miercuri, septembrie 03, 2008

Elodia de la Husi

Paul_arata_locul_.jpgMISTER La Husi a fost descoperit scheletul unei tinere. Nimeni nu-si explicã cine este aceastã tânãrã femeie a cãror rãmãsite au fost descoperite în curtea unui localnic.

Confirmare macabrã în cazul oaselor descoperite în Husi, în urmã cu aproape 5 luni: Institutul de Medicinã Legalã Iasi a confirmat în aceste zile faptul cã rãmãsitele pãmântesti gãsite din întâmplare, în curtea unui om de afaceri husean, apartin unei tinere femei de o vârstã incertã (posibil între 15 si 18 ani, estimeazã specialistii), care a fost îngropatã acolo în conditii extrem de suspecte. Cel care a scos la ivealã scheletul, a declarat cã l-a gãsit la o adâncime de aproape 70 de cm. Localnicii cartierului Dobrina se declarã socati de cele adeverite de IML Iasi si nici mãcar cei mai bãtrâni din zonã nu pot da vreun detaliu despre o circumstantã ciudatã, care sã ducã la stabilirea adevãrului în cazul acestei morti. Nu au lipsit nici speculatiile pe marginea subiectului, unii „suspectând”, în mod cinic, posibilitatea ca scheletul anonim sã apartinã, de fapt, celebrei… Elodia!

SOC S-a confirmat faptul cã oasele descoperite în curtea omului de afaceri husean, Emil Enache, în urmã cu aproape 5 luni apartin unei fiinte umane, de sex feminin, care a decedat, dupã spusele specialistilor de la IML Iasi, cam în jurul anului 1993. Confirmarea acestui fapt a socat cetãtenii din cartierul Dobrina, care nici n-au bãnuit, atâtia ani la rând, cã lângã ei, la o adâncime de niciun metru sub pãmânt, se aflã aruncat trupul unei tinere de maxim 18 ani. Cel care a descoperit osemintele este un tânãr localnic, Paul Neamtu, tocmit de proprietarul terenului sã sape un sant pentru o aductiune de apã. Omul povesteste cã, dupã bãnuiala sa, cadavrul a fost pus ghemuit, într-un spatiu strâmt, fãcut la mai putin de un metru adâncime. Si-a dat seama încã din prima clipã, sustine acesta, cã acolo este vorba despre oase de om, pentru cã a asistat deseori la dezgropãri de morti în cimitir si a vãzut cum aratã scheletele umane. „Am dat cam 2 pene de hârlet si am vãzut prima datã un os de la picior. Am fost la dezgropat morti în cimitir si stiam cum aratã un os de om. Am anuntat imediat Politia. I-am spus si domnului Enache, care si dumnealui mi-a spus cã trebuie chematã urgent Politia. Au venit criminalistii si au luat oasele si dusi au fost. De atunci, din mai nimic nu am mai stiut. Azi (ieri, n.r;) am auzit cã era vorba de o fatã moartã”, a declarat Paul Neamtu.

Oamenii cred cã a fost vorba despre o crimã!

SUSPECTI Fãrã îndoialã, conditiile în care a murit aceastã tânãrã sunt pe cât de neclare, pe atât de dubioase. În anul 1993, când se pare cã a survenit decesul, terenul în cauzã era folosit pentru culturi agricole. Femeia care s-a îngrijit de suprafata în cauzã, luat în arendã dupã 1991, Alexandrina Iordache (64 de ani) sustine cã niciodatã nu a avut vreo bãnuialã, vreun semn cã pe terenul situat la câtiva metri de casa ei, s-ar afla cadavrul unei femei. „Nu îmi vine sã cred cã acolo, atât vreme, a stat un cadavru. Am avut pãmântul în arendã, de la proprietarul Emil Romila, un bãtrân cu probleme de sãnãtate. Era prea bolnav în 1991 si nu mai putea lucra pãmântul si ni l-a dat nouã. A fost arat de nenumãrate ori si mã întreb cum de nu a fost scos la ivealã?”, se mirã femeia. În plus, ea spune cã locuieste în acest loc din anul 1970 si niciodatã, dar niciodatã nu a existat zvonul vreunei disparitii misterioase în zonã. „Cred, dar este numai pãrerea mea, cã femeia a fost omorâtã în altã parte si adusã aici, cã altfel nu se explicã. Mã gândesc la faptul cã nici câinii nu au dat la oasele acelea si nu stiu cum a fost posibil acest lucru”, s-a mirat femeia. Politistii însã, nu au dat detalii privitor la eventuale suspiciuni de crimã în acest caz, dar ele existã. „Aici nu a fost niciodatã cimitir si nimeni nu ar fi avut un motiv sã îngroape vreo fiintã umanã în acest loc, dacã nu a vrut sã ascundã o crimã”, au spus localnicii.

„Trebuie fãcutã o slujbã pentru sufletul femeii”

CRESTINESC La gãsirea osemintelor, Paul Neamtu, tânãrul care a fãcut descoperirea, spune cã nu a apucat sã aprindã nici mãcar o lumânare, cum este crestineste, pentru cã Politia a ridicat prea repede rãmãsitele pãmântesti. Preotii cred cã o slujbã pentru sufletul persoanei decedate, oricine ar fi ea, trebuie neaparat fãcutã în acel loc. „Este foarte trist când cineva moare fãrã o lumânare si nu are parte de o înmormântare crestineascã. Cred cã oamenii de acolo ar trebui sã cheme pãrintele, catolic sau ortodox, nu conteazã (pentru cã toti suntem crestini si frati întru credintã) si sã citeascã rugãciuni, chiar si pentru un suflet necunoscut. Dacã s-a stabilit cã acolo a fost cadavrul unei fiinte umane, atunci trebuie fãcutã o slujbã. E pãcat sã rãmânã locul asa”, a precizat pãrintele Alexandru Vâjianu, inspector eparhial în cadrul Eparhiei Husilor.

Unii se tem sã nu fie chiar… Elodia!

Descoperirea scheletului nu a produs doar rumoare în rândul locuitorilor din cartierul Dobrina, dar a aprins si imaginatia multora. La auzul vestii, unii au început sã vinã cu bãnuieli, ajungându-se si pânã la vestita avocatã Elodia Ghinescu. „Poate sã fie chiar Elodia. Acum e posibil orice. Dacã a fost adusã aici cu vreo masinã, iar acum, ca sã nu se mai facã tam-tam, s-a spus cã oasele sunt vechi, de 15 ani. Când zic asta, mã bazez pe faptul cã la noi în cartier nu a dispãrut nimeni niciodatã, nu s-a auzit vreodatã de vreo moarte suspectã, de vreo fatã plecatã de acasã. Sunt oameni bãtrâni care spun asta. Si Politia ar trebui sã vadã care e adevãrul”, a cerut Florin Popa, 26 de ani.

_Alecsandrina_Iordache.jpg„Acolo a fost lan de pãpusoi ani la rând”

Terenul unde s-a descoperit scheletul a fost revendicat si primit în baza legilor retrocedãrilor de cãtre un husean numit Emil Romila, în anul 1991. Înainte, suprafata situatã pe strada Dobrina, a apartinut de fostul CAP local. În anul 1990 (anul în care se bãnuieste cã ar fi fost îngropat cadavrul femeii ucise), conform declaratiilor celor care locuiesc de zeci de ani în zonã, suprafata de aproape 1,5 hectare ar fi stat nelucratã. Din 1991, Emil Romila devine proprietar de drept (ca mostenitor legal al terenului). Din 1991 si pânã în 1998, suprafata este lucratã, în arendã, de cãtre familia Alexandrinei Iordache. În jurul anului 1997 însã, proprietarul vinde câteva sute de metri pãtrati doctorului Tudor Stafie, care si-a ridicat ulterior acolo o locuintã. În 1998 decide sã vândã ce a mai rãmas din teren, aproape 700 mp, omului de afaceri Emil Enache, care, la rândul sãu, si-a ridicat si el o locuintã pe suprafata achizitionatã. Persoana care se pare cã a decedat în 1990 a fost îngropatã în suprafata de teren ce a fost vândutã în 1998 omului de afaceri Emil Enache.

0 comentarii: