miercuri, septembrie 17, 2008

Cantina de Ajutor Social din Husi are nevoie de... ajutor!


cantina_saracilor.jpgNEVOIASI Cantina de Ajutor Social din Husi, institutie de care depinde o parte a celor mai sãraci dintre locuitorii „orasului dintre vii“ are nevoie urgentã de reparatii si modernizãri. Obiectivul a intrat mai demult în vizorul inspectorilor de la ASP Vaslui, care au amendat în repetate rânduri responsabilii, ca urmare a depistãrii conditiilor îndoielnice în care se pregãteste hrana celor 74 de asistati social. Chiar si asa, conducerea Cantinei declarã cã este asaltatã de numãrul tot mai mare de huseni necãjiti, care fac cerere pentru a primi hrana asiguratã din bugetul statului.

MIZER Conducerea Cantinei de Ajutor Social solicitã executivului alocarea urgentã a câtorva zeci de mii de lei, în vederea realizãrii unei serii de îmbunãtãtiri ale conditiilor în care se preparã, zi de zi, mâncarea sãracilor Husului. Ca urmare a amenzilor si avertismentelor frecvente date de inspectorii Autoritãtii de Sãnãtate Publicã (ASP) Vaslui, nemultumiti de conditiile precare existente în clãdirea Cantinei, conducerea s-a decis sã facã „presiuni“ asupra liderilor din Primãrie, pentru a face rost de bani. „Nu sunt conditii, asa cum ar trebui. DSP-ul si DSV-ul ne-au amendat, ne-au mai dat avertismente, ne-au mai pãsuit cu termene în care sã ne modernizãm clãdirea, dar fãrã bani nu se poate. Am deja câteva zile în care merg la domnul primar, pentru obtinerea banilor necesari si avem promisiunea cã ne va ajuta. Vrem sã punem gresie si faiantã. Noi, nici la momentul acesta nu avem gresie pe jos, din pãcate. Vrem sã vãruim cum trebuie. Vrem apoi sã ne îngrijim de fatada clãdirii, care s-a deteriorat în timp”, a declarat Suzana Ciobotaru, sefa cantinei. Suma necesarã, în primã fazã, reabilitãrii clãdirii si modernizãrii interioare a acesteia este de aproximativ 32. 000 lei. Abia anul trecut s-a reusit montarea tâmplãriei PVC, însã scoaterea gratiilor de la exteriorul ferestrelor, spun angajatii cantinei, a deteriorat si mai mult fatada veche a clãdirii.

Din cauza lipsei banilor, s-a redus numãrul asistatilor hrãniti la cantinã!

FOAME În prezent, de la cantina de ajutor social primesc hranã un numãr de 74 de persoane, iar portia de hranã zilnicã valoreazã 6 lei. Micsorarea numãrul de persoane deservite la cantinã, de la 100 (în anul 2007), la 75, câte sunt în prezent, nu se datoreazã cresterii nivelului de trai, ci unui fapt de-a dreptul grav: „Este adevãrat cã numãrul asistatilor social, care sunt acum în grija noastrã a scãzut fatã de anul 2007, dar asta se datoreazã doar lipsei fondurilor. Am primit, de la an la an, tot mai putini bani. Pentru cã hrana s-a scumpit, noi am fost nevoiti sã renuntãm la o parte din asistati. Am triat dosarele cât am putut, am lãsat pe cei cu copii multi, pe cei fãrã niciun venit, pânã am ajuns la 74 de persoane. Nu am avut încotro“, a declarat Suzana Ciobotaru. Aceasta sustine cã zi de zi, tot mai multe persoane defavorizate depun cereri pentru înscrierea la cantinã, însã sunt refuzati. „Nu avem bani pentru hranã, decât în limita unui buget dinainte stabilit“, a mai spus sefa institutiei.

Primarul Ciupilan a spus cã va cãuta resurse!

Primarul Ioan Ciupilan a precizat ieri cã este la curent cu problemele Cantinei de Ajutor social si, în primã fazã, se vor aloca în jur de 32. 000 lei pentru lucrãrile de îngrijire si modernizare a obiectivului. „Voi vedea exact despre ce deviz este vorba, despre ce vrea conducerea cantinei sã facã acolo, voi aloca acesti bani, se va face licitatie publicã pentru lucrãri. Vreau întâi sã vedem devizul lucrãrilor de care este nevoie“, a declarat Ioan Ciupilan, edilul sef al urbei.

0 comentarii: