DIN DRAGOSTE! În “Orasul Bisericilor” sunt douã locuri în care cineva, întotdeuna pregãtit sã îsi ajute semenii, si-a fãcut o adevãratã profesie din a fi “pãrinte de suflet” pentru cei mai necãjiti dintre copiii Husului. În locul numit “Poarta Sãracilor”, apartinând Surorilor Franciscane, misionare de Assisi , copiii, fie catolici, fie ortodocsi, vin pentru a primi grija neconditionatã a maicilor. La fel, fundatia “Star of Hope” îsi va deschide din nou, chiar de astãzi, usa, dupã o lungã vacantã de varã. Pentru cei aproape 30 de copii, proveniti din familii defavorizate. Vasilica este o fetitã de doar 8 ani, care de 6 ani merge la centrul surorilor catolice. «La centru eu am învãtat sã vorbesc si sã mã port si mi-am dat seama cã vreau sã mã fac doctoritã, ca sora Tereza”, spune copila.
NECESITATE Prea putine programe pentru protectia copiilor proveniti din familii cu probleme si prea putinã grijã fatã de educatia acestora! Asta este realitatea gãsitã în prezent la nivelul municipiului Husi, care, din fericire, poate fi contrazisã (dar nu într-o mãsurã hotãrâtoare, care sã cuprindã toti copiii din oras) de actiunile sustinute pe care cele douã organizatii caritabile locale, le fac pentru copiii-victime. Cel mai bine organizat si sustinut financiar de Biserica Catolicã este centrul social al Surorilor Franciscane, misionare de Assisi. Aici, surorile aratã câtorva zeci de copii, indiferent de religia lor (catolici sau ortodocsi) o grijã cu adevãrat pãrinteascã, oferindu-le o masã caldã, educatie spiritualã, ajutor la teme si întotdeuna un sfat pentru sufletul lor de copiii necãjiti.
«Surorile ne învatã sã ne rugãm la Dumnezeu pentru toatã lumea si pentru toti oamenii»
EDUCATIE Vasilica are 8 ani si de când era micã merge “la surori”. Povestea ei de viatã este crudã, însã fetita o spune cu ochii senini: «Eu nu am tatã. S-a înecat mai demult. Îl tin minte putin. Mama e necãjitã, ia ajutor social. Azi este la treabã, pe strãzi, toatã ziua. Se duce la turat, la ce gãseste. Eu abia astept sã mã duc la surori. Stãm acolo dupã orele de la scoalã. Acolo învãt multe. Cel mai mult îmi place de sora Maria. Mã ajutã la teme si nu se supãrã niciodatã. La sora Tereze îmi place cã este doctoritã. Când am fost bolnavã ea mi-a adus acasã siropuri, mi-a fãcut injectii. De aceea si eu mã voi face doctoritã. Ele sunt ca niste mame. Noi suntem multi copii. Si ele niciodatã nu se supãrã pe noi. Surorile ne învatã sã ne rugãm la Dumnezeu pentru toatã lumea si toti oamenii», spune fetita. Vorbeste despre surorile catolice cu afectiune, iar cuvântul «surori» primeste, în rostirea copilei, adevãrata lui valoare, gratie însufletirii cu care micuta povesteste despre ele...
«Nu avem locuri disponibile pentru câti copii ar vrea sã vinã la noi»
Andreea are tot 8 ani si o soartã asemãnãtoare cu a Vasilicãi. Sunt colege de clasã, însã de ea are grijã un alt centru specializat din Husi, „Star of Hope“. Si aici se gãseste o masã caldã si un sfat pãrintesc, iar Andreea se simte aici mai bine ca acasã. ‘Mama mai bea un pic, e greu. Mie îmi place mult la centru. Mi-ar place sã stau si noaptea, dar nu se poate. Acolo este o doamnã Gabi, la care eu tin mult. Îmi vorbeste frumos. Îmi aratã la teme. Eu la centru am învãtat sã spun poezii. Asta îmi place mie cel mai mult », spune fetita. Fundatia Star of Hope primeste un sprijin important din partea Primãriei locale, iar prin banii alocati de aceasta, se asigurã prânzul cald, zilnic, al copiilor. «Nu avem locuri disponibile pentru câti copii ar vrea sã vinã la noi. Sunt multi, foarte multi copii necãjiti la nivelul Husului, pentru care ar trebui sã existe si mai multe programe de protectie socialã », preciza Rita Rotaru, coordonatoarea Fundatiei «Star of Hope» Husi.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu