au adunat zeci de oameni, care cu greu au fost stãpâniti de politisti si jandarmi, în încercarea lor de a-i linsa pe „criminali“.

MÃCELÃRIT Un bãiat de 19 ani, Daniel Codreanu, din Gura Vãii a murit duminicã, la un spital din Iasi, ca urmare a unei bãtãi de o cruzime nemaiîntâlnitã, aplicatã de alti doi tineri, aflati si ei la discotecã în satul Stãnilesti. Suspectati pentru comiterea acestei crime sunt Relu Irimia, un tânãr de aproximativ 30 de ani, si, surprizã, Cristi Dinicã, de 21 de ani, nepotul omului de afaceri husean, Aurel Cãciulã. Din ceea ce au povestit tinerii aflati la fata locului, bãtaia ar fi avut loc la miezul noptii si ar fi fost o „politã“ mai veche pe care Dinicã si Irimia s-ar fi decis sã i-o plãteascã celui ucis. Dar nu numai ei, spun martorii oculari. Modul în care cei doi principali suspecti au fãcut-o însã, a socat întreaga comunitate. “L-au cãlcat pur si simplu în picioare. L-a reconstituire i-au gãsit sãracului bãiat dintii prin tãrânã. S-a dus la distractie si criminalii, l-au tras afarã dintr-o masinã din fata discotecii, Dinicã si Irimia, l-au trântit cu fata de pãmânt si l-au bãutut cu picioarele“, a povestit bunica celui ucis. Cu toate cã alti zeci de tineri au vãzut ce se întâmplã si cum victima s-a prãbusit sub ploaia de lovituri, nimeni nu a intervenit, de fricã, spun martorii oculari. „Nu ne-am putut bãga. Erau prea turbati. Cred cã cineva s-a dus sã cheme Politia, dar nu prea a mai avut ce face. Era noaptea pe la 1,00“, povesteste Florin, care sustine cã a asistat la bãtaia încasatã de Daniel. Nimeni însã nu poate spune care a fost motivul care i-a împins pe Irimia si Crsti Dinicã sã îl mãcelãreascã pe tânãrul de 19 ani. “În urma anchetei care s-a declansat în acest caz, se vor face publice toate circumstantele producerii acestei crime“, au spus anchetatorii prezenti ieri, la Stãnilesti, confirmând astfel cã arestarea celor doi agresori, s-a fãcut pentru crimã.

“Sã fie moarte pentru moarte“

Acasã la Daniel, rudele stãteau în asteptarea sicriului cu trupul acestuia. Bunica lui, cea care l-a crescut de fapt pe bãiat, a cerut, cu ochii în lacrimi anchetatorilor, sã facã dreptate: “Asa sã scriti acolo cã am spus eu, o btrânã de 73 de ani, cã vreau moarte pentru moarte. L-am crescut de mic, nu a avut tatã, un bãiat necãjit si cuminte. De ce l-au omorât? A venit la discotecã si stiu cã s-a luat de la o fatã, dar mai mult nu pot sã înteleg ce a fost“, a declarat bunica lui Daniel.

Presupusii criminali, arestatI „la costum si la cravatã“

Despre cei doi tineri din Otetoaia care l-au ucis în bãtaie pe Daniel, lumea spune cã erau „bãieti rãi“. Dupã ce l-au mãcelãrit pe bãiatul de 19 ani, cei doi au plecat linistiti spre casele lor. Mai mult, duminicã, cei doi, împreunã cu sotiile, s-au costumat de sãrbãtoare si au plecat la o nuntã în sat. „Când au ajuns la nuntã, au fost informati cã Daniel tocmai a decedat la spitalul din Iasi, iar ei sunt considerati ca si criminali. Si în costume si la cravatã cum erau, s-au dus la Politie. Si arestati au fost“, spune Rodica, 40 de ani, vecina familiei îndoliate.

bunica.jpgDinicã a vrut sã-i “plãteascã“ o politã lui Daniel pentru o bãtaie primitã în urmã cu 3 luni

Pânã la finele investigatiilor, din tot ceea ce se stie, cel putin Cristi Dinicã ar fi avut un „motiv“ pentru care sã îi cearã socotealã lui Daniel. Bunica acestuia, Elisaveta Botu, îndureratã de fapta propriului nepot, a declarat cã ea stie cã si Daniel Codreanu l-ar fi bãtut în urmã cu 3 luni pe Dinicã. „L-a bãtut rãu pe nepotul meu, acum vreo douã luni, trei. Poate cã de asta l-a bãtut si el acum, cine stie cum si-a pierdut mintea de a fãcut asa ceva. Era bãiat cuminte, dar, ca bãietii, poate mai bea un pic. Cã acum beau si femeile. Ne pare rãu, foarte rãu pentru cã a omorât bãiatul acela, dar timpul înapoi nu îl putem da. Se însurase de douã sãptãmâni, dar acum în loc de nuntã, merge la închisoare“, a spus bunica lui Dinicã.

Sursa: Adevarul de Vaslui

luni, octombrie 27, 2008

Tulburelul face victime: Betie la 6 ani!

BEAT Un copil de numai 6 ani din Vetrisoaia a fost transportat în comã alcoolicã la spitalul municipal din Husi, în urmã cu douã zile, când, lãsat nesupravegheat, acesta a consumat o cantitate de vin nepermis de mare. Minorul face însã parte dintr-o familie cu grave probleme sociale, în care consumul de alcool este o practicã frecventã, fapt ce a determinat autoritãtile locale sã sesizeze „Protectia Copilului“.

ISPRAVÃ Robert din Vetrisoaia i-a uimit pe medicii huseni, la finele sãptãmânii trecute, când, adus mai mult mort decât viu la spital, acestia au constatat cã pustiul nu era decât... beat critã! Micutul, prescolar la grãdinita din sat, a fost, se pare, lãsat peste zi în grija unui bunic, ce n-ar fi observat cum bãietelul a luat o sticlã cu vin din care a bãut cât a putut. Pentru cã starea sa se înrãutãtea, iar vecinii ar fi bãgat de seamã cã se întâmplã ceva cu bãietelul familie Marchidan, au sunat urgent la 112, dupã Ambulantã. „Acest caz a ajuns si în atentia noastrã. Copilul, din ce stim noi, a fost lãsat în grija unui bunic, ce n-ar fi observat ce a fãcut copilul. Se pare cã Robert a pus mâna pe o sticlã de vin si a bãut, pânã a ajuns în comã. Cred cã vecinii au sunat la Ambulantã. Pãrintii nu erau acasã. Mirarea noastrã a fost cã cei care l-au vãzut pe bãietel, s-au adresat direct la 112, desi doamna doctor Ana Maria Morariu se afla în sat, la cabinet. Probabil, speriindu-se de starea copilului, au apelat la 112, serviciul de urgentã“, a declarat Reta Puiu, asistent comunitar în comuna Vetrisoaia.

Robert este posibil sã fie scos din mediul familial

MÃSURI Micutul a fost tratat cu toatã atentia la spitalul husean si si-a revenit din starea în care s-a aflat. Probabil, cred autoritãtile locale, situatia sa va ajunge în atentia „Protectiei Copilului“, care, de altfel, a mai avut interventii în acestã familie. „Este o familie cu probleme. Sãrãcie multã si mult consum de alcool. Mai au doi copii, dar unul dat în plasament la o bunicã si unul dat în asistentã maternalã. Copilul de 6 ani a rãmas la ei, dar, în conditiile în care se întâmplã asemnea lucruri, cred cã se va interveni si pentru scoaterea lui din familie. Mama se numeste Marieta Marchidan, iar tatãl, Neculai. Nu sunt cãsãtoriti legal si trãiesc în conditii destul de grele“, a mai declarat asistenta comunitara, Reta Puiu.

Sursa: Adevarul de Vaslui

Cu mic, cu mare, la inaugurare!

ADUNARE Îngrãmãdealã mare ieri, la înaugurarea unui drum sãtesc de aproape 2 kilometri, reabilitati în satul Epureni, comuna Duda Epureni! Ministri, fosti ministri, deputati, candidati la deputãtie, sefii Consiliului Judetean Vaslui si autoritãtile locale, toti grupati în functie de partid, s-au strâns laolaltã sã facã drumului o... tãiere de panglicã cum n-a vãzut comuna! Cum apropiata campanie electoralã a bãgat dihonia între politicieni, acest lucru s-a observat lesne si din alocutiunile oficialilor, pline de „întepãturi“ împãrtite cu dãrnicie între liberalii si pesedistii prezenti.

FESTIV Nimeni nu si-ar fi închipuit cã un drum sãtesc, de doar 1,9 km, modernizat asa cum normele civilizate o cer, va strânge laolaltã, în momentul inaugurãrii, o sumedenie de politicieni, unii dintre ei vãzuti mai mult la televizor decât în realitate. Ministrul Administratiei si Internelor, Cristian David, deputatul Dan Marian, fostul ministru pesedist al Muncii, Marian Sârbu, presedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalache, adjunctul lui, Dumitru Buzatu, dar si primarul Husului, Jan Ciupilan, cu totii s-au îngrãmãdit la înaugurare. Pânã si cei câtiva sãteni, veniti sã asiste la tãierea panglicii s-au mirat de multimea de oficialitãti care le-a pãsit pragul cu ocazia zilei „Sfântului Dumitru“. Cum taberele erau vizibil împãrtite între liberali si pesedisti, evenimentul a avut un caracter... dualist, iar cunoscãtorii au sesizat limpede cum cele douã grupuri, liberale si social democrate, si-au aruncat tot timpul „ocheade“ deloc prietenoase. Diplomati însã, politicinii si-au mascat cu zâmbete pornirile rãzboinice alimentate de începerea campaniei electorale si s-au fãcut dintr-odatã atenti la slujba de sfintire a drumului sãtesc!

David a dat „vina“ pe Guvern, pentru modernizarea drumului inaugurat!

PARTIZAN Invitat sã vorbeascã primul la un microfon care nu prea s-a „ridicat“ la înãltimea momentului, clacând în cele mai tensionate momente ale discursului, ministrul Cristian David a tinut sã îi atribuie Guvernului liberal meritul de a fi dat bani pentru modernizarea drumului. Mai mult, a încercat chiar sã le câstige simpatia sãtenilor, promitându-le un sistem de apã-canal, dupã moda urbanã! „Este obiectiv important pentru toti locuitorii comunei, care astãzi au posibilitatea sã vadã cã, prin multã implicare si responsabilitate, autoritãtile locale pot face lucruri bune. Vreau sã vã spun cã apreciez prezenta astãzi, aici, a tutoror autoritãtilor locale, care trebuie sã fie alãturi de primar, de efortul pe care Guvernul îl face pentru realizarea fiecãrui obiectiv. Când sustinem o lucrare de o asemnea importantã pentru locuitori, sã fim cu totii alãturi si printr-un efort conjugat, sã facem totul pentru binele locuitorilor, în ciuda unui beneficiu politic pe care unul sau altul l-ar putea invoca în aceastã situatie. Stiu cã nu numai drumurile sunt o problemã aici, ci si apa. Dacã am reusit sã facem prin efortul Guvernului acest proiect, asa vom face si proiect pentru ca apa sã ajungã la dumneavoastrã. Vreau sã vã asigur cã, alãturi de autoritãtile locale, sã colaborãm si sã vã aducem cât mai degrabã, apa. Vã doresc sã fiti alãturi de domnul primar, în continuare, pe care si noi, Guvernul, îl vom sustine cu proiectele fãcute în interesul dumneavoastrã“, a declarat ministrul Cristian David.

Filosofiile lui Vasile Mihalache!

Plin de vervã, presedintele CJ Vaslui s-a dezlãntuit: a înlãturat microfonul buclucas, a anuntat cã îsi va da la maxim „potentiometrul“(?!) ca sã îl audã toatã suflarea satului si s-a apucat sã salute lumea, sã îi adreseze în gura mare un „La multi ani“ sefului sãu de partid, Dumitru Buzatu, a râs cu poftã, a fãcut semne cu mâna la camerele de luat vederi, dupã care a început brusc, cu sobrietate, sã filosofeze, în asa fel încât din „întelepciunea“ lui opozantii politici sã tragã învãtãminte: „Indiferent de ce functii îndeplinim pe acest pãmânt“, si-a început Mihalache expozeul, „noi trebuie sã lãsãm ceva în urma noastrã. Iaca, domnul primar, prin strãduinta dumnealui, si mai putin a altora si mai mult a unora, lasã ceva în urmã. Si vã rog sã întelegeti dumneavoastrã ce vreau sã spun. Poate si în viitorul mandat va lãsa ceva. Dar repet, ca oameni, lãsãm un copil, un copac, un drum, o scoalã, un cãmin cultural. Lãsãm ceva dupã noi. Asta este menirea noastrã de oameni politici, de oameni care îndeplinim anumite functii, cândva, trecând prin viatã“, a tunat Mihalache. „Dacã Guvernul si-a luat angajamentul cã vã aduce apã, înseamnã cã eu astept de la Guvern bani, sã vã aducem apã. Deocamdatã, vã aduce CJ-ul, care coordoneazã ostilitãtile în judet“, s-a încruntat oratorul, care, atunci când se astepta mai putin, a fost întrerup de o bãtrânã sceptic: „Ei, hai, apoi murim noi pânã faceti voi“.

„Sunt alãturi de dumneavoastrã“.

Dan Marian a fost, de asemnea, invitat sã opineze asupra momentului festiv, însã pledoaria sa a fost axatã pe o înstiintare datã oamenilor prezenti: „sunt alãturi de dumneavoastrã“. „Este usor sã faci promisiuni, dar eu cred cã mult mai important este sã fim aproape de oameni. Cã trebuie sã rezolvãm problemele pe care ni le aduceti la cunostintã prin intermediul primarului. Mai stiu cã niciodatã noi, politicienii, nu avem dreptul sã ne plângem cã nu avem bani, cã nu sunt fonduri pentru apã, pentru drumuri si asa mai departe. Trebuie sã gãsim solutii. Dar trebuie sã stiti cã eu personal sunt alãturi de dumneavoastrã, de domnul primar si îl voi sprijini mereu“, a încheiat Dan Marian.

Sursa: Adevarul de Vaslui

sâmbătă, octombrie 25, 2008

Cosmarul pãrintelui Mina


ovidiu.jpgUMILINTÃ A stat ani întregi în închisorile comuniste, dar asta nu i-a împiedicat pe medicii ieseni sã-l trateze pe pãrintele Mina Dobzeu ca pe un cersetor!

GREUTÃTI Pãrintele Mina se simte mai bine si îsi doreste sã vinã curând acasã, la Husi! Chiar dacã s-a relatat pe larg despre starea sa de sãnãtate si despre sederea la spitalul “Sfântul Spiridon“ din Iasi, multe au mai rãmas de spus. Au rãmas în umbrã adevãratele circumstante în care pãrintele a ajuns la Iasi, precum si detalii despre cele 7 ore de chin si umilintã, la care bãtrânul cãlugãr a fost supus, în încercarea sa de a gãsi un pat de spital unde sã-si vindece rãnile. Despre toate acestea a accepta sã povesteascã huseanul care l-a dus pe duhovnic la Iasi si i-a stat alãturi pânã când medicii au decis sã îl interneze.

NEDREPTÃTI Este husean prin adoptie, se numeste Ovidiu, a fost colonel în aviatia militarã si, împreunã cu sotia, îl are de aproape 6 ani, duhovnic pe pãrintele Mina Dobzeu. S-a stabilit între ei o legãturã spiritualã deosebitã, fapt care, se pare, îl face pe preot sã apeleze la aceastã familie, ori de câte ori are nevoie de o mânã de ajutor. Asa se pare cã a fãcut si în data de 7 octombrie, când alergia puternicã pe care a dobândit-o de la pastilele de biseptol, i-au transformat trupul în «carne vie», pãrintele Mina a sunat la el si i-a spus cã se simte rãu. «A fost greu de convins sã meargã la spital. Prin intermediul doctorului Avasiloaei, un medic foarte bun, care a fost si este un apropiat al pãrintelui Mina, s-a obtinut o trimitere la Iasi. L-am suit în masina mea. Am plecat în jurul orelor 11, 30 si am ajuns acolo la ora 13,00, în Tãtãrasi, la un medic Vasilca, ce face parte dintr-o sectie de dermatologie. Acel om îl stia pe pãrintele Mina si când l-a vãzut, a spus cã nu îl poate tine acolo, deoarece nu sunt conditii. E frig. Si ne-a trimis la UPU, la « Sfântul Spiridon». Pãrintele, plin de rãni cum era, obosise, normal. Drumul lung nu i-a fãcut bine. Nu stiam cum sã îl internez mai repede. Am, plecat la UPU si acolo am avut parte de umilinte mari. S-au uitat vreo câtiva medici la el, nu stiau ce are, unii l-au trimis la arsi, altii i-au gresit numele când i-au fãcut o fisã de osbervatie. Eram disperat trecuse vreo 5 ore si bãtrânul stãtea vai de capul lui, într-un scaun cu rotile, fãrã ca nimeni sã îi dea atentia cuvenitã. Încercam sã le spun sã se grãbeascã, sã îl ducã pe un pat, cã e pãrinte, e Mina Dobzeu, dar acolo nimeni nu îti dã atentie. Poate asteptau bani, nu stiu sã spun, dar mãrturisesc faptul cã nu am dat nimic“, povesteste Ovidiu, cel care l-a dus pe pãrinte la Iasi.

« Zic, Doamne, de ce e asa de greu sã internezi un om foarte bolnav în spital?!“

«Pânã la urmã, dupã ce l-au purtat din cabinet în cabinet, i-au fãcut analize sau ce i-au fãcut, nu stiu sã spun în termeni medicali, ca la ora 19, dupã 7 ore de suferintã, ni s-a spus de la UPU din cadrul Sf. Spiridon cã «nu avem ce-i face, mergeti cu el alãturi, la sectia de boli contagioase, la Sfânta Parascheva». Nu îmi venea sã cred ce aud. Zic, Doamne, de ce e asa de greu sã internezi un om foarte bolnav în spital?! Eram disperat. L-am luat din nou pe pãrinte, l-am asezat în masinã, l-am dus acolo. Pur si simplu nu mai stiam ce sã fac, am spus la un moment dat cã îl aduc înapoi la Husi, deoarece nimeni nu vrea sã îl interneze. Am intrat totusi la sectia aceea de contagioase si acolo am dat de o doamã doctor tânãrã, o minune de persoanã. Nici nu ne-a întrebat cine suntem, dar cum l-a vãzut, imediat a spus cã îl interneazã si sã fie pregãtit un pat. Nu mai speram, dar s-a întâmplat si asta. Mi-era milã de pãrintele, cã fusese un efort prea mare pentru el», povesteste fostul aviator. Acesta sustine cã s-a convins cã în spitalele românesti, poti sã fii si Fiul lui Dumnezeu, nimeni nu se uitã la tine, dacã nu încerci sã intervii într-un fel pe lângã medici.

arhimandritul_mina_dobzeu_3.jpgI-am spus, ca sã îl încurajez: pãrinte, când vii acasã, ne suim în masinã sã mergem la Grozesti, iar el a spus cu glas stins: mergem!

Am revenit la Husi. Pãrintele a rãmas la Iasi si speram sã fie. La o sãptãmânã am auzit cã bãtrânului nu îi este bine. Avea nevoie de un însotitor urgent si cine sã stea cu el? Atunci o profesoarã cu suflet, care tine mult la preotul Mina, huseancã, Maria Parã, a decis sã stea la cãpãtâiul lui. Are o fiicã în Iasi doamna Parã, si s-a stabilit temporar la ea, numai sã îi fie alãturi lui Mina Dobzeu. De asemenea stiu cã multi, multi dintre cei care îl iubesc pe pãrinte s-au dus sã îl viziteze, dupã o sãptãmânã de la internare, când presa a fãcut publicã situatia lui. Ieri am vorbit cu el la telefon si mi-a spus cã vrea sã vinã acasã. Asa e el, vrea sã moarã pe patul lui. Nici la spital nu vroia sã meargã. I-am spus, ca sã îl încurajez: pãrinte, când vii acasã, ne suim în masinã sã mergem la Grozesti în Basarabia (la locurile natale, n.r.)? Iar el a spus cu glas stins: mergem! Si de asta mã gândesc cã el în suflet este puternic“.

Sursa: Adevarul de Vaslui

Prostitutie la 13 ani!

DRAMÃ Dupã mai multe cazuri „celebre“ o altã minorã este acuzatã de prostitutie. Aceasta a recunoscut faptul cã se prostitueazã de la vârsta de 11 ani!

Considerând cã este un caz care necesitã interventia urgentã a specialistilor „Protectiei Copilului“ Vaslui, primarul comunei Duda Epureni, Sandu Vasilache, a cerut ajutorul autoritãtilor competente în cazul unei copile de 13 ani, din satul Duda. Acuzatã cã se prostitueazã si refuzã sã meargã la scoalã, copila a fost luatã de autoritãti din casa pãrinteascã si dusã la un centru specializat. Zadarnic s-a rugat Maricica sã nu fie luatã de acasã si dusã la un orfelinat, promitând cã nu va mai absenta niciodatã de la scoalã, cãci specialistii DGASPC Vaslui au considerat cã este mai bine sã fie scoasã din acel mediu. Afirmatia conducerii Primãriei Duda însã, potrivit cãreia „fata de 13 ani se prostitueazã“ pare una pe cât de durã, pe atât de greu de crezut. „Da, asa este. A recunoscut chiar ea cã întretine relatii sexuale de la vârsta de 11 ani. Eu am încercat sã o ajut, i-am luat rechizite sã meargã la scoalã, dar nu vrea. S-a dus o perioadã si nu a mai vrut. Împreunã cu seful de post stim toatã situatia ei. Am monitorizat-o. Veneau niste bãieti cu o masinã si o duceau la Stãnilesti, o aduceau dimineata. Am considerat cã trebuie sã o ia statul, cã nu se mai poate asa“, a declarat primarul Vasilache.

„Nu trebuie judecatã asa. Nu are minte“

Privind-o însã, n-ai spune cã e asa cum o descriu unii oameni, iar întrebând despre adevãrata ei poveste, copila devine o victimã a unui destin cum nu se poate mai crud. Mama ei, Ioana, a nãscut-o „din flori“ si a crescut-o în sãrãcie, pentru cã alte conditii mai bune nu avea de unde sã-i ofere. Peste timp, Ioana, mama Maricicãi s-a îmbolnãvit grav si a ajuns într-un spital de boli mintale. În prezent, fata a rãmas singurã acasã, fãrã ajutor, fãrã nimeni în jur care sã îi fie alãturi. “E o copilã amãrâtã. Nu trebuie judecatã asa. Nu avea minte, dar cei care râdeau de ea aveau. Un copil a nimãnui. Mamã-sa s-a îmbolnãvit si a lãsat-o singurã. Ce poate face un copil singur, vai de capul lui?! Greseste si ajunge sã facã multe prostii. Dar eu nu cred cã la 13 ani ai minte. Nu au altele la 30 de ani, darãmite ea la 13. Trebuie luatã cu binisorul si învãtatã. Nu stiu dacã mai faci om din ea, dar e bun ca statul sã încerce sã o educe mai bine“, a spus Maria Filip, din satul Duda.

A promis cã va merge la scoalã, numai sã nu o ducã la orfelinat!

Când reprezentantii DGASPC s-au dus sã vorbeascã cu ea, dar si sã realizeze o anchetã socialã, copila s-a rugat ca acestia sã nu o ducã la orfelinat. A promis chiar cã va merge zi de zi la scoalã si va fi cuminte. „Eu am considerat cã asa e mai bine pentru ea, sã fie în grija unor specialisti. Aici, dacã rãmâne singurã în sat, tot asa face, cade victimã. Mi s-a spus cã s-ar putea sã fie dusã la tatãl natural al ei dintr-un sat, Tãbãlãiesti. Dar eu sper ca sã nu se întâmple asta, deoarece acela este si mai sãrac decât mama ei, am înteles cã munceste la vaci si e vai de capul lui., Cel mai bine este la un centru pentru copii fãrã pãrinti“, a mai spus primarul Sandu Vasilache.

Sursa: Adevarul de Vaslui

vineri, octombrie 24, 2008

Prea-cuviosul Mincinos Cãciulã Sfântul


biserica.jpgTERTIP DE POLITICIAN Curentat de ideea cã ar putea fi deputat, Aurel Cãciulã a ajuns sã se foloseascã pânã si de sfintele icoane ale românilor! Acesta a împãrtit mii de icoane în speranta cã va pãcãli electoratul cu falsa sa credintã!

În plinã pre-campanie electoralã, unii candidati cautã sã epateze cu orice pret, în încercarea disperatã de a strânge cât mai multe voturi. Este si cazul lui Aurel Cãciulã, controversatul afacerist husean. Acesta a comandat câteva mii de icoane cu Sfânta Parascheva, cu stampila „Sfintit“ pe verso. Miile de icoane au fost distribuite prin bisericile din oras. Multi dintre preotii din Husi cred cã au fost manipulati de Cãciulã, dar nu îndrãznesc sã spunã mai multe, de teamã cã vor avea probleme cu sefii ierarhici. Zeci de localnici sunt indignati de gestul deplasat al afaceristului husean si cer conducerii Episcopiei Husilor declansarea unei anchete interne, pentru a vedea cine se face vinovat de acest scandal electoral.

Biserica Ortodoxã Românã a ajuns la dispozitia afaceristilor verosi din tara aceasta, care manipuleazã credinciosii dupã cum le dicteazã interesele personale. Un exemplu în acest sens se petrece la Husi, unde preotii au fost manipulati de un afacerist, în goanã dupã voturi. Fapta s-a petrecut acum câteva zile, când mii de iconite cu Sfânta Parascheva au fost împrãstiate prin bisericile din oras, în numele familiei Cãciulã. Mare le-a fost uimirea credinciosilor ortodocsi din oras, atunci când au citit „dedicatia“ de pe verso: „ Aceastã icoanã a Sfintei Cuvioase Parascheva vã este dãruitã tuturor binecredinciosilor crestini prin bunãvointa si dragostea, Fam. Cãciulã Aurel si Vasilica, Anul mântuirii 2008“.

vijiianu_alexandru_husi5599.jpgPreotul Vâjâianu: „Sunt consilier PSD, dar nu am nicio treabã cu actiunea dlui Cãciulã“

În prag de campanie, sfânta familie Cãciulã dãruieste icoane bisericesti credinciosilor, demonstrând cã Biblia nu greseste când spune cã, la sfârsitul lumii, vor apãrea tot felul de vestitori mincinosi. Pentru a afla adevãrul despre implicarea preotilor din protopopiatul Husi în împãrtirea acestor icoane, l-am abordat pe pãrintele Ioan Radu, consilier eparhial. „Nu stiu nimic, nu am nicio implicare în aceastã poveste. Am fost sunat si întrebat de cineva din Husi despre împãrtirea acestor icoane, dar nu am avut nicio implicare. Prea-Sfintitul Corneliu este la Londra si, când se va întoarce, va face o anchetã privind modul în care s-au împãrtit icoanele. Eu, personal, nu am dat niciun ordin sã fie împãrtite aceste icoane si nu am vorbit cu niciun cãlugãr sã le împartã. Nici nu am idee unde sunt tipãrite. Trebuiau ca aceste iconite sã aibã trecutã si tipografia unde au fost tipãrite, dar, din ce-mi arãtati, nu existã asa ceva“, a explicat preotul Radu. Preotul inspector Alexandru Vâjâianu, consilier local PSD, a fost si mai vehement: „Da, sunt donatie de la familia Cãciulã, au voie. Nu e campanie electoralã, asa cã... Dacã era campanie electoralã, era mai rãu. Asa, nu au gresit. Iatã, eu vã donez dumneavoastrã icoana asta. Am fãcut ceva rãu?... Eu sunt consilier local PSD, dar nu am fost implicat deloc în campania dlui Cãciulã, în actiunea asta, nici nu am zis la bisericã sã-l voteze lumea. Dânsul mi-a fãcut strãni, catapeteasmã, am spus asta în bisericã, la oameni, dar nu le-am spus sã-l voteze“, a spus preotul Vâjâianu.

aurel_caciul111.jpgAsta este legea pe care o calcã în picioare „deputatul“ Cãciulã!

Pentru o mai bunã informare a cititorilor, am consultat prevederile legii care guverneazã activitatea de producere si comercializare a obiectelor de cult în România, inclusiv tipãrirea unor iconite. Iatã ce spune legea nr. 103 din 22 septembrie 1992, privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult, publicatã în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 244, din 1 octombrie 1992:

„Art. 1. - Biserica Ortodoxã Românã si celelalte culte religioase au, în exclusivitate, dreptul de producere si valorificare a obiectelor si vesmintelor de cult, precum si de tipãrire a cãrtilor de cult, a celor teologice sau cu continut bisericesc, necesare practicãrii cultului. Prin obiecte de cult, în sensul prezentei legi, se înteleg vasele liturgice, icoanele metalice sau litografiate, crucile, crucifixele, mobilierul bisericesc, cruciulitele si medalioanele cu imagini religioase specifice cultului, obiectele de colportaj religios si altele asemenea. Se asimileazã obiectelor de cult si calendarele religioase, precum si produsele necesare exercitãrii activitãtii de cult, cum ar fi tãmâia si lumânãrile, cu exceptia celor decorative si a celor pentru nunti si botezuri. Se asimileazã obiectelor de cult tipãriturile de cult, manualele si cursurile teologice necesare desfãsurãrii activitãtii din institutiile de învãtãmînt religios ale cultului respectiv.

Art. 2. - Producerea sau valorificarea bunurilor prevãzute la art. 1 de cãtre alte persoane, fizice sau juridice, decât cultele religioase se poate face numai cu autorizarea lor prealabilã, datã în conditiile stabilite de cãtre fiecare cult în considerarea propriei sale exclusivitãti.

Art. 3. - Ilustratele, pliantele, albumele de artã si filmele prezentând lãcasuri de cult sau obiecte de artã bisericeascã, cu exceptia celor care fac parte din patrimoniul cultural national, se pot realiza numai cu acordul cultului respectiv“. Conform unei hotãrâri a Sfântului Sinod, din anul 2001, „Nici o eparhie sau unitate bisericeascã nu va elibera autorizatii pentru producerea de obiecte care cad sub incidenta Legii 103/1992“. Atunci, cine i-a autorizat lui Cãciulã producerea acestor icoane? Mister total, însã vom solicita declansarea unei anchete din partea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei pentru a descâlci acest caz de încãlcare a legii.

„Dl. Cãciulã mi-a adus icoanele, a zis cã sunt tipãrite la Iasi“

„Da, am împãrtit aceste iconite în bisericã, atunci când am dat anafurã la credinciosi. Cu douã zile înainte de Sf. Parascheva, dl. Cãciulã a trecut pe la mine si m-a rugat sã împart niste icoane cu Sfânta Parascheva în bisericã. Cam 30-40 de icoane. Eu le-am luat si le-am împãrtit în bisericã, nu am citit ce scria pe spate. Mi-a zis cã sunt tipãrite la Iasi, asa mi-a spus. Eu le-am împãrtit la credinciosi, atunci când au venit sã ia anafurã, le-am spus „Iatã o icoanã cu Sfânta Parascheva“. Mai târziu, mi-a atras atentia cineva cã nu ar fi tocmai în regulã ce scrie acolo, dar eu nu am avut altã implicare în povestea asta“ - preot Constantin Gãluscã, paroh la biserica Sf. Dumitru Husi.

Aurel Cãciulã - douã facultãti, un master si doctorand, în opt ani de zile!

Apropierea alegerilor îi înnebuneste pe politicieni. Majoritatea si-au fãcut bloguri, în ideea de a fi cât mai populari. Printre acestia - se putea altfel? - se numãrã si afaceristul Cãciulã, cel cunoscut în oras drept un „aspirator de fonduri publice“. Pe blogul personal, Cãciulã împarte sarmale, dã ajutoare la tineri bolnavi, sare în ajutorul comunitãtii - într-un cuvânt, este un motor al Husului, fãrã de care localnicii nu ar putea trãi. Cum a ajuns Aurel Cãciulã un personaj asa activ, în apropierea alegerilor?, este o întrebare pe care si-au pus-o husenii care au navigat de curiozitate pe acest blog. Altii, mai pragmatici au deschis rubrica „Curriculum vitae“, pentru a vedea cine este omul care le cerseste voturile cu iconite falsificate. Asa au aflat cã Aurel Cãciulã detine si un record personal: în 8 ani, a fãcut douã facultãti, a trecut de master si s-a înscris pentru doctorat. Una peste alta, omul a studiat, desi apropiatii sãi spun cã a trecut prin facultate ca gâsca pe apã...

Întâlnirea de tainã, din codrii Dobrinei

Asearã, în jurul orei 17.30, staff-ul de campanie al lui Aurel Cãciulã s-a întrunit de urgentã la cabana acestuia, situatã în zona Dobrina. Cãciulã a convocat acest „consiliu de rãzboi“ dupã ce a auzit cã ne interesãm de iconitele împãrtite în mod ilegal în tot Husiul. Prezenta fetelor bisericesti nu a fost întâmplãtoare, întrucât Aurel Cãciulã a dorit sã afle în ce mod a încãlcat legea si cum va demonta acuzele care i se vor aduce. Mai mult, fetele bisericesti prezente l-au asigurat pe „Sfântul“ Cãciulã cã nu e nicio problemã si cã vor rezolva problema în mod operativ, astfel încât sã nu existe repercursiuni pentru cei implicati.. Pentru a-i cere un punct de vedere la aceastã afacere, l-am sunat pe afacerist în toiul petrecerii de la Dobrina. „Aloo, nu vã aud“, a trântit Cãciulã, dupã care si-a închis mobilul.

„Nu stiu cine le-a adus în bisericã, la mine“

„Dl. Cãciulã a donat aceste icoane credinciosilor. A fost îndrumat gresit pe acest drum. Nu prea e îngãduit sã faci astfel de treburi, dar dânsul a dãruit aceste icoane, asa cã... S-au împãrtit astfel de icoane si la alte biserici din oras, dar nu am fost implicat eu. Eu am vãzut astfel de icoane duminicã, când am mers la slujbã, erau la lumânãri, dar nu am stiut cã sunt de la familia Cãciulã... Ce vinã am eu? Poate sã vinã oricine sã aducã icoane în bisericã, ce treabã am eu? Doar primim tot timpul icoane... Acum, nu stiu dacã e sfintitã, probabil cã este, doar asa scrie pe spate, nu?... Nu stiu unde este tipãritã, dar dacã s-a împãrtit în oras sau la biserici nu este vina mea. Eu sunt consilier PSD din 1992, dar nu am fãcut niciodatã politicã în bisericã. Nu stiu cine le-a adus la bisericã si cu a cui binecuvântare s-au împãrtit. Eu, personal, nu am sfintit icoana aceasta“ - Alexandru Vâjâianu, preot inspector Eparhia Husilor, consilier local PSD

Mitropolia Moldovei neagã cã iconitele au fost tipãrite la Iasi

Fãrã scrupule, Aurel Cãciulã, candidatul PSD la Colegiul de Deputati Husi, si-a fãcut campanie electoralã cu aceste icoane pe care scrie „Sfintit“, lucru interzis de legile în vigoare, dar si de regulamentele interioare ale Bisericii Ortodoxe Române. Întrucât preotii cu care am discutat sustin cã iconitele au fost tipãrite la Iasi, la tipografia Mitropoliei, l-am contactat pe pãrintele Constantin Sturzu, purtãtorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Foarte sigur pe el, pãrintele Sturzu ne-a asigurat cã aceste icoane nu au fost tipãrite la tipografia „Lumina“, fiind probabil copiate la un copiator si împãrtite în Husi. „Nu sunt tipãrite de tipografia noastrã, deoarece am verificat toate comenzile. Nu stim cine a spus ca aceste icoane sã fie distribuite în Husi, trebuie sã întrebati la protopopiatul de acolo sau la Episcopie. Lucrurile sunt clare, iar orice nemultumire trebuie discutatã la Episcopia Husilor, care poate verifica cine a autorizat distribuirea acestor iconite“, a explicat pãrintele Sturzu.

Au împãrtit icoanele „sfintite“ si în cimitir!

Cã, icoanele „sfintei familii Cãciulã“ au ajuns în tot orasul ne-am convins ieri dupã-amiazã, dupã ce am colindat toate bisericile ortodoxe din Husi. La cimitirul din municipiu, o femeie de serviciu gãsitã în bisericã ne-a confirmat cã icoanele au fost împãrtite si acolo, mai ales cã biserica este sub „jurisdictia“ protopopului Miron. „Da, am vãzut icoana asta, au venit femeile cu ele la slujbã, au spus cã li s-au împãrtit de cãtre cineva la intrare. Când au venit la lumânãri, le-am vãzut cu aceste icoane, dar nu am aflat cine le-a împãrtit“, a spus Constanta Postolache, femeie de serviciu la biserica „Sf. Apostol Toma“. Cu sigurantã, si aici au fost implicate unele fete bisericesti, care au fost manipulate grosolan de cãtre afaceristul Cãciulã, în goana sa nebunã dupã voturi. Din informatiile noastre, astfel de iconite ar fi fost împãrtite de Sfânta Parascheva si la Stãnilesti, de cãtre preotul paroh Arhire. Am cãutat sã vorbim, ieri, cu preotul Arhire, dar nu l-am gãsit la biserica din Stãnilesti.

Sursa: Adevarul de Vaslui

joi, octombrie 23, 2008

Lovit de masina Politiei!


bunica_Ileana_2.jpgUn politist din comuna Pãdureni este acuzat cã a accidentat în urmã cu douã zile un copil de 3 ani si jumãtate în satul Rusca, iar dupã evenimentul rutier în care a fost implicat, omul legii s-a suit grãbit la volanul masinii de serviciu si a plecat, linistit, spre satul vecin. Copilul rãmas trântit în mijlocul drumului a fost luat de un cetãtean si dus pe brate acasã, în stare de soc. În timp ce familiile bãietelului nu vrea decât sã îi multumeascã lui Dumnezeu cã acesta a scãpat teafãr, politistii din comunã avansezã o altã versiune a evenimentului, cel putin.. ineditã. Culmea, din spusele lor, copilul este cel care a dat peste masina Politiei si, mai mult decât atãt, acesta ar fi refuzat, spun politistii, sã stea de vorbã cu omul legii aflat la volan, fugind de la... locul faptei (!?).

A AVUT ZILE! Manuel, un bãietel de aproape 4 ani din satul Rusca a fost la un pas de moarte, dupã ce a fost accidentat chiar de masina Politiei din comuna Pãdureni. În urmã cu douã zile, în jurul orelor 17,00, bãietelul, aflat în drum, la joacã, împreunã cu alti copii, a fost lovit, spun martorii oculari, de masina politistilor, grãbiti sã rezolve un caz pentru care fusese solicitati. Familia minorului sustine cã politistul aflat la volan, Bogdan Tocu, a încercat sã facã o manevrã si sã pãrãseascã în trombã locul unde stationase, dar pentru cã nu s-a asigurat, a lovit copilul, aflat pe marginea drumului. „Din ce mi-au spus vecinii care au vãzut si copiii de pe stradã, cu care se juca, politistul s-a dat jos, l-a vãzut cã trãieste si l-a întrebat dacã îl doare ceva. Bietul copil nici nu mai putea vorbi de spaimã. Fãcuse pe el si era ud tot“, povesteste bunica lui Manuel, Ileana Vlad, de 53 ani.

Politistul l-a lãsat în drum pe copil, dar l-a dus acasã un vecin milos

ABANDONAT Pentru cã politistul care conducea masina a plecat imediat de la fata locului, un vecin, Marcel Caraman, i s-a fãcut milã de pusti si, vãzându-l cãzut jos, l-a adus pe brate acasã. „ Era înnebunit de spaimã copilul. Nici nu zicea cã-l doare, cã nu. L-am luat repede, m-am uitat la el si mã bucuram si îi multumeam lui Dumnezeu cã rãsuflã. El nimic nu zicea, sãracul. Îl întorceam pe o parte, pe o parte stãtea, îl întoarceam pe alta, la fel. Am zis cã nici nu mai vorbeste de la treaba asta. Eu n-am vãzut cum s-a întâmplat, dar asa mi-a spus lumea. Mi-a spus cã era politistul Cernãtescu, dar dacã era domnul Tocu la volan, nu stiu“, a mai spus bunica. Mioara Baciu, mama copilului, l-a cãutat insistent pe politistul care i-a accidentat bãiatul, dar nu l-a gãsit, pentru ai cere explicatii. „Fata mea o sã îl caute pânã o sã îl gãseascã. Dacã esti politist, circulã domnule, cu grijã. În sat sunt copii, bãtrâni, trebuie sã fii atent. Doar nu putem sã-i încuiem în ogradã pe toti“, a mai spus Ileana Vlad, bunica bãiatului.

Politistul s-a asigurat cã minorul nu a pãtit “mai nimica“

„PRECAUT“ Din relatãrile celor care au vãzut evenimentul, politistului nici nu i-a trecut prin minte faptul cã, normal ar fi sã ia minorul si sã îl ducã la spital sau mãcar la domiciliul bunicilor. S-a dat jos din autovehicul si dupã ce s-a asigurat cã minorul nu a pãtit „mai nimic“ a plecat de la fata locului. „Am vãzut cã masina avea ceva vitezã si cã, la un moment dat, s-a auzit un zgomot, iar masina Politiei a frânat brusc. Am vãzut politistul care s-a dus la copilul cãzut jos si nu stiu ce au vorbit, cã imediat politistul s-a suit în masinã si a plecat. Pe copil l-a luat un om, Marcel, în brate si l-a dus acasã la el“, povesteste Costel, de 25 de ani, care sustine cã a asistat la eveniment.

Copilul a dat peste masina Politiei!

CA SÃ VEZI! Politistii din comuna Pãdureni s-au mirat când au aflat cã accidentul petrecut la Rusca este unul care trebuie adus la cunostinta opiniei publice. Seful de post, Adrian Hodorogea, a acceptat sã formuleze o serie de precizãri referitoare la caz, precizând cã este la curent cu cele întâmplate la Rusca. „Noi eram în misiune, fusesem solicitati într-un caz mai deosebit în Rusca. Un bolnav psihic trebuia transportat la spital si era nevoie de prezenta politistilor. Politistul Tocu conducea masina de serviciu. În timp ce circula cu vitezã redusã, a vãzut cã dintr-un grup de copii, unul s-a desprins si a fugit spre masina Politiei. Masina s-a oprit, iar copilul a venit în fugã si a lovit masina pe partea lateral dreapta. S-a oprit cu mâinile pe masinã. Politistul s-a dat jos, însã copilul a fugit. Nu a stat deloc sã îi spunã politistului cum îl cheamã si a cui este. A fugit din acel loc. Politistul s-a suit în masinã si a plecat. Eu consider cã nefiind masina în miscare, nu poate fi vorba despre un accident rutier“, a declarat Adrian Hodorogeanu, agent sef, Politia Pãdureni.

Dupã ce a dat peste masina Politiei, copilul „o fi cãzut“!

Politistul Hodorogeanu nu a fost nici el de pãrere cã subordonatul sãu ar fi dat dovadã (mãcar!) de simt civic în atare conditii, dacã lua minorul si îl ducea la spital sau îl încredinta familiei, dar bãnuie care ar fi cauza pentru care micutul acuzã dureri si astãzi în zona abdomenului. „Stiu cã acest copil, dupã ce a lovit masina Politiei, a fugit si în timp ce fugea, s-a împiedicat si a cãzut jos. S-o fi lovit atunci la coaste sau pe unde îl doare acum. Nu e de la lovitura de masinã, în niciun caz“, a concluzionat agentul sef de la Pãdureni.

Primarul Diaconu a fost informat cã politistul Tocu l-a certat pe copilul vinovat!

Cunoscut ca un primar cãruia îi pasã de tot ceea ce se întâmplã pe raza comunei sale, Temistocle Diaconu a fost solicitat sã opineze si asupra acestui fapt. „Este regretabil cã s-a întâmplat asa. Stiu cã Politia a fost în acel sat, unde familia Rogojanu avea nevoie de sustinerea oamenilor legii. Un copil ar fi sãrit în fata masinii si s-ar fi lovit putin. Politistul Tocu (precizez, nu Cernãtescu asa cum s-a spus initial) s-a dat jos si l-a certat pe copil, pentru cã nu este atent si atât a fost. În rest, mã bucur cã bãiatul este teafãr, prin voia lui Dumnezeu“, a declarat primarul.

Sursa: Adevarul de Vaslui

Mall de 7 milioane Euro la Husi

Unul dintre cei mai importanti investitori în domeniul imobiliar din România, a derulat la Husi cel de-al doilea eveniment din seria « Brandul local, un pas înainte », parte a unui proiect amplu menit sã sustinã evolutia mãrcilor locale. În Husi, RED dezvoltã proiectul Cadran, un mall multifunctional de dimensiuni mai reduse, care va include si activitãti complementare, cum ar fi salã de gimnasticã, birouri, cabinet medical. Investitia pentru acest centru comercial se ridicã la aproximativ 7 milioane Euro.

Proiectul “Brandul local - Un pas înainte“ a debutat la Brãila în data de 18 septembrie si a fost primit cu succes de cãtre comunitatea localã de afaceri. Husiul este al doilea oras din seria ce va continua cu Marghita, Satu Mare, Slobozia si Miercurea Ciuc.

“Lansãm aceastã dezbatere pentru cã avem încredere în puterea brandurilor românesti. Astfel sperãm sã contribuim la evolutia comunitãtilor în care desfãsurãm proiecte. Domeniul imobiliar este recunoscut ca fiind un catalizator pentru dezvoltare. Dar nu oricum: cu gândire strategicã, cu valorificarea traditiei si experientei si armonizarea cu evolutiile moderne. Acestea sunt ingrediente importante pentru brandurile locale“, a spus Christian Hiver, Director Paladin Management, divizia de marketing a grupului RED. Conferintele din seria “Brandul local - un pas înainte“ se adreseazã retailer-ilor locali si oferã oportunitatea de a afla rãspunsul la întrebãri importante privind evolutia afacerii în mediul de business reprezentat de centrele comerciale moderne si mall-uri. O altã temã abordatã de conferintã este legatã de posibilitatea transformãrii afacerii personale într-un brand puternic care sã permitã întreprinzatorului local extinderea regionalã si nationalã. Astfel, invitatii conferintei detaliazã multiple aspecte legate de brandul de retail, de la definitii si rol la modalitãti de gestionare si promovare.Principalul argument al acestui proiect este reprezentat de contextul actual al pietei. Constructia profundã a unui brand, care sã tinã cont de marcã, dar si de ambalaj, nume sau spatiul în care opereazã sunt elemente importante pentru o pozitionare de succes a retailer-ilor. Conferinta a fost sustinutã de Cristian Nistoreasa, General Manager la Wilson Learning, companie internationalã de training, Dragos Pâslaru, Director General al GEA Strategy & Consulting si de Christian Hiver, Director Paladin Management, divizia de marketing a grupului RED, fiind totodatã prezentate povesti de succes ale mãrcilor locale, precum Secuiana si Mondex. La conferintã au participat, de asemenea, primarul municipiului Husi, Ioan Ciupilan si Ovidiu Savu, Sef Birou Cooperare Externã - Agentia pentru Dezvoltare Regionalã Nord Est. Conferinta “Brandul local - un pas înainte“ a fost deschisã, gratuit, tuturor oamenilor de afaceri din zona Vaslui - Bacãu - Iasi - Neamt, precum si reprezentantilor media.

Sursa: Adevarul de Vaslui

marți, octombrie 21, 2008

Un presedinte de la Asociatia de Proprietari din Husi, supãrat pe Goscomloc!

PANICÃ Goscomlocul vrea sã le ducã sistemul de încãlzire în casã, deoarece este vorba despre abonatii lui si are obligatia asta, iar proprietarii a 15 apartamente protesteazã! Ion Carabinieru, presedintele Asociatiei de Proprietari nr. 11 „Eroilor“ Husi considerã cã „legarea“ ultimelor 15 apartamente din asociatia sa, rãmase în grija Goscomlocului, la centrala termicã din Piata Victoria, este... abuzivã! «Eu vrea sã vã spun cã nu este corect cum procedeazã Goscomlocul acum. Vrea sã le bage acestor oameni cãldura în casã cu forta. Adicã, au închis centrala termicã nr. 7, de care depindeau acesti 15 proprietari si vor acum sã îi „lege“ de centrala termicã din Piatã. Dar eu spun cã este un abuz, deoarece nu au fost informati acesti oameni despre eventualele costuri pe care le vor plãti la iarnã. Nu s-a pus un afis în care sã fie informati cam cât vor plãti dacã se încãlzesc cu gaz metan. Unii sunt bãtrâni si nu stiu cã la iarnã este posibil sã plãteascã în jur de 4 sau 5 milioane de lei vechi, pe facturã la încãlzire. De aceea, eu iau atitudine, mai ales ca si cetãtean, pentru cã îmi pasã de ei. Eu sunt presedinte de Ascoaitie si stiu ce spun. În asociatia nostrã sunt peste 300 de proprietari, dar numai 15 au mai rãmas bransati la Goscomloc. Mã tem însã cã, dupã ce vor primi prima facturã din iarnã, atunci vor cere sã se debranseze“, a spus presedintele Carabienieru. Panica acestuia este însã nejustificatã. Goscomlocul, de vreme ce are datoria de a le asigura încãlzirea pe timpul sezonului rece al cetãtenilor bransati la sistemul centralizat, nu are cum sã lase cele 15 familii fãrã cãldurã în apartamente, în pragul iernii.

Sursa: Adevarul de Vaslui

luni, octombrie 20, 2008

Un copil al Husului, maestru la sah


tudor_sfarlog1.jpgPERFORMANTÃ De ani de zile, Husul este un adevãrat izvor de talente. Începând cu muzicã si terminând cu sporturile olimpice, municipiul dintre vii se laudã cu talente care duc faima urbei în cele mai îndepãrtate colturi ale lumii. Putini huseni stiu cã unul dintre cei mai puternici jucãtori de sah din lume provine de pe aceste meleaguri. Se numeste Tudor Sfârlog si s-a nãscut în Husi în 1990, fiind un geniu al sahului european si mondial. Cum, în 1992, pãrintii s-au mutat din Husi în Sibiu, Tudor i-a urmat, acolo descoperind magia sahului. De ani de zile, acesta câstigã titlu dupã titlu, fiind la un pas de a ajunge Maestru al Federatiei Internationale de Sah.

În curând, Tudor Sfârlog, care este elev în clasa a XI-a, la Colegiul National „Gheorghe Lazãr“ din Sibiu, va obtine si titlul de Maestru al Federatiei Internationale de Sah, un titlu de care-l despart doar câteva puncte în clasamentul international. Totul a început în urmã cu 10 ani, când micutul Tudor nu stia mai nimic despre jocul de sah. Avea 9 ani când primul sãu antrenor, maestrul sibian Gheorghe Rãsinaru, i-a explicat cum se mutã piesele pe tabla de sah. „Am început sahul din întâmplare. Eram în clasa a doua, când domnul profesor Gheorghe Rãsinaru a venit la scoalã pentru a face o selectie la Scoala Sportivã. Initial, m-am dus din curiozitate, din câte îmi amintesc nu mutam corect piesele, înainte de primul meu antrenament. Sahul este mare mea pasiune, alãturi de care mi-am petrecut deja nouã ani, încercând aproape zilnic sã muncesc pentru a putea obtine rezultate dintre cele mai bune“, spune Tudor Sfârlog. La vârsta de 12 ani, a început sã lucreze cu un alt antrenor, Marius Ceteras, cu care colaboreazã si astãzi. Ceteras este cel care l-a ajutat sã obtinã rezultate remarcabile, mai ales cã si-a dorit un elev care sã-i depãseascã performantele ca jucãtor. „De când l-am vãzut prima datã jucând pe Tudor, am simtit cã e capabil de asta. Când am participat împreunã, la primele turnee, mã surprindea de fiecare datã. Când mã trezeam dimineata, Tudor era deja cu sahul în fatã si analiza ceva partide. Chiar dacã e un bãiat foarte dotat intelectual, doar perseverenta în muncã l-a ajutat sã obtinã rezultate remarcabile“, spune Marius Ceteras. În doar câtiva ani, Tudor Sfârlog a ajuns cel mai bun sahist din tarã, fiind considerat un geniu al acestui sport. Nu a fost usor. Cum, antrenorul Ceteras locuieste în Alba Iulia, familia bãiatului a trebuit sã facã tot felul de concesii. „Am petrecut cel putin un week-end în fiecare lunã la Sibiu, antrenamentele durând câte 6-8 ore pe zi. Acum, mai colaborãm si pe Internet. Tudor are anul acesta dublã legitimare, la Clubul Municipal de Sah Alba-Iulia si CS Medicina Timisoara. Echipa din Timisoara joacã în Superligã, anul trecut a fost vicecampiona României pe echipe. La turneele de juniori reprezintã clubul din Alba Iulia, la cele de seniori clubul din Timisoara“, explicã antrenorul Ceteras.

Campion al României, Tudor face cinste husenilor

În prezent, tânãrul colaboreazã cu maestrii internationali Romeo Milu si Gergely Szabo. În anii acestia, a obtinut multe premii la competitiile la care a participat, peste 100 de concursuri de sah. Printre acestea, se numãrã medalia de argint la Campionatul European de Sah Rapid sub 18 ani, Subotica-2007, o medalie de bronz cu echipa României la Campionatul European sub 18 ani, Szeged-2008, locul IV cu echipa României la Campionatul European de Sah Rapid sub 18 ani, Subotica-2007, patru titluri de campion national de juniori, titlul de campion national de sah practic în 2005. De asemenea, Tudor este triplu campion national de juniori si vice-campion national de juniori, în 2006 si 2008. Este vicecampion european de sah rapid individual, locul 4 cu echipa României la Campionatul European de sah rapid pe echipe, campion national de sah, campion national de sah rapid, vicecampion national de blitz, maestru al sportului si a obtinut locul 3 cu echipa,la Campionatul European. Este campion national scolar la acest sport. „Sunt convins cã elitele au sanse în România. Dacã un olimpic, un sportiv face mare performantã, atunci va reusi cu sigurantã sã gãseascã sprijinul de care are nevoie. De asemenea, cred cu tãrie cã ne putem tine elitele în tarã si le-am putea promova în concordantã cu rezultatele lor cu putinã bunã-vointã“, spune Tudor Sfârlog.

Sursa: Adevarul de Vaslui


SFÂNTUL


popa_Mina_Dobzeu_.jpgDRAMÃ Suferinte de neimaginat pentru duhovniciul Mina Dobzeu, internat de urgentã la Spitalul Sfântul Spiridon din Iasi, acolo unde bãtrânul preot a ajuns în prezent cu trupul fãcut „carne vie“ din cauza unor complicatii medicale extrem de grave.

Înainte cu doar 2 sãptãmâni de a împlini 87 de ani, Mina Dobzeu are viata pusã în pericol, culmea, din cauza unui banal medicament (biseptol), de la care preotul a fãcut o alergie gravã. Suferinta bãtrânului duhovnic a stârnit reactii imediate în rândul fiilor lui duhovnicesti, medicii spitalului afirmând cã institutia s-a transformat de doar cãteva zile într-un loc de pelerinaj, cu sute de credinciosi, veniti din toatã tara. Însãsi Înalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei a fost în vizitã la cãpãtâiul pãrintelui Mina, cu care a avut un cuvânt de tainã. În ciuda acestor dovezi de iubire si sustinere venite din partea credinciosilor, cadrele medicale din preajma lui sustin cã duhovnicul nu se simte bine, rãnile fiind greu de vindecat, în paralel cu alte suferinte mai vechi ale bãtrânului.

Soc în rândul miilor de credinciosi, pentru care Mina Dobzeu este si va fi mereu duhovnicul-simbol al ortodoxiei românesti! Pãrintele, care peste douã sãptãmâni va împlini 87 de ani, a ajuns de urgentã la Spitalul Sfântul Spiridon din Iasi, la sectia „infectioase“, dupã ce trupul sãu a fost grav afectat de o iritatie provocatã de administrarea în exces, se pare, a unui medicament banal, biseptol. În urmã cu câteva zile, Mina Dobzeu a fost dus la spitalul municipal din Husi, de unde a fost trimis la Iasi, ca urmare a agravãrii stãrii sale de sãnãtate. Din ceea ce se stie în acest moment, se pare cã medicamentul nociv i-a fost administrat preotului de cãtre personalul care îl îngrijea în chilia sa din Episcopia Husilor, iar imposibilitatea medicilor huseni de a opri iritatia gravã a pielii pacientului, i-a determinat sã îl trimitã la Iasi. Aici, Mina Dobzeu a ajuns în îngrijirea medicului specialist, Gabriela Miftode. În ciuda încercãrilor medicale imediate, starea bãtrânului s-a ameliorat într-o micã mãsurã, rãnile deschise fiind greu vindecabile. Asistentul medical care îl vegheazã pe Mina Dobzeu sustine cã sãnãtatea bãtrânului duhonvinc este subrezitã inclusiv de o infectie urinarã, dar si de alte afectiuni cronice ale acestuia. „Rãnile sunt greu de vindecat, dar s-a mai ameliorat, fatã de cum a venit de la Husi. I se aplicã tratament si i se dau toate îngrijirile pãrintelui, care este optimist“, a spus asistentul medical Iulian Hoamea.

mina_Dobzeu_2.jpgSute de credinciosi din toatã tara, la cãpãtâiul lui Mina Dobzeu!

DIN IUBIRE! Desi se aflã de doar câteva zile în spital, iar cadrele medicale si reprezentantii Episcopiei Husilor au vrut sã mentinã discretia asupra celor întâmplate cu pãrintele Mina, fiii spirituali ai unuia dintre cei mai iubiti duhovnici din întreaga tarã, Mina Dobzeu, tot au aflat ce se întâmplã cu acesta. „De câteva zile, spitalul nostru s-a transformat în loc de pelerinaj. Sute de credinciosi vin valuri-valuri si nu mai reusim sã facem fatã vizitelor din Alba-Iulia, Bucuresti, Suceava, de oriunde. La usa pãrintelui sunt oameni de pretutindeni si trebuie sã recunoastem cã asta îl oboseste mult. Vin sã se închine, sã îl vadã, sã îi aducã ceva. Îi cer binecuvântãri, plâng pentru el, nici nouã nu ne vine sã credem cât de iubit este acest preot. Desi abia poate vorbi, nu refuzã oamenii, le dã binecuvântarea. Stã pe spate si asta nu face bine deloc la rãnile de pe spinare. E o situatie cu care nu ne-am mai confruntat“, au declarat cadrele medicale, care au anuntat cã pãrintele va mai rãmâne o perioadã de peste douã sãptãmâni în spital.

mina_Dobzeu_3.jpgMina Dobzeu a plâns când l-a vãzut lângã patul sãu pe însãsi ÎPS Teofan al Moldovei!

SUSTINERE Medicii au confirmat faptul cã în urmã cu douã zile, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei a fost în vizitã la pãrintele Mina. Acestia sustin cã întâlnirea l-a emotionat profund pe bãtrânul duhovnic, care a lãcrimat la vederea Mitropolitului Teofan, lângã patul sãu de suferintã si l-a numit „prietenul meu cald“. „Au avut o discutie de tainã, dar care i-a fãcut mult bine pãrintelui“, a mãrturisit asistentul medical care îl îngrijeste permanent pe duhovnic. Este cunoscut faptul cã ÎPS Teofan îi poartã pãrintelui Mina un respect deosebit, fapt ce l-a determinat sã ajungã în grabã la cãpãtâiul lui Mina Dobzeu.

Sfântul Anticomunist!

Despre Mina Dobzeu si rolul sãu în credinta ortodoxã a ultimelor veacuri, mai cu seamã în contextul „erei antihristilor“ si a demolatorilor de biserici, cuvintele nu vor fi în stare sã redea niciodatã personalitatea complexã a botezãtorului lui Nicolae Steinhardt. Eroul din închisorile comuniste, cel care i-a trimis 7 scrisori lui Ceausescu, prin care îl mustra fãrã retineri pe temutul dictator pentru ruinarea fãrã milã a bisericilor, a intrat în sufletele credinciosilor, câstigându-si prin ani grei de temnitã locul în sufletul românilor. A fost încarcerat, prima datã, la Galati, apoi la Jilava, Gherla si în colonia de muncã din Delta Dunãrii. La Jilava s-a întâlnit cu ilustri oameni de culturã ai vremii: Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Sergiu Al. George, iar la Gherla cu Alexandru Zub, Alexandru Ivasiuc si Vasile Vasilache, cel din urmã ajuns vicar al Episcopiei Românesti din New York. Aflat la închisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a convertit la credinta ortodoxã pe marele cãrturar Nicolae Steinhardt, care, din iubire pentru pãrintele ce l-a adus la credinta ortodoxã, i-a închinat pagini alese în cartea sa de cãpãtâi, „Jurnalul Fericirii“.

Sursa: Adevarul de Vaslui

duminică, octombrie 19, 2008

Accident cu trei victime

Joi, 16 octombrie, pe strada 1 Decembrie, din Husi, în apropierea barierei CFR, a avut loc un accident de circulatie cu victime. În timp ce Petrut M., de 22 ani, din municipiul Bârlad, conducea o autoutilitara marca Iveco, proprietate a unei societati comerciale cu sediul în Bârlad, din cauza unei defectiuni la sistemul de frânare, a acrosat cu partea dreapta un autovehicul marca Ford, care circula din sens opus, iar acesta, la rândul lui, a lovit alte doua autovehicule, un Opel Astra si un VW. În urma impactului, Petrut M. a fost ranit, fiind diagnosticat cu „soc traumatic, politraumatism prin accident rutier“. Nici ieseanul Gheorghe J., de 45 ani, nu a scapat usor, fiind diagnosticat cu „traumatism toracic, contuzie genunchi drept“. O a treia victima, Victor F., de 62 ani, din Husi, a fost diagnosticat cu soc traumatic si „politraumatism prin accident rutier.

Sursa: Monitorul de Vaslui

"Ce vina am ca m-am îmbolnavit?“

De câteva luni de zile, Dorina Turcu, din Ghermanesti, se zbate pentru a obtine drepturile prevazute de lege în situatiile în care o persoana intra în concediu medical. Eforturile femeii s-au dovedit pâna acum zadarnice, firma la care este angajata, SC Balanel SRL Husi, refuzând sa-i plateasca banii cuveniti, sustine femeia. „În luna aprilie a acestui an, am fost depistata cu TBC. De atunci, am intrat în concediu medical. Începând cu luna august, nu am mai primit banii pe concediu. La firma mi s-a spus ca nu s-au primit banii pe concedii de la CJAS Vaslui. La CJAS mi s-a spus sa ma duc la firma si ca banii nu se dau pentru ca raportarile pentru concedii medicale nu sunt complete. Eu cu cine sa ma lupt sa-mi iau banii? Cât am lucrat câte 10 ore pe zi a fost bine, dar acum nimeni nu se uita la mine. Ce vina am eu ca m-am îmbolnavit? Banii astia, 370 de lei, sunt acum singura mea sursa de venit. Am rate de platit, trebuie sa tin un regim strict, pentru ca am si diabet si sunt insulinodependenta. Mi-a ajuns cutitul la os. Am umblat pe la toate usile si sunt mereu trimisa dintr-o parte în alta. De ce noi, amarâtii, trebuie sa fim întodeauna bataia de joc a celorlalti?“, se întreaba femeia. La CJAS Vaslui aflam ca firma de confectii SC Balanel SRL Husi a depus concediile medicale, dar, la verificarile facute, s-a constatat ca pe câteva dintre aceste documente nu erau completate toate rubricile. Spre exemplu, un astfel de act nu avea viza si parafa medicului prescriptor. Printre documente nu se afla si concediul femeii... „Conform legii în vigoare, noi avem contracte încheiate cu angajatorii, nu cu angajatii. În mod normal, acestia platesc concediile medicale angajat ilor, dupa care îsi recupereaza de la noi sumele platite. Nu putem plati concediile medicale completate gresit de medici, dar nici pe cele în care angajatorul nu a completat toate rubricile. În cazul firmei în cauza, noi am trimis o adresa prin care ceream sa se revina pentru remedierea greselilor. Din pacate, acesta nu este singurul caz, multi angajatori raspund foarte târziu crerilor noastre“, a spus Maria Vlasici, presedintele CJAS Vaslui. Dorina Turcu a facut o sesizare privind încalcarea drepturilor de munca si la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Vaslui. Nici aceasta institutie nu poate impune plata concediilor medicale, ci doar sanctionarea angajatorului pentru neplata acestora. „An cursul saptamânii viitoare, inspectorii nostri vor fi în zona municipiului Husi. Cu siguranta vor verifica si unitatea la adresa careia am primit sesizarea. Oricum, în momentul în care inspectorii nostri merg într-o unitate, nu verifica numai aspectele reclamate, ci si pe toate celelalte care privesc respectarea drepturilor angajatilor“, a precizat Lucica Maican, inspector sef adjunct, responsabil cu relatiile de munca în cadrul ITM Vaslui.

Sursa: Monitorul de Vaslui

sâmbătă, octombrie 18, 2008

Domnule presedinte, nu doriti un gem de caise?

RECUNOSTINTÃ Bãtrânele gratiate de Bãsescu i-au pregãtit presedintelui opt borcane cu gem de caise

I-au pregãtit 8 borcãnele cu gem de caise presedintelui Traian Bãsescu, însã nu stie cum sã le trimitã sefului statului, în asa fel încât sã ajungã toate, întregi la Cotroceni! Acesta este darul de multumire pe care bãtrânele arestate de la Vetrisoaia, Diamanta Botezatu, 89 de ani, si fiica sa, Ecaterina, 68 de ani, l-au pregãtit în aceastã toamnã, pentru presedintele care le-a gratiat în 2006, când Justitia le-a încarcerat pe amândouã, pentru neplata unor amenzi penale. Mai mult, bãtrânele sustin cã si din productia de gem de gutui i-a trimis douã borcãnele lui Bãsescu, însã „domnii din Iasi“, care le-au luat delicatesele si au pretins cã le vor duce la Cotroceni se pare cã nu s-au tinut de cuvânt.

ACASÃ Toamnã frumoasã la Vetrisoaia, acolo unde gospodãriile cochete îsi deschid larg portile pentru a primi povara de recolte adunate de pe câmpurile muncite peste an. Dacã vrei sã ajungi la tanti Diamanta si la fiica sa, Ecaterina, poti întreba pânã si copiii gãsiti pe strada mare de „bãtrânele arestate“! Toti îsi vor arãta drumul! Diamanta va împlini peste douã zile vârsta de 89 de ani si, din câte se stie, rãmâne drept cea mai vârstnicã detinutã, gãzduitã în democratie de Penitenciarul Vaslui. Culmea, ieri, cele douã bunicute se amuzã acum de cele suferite în 2006, când Justitia le-a pedespit cu detentia pentru neplata unor amenzi penale. Si-au strâns toate de pe câmp, si-au umplut cãmara si acum stricã nuci pe prispa casei. A trecut timpul si nu mai poartã dusmãnie în suflet nici mãcar fiului vitreg din cauza cãruia au ajuns în arest. Ba spun cã a fost „ca un hop“ pe care ti-l dã Dumnezeu sã-l treci si îsi amintesc despre cele 30 de femei gãsite în celula Penitenciarului. „N-am crezut sã ajung, dar am ajuns. Dar nu-mi pare rãu. Acolo, când ne-au dat jos din masinã, niste detinuti râdeau de noi si strigau “babelor, ce cãutati?! Ati venit sã muriti la puscãrie?“. Apoi, în celulã erau încã vreo 30 de femei. Tinere, frumoase, de mi-era milã. Care spunea cã i-a dat în cap la bãrbat, care cã a furat din buzunare. S-au purtat frumos cu noi, dar tot râdeau si spuneau cã n-au mai vãzut bunici la arest“, spune tanti Diamanta. Acum e bine. Vine des la casa fiicei, arestatã atunci si ea în aceeasi spetã. „Suntem bine. Nu ne mai trebuie pãmânt. Dã-l încolo“, s-a convins Ecaterina.

8 borcãnele de gem pentru Traian Bãsescu!

MULTUMIRE Pentru cã le-a gratiat, când toatã lumea se uita uimitã la televizor, privind cum octogenara si fiica sa de 66 de ani (în 2006), spijinite în bastoane, erau conduse în celulã, Traian Bãsescu le-a rãmas femeilor în suflet. Îi scriu acatiste la bisericã de sãnãtate, vorbesc despre el ca despre un salvator si, mai frumos, s-au gândit la presedinte chiar si atunci când si-au pus la punct proviziile pentru iarnã. „Vorbesc mereu cu fata (Ecaterina, n.r.) si spun cã noi nu i-am recunoscut cu nimic la dom’ Bãsescu. Ne-a salvat, cã noi acolo muream. Am fãcut gem de caise, bun, si 8 borcãnele i le-am pus deoparte pentru dom’ presedinte. Dar cum sã i le ducem, cã în postas n-am încredere. Nici adresa lui n-o stiu“, spune, cu vãditã pãrere de rãu, bãtrâna Diamanta. Mai mult, femeia sustine cã în urmã cu câteva zile, niste domni din Iasi au înselat-o. Au venit la ea, au pozat-o, au mai întrebat-o ce face si au spus cã sunt de la Iasi, dar cã de la Vetrisoaia pleacã direct la Cotroceni, la Traian Bãsescu. „Eu când am auzit, m-am gândit sã trimit la dom’ presedinte ceva. Dar nu era gata gemul nostru si, vã rog sã mã credeti, am împrumutat la vecinã. Mi-a dat douã borcãnele cu gem de gutui. Le-au luat si dusi au fost. Dar nu cred cã le-au dus ei la Bãsescu, cã am fi vãzut la stiri ceva“, crede Diamanta.

Gratiindu-le pe bãtrâne, Bãsescu a vrut sã dea o lectie Justitiei din România!

Povestea celor douã femei a uimit, în 2006, întreaga tarã. Douã bãtrâne, mamã si fiicã, abia mergând ajutându-se de cârje, erau duse la închisoare. Nu-si achitase amenzile penale de câte 600 de lei si Justitia le-a transformat pedeapsa în zile de detentie. Traian Bãsescu a avut o interventie clarã la acel moment, precizând cã imaginile cu celor douã „infractoare“ stârnesc milã, dar si indignare, iar el le va gratia. Dar nu o va face, pentru cã femeile ar fi nevinovate, ci pentru cã nu va admite niciodatã ca Justitia din România sã aplice legea numai în cazul celor slabi si mãrunti, fãrã putere, iar în fata marilor jefuitori ai acestui neam, sã stea neputiincioasã. Bãtrânele, desi n-au înteles mesajul presedintelui, au rãmas cu sentimentul cã Traian Bãsescu le-a salvat. Iar pentru cã în satul lor, de când e lumea, orice faptã bunã se rãsplãteste, ele vor sã îi arate recunostinta presedintelui, dupã posibilitatea lor: 8 borcãnele cu gem!

Sursa: Adevarul de Vaslui

vineri, octombrie 17, 2008

Statistici „negre“ la ITM

În primele 9 luni ale acestui an, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncã Vaslui s-au confruntat cu nu mai putin de 13 accidente soldate cu incapacitate temporarã de muncã si douã accidente mortale. De asemenea, tot în aceeasi perioadã, au fost desfãsurate 1.100 de actiuni de control pe linia securitãtii si sãnãtãtii în muncã. În urma controalelor au fost aplicate 82 de sanctiuni în valoare totalã de 505.000 de lei. De asemenea a fost opritã activitatea la 30 de unitãti si alte 359 de echipamente au fost oprite din functiune.

Fierbãtorul buclucas

Un incendiu izbucnit ieri la locuinta Florinei C., din Husi, strada Eroilor, bl.16, a pus pe jar sectia de pompieri Husi. Acestia s-au deplasat la locul incidentului cu o autospecialã si au reusit stingerea incendiului înainte ca acesta sã se propage în toatã locuinta. Din cercetãri a reiesit faptul cã flãcãrile au izbucnit din vina fiicei proprietarului imobilului care a uitat un fierbãtor sub tensiune într-un recipient de plastic. Din fericire pagubele înregistrate au fost minore. Au ars un scaun, un dulap de bucãtãrie si a fost afectatã tencuiala.

Sursa: Adevarul de Vaslui