miercuri, septembrie 10, 2008

La Husi, ca la tarã!


str_Obor_2__2_.jpgAVERTISMENT Husenii de pe dealul Dricului, din zona strãzii Obor, dar si a cartierului “Dacia” îi cer noii conduceri a Primãriei locale, ca în procesul de modernizare a ,,orasului dintre vii’’ sã nu cumva sã uite si partea aceasta de Husi, asa cum s-a întâmplat de mai bine de 15 ani.

RURAL Cine ajunge pe Dric, în zona strãzii Obor, din preajma noului cartier “Dacia”, fãrã a sti concret cã asezarea tine totusi de teritoriul unui municipiu european, nu are niciun motiv sã nu accepte cã se aflã într-un sat cu ulite înguste si desfundate, ici-colo câte o stradã demult pietruitã, ale cãrei ,,bocne’’ scoase din pãmânt, au lãsat în urmã gropi greu de ,,învins’’ chiar si cu masina. Husenii s-au deprins cu aceste conditii, însã pentru copiii lor, care înfruntã, mai ales în toamnele ploioase, noroiul în drum spre scoalã, cer administratorilor orasului, sã îsi aminteascã la timp si de infrastructura acestui cartier. Procesul de modernizare a urbei, anuntat de actualii alesi, i-a intrigat pe tot mai multi cetãteni, care cred cã acum a sosit momentul sã îsi facã publice problemele. ,,Pe aici nu avem probleme decât cu drumurile. Sunt rele. Strada Obor, strada de la deal, dar tot cartierul pânã în «Dacia», strãzile sunt un dezastru. Noi mergem cu cizme, mai stim sã ne ferim, mai cãlcãm pe pietrele care au mai rãmas, dar copiii, nu prea. Începe scoala si, cel putin cei mici, se vor face de noroi din cap pânã în picioare’’, crede Margareta Irimia, 49 de ani. Pentru cã îsi înteleg conditia de ,,mãrginasi’’, oamenii din zona Obor a cartierului Dric nu sperã prea mult în grabnica ,,schimbare la fatã’’ a asezãrii. ,,Am vãzut cã s-au apucat de fãcut ceva în oras, dar în centru sau pe strãzi mai principale, schimbã conducte. Nu cred cã prea curând se apucã de ceva în partea asta de oras. Ne-am dori, cã acum la noi, e ca la tarã. Eu locuiesc aici de 55 de ani, cât e vârsta mea, dar nimic nu s-a schimbat din copilãrie’’, a spus si Emilia Gavrilã.

,,Ni s-a tras apã, avem curent electric pe strãzi, dar nu avem drumuri’’

GOSPODARI Pentru ca piesajul sã fie rustic într-o mãsurã completã, la câteva porti, se vãd cãrute cu iarbã, despre care localnicii spun cã a fost adunatã pentru hrana animalelor din grajduri. ,,Aici a fost oborul de vite ani la rând. De aceea e si numele strãzii noastre «Obor». Oamenii s-au învãtat sã fie gospodari aici, sã aibã animale în ogradã, un cal, o vacã cu lapte. Dacã altii se mirã cã tinem vaci, desi stãm la oras, nouã ni se pare normal. Mai câstigi ceva si tot e bine’’, spun ei. În vecinãtate, Primãria a planificat înfiintarea unui nou cartier, «Dacia». Si de aici, reclamatiile cetãtenilor care au stat ani în sir pe drumuri desfundate, peste care se poate trece uneori numai cu cizmele de cauciuc, au asaltat Primãria. ,,De nimic nu ne plângem, decât de drumuri. Ni s-a tras apã, avem curent electric pe strãzi, dar nu avem drumuri. Sute de plângeri am fãcut la Primãrie în mandatul trecut si nimic nu s-a fãcut. Acum sperãm sã înteleagã cei de la Primãrie cã suntem si noi orãseni, nu tãrani”, a spus Liviu Bocancea.

S-a început cu schimbarea conductelor de apã!

Procesul de modernizare al Husului, asa cum a fost el anuntat de actualii alesi, a început cu schimbarea conductei de apã, pe segmentul ce traverseazã orasul, în paralel cu DE 581. Investitia presupune înlocuirea conductelor vechi si ruginite, uzate moral de câteva zeci de ani. Edilii au anuntat cã ,,pasul’’ urmãtor va fi asfaltarea Drumului European 581, pe toatã suprafata cuprinsã în interiorul urbei, cu ajutorul fondurilor de la Guvern. Tot pe baza unor proiecte finantate de ministerele de resort, conducerea Primãriei vrea sã reabiliteze spatiile verzi (începând cu parcul «Alexandru Ioan Cuza», care, de altfel, se anuntã a fi si extins), dar si piata agro-alimentarã.

0 comentarii: