marți, septembrie 30, 2008

Primarul Husului îi trimite pe politistii comunitari la pãzit morminte!

jan_ciupilan15.jpgMÃSURI Primarul Ioan Ciupilan a dispus ca paza cimitrului „Sfântul Toma” sã fie asiguratã,m de acum înainte, de cãtre politistii comunitari ai Husului, dispozitia fiind datã ca urmare a solicitãrii adminitratiei obiectivului de a angaja doi paznici la obiectiv. „Am solicitat, dar domnul primar mi-a spus cã, din cauza lipsei de fonduri, mai bine ar fi sã pãzeascã Politia Comunitarã cimitirul. M-am adresat conducerii Comunitarilor, care au spus cã se reorganizeazã, vor vedea cum se programeazã si ei, si vor asigura paza în urmãtoarea perioadã”, a declarat Dumitru Blesneag, administrator. Cu toate acestea, se pare cã în ultimele zile, nimeni nu s-a mai îngrijit ca accesul în cimitir sã fie supravegheat, fapt pentru care ieri, s-a si înregistrat o primã reclamatie. „Astãzi (ieri, n.r.) am vãzut cã o coroanã pe care am dus-o la mormântul sotiei mele, pe care am dat destui bani, nu mai este. Am dus-o joia trecutã si astãzi, câd am mers acolo, am vãzut cã nu mai este”, a reclamat conducerii cimitirului, huseanul Vasile Enache, 85 de ani. Administratorul Blesneag confirmã si el faptul cã, uneori, se mai întâmplã ca din cimitir sã mai disparã unele obiecte. „Mai sunt reclamatii cã a dispãrut nu stiu ce placã de marmurã sau alte asemenea obiecte funerare, dar destul de rar. Ar trebui asiguratã o pazã mai bunã, este adevãrat, si sper ca Politia Comunitarã sã facã asta“, a mai spus administratorul Blesneag.

Sursa: Adevarul de Vaslui

Husul, în service!

Husi__3.jpgSANTIER Se sapã santuri largi lângã borduri, iar unii le numesc „transee”; se descarcã basculante de nisip si balast în plin centrul orasului, se stricã aslfatul, se scot la ivealã tevi ruginite, se circulã greu, se vãd muncitori dând cu târnãcoapele în pãmânt! Centrul Husului pare cã a intrat „în service“, pentru prima datã, dupã atâtia ani de la Revolutie! Trecãtorii se uitã mirati: unii înteleg cã Husul începe sã se reconstruiascã, altii însã, nu mai cred demult asta si, asteptã, cu destul scepticism, finalizarea unor promisiuni frumoase.

DUPÃ 18 ANI! De ani de zile, husenii, împãrtiti în douã categorii - soferi si pietoni - reclamã cu nãduf si fãrã prea multe sperante, starea îngrozitoare a drumurilor sau a trotuarelor din localitate. Cu pardoseala distrusã parcã înadins, desi nimeni nu a fost vãzuit vreodatã dând întentionat cu barosul în ele, trotuarele din Husi, au fãcut inimã rea tuturor husenilor care au îndrãznit sã îsi punã încãltãri mai bune în picioare. Desi toatã lumea a vãzut cum bortile din trotuare se adâncesc de la o zi la alta, în ultimii 18 ani, nimeni nu a considerat o prioritate refacerea lor. Doar odatã, în 2005, în mandatul precedent, un consilier nãstrusnic a pus punctul pe i, dar nu din interes civic, ci... familial: „Domnilor colegi, trebuie fãcut ceva cu aceste trotuare. Sotia mea si, probabil si sotiile dumneavoastrã, au mereu probleme când merge pe ele i se rup tocurile. Nu se mai poate. Propun sã se gãseasã Husi__2.jpgsolutii pentru repararea trotuarelor”, a strigat edilul în plenul CL. Si, în felul lui, avea dreptate, însã colegii, desi l-au aprobat, nu au concretizat initiativa. A schitat fostul primar Stafie un gest în acest sens, în campania electoralã, însã numai dupã ce sute de huseni l-au „amenintat“ pe ales cã nu îl mai voteazã, din cauza trotuarele nereparate. Asadar, destul de târziu, în mai 2008, Stafie si echipa sa s-au vãzut obligati sã facã trotuarul în zona cinematografului Dacia. Zadarnic, însã! Electoratul s-a tinut de cuvânt si a votat pe cel care le-a promis cã le reface drumurile si, fireste, trotuarele!

„La vârsta mea, eu nu mai cred nimic pânã nu vãd“

SCEPTICI Aparitia mormanelor de pietre dreptunghiulare, despre care cunoscãtorii spun cã vor însemna pavajul modern al trotuarelor de pe strada 1 Decembrie, i-a bucurat pe localnici. Chiar dacã se enerveazã acum la trecerea strãzii, când Politia îi întoarce înapoi, din cauza lucrãrilor la infrastructurã, chiar dacã zgomotul excavatorului iritã husenii domiciliati în zonã, chiar si asa, localnicii tot sunt încântati c0ã în urbea natalã se face ceva! Unii însã, rãmân sceptici si bine fac: „Poate vor termina ce au început. Îmi pare bine numai dacã vãd cã duc la sfârsit ce au început. Cã eu am mai vãzut cum unii se apucã de o treabã si nu o mai fac. Vãd cã schimbã tevile si spun cã vor turna si asfalt. Sã facã! Bani sunt. Cã plãtim noi, la stat taxe si impozite. Mai spun cã vor face si bordurile. Sã trãiesc sã le vãd. La vârsta mea, eu nu mai cred nimic pânã nu vãd“, a spus profesorul pesnionar Vasile Popa, 71 ani.

Catolicii huseni vor sã le facã grãdinitã copiilor din cartierul “Dacia”

INITIATIVÃ Biserica Catolicã vrea sã le contruiascã o grãdinitã copiilor din cartierul husean “Dacia”. Parohia “Sfântul Anton” a solicitat în aceste zile Consiliului Local (CL), suprafata de 1000 metri pãtrati de teren, în vederea realizãrii unui astfel de obi9ectiv. În sedinta ordinarã ce va avea loc marti, alesii municipali vor analiza oportunitatea cererii formulate de Parohia ‘Sfântul Toma” si vor da, deocamdatã, în caz cã vor subscrie solicitãrii, un aviz de principiu. Necesitatea realizãrii unui grãdinite în nou înfiintatul cartier husean Dacia, în special în zona învecinatã cimitirului «Sfântul Toma» este evidentã, acolo ridicându-si locuinte (pe terenul acordat cu titlu gratuit de Primãrie) peste 300 de familii tinere. Interesant este faptul cã Primãria însãsi îsi exprimase dorinta de a înfiinta o grãdinitã în aceastã parte a Husului, dar se pare cã Parohia catolicã « Sfântul Anton» le-a luat-o alesilor înainte.

luni, septembrie 29, 2008

Avalansã de cereri de concesionare, pe masa CL Husi!

CHILIPIR Desi conducerea Husului si-a luat angajamentul în madatul precedent, cã nu va mai concesiona pe sume derizorii, nicio palmã din terenul intravilan al orasului, schimbarea conducerii administratiei locale pare cã i-a motivat pe unii localnici, dormici de a se pune stãpâni, pe zeci de ani, pe diverse suprafete din proprietatea municipalitãtii. Nici atitudinea din prima sedintã a primarului Jan Ciupilan, care a respins cererile de concesionare, cu mentiunea cã orice palmã de teren din avutul orasului va trebui temeinic analizatã pe viitor, înainte de concesionare sau închiriere, nu pare cã i-a descurajat pe amatorii de.. chilipiruri. În sedinta ordinarã a lunii septembrie, pe ordinea de zi, existã nu mai putin de 7 proiecte de hotãrâre ce vizeazã obtinerea de terenuri intravilane. Gurile rele spun cã vechea clientelã politicã îsi încearcã si în acest mandal norocul... Din cele 7 solicitãri, 5 se referã la concesionãri. Fie cã se cere 20 metri pãtrati sau 111, 5 mp, concesionarii vor teren pe ani multi si... bani putini. Rãmâne de vãzut ce atitudine va adopta executivul si, respectiv, consilierii, în fata acestor solicitãri, în sedinta de marti, 30 septembrie.

Sursa: Adevarul de Vaslui

sâmbătă, septembrie 27, 2008

Târg de locuri de muncã pentru absolventi

AJOFM Vaslui a organizat, ieri, la Vaslui, Bârlad si Husi, Bursa locurilor de muncã pentru absolventii promotiei 2008. Agentia Judeteanã pentru Ocuparea Fortei de Muncã Vaslui considerã cã este important sã gãseascã solutii de ocupare, personalizate pentru fiecare categorie de persoane. În acest scop a organizat astãzi bursã a locurilor de muncã pentru absolventii promotiei 2008. Au participat 94 agenti economici care au oferit 323 oferte de muncã. Au participat 889 persoane din care 589 de tineri absolventi, din care 163 s-au înscris pentru interviuri sau probe de lucru. „Aceastã manifestare se înscrie în traditia activitãtilor la nivel national si se adreseazã atât angajatorilor care au interes de a recruta personal, cât si absolventilor interesati în ocuparea unui loc de muncã în cele mai diverse meserii, indiferent de pregãtirea profesionalã, dar nu este exclusã participarea nici unei categorii de persoane”, a spus Silviu Calancia, director executiv AJOFM Vaslui. Au fost invitate majoritatea grupurilor scolare si liceelor din judetul Vaslui, pentru a participa cu elevi din anii terminali, cu scopul de a-i informa asupra serviciilor de care pot sã benefiecieze, dar si pentru a simula participarea la un interviu de angajare.

Ambulanta a lovit Politia!

ambulanta_buclucasa__1_.jpgTULBURELUL DE HUSI Accident bizar petrecut joi seara, la intrarea în spitalul municipal „Dr. Nicolae Hortolomei” din Husi, unde un ambulantier, care vroia sã pãrãseascã în grabã incinta unitãtii medicale, a dat peste... Politie! Mai exact, soferul nerãbdãtor a lovit masina în care se aflau oamenii legii. Din primele cercetãri a rezultat cã vinovat de accident se face ambulantierul, care nu a acordat prioritate. El a fost sactionat cu suspendarea permisului pe o perioadã de 60 de zile.

CA-N FILMELE CU PROSTI... Masina Salvãrii a dat peste masina Politie! S-a întâmplat la Husi, joi seara, chiar la intrarea în spitalul municipal „Dr. Nicolae Hortolomei“, unde cele douã autovehicule s-au ciocnit. Din fericire, impactul nu a fost foarte grav, masinile soldându-se doar cu câteva zgârieturi. Din primele cercetãri fãcute la fata locului, s-a stabilit cã cel vinovat este ambulantierul, un husean în vârstã de 40 de ani. Aceasta, vrând sã iasã în grabã din curtea spitalului, a uitat sã dea prioritate, iar „victima” neglijentei în trafic a ambulantierului a fost chiar... Politia! Sefii Serviciului de Ambulantã Judetean Vaslui au declarat cã Salvarea era goalã în momentul impactului. „Soferul nostru nu a fost atent si nu a acordat prioritate. Din fericire, accidentul nu s-a soldat cu victime si nici cu avarii importante ale masinilor. Nu era nimeni în Ambulantã, pentru cã soferul adusese un pacient si se grãbea sã pãrãseascã curtea spitalului“, a declarat directorul SAJ Vaslui, Dan Filibiu. „Eu eram în curtea spitalului în momentul acela, pentru cã sotia mea a nãscut cu o zi în urmã. Când mã pregãteam sã ies din spital, am vãzut cum Salvarea vine cu vitezã dinspre clãdirea spitalului spre poartã. Am bãnuit cã are înãuntru vreun pacient care trebuie dus de urgentã pe undeva. M-am dat la o parte, s-a dat si portarul spitalului si când a iesit, s-a auzit un zgomot. Atunci am vãzut cum un politist a iesit din masinã si l-a luat la rost pe sofer. Soferul Salvãrii era foarte speriat”, povesteste huseanul Cristian G.l, 34 de ani, care sustine cã a fost martor ocular la eveniment.

Si cu permisul luat 60 de zile, si în concendiu cu forta!

VINOVAT Soferului Ambulantei i s-a ridicat pe loc permisul de conducere, pentru o perioadã de 60 de zile. Conducerea institutiei considerã cã soferul bublucas va trebui, de voie, de nevoie, sã intre o vreme în concuediu. „I s-a suspendat permisul pentru 60 de zile, timp în care cred cã îsi va lua un concediu, pentru cã nu are alternativã. Situatia este cu atât mai neplãcutã cu cât este un angajat al nostru care nu a mai fãcut probleme pânã acum. A fost testat cu alcooltestul si nici el si nici soferul masinii Politiei nu au consumat bãuturi alcoolice“, a mai declarat Filibiu.

Într-o lunã, doi ambulantieri si-au dat în petec!

În ultima lunã, aceasta ar fi al doilea accident rutier în care este implicatã o masinã a Serviciului Judetean de A5mbulantã Vaslui si,în care, de vinã au fost ambulantierii. În august, un sofer al Serviciului de Urgentã Bârlad a provocat un accident cu pagube materiale importante, în timp ce se afla la volan beat. Acum, un sofer de la Serviciul de Urgentã Husi este implicat într-un accident, însã la baza evenimentului rutier nu a mai stat alcoolemia ridicatã, ci neatentia în trafic a ambulantierului. „Da, în amblele cazuri soferii nostri au fost vinovati si de fiecare datã s-a luat mãsuri disciplinare la adresa lor. Dar, nu vreau sã le tin partea, însã vreau sã spun cã si ceilalti soferi ar trebui sã ia mai mult seama de Salvare. Este o masinã care trebuie sã se deplaseze repede, ca sã salveze viata cuiva. Mi s-a întâmplat personal sã vãd cum o Salvare era cu toate semnalele acustice si luminoase pornite, iar ceilalti soferi sã nu se dea la o parte. Ba mai mult, sã se ia la întrecere cu ea“, a explicat Dan Filibiu.

Sursa: Adevarul de Vaslui

vineri, septembrie 26, 2008

„Cuza Vodã” Husi, la 90 de ani!

EVENIMENT Bãtrânul liceu „Cuza Vodã”, cel care pentru mii de suflete reprezintã simbolul real al celei mai frumoase vârste si locul de nastere al celor mai frumoase amintiri, împlineste anul acesta venerabila vârstã de 90 de ani! Ani care au trecut ca gândul, lãsând în urmã realizãri, roadele unei munci colective, profesori de ieri si de azi, care si-au lãsat o parte din viata lor aici, pe holurile scolii, dar si elevi care au ambitia de a-i duce faima mai departe! Liceul „Cuza Vodã” împlineste 90 de ani! Venerabil si iubit de cãtre toti cei care i-au pãsit pragul, când au vrut sã devinã „oameni cu carte”, bãtrânul liceu încã îi asteaptã si în acest an, pe toti fiii lui, elevi sau profesori, la ceasul unei mari aniversãri: 90 de ani de reusite! Conducerea liceului nu a putut lãsa aniversarea nemarcatã într-un fel anume, într-un fel care sã se imprime în constiinta celor care au depins sau depind de „Cuza Vodã”. Manifestãrile dedicate acestui eveniment au început încã din anul scolar precedent, când s-a editat un calendar, s-a organizat un concurs de înfrumusetare a claselor, s-au realizat douã picturi deosebite, puse la loc de cinste în amfiteatrul institutiei. În perioada 6-12 octombrie 2008 vor începe Zilele liceului „Cuza Vodã”. Va fi o Zi a Sperantelor, o Zi a Artelor, apoi Ziua stiintelor, nu se va uita nici de Ziua Elevului, de Ziua Sãnãtãtii si a Sportului, pentru ca sâmbãtã si duminicã sã aibã loc cel mai emotionat moment cu putintã: Ziua Portilor Deschise si a Amintirilor! Vor fi invitati fosti elevi si fosti profesori, oameni care au clãdit prin munca si realizãrile lor ceea ce este astãzi „Cuza Vodã”.

Husul îsi celebreazã vinul si artistii

SÃRBÃTOARE Venirea toamnei pentru huseni reprezintã un moment extrem de important. Specificul locului, via si vinul, sunt elementele care le capteazã acum localnicilor toatã atentia. Se munceste mult, se strâng roade bogate, dar se si petrece. Începând cu luna octombrie, „Toamna Culturalã Huseanã“, eveniment asteptat cu interes de localnici, va aduce spectacole de muzicã popularã în aer liber, lansãri de carte, aniversãri cu fast sau simpozioane pentru toti huseni! Cel putin asa îsi doreste Casa de Culturã „Alexandru Giugaru“, organizatoarea traditionala a „Toamnei“ husene.

CULTURAL Damigenius, salonul de graficã satiricã, „nãscut si crescut la Husi“, dupã cum se exprima ineditul autor de triade si lambade, Petru Brumã, invitat la damigenius cu un an în urmã, a deschis portile Toamnei Culturale Husene. Combinatia pitoreascã dintre artã si simbolurile sacre ale locului - vinul si via - a fost ales ca prim eveniment în cadrul succesiunii de momente artistice rezervate Toamnei Culturale Husene. Casa de Culturã „Alexadru Giugaru“ a pregãtit o serie de spectacole de muzicã popularã, tinute în aer liber, în care vor fi adusi în fata loclnicilor interpreti cunoscuti precum Valeria Peter Predescu. Tinerii vor avea si ei momentul lor muzical, în care se nãdãjduieste ca trupa Proconsul sã ajungã la Husi, pentru a încânta tânãra generatie. Nu vor lipsi nici lansãrile de carte sau simpozioanele deosebite închinate unor oameni care au marcat destinul cultural al acestui „oras dintre vii“, inginerul Sergiu Gãinã anuntând cã pe data de 5 octombrie va avea loc „In Memoriam Alexandru Anghelus„, iar în data de 18 octombrie, va fi readus în constiinta publicã cel care a fost Alexandru Giugaru. Si în acest an, teatrul va fi la loc de cinste, manifestãrile de gen regãsindu-se în ziua închinatã memoriei regretatului Alexandru Giugaru.

Într-un an atât de rodnic, nici edilii nu s-au mai zgârcit la bani!

În acest an, rodnic în ceea ce priveste „povara“ de struguri culeasã din viile Husului, si edilii locali au pãrut mai darnici. Au fost de acord cu toate propunerile fãcute de Casa de Culturã, pe care s-a angajat sã le sustinã financiar. „Sperãm cã, având sustinerea Consiliului Local si al domnului primar, sã reusim sã realizâm o Toamnã Culturalã frumoasã. Vor fi spectacole, lansãri de carte, simpozioane, piese de teatru, activitãti inedite si, sperâm noi, o serie plãcutã de alte surprize“, a declarat Sergiu Gãinã, directorul Casei de Culturã „Alexandru Giugaru” Husi.

joi, septembrie 25, 2008

Consilierii huseni s-au cumintit

SCURTÃ DAR CUPRINZÃTOARE Sedinta de ieri a consilierilor municipiului Husi a avut putine puncte pe ordinea de zi, dar în ceasul rezervat treburilor urbei, executivul a tinut sã dea vesti celor prezenti, despre banii care au venit sau care vor veni în „orasul dintre vii“. S-a vorbit si despre ceea ce s-a fãcut în Husi pânãâ acum, dar si despre seria de planuri de viitor ale executivului.

PROIECTE O rectificare de buget cu peste 9 miliarde de lei vechi, bani proveniti de la bugetul de stat, o documentatie tehnico-economicã a obiectivului „Modernizarea strãzii General Teleman“ (din intersectia Bulevardului 1 Mai pânã la intersectia cu strada Stefan cel Mare), precum si o documentare de specialitate privind reamenajarea parcului din preajma Statiei de Pompieri Husi - acestea au fost principalele teme de discutie din cadrul sedintei de ieri a CL. Desi, cei mai importanti dintre edili au fost prezenti, adunarea nu a mai avut momente tensionate, cauzate de dispute politice. S-a votat în unanimitate si nimeni, cu exceptia primarului Ciupilan nu a vrut sã ia cuvântul. Edilul sef, folosind prilejul de acalmie din interiorul CL si a început sã le explice colegilor ce s-a fãcut în primele 3 luni de mandat si ce se sperã a se face în urmãtoarele. Astfel, primarul a vorbit despre planul sãu de a face o piatã agroalimentarã modernã, cu un subsol pentru depozitare, cu un parter unde sã fie hala-propriu zisã, iar la etajul I un supermarket. A precizat cã se doreste modernizarea uneia dintre cele mai importante strãzi din Husi, General Teleman, precum si realizarea cât mai curând a unor parcãri (inclusiv în zona strãzii „14 Iunie“), care ar fluidiza, crede alesul, traficul în partea centralã a orasului. „Vreau sã vã spun cã pe lângã acestea, pe data de 2 octombrie se va organiza licitatia pentru turnarea covorului asfaltic pe DE 581. Acest fapt este o realizare esentialã pentru oras„ , a punctat primarul.

Dupã 3 luni de mandat

ANUNT Asa i-a anuntat primarul Ciupilan pe colegii de mandat, cãrora le-a dezvãluit cã în dimineata urmãtoare va merge la Bucuresti, unde se va discuta problema alocãrii acestei sume impresionante municipiului Husi. „Avem nevoie de finantarea proiectului prin CNI, cât si a proiectului Aquavas, pentru reabilitarea sistemului de apã-canal al orasului. Dacã obtinem acesti bani de la Guvern, atunci pot spune cã nu va mai exista stradã în Husi fãrã canalizare si tot ce trebuie unui trai civilizat. Chiar si asa pot spune cã s-au obtinut bani de la Guvern, cum ar fi bani pentru reabilitarea cãminului 13, a grãdinitei din Corni, dar am obtinut si cele aproape 10 miliarde de lei, bani pentru reabilitarea parcului Alexandru Ioan Cuza“, a spus primarul. „Acum, observati cã propunem si reabilitarea parcului de la Pompieri, nu singuri, dar cu Club Rotary, care, neavând bani sã îl facã singuri, vom fi parteneri. Noi vom veni cu 400 milioane de lei, ei cu diferenta pânã la un miliard de lei si ceva. Eu cred cã este un lucru foarte bun“, a adãugat el. Privindu-si apoi colegii, a tinut sã tragã linia: „Deci, cam atât s-a fãcut în primele 3 luni de mandat, eu spun cã e bine. Sigur, mai sunt foarte multe de fãcut, dar vreau ca pânã la sfârsitul mandatului sã spunã oamenii cã aceastã echipã si-a dus sarcinile la îndeplinire“, a încheiat ideea primarul urbei.

Banii au fost adusi de o echipã întreagã!

FÃRÃ POLITICÃ Prezent la discutii a fost si deputatul Dan Marian, care însã s-a rezumat la a interveni la final. „Mã bucur cã sunt invitat întotdeuna la sedinta de CL si cã existã între noi, îndiferent de coloratura politicã, colaborare în favoarea acestui oras„, a spus deputatul. Un consilier, neavând ce face, s-a trezit vorbind si i-a propus lui Ciupilan sã nominalizeze „concret“ cine l-a ajutat de a adus bani la Husi. Inspirat, primarul nu i-a fãcut pe plac si a spus: „Nu am sã transform sedinta de Consiliu într-o sedintã politicã. Nu am sã spun cine m-a ajutat, pentur cã asta poate o sã o spunem în campanie electoralã, nu acum. Am fost o echipã care am muncit pentru ca banii acestia sã ajungã la Husi”, a rãspuns alesul, privind expresiv cãtre deputatul Marian. Acesta a intervenit si a spus cã apreciaz cã Ioan Ciupilan nu vrea sã numeascã pe unii sau pe altii în meritul aducerii banilor. Este adevãrat cã am fost o echipã întreagã la baza acestor proiecte aprobate de Guvern. Vreau doar sã vã spun cã în judetul Vaslui urmeazã sã vinã, inclusiv la CJ, aproape 600 miliarde de lei vechi. Nu e putin, desigur“, a subliniat deputatul Dan Marian.

miercuri, septembrie 24, 2008

Ministrul Cristian David va candida pentru un post de parlamentar in colegiul Husi-Murgeni


PNL Vaslui şi-a stabilit candidaţii pentru alegerile parlamentare din toamnă, printre aceştia aflându-se şi ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, care va candida pentru Senat în colegiul Huşi - Murgeni, informează NewsIn.

Tot pentru Colegiul Huşi, dar la Camera Deputaţilor, va candida preşedintele filalei, deputatul Dan Marian.
"Pentru Camera Deputaţilor mai candidează preşedintele PNL Huşi, Cătălin Dogaru, vicepreşedintele AVAS, huşeanul Constantin Botez şi bârlădeanul Daniel Drăgan, actualmente preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului. Pentru Senat, pe zona Bârlad candidează Dionisie Lefter, directorul Spitalului de Urgenţă Elena Beldiman din Bârlad", a declarat, miercuri, Dan Marian, preşedintele PNL Vaslui.

Acesta a precizat că, deşi lista candidaţilor a fost definitivată, nu doreşte să dea încă publicităţii numele candidaţilor liberali pentru Senat şi Camera Deputaţilor pe colegiul Vaslui.

La alegerile parlamentare din noiembrie 2004, Cristian David a fost ales senator de Vaslui pe listele Alianţei D.A. PNL-PD. La sfârşitul lunii decembrie 2004, David a fost numit ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanţare internaţională şi urmărirea aplicării aquis-ului comunitar, iar din aprilie 2007 ocupă funcţia de ministru al Internelor şi Reformei Administrative.

Un tânãr de 27 de ani, mutilat de o combinã

operation1.jpgACCIDENT Un bãrbat de 27 de ani din Vaslui se zbate între viatã si moarte, dupã ce combina pe care lucra l-a mutilat. Pentru cã se grãbea sã termine munca, bãrbatul a fãcut greseala de a bãga piciorul în buncãrul unde se aflau semintele de floarea soarelui, iar lamele i-au sfârtecat osul. Bãrbatul a fost transportat la spitalul din Husi, unde i-a fost amputat piciorul, iar starea lui este în continuare criticã.

Sâmbatã seara, un tânãr de 27 de ani si câtiva sãteni din Botesti se grãbeau sã termine o zi plinã de treierat la floarea soarelui. Nu mai aveau mult de lucru, asa cã oamenii asteptau nerãbdãtori sã încheie ziua si sãptãmâna de lucru. Bãrbatul, care încã mai învatã sã lucreze cu o glorie nouã, nu a tinut cont de sfaturile colegilor si a urcat pe combinã, în speranta cã poate ajuta la golirea mai grabnicã a buncãrului încãrcat cu floare. Hriscu Nicolae, proprietarul combinei a declarat cã nenorocirea bãrbatului a fost cauzatã de imprudenta de a se aventura pe o masinã pe care nu stia sã o manevreze: „Au pornit sã descarce. Ei învãtau unii de la altii. Glorie e Glorie, tractorul e tractor. Atunci s-a întâmplat nenorocirea. A cerut un bãt, sã curgã floarea, de asta sã bage bãtul. Am auzit rãcnind si am strigat: Fugi, cã e pornitã Gloria!“. Bãrbatul a încercat la început cu un bãt si pentru cã nu i s-a pãrut suficient, a bãgat piciorul în utilaj. Într-o fractiune de secunda, axul de metal l-a sfâsiat. A apucat sã strige la un coleg care a oprit combina.

Sãtenii l-au scos dintre lame cu greutate

Sãtenii cu care lucra au fost luati prin surprindere: „Am vãzut cã a venit de sus pantoful. Am urcat repede sus si l-am vãzut pe el. Mi-a zis: opreste repede maneta! Mi-a zis: cheia de contact si am oprit din cheie.“ a declarat unul dintre localnicii care au fost martori la incident, Nicolae Olaru. Toti cei prezenti au sãrit imediat în ajutorul lui, iar pentru asta a fost nevoie sã demonteze întreg sistemul. Remus Trifan, tractoristul aflat la fata locului a spus cã nu stie ce a gândit bãrbatul de s-a urcat pe combinã : „A vrut sã împingã mai repede cu piciorul si în momentul ãla l-a prins melcul care scoate floarea afarã. Am fãcut tot ce mi-a stat în putintã, am demontat, l-am scos afarã, îi curgea sânge de la picior, masa muscularã era strivitã.“ Dupã accident, tânãrul a fost transportat de urgentã la Spitalul Husi, unde a fost operat în cursul noptii. Din pãcate, medicii nu i-au putut salva piciorul, în continuare starea bãrbatului nefiind stabilizatã. Potrivit spuselor sefului de post din Botesti, Daniel Diaconu, autoritãtile sã facã cercetãri pentru a stabile împrejurãrile exacte în care s-a produs accidentul.

Mortul, chemat sã-si facã buletin!

D-ALE POLITIEI! O familie din Husi a avut parte, zilele acestea, de un adevãrat soc în momentul în care a primit o citatie din partea Politiei Husi, prin care i se cerea sã se prezinte de urgentã la sediul institutie împreunã cu.. fiica lor, Ana Maria, moartã de aproape 20 de ani! Motivul pentru care Politistii doreau întrevederea cu.. defuncta era acela de a-i întocmi acesteia carte de identitate (!), altfel persoana riscând sã ia o amendã ustorãtoare!

NEINSPIRATI Politistii huseni i-au trimis recent familiei unei fete moarte de aproape 20 de ani, o citatie prin care aceasta era invitatã la sediul institutiei, cu tot cu Ana Maria (1985 - 1989), pentru a i se face acesteia... carte de identitate! Mama defunctei, Mihaela, 48 de ani, sustine cã a avut un adevãrat soc în momentul în care a citit cele scrise în citatie. „Când am vãzut numele copilului meu mort trecut pe citatia prin care ni se cerea si mie si ei sã ne prezentãm la Politie, am spus cã îmi stã inima în loc. Nu le doresc eu niciodatã politistilor care mi-au trimis citatia aceea, sã fi fost în locul meu. Sã ai un copil mort, iar peste atâtia ani sã vezi cã este chemat nu stiu pe unde. Ti se întoarce un cutit în ranã. E foarte dureros...“, povesteste Mihaela ceea ce a simtit în momentul primirii recipisei. Femeia sustine cã la momentul respectiv nici mãcar nu întelegea exact ce vor politistii de la fiica ei, decedatã din anul 1989. Ce carte de identitate si la ce i-ar mai servi unui mort un buletin?“, s-a întrebat mama defunc tei. Chiar si politistii, pusi în fata acestei realitãti s-au jenat de gafa comisã, dar s-au scuzat dând vina pe altii... politisti, din Ploiesti. „Au spus cã ei au primit dispozitie de la Ploiesti sã o ia pe fiica mea cea moartã în evidentã si sã îi facã urgent buletin. Mai mult, sã o amendeze pentru cã nu si-a fãcut pânã la vârsta asta act de identitate. Eu, în afara certificatului de deces, n-am avut ce le da“. Copila pe care au cãutat-o de zor politistii huseni este înmormantatã de 19 ani, undeva în judetul Prahova, ea pierzându-si viata în urma unui tragic accident.

Sursa: Adevarul de Vaslui

marți, septembrie 23, 2008

Bãtrânii culeg gunoaiele, tinerii îi înjurã

Mircea_talasman.jpgPERSIFLARE Vârstnicii din Asociatia huseanã a Pensionarilor se declarã dezamãgiti de modul în care localnicii au primit initiativa lor de a face ei însisi o campanie pentru sustinerea ideii de curãtenie a „orasului dintre vii”.

Profesorul Mircea Talasman, presedintele Asociatiei Pensionarilor 2000 Husi, a spus cã el, împreunã cu alti membrii ai organizatiei, au avut, ieri, parte de un incindent... descurajator: „Am fost în parcul Alexandru Ioan Cuza si am încercat sã culegem hârtiile de acolo. Erau o multime de tineri, care mâncau seminte si tot felul de produse din diverse ambalaje. Le-am spus personal cã nu e frumos sã arunce ambalajele pe jos, cã e urât din partea lor. Cã noi, bãtrâni cum suntem, facem curat dupã dânsii, iar asta nu e corect. Si ce a urmat m-a dezamãgit: au început sã râdã de noi. Au spus cã „mosule, lasã-ne în pace. Nu ai altã treabã?“. Chiar aceste cuvinte le-au folosit. N-am zis nimic, pentru cã mi-am dat seama cã e inutil. Dar ca sã le arãt cã eu, mos cum sunt, am mai mult bun simt ca ei, am continuat sã culeg hârtiile si pungile din urma lor. O elevã de la liceul Cuza Vodã însã, a început sã mã ajute. Mi-am dat seama cã gestul nostru dã roade. Eleva a spus cã a învatat la scoalã sã pãstreze curãtenia si cã se simte prost sã vadã un bãtrân cã adunã din urma ei”, a declarat profesorul Talasman. Acesta a spus cã va încerca sã stabileascã legãturi cu profesorii din toate scolile, pentru a putea transmite mai usor mesajul cãtre elevi. „Dacã vor vorbi cu profesorii sã ne invite pe noi, din Asociatie, la lectii de dirigentie, mai bine o sã ne vinã sã vorbim cu copiii. Ei nu trebuie sã priveascã strânsul hârtiilor si a amblajelor ca pe ceva rusinos, ci ca pe o dovadã de simt civic“, a mai spus presedintele Asociatiei.

Sursa: Adevarul de Vaslui

luni, septembrie 22, 2008

„Violul din curtea scolii“ i-a alertat pe politistii huseni

ACTIVITATE Politistii din municipiul Husi, mai ales cei din Compartimentul Politiei de Proximitate, anuntã cã în acest an scolar 2008 - 2009 prezenta lor în scolile si grdinitele locale va fi una mult mai vizibilã decât în anul precedent. Gratie unor instructiuni din nota-cadru pe care oamenii legii sustin cã vor sã o aplice întru totul la nivel local, politistii cred cã întâlnirile dese cu elevii si profesorii vor fi eficiente pentru evitarea situatiilor de risc. „Am avut anul trecut cazul cu violul fetitei de clasa a V-a, de la o scoalã din oras si de aceea vrem sã evitãm asemenea situatii“, a spus Marin Gabriel, agent sef al Compartimentului Politiei de Proximitate Husi. Acesta a precizat cã, de asemenea, „prezenta“ politistilor în unitãtile de învãtãmânt se va concretiza si în actiuni de supraveghere a institutiilor, mai ales pe durata cât copiii sunt la ore. „Nu doar Compartimentul Politiei de Proximitate, ci reprezentantii majoritãtii Birorurilor vor avea responsabilitãti atât pe linia asigurãrii linitstii si ordinii publice, cât si pe linia prevenirii si combaterii infractionalitãtii juvenile. Avem o colaborare bunã cu directorii de institutii, cu profesorii si asta ne va ajuta mult“, a mai declarat Marin Gabriel, agent sef în cadrul Politiei Husi. De reamintit cã în cursul anului scolar precedent, o elevã de clasa a V-a de la o unitate de învãtãmânt localã a fost victima unei infractiuni de viol, petrecutã chiar pe terenul de sport din vecinãtatea institutiei. Copila iesise în pauzã, iar individul în vârstã de 23 de ani a agresat-o, culmea, fãrã ca cineva sã vadã. Dupã acel eveniment, s-a pus în discutie în termeni mult mai seriosi paza si protectia copiilor din scoli si grãdinite locale.

Sursa: Adevarul de Vaslui

sâmbătă, septembrie 20, 2008

Sãracii consilieri bogati de la Husi

SÃRACI SI CINSTITI! Scoaterea la ivealã a declaratiilor de avere ale alesilor locali ai Husului îi aratã pe cei mai multi dintre liderii „orasului dintre vii“ ca fiind surprinzãtor de sãraci! O casã, un apartament, o masinã nu prea scumpã si ici-colo cânte o firmã din care, cel putin pe hârtie, consilierul husean nu câstigã mare lucru. Culmea modestiei însã, pare atinsã de viceprimarul târgului, Ioan Valeriu Ciupilan, care, conform cu datele oficializate, pare a o duce chiar mai rãu decât un asistat social: nu are casã, nu are active financiare, nu posedã bunuri de valoare, terenuri sau masinã! Alti edili, precum Tudor Stafie, desi se „laudã“ în declaratia de avere cã nu si-a achizitionat nimic în mandatul precedent, fostului primar nu i-a mers rãu în functie, de vreme ce a gãsit resurse sã îsi împrumute niste rude cu... 30.000 Euro!

TRAI DECENT O privire de ansamblu asupra declaratiilor de avere ale alesilor Husului poate conduce la concluzia cã actualii lideri ai urbei, cu câteva exceptii, sunt persoane neasteptat de modeste din punct de vedere material. În rândul „modestilor“, alãturi de Sandu Drãgunoi (dependent de pensie), Georgeta Giosu (care nu si-a schimbat cu mai nimic declaratia de avere fatã de mandatul precedent) sau nou intrata în CL, Maria Boeru, care declarã cã nu detine decât un apartament pe numele ei, lista continuã cu nume-surpirzã! Aurel Cãciulã, cunoscut ca un important om de afaceri local, cu o cifrã de afaceri destul de ridicatã, declarã oficial cã familia sa nu detine în nume propriu decât câteva terenuri intravilane, iar ca venituri anuale doar 18.000 lei! Cãciulã si-a trecut pe declaratia de interese însã, firma SC Vasea SRL, unde figureazã ca asociat unic. Nici Florin Gavrilescu nu pare sã o ducã mai bine din punct de vedere material (!), pesedistul având notate în declaratie doar un teren si un apartament, dar si o datorie de 10.000 euro la bancã. La fel de.. neînstãrit pare si Victor Blanariu, nou intrat în CL Husi, (director la SC Estrela Prodcom), acesta declarând cã posedã un apartament, o masinã si o bucatã de teren intravilan, achizitionat prin 2002. Desi a fost consilier local în ultimii 4 ani, Ioan Iacob, PD-L, sustine oficial cã mare agonisealã nu a reusit sã strângã pe durata mandatului, exceptând o masinã potrivitã ca pret, achizitionatã în 2008. Cosmin Murgulet (PSD) si Cãtãlin Pasat (PD-L) si-au publicat si ei declaratiile de avere, dar, ca nou intrati în CL, acestea nu sunt, deocamdatã, prea consistente.

Preotul Vâjianu si-a fãcut o vilã nouã în cartierul rezidential, din.. mila Domnului!

ÎNSTÃRITI Lista edililor bogati din Consiliul Local Husi este deschisã de liberalul Claudiu Alexa, cunoscut podgorean local, ale cãror proprietãti, plasamente si investitii directe sunt abia cuprinse în formularul declaratiei de avere. Dar nimeni nu se mirã de continutul ei, deoarece Alexa are de ani de zile o cifrã de afaceri care i-ar permite cu prisosintã orice nouã cumpãrãturã. Liviu Iacob, PNL, este unul dintre acei huseni care nu duc deloc grija zilei de mâine, iar averea sa garanteazã acest lucru. Acesta se laudã, în declaratia oficialã, cã are terenuri intravilane (în municipiul Husi, 2, din care unul cumpãrat în 2007, dar si un teren în jud. Neamt), are active financiare în valoare de 56.400 lei, iar valoarea actiunilor (sau pãrtilor sociale), precum si a împrumuturilor acordate în nume personal depãseste enorma sumã de 237.000 lei! Are si datorii, dupã cum el însusi declarã, în sumã de peste 50.000 lei. Preotul Alexandru Vâjianu nu se poate spune cã a intrat în CL anul acesta chiar cu.. mâna goalã ! Fata bisericeascã detine pe numele sãu nu mai putin de douã case si un apartament! Vâjianu a fost „tachinat“ întruna pentru dimensiunea vilei pe care preotul si-o ridicã în prezent, în zona rezidentialã a Husului (str. Cãlãrasi, n.r.). Acesta s-a jurat însã cã imobilele proprii (la care se adaugã si un Opel Vectra aproape nou!) sunt obtinute prin „muncã cinstitã“. Si ca sã fie crezut, a arãtat cã în 2008, s-a îndatorat la bancã pentru suma de 65.000 franci elvetieni.

Fostul primar Stafie a dat cu împrumut 30.000 euro!

STRÂNGÃTORI Tudor Stafie, de pildã, fost primar al Husului, dovedeste cã banii, pentru el, nu sunt o problemã! Chiar dacã sustine în declaratia de avere cã nu si-a mai cumpãrat nimic în perioada 2004 - 2008, cât a fost primar, datele aratã cã nici rãu nu i-a mers, dacã a reusit sã economiseascã 27.900 lei la bancã si, foarte interesant, sã gãseascã resurse pentru a împrumuta douã persoane fizice cu o sumã de 30.000 de euro! Liberalul Radu Borbârnat nu a fãcut mari modificãri în declaratia de avere în raport cu mandatul precedent, însã în 2006 si respectiv 2007, s-a ales cu douã imobile, ambele provenind din domeniul privat al municipiului Husi, la preturi mai mult simbolice. Pedelista Elena Brânzei aratã, prin declaratia de avere, cã nu s-a îndatorat la bãnci si nici nu a pus bani deoparte, câtã vreme a fost consilier local, însã aceasta a cumpãrat în 2006 un apartament în Iasi, al cãrui pret însã nu îl face public. Ioan Nechifor si-a „umplut” declaratia de avere cu achizitionãri de terenuri, dar, cel putin oficial, acestea nu figureazã, în marea lor majoritate, pe teritoriul Husului. Câti bani a dat pe el consilierul, nu se spune. Cine crede cã profesorul pensionar Gheorghe Hoha are o situatie materialã modestã, se însealã. Fostul senator se poate lãuda cu terenuri agricole si intravilane, cu o casã nouã (construitã în 2002), dar si cu o garsonierã în Bucuresti (cumpãratã în 2006). Hoha mai are o masinã Cielo relativ nouã si o bibliotecã de 70.000 lei. Are însã si câteva datorii la bãnci, în jur de 25.000 lei. Romicã Lorent, fostul viceprimar, cunoscut ca un om înstãrit al urbei, este singurul care încã nu si-a publicat declaratia de avere.

Viceprimarul Husului, sãrac lipit si îndatorat!

CA SÃ VEZI! Desi nimeni nu s-ar fi asteptat, surpriza acestei serii de declaratii de avere o constituie cea apartinând viceprimarului Ioan Valeriu Ciupilan. Acesta i-a uimit pe curiosi atunci când a notat la aproape toate capitolele impuse mentiunea „nu este cazul”! Nici locuintã, nici masinã, niciun teren sau vreun bun de valoare nu are noul vice. Aparent, Ioan Valeriu Ciupilan o duce extrem de rãu si, în plus, mai este si dator cu aproape 13.000 lei la bãnci, desi este cunoscut faptul cã tânãrul vice’ provine dintr-una dintre cele mai înstãrite familii din Husi, tatãl sãu fiind un cunoscut om de afaceri local. Nici în declaratia de interese, Ioan Valeriu Ciupilan nu si-a mentionat vreo firmã la care sã figureze mãcar ca angajat, alesul scriind în dreptul oricãrui rubrici expresia „Nu este cazul”. De partea cealaltã, primarul Ioan Ciupilan si-a completat bine declaratia, arãtând cã, pânã sã intre edil sef la Primãria Husi a agonisit terenuri intravilane la Bârlad si Husi, un apartament, o casã, o masinã, dar si peste 15.000 euro datorie la bancã. Interesele sale materiale, ca asociat, tin de firmele SC Geli SRL, precum si de firma Media Still SRL.

Sursa: Adevarul de Vaslui

„Damigenius” la Husi, a 14-a editie

DE POVESTE! A venit toamna si husenii îsi fac griji pentru roadele viilor! Cum altfel, dacã întreg anul au trudit pe dealurile pline de vitã nobilã, sperând la o roadã bunã. Si dacã a venit toamna, la Husi a ajuns si „Damigenius”, festivalul de graficã satiricã fãrã de care, de 14 ani încoace, „orasului dintre vii” parcã i-ar lipsi ceva.

ÎNGÂNDURATI O vreme, norii au fost parcã hotãrâti sã-si verse tot amarul peste zona Husilor, unde podgoriile întinse sunt la ele acasã. Ploaia rece, mocãneascã, cernutã a pagubã zile întregi, peste toate dealurile i-a mâniat pe viticultori. Au trudit un an întreg si au nãdãjduit la roadã multã si dulce, iar faptul cã ploaia îi împiedicã sã îsi strângã recolta le aduce supãrare si pierderi. Se umflã bobitele, se sparg de atâta apã, se pierde roada, se stafideste strugurul ori mucegãieste pe tufa umedã. Si s-a muncit din greu, o varã toatã, degeaba! Dacã s-ar opri mâine, au sperat husenii, atunci milã si-ar face Dumnezeu, dar dacã mai tine o sãpãmânã, atunci sigur e bãtaia Lui. „Toatã vara ne-am suit pe deal cu sapa în spate, la prãsit. De douã, trei ori, ca sã nu dea buruiana mare si sã înnãduse tufele.. Pe deal, la prãsit, se bea apã fierbinte, fiartã de soare.. Apã din stilcã de plastic, din tot felul de bidoane, cã nu mai sunt ca pe timpul meu, ulcioare de lut, sã bea omul apa rece si în miezul zilei. Nu mai sunt.. Si uite acum cum plouã! Se va duce dulceata din boabã de la apa multã. Nu mai e vinul vin, dacã poama nu e dulce ca mierea. Sau, de va fi tot asa, vremea încruntatã, rea, mocnitã, cum mai spuneam noi odatã, atunci va sta udeala în tufã si vor mucegãi strugurasii. Degeaba sunt frumosi acum, degeaba”, se tânguia deunãzi Constantin Brumã, 78 de ani, stãpânul a peste 4 hectare de vie nobilã. Cine l-ar fi ascultat, s-ar fi dus cu gândul la povestea lui Creangã cu... drobul de sare, dar si-ar fi dat si seama cã unii huseni au fãcut din vita de vie si roada ei un mit, o traditie sacrã, o confirmare a unui destin peren.

„E dichis mare cu

via la noi”

MIGALÃ Si ruga lor a fost ascultatã! De douã zile, norii au încetat sã mai „plângã”, iar pe dealurile Husului, zeci de oameni se vedeau strãbãtând cãrãrile, înfofoliti ca pentru a înfrunta cu curaj un frig subtire, de toamnã înversunatã. Cosurile mari si gãletile colorate erau duse cu zarvã în vii si, mai departe, spre mustãrie, dulcea povarã a strugurilor de Husi... „S-a fãcut treabã bunã. Dacã a stat ploaia, e bine. Dacã s-ar duce norii si mai bine ar fi. Eu spun cã dacã nu culegem repede, chiar dacã e glodul mare printre rânduri, atunci udeala din tufã va face rãu la strugurel. Se va mucegãi boaba. Dacã ar veni soarele, cu cãldurã, ar usca apãria dintre frunze. Atunci am culege ca lumea si nici poama nu ar fi în primejdie. E dichis mare cu via la noi; nu toti care au vie se pricep. Eu de 25 de ani tin vie. Am lucrat o viatã aici. Stiu cum stã treaba”, se laudã bãrânul. Pe fugã, sã nu cumva sã se apuce iarãsi vremea de vãrsat ploi peste Husi, localnicii au „coplesit” dealurile, încãltati cu cizmele lungi de cauciuc. În zona Husului existã în jur de 2.000 de hectare de vitã-de-vie, jumãtate fiind în proprietatea micilor producãtori. Anul trecut, în judetul Vaslui, s-au recoltat, in medie, aproape 6.000 de kilograme de struguri la hectar, iar anul acesta husenii sperã la mai mult.

„Damigenius“, umorul în slujba vitei si a vinului!

A 14-a editie a festivalului 100% husean „Damigenius” va avea loc azi, în galeria PrimArt a Primãriei locale. Artisti recunoscuti în toatã tara vor veni sã îsi expunã lucrãrile de graficã satiricã, realizate pe tema specificã orasului, vinul si via. Dumitrascu, Rusu, Turculet, Pavel, Alex si Marcu sunt acei creatori de lucrãri care an, de an, revin la Husi, cu dragoste. „Damigenius” este un festival de toamnã, unic prin conceptie si poate cel mai reprezentativ pentru municipiul Husi. Un cunoscut caricaturist, venit în urmã cu doi ani la Husi, pentru a-si expune o lucrare de gen, a caracterizat festivalul în termeni memorabili: „Damigenius mi se pare cu adevãrat un festival de suflet, iar asta o vãd numai când observ cât suflet pun localnicii în cele douã elemente specifice destinului lor, via si vinul”.

Sursa: Adevarul de Vaslui

vineri, septembrie 19, 2008

Directoarea Primãriei Husi, implicatã într-un tun imobiliar

FÃRÃDELEGI Contabila sefã a Primãriei Husi, Safta Trofin, se aflã în aceste zile în centrul unui scandal sinuos, în care escrocheriile s-au tinut lant ani în sir, pentru ca o serie de familii înstãrite (printre care si cea a Saftei Trofin), sã punã mâna pe un teren extrem de valoros, în cartierul rezidential, Brosteni. Din argumentãrile unor hotãrâri judecãtoresti definitive si irevocabile, rezultã cã superba vilã pe care directoarea Primãriei, Safta Trofin, si-a ridicat-o pe strada Cãlãrasi, se aflã pe un teren ajuns în posesia acesteia, dupã comiterea unei serii de falsuri grosolane. Cum s-a ajuns ca o parte din cei 9.900 mp, ocupati abuziv de un anume Vasile Neculau, pe baza unui titlu de proprietate dovedit ca fals (eliberat prin Primãria Husi, în 2005), sã ajungã la scurt timp chiar în posesia sefei din Primãrie, Safta Trofin, reprezintã o poveste extrem de controversatã! În prezent, Safta Trofin este datã în judecatã de cãtre proprietarul de drept al terenului si i se cere, printre altele, sã elibereze imediat suprafata, numai (!) dupã ce îsi dãrâmã frumoasa ei vilã, aproximatã la peste 180.000 euro!

Sefa finantelor din Primãria Husi are probleme! Safta Trofin, zisã “Sica”, riscã sã îsi dãrâme frumoasa vilã pe care si-a ridicat-o cu pretul a aproape 200.000 de euro, la nici un an de la construire, dacã magistratii Judecãtoriei Husi îsi vor face datoria în dosarul aflat pe rol, 2343/244/2007. În aceastã spetã, Trofin Safta si sotul ei, Constantin, împreunã cu alte persoane (Neculau Ticu, Stoichici Marcel Tomi, Deac Vasile si Marcela, dar si Mâcnea Mariana si Valentin) sunt acuzati cã stãpânesc abuziv pãmânt în Brosteni, gratie unei serii de vânzãri-cumpãrãri bazate pe un act de proprietate dovedit ca fals. Împreunã, aceste familii si-au achizitionat în perioada 2005 - 2007 pãrti din cei 9.900 metri pãtrati, situati în strada Cãlãrasi nr. 30, teren care, în mod ilegal, a revenit unui anume Vasile Neculau. Acesta a acaparat abuziv cei 9.900 mp, în baza unui titlu de proprietate fals (2763/49021), primit prin concursul absolut al Primãriei Husi, în 2005. Culmea este cã aceeasi institutie admitea ca proprietar de drept al terenului, cu 3 ani mai devreme, pe Mihai Volusniuc, cãruia i-a dat în 2002 un titlul de proprietate (1165/47457). Cum a fost capabilã conducerea Primãriei Husi de la acea vreme, sã elibereze douã titluri de proprietate pe aceeasi suprafatã de pãmânt, numai... functionarii de aici ar putea sã explice vreodatã!

Safta Trofin, precautã, a cumpãrat terenul buclucas, la a treia mânã!

MÂNÃRII Asadar, “drumul” terenului din cartierul rezidential al Husului, începe odatã cu eliberarea în 2005, a titlului de proprietate fals pe numele lui Vasile Neculau. De mentionat cã acest act este cu atât mai abuziv, iar vina functionarilor din primãrie cu atât mai mare, cu cât deja Mihai Volusniuc si Neculau se judecau încã pentru acest teren în instantã încã din 1997. Primãria Husi, desi stia de asta, si-a permis sã îi elibereze lui Neculau un titlu fals, cu care sã încurce judecãtorii Curtii de Apel Iasi. N-au reusit, pentru cã, cel putin de data aceasta, magistratii si-au fãcut datoria si i-au dat dreptate numai lui Volusniuc. Mai mult, pentru tulburare de posesie, Neculau Vasile a fost condamnat la 2 ani de închisoare. Dar, revenind la cele întâmplate în 2005, imediat dupã ce Primãria a intrat în cârdãsie (de ce oare ?!) cu Neculau, Vasile Neculau, a doua zi, i-a fãcut un act de donatie fiului sãu, Paris Neculau. În cel mai scurt timp, Paris începe sã vândã din teren, chiar dacã între timp, Volusniuc deschisese actiune de anulare a titlurilor de proprietate si a actului de donatie detinute de tatãl si fiul Neculau. Si vinde cãtre Ticu Neculau, Mâcnea Valentin, Deac Vasile si Stoichici Maricel. Unii din ei, ca adevãrati intermediari, îsi continuã tranzactiile.. Si Ticu Neculau îi vinde din bucata lui unui anume Zaharia suprafata de 500 mp. Mai departe, Zaharia în cel mai scurt timp, îi vinde cei 500 mp (surprizã!) Saftei Trofin. La rândul sãu, Vasile Deac îi vinde si el aceleeasi... Safta Trofin, tot repede, suprafata de 650 mp. Astfel, doamna Sica a strâns, în mod cinstit crede ea, suprafata de 1150 mp. A nu se uita cã tranzactia se petrecea în 2006, când terenul era încã în litigiu. Pare greu de crezut cã Safta Trofin era atât de naivã, încât sã cumpere un teren cu mari probleme si aspru disputat în instantã, dacã ea nu ar fi stiut ceva din dedesubturile afacerii.

Justitia si-a fãcut corect treaba pânã acum!

Între timp, judecãtorii corecti, hotãrãsc în 2007, anularea atât a titlului de proprietate fals al lui Neculau, cât si (prin actiunea paulianã) a actului de donatie cãtre fiul sãu Paris, dând toatã dreptatea lui Volusniuc. Imediat, în decembrie 2007, Mihai Volusniuc deschide proces contra celor care îi tulburau posesia, detinând pãmântul sãu în mod abuziv, în frunte cu doamna Sica de la Primãria Husi. Procesul se anuntã a fi unul extrem de greu, chiar dacã în fata atâtor hotãrâri definitive si irevocabile, pare greu de crezut cã verdictul îi va fi defavorabil proprietarului de drept. „Nu am crezut vreodatã cã existã atâta mizerie în tara asta. Nu am crezut cã o sefã de la Primãrie s-ar preta la asa ceva. Am actele doveditoare, pentru cã multumitã judecãtorilor corecti, mi-am obtinut dreptul la proprietate pe teren. Nu vreau decât ca cei care au construit deja, cum ar fi Deac si Safta Trofin sã îsi dãrâme vilele si sã plece de pe pãmântul meu. As mai vrea ca actualul primar sã vadã cine au fost infractorii care au dat titlul de proprietate fals si sã-i pedepseascã”, a declarat Mihai Volusniuc.

De ce este bãtãlia asa de mare pe terenurile din Brosteni !?

A avea un teren cu vilã în cartierul din Brosteni din Husi a devenit un fel de etalon al bunãstãrii obtinute cu orice pret. Peisajul frumos, infrastructurã în curs de modernizaze, vecini unul si unul... Nu se putea ca Safta Trofin sau oricine altcineva cu functie de conducere în oras sã îsi facã vila în altã parte, pentru cã asta ar fi însemnat o abatere de la regula... snobismului local. Mai mult, aici terenul este foarte scump, un metru pãtrat ajungând si pânã la 80 euro/mp, iar orice tranzactie aduce bani buni vânzãtorului. De aceea, ar fi chiar culmea ca Justitia sã o oblige pe Safta Trofin sã îsi dãrâme vila abia fãcutã, desi gurile rele spun cã acest lucru este posibil sã se întâmple si acesta ar fi motivul pentru care doamna Sica a “uitat” efectiv (?!), atât ea cât si sotul, sã îsi treacã frumoasa clãdire din Cãlãrasi nr 30, în declaratia de avere!

miercuri, septembrie 17, 2008

Cantina de Ajutor Social din Husi are nevoie de... ajutor!


cantina_saracilor.jpgNEVOIASI Cantina de Ajutor Social din Husi, institutie de care depinde o parte a celor mai sãraci dintre locuitorii „orasului dintre vii“ are nevoie urgentã de reparatii si modernizãri. Obiectivul a intrat mai demult în vizorul inspectorilor de la ASP Vaslui, care au amendat în repetate rânduri responsabilii, ca urmare a depistãrii conditiilor îndoielnice în care se pregãteste hrana celor 74 de asistati social. Chiar si asa, conducerea Cantinei declarã cã este asaltatã de numãrul tot mai mare de huseni necãjiti, care fac cerere pentru a primi hrana asiguratã din bugetul statului.

MIZER Conducerea Cantinei de Ajutor Social solicitã executivului alocarea urgentã a câtorva zeci de mii de lei, în vederea realizãrii unei serii de îmbunãtãtiri ale conditiilor în care se preparã, zi de zi, mâncarea sãracilor Husului. Ca urmare a amenzilor si avertismentelor frecvente date de inspectorii Autoritãtii de Sãnãtate Publicã (ASP) Vaslui, nemultumiti de conditiile precare existente în clãdirea Cantinei, conducerea s-a decis sã facã „presiuni“ asupra liderilor din Primãrie, pentru a face rost de bani. „Nu sunt conditii, asa cum ar trebui. DSP-ul si DSV-ul ne-au amendat, ne-au mai dat avertismente, ne-au mai pãsuit cu termene în care sã ne modernizãm clãdirea, dar fãrã bani nu se poate. Am deja câteva zile în care merg la domnul primar, pentru obtinerea banilor necesari si avem promisiunea cã ne va ajuta. Vrem sã punem gresie si faiantã. Noi, nici la momentul acesta nu avem gresie pe jos, din pãcate. Vrem sã vãruim cum trebuie. Vrem apoi sã ne îngrijim de fatada clãdirii, care s-a deteriorat în timp”, a declarat Suzana Ciobotaru, sefa cantinei. Suma necesarã, în primã fazã, reabilitãrii clãdirii si modernizãrii interioare a acesteia este de aproximativ 32. 000 lei. Abia anul trecut s-a reusit montarea tâmplãriei PVC, însã scoaterea gratiilor de la exteriorul ferestrelor, spun angajatii cantinei, a deteriorat si mai mult fatada veche a clãdirii.

Din cauza lipsei banilor, s-a redus numãrul asistatilor hrãniti la cantinã!

FOAME În prezent, de la cantina de ajutor social primesc hranã un numãr de 74 de persoane, iar portia de hranã zilnicã valoreazã 6 lei. Micsorarea numãrul de persoane deservite la cantinã, de la 100 (în anul 2007), la 75, câte sunt în prezent, nu se datoreazã cresterii nivelului de trai, ci unui fapt de-a dreptul grav: „Este adevãrat cã numãrul asistatilor social, care sunt acum în grija noastrã a scãzut fatã de anul 2007, dar asta se datoreazã doar lipsei fondurilor. Am primit, de la an la an, tot mai putini bani. Pentru cã hrana s-a scumpit, noi am fost nevoiti sã renuntãm la o parte din asistati. Am triat dosarele cât am putut, am lãsat pe cei cu copii multi, pe cei fãrã niciun venit, pânã am ajuns la 74 de persoane. Nu am avut încotro“, a declarat Suzana Ciobotaru. Aceasta sustine cã zi de zi, tot mai multe persoane defavorizate depun cereri pentru înscrierea la cantinã, însã sunt refuzati. „Nu avem bani pentru hranã, decât în limita unui buget dinainte stabilit“, a mai spus sefa institutiei.

Primarul Ciupilan a spus cã va cãuta resurse!

Primarul Ioan Ciupilan a precizat ieri cã este la curent cu problemele Cantinei de Ajutor social si, în primã fazã, se vor aloca în jur de 32. 000 lei pentru lucrãrile de îngrijire si modernizare a obiectivului. „Voi vedea exact despre ce deviz este vorba, despre ce vrea conducerea cantinei sã facã acolo, voi aloca acesti bani, se va face licitatie publicã pentru lucrãri. Vreau întâi sã vedem devizul lucrãrilor de care este nevoie“, a declarat Ioan Ciupilan, edilul sef al urbei.

marți, septembrie 16, 2008

Ploaia a sabotat festivitatea de deschidere a anului scolar la Husi

OFICIERE Deschiderea anului scolar în municipiul Husi s-a fãcut sub semnul ploii reci de toamnã, care a „sabotat” într-un fel specific anotimpului, festivitãtile ample pregãtite de conducerile unitãtilor de învãtãmânt. Chiar si asa, pãrintii, de mânã cu copiii frumos îmbrãcati, s-au prezentat la mult asteptatul „careu“, înfruntând ploaia. Emotii, flori si multe oficialitãti - toate au putut fi zãrite în curtile scolilor husene, dis de dimineatã. Primarul Ioan Ciupilan, deputatul Dan Marian si consilierul local Aurel Cãciulã au deschis anul scolar la Scolile 3 si 1, dar si la liceul „Cuza Vodã” si Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir”, tinând cuvântãri mobilizatoare pentru cei prezenti. Cei mai încântati de aceastã zi au fost „bobocii“ de clasa I, care, la marea majoritate a scolilor din oras, au primit deja manuale noi. Politistii au fost, de asemenea, prezenti la deschiderea anului scolar, reprezentantii Politiei Husi aflându-se la aboslut toate unitãtile de învãtãmânt, pentru a prezenta nota-cadru a IJP Vaslui. „Prezenta noastrã a fost doritã în scoli de cãtre conducerile institutiilor, care au vrut neaparat ca elevii sã fie informati despre regulile de circulatie, despre normele de prevenire a infractionalitãtii juvenile. Am observat interes din partea elevilor, dar si a pãrintilor, cu care încercãm sã stabilim relatii eficiente de colaborare“, a declarat Marin Gabriel, agent sef în cadrul Compartimentului Politiei de Proximitate. N-au lipsit nici incidentele: micutii înscrisi la o grãdinitã localã cu program prelungi au ratat începerea anului scolar, deoarece lucrãrile de modernizare a sediului grãdinitei nu s-au finalizat încã. „Ne-am întors înapoi cu copiii de mânã. Nu toti pãrintii am aflat din timp cã nu se aduc copiii la grãdinitã de la 15 septembrie si de aceea, unii din noi, am venit degeaba astãzi“, a declarat Florentina, 34 de ani.

Ministrul David a donat caiete pentru copiii de la Satul Nou!

Dupã ce au primit în dar o scoalã nouã si frumoasã, în care conditiile sunt asa cum toti copiii, din toate colturile judetului ar merita, ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David le-a mai fãcut copiilor din Satul Nou, comuna Cretesti, o surprizã: le-a donat caiete de toate tipurile, inclusiv prescolarilor care vor avea clasa lor în incinta noii clãdiri. „Caietele au ajuns deja în posesia copiilor, iar gestul a fost deosebit de apreciat. Domnul ministru David s-a implicat personal în obtinerea de finantãri pentru reabilitarea infrastructurii scolare din judetul Vaslui, iar ajutorul acesta a fost fundamental în realizarea celor mai multe obiective din sistemul de învãtãmânt local. Acum si-a dorit sã ajungã la Satul Nou pentru inaugurarea scolii, dar au fost anumite probleme la nivel de Bucuresti, care nu au putut fi amânate sub nicio formã. A trimis în schimb cadouri pentru toti copiii, si anume caiete de toate tipurile“, a declarat deputatul Dan Marian. Acesta a mai spus cã ministrul David va face asemenea cadouri si altor scoli, în principal din mediul rural. „Zona ruralã în judetul Vaslui este mai defavorizatã si poate de aceea este bine ca aceste donatii sã ajungã mai întâi la copiii din satele vasluiene“, a mai adãugat deputatul.

luni, septembrie 15, 2008

Unii, mai norocosi!

inaug_2.jpgNOROC Scolarii din Satul Nou, comuna Cretesti, vor avea un început de an mai norocos ca niciodatã si asta datoritã faptului cã în locul vechii scoli pe care ei o lãsaserã în luna iunie, astãzi, la revenirea în bãnci, vor gãsi o clãdire nouã, cu mobilier impecabil si conditii asa cum poate ei numai la televizor au vãzut.

INAUGURARE Zarvã mare ieri, în Satul Nouã, unul dintre satele componente ale comunei Cretesti. În curtea scolii noi, ziditã frumos « ca la carte», cu pereti proaspãt vopsiti si terase turnate dãunãzi, câtiva localnici se agitau dis de dimineatã. Au asezat o masã mare, au scos câteva stergare curate, au pus într-un vas apã si busuioc, totul pentru ca sfintirea ce va avea loc peste doar un ceas sã fie... ireprosabilã. Nu s-a uitat nici vaza cu flori în care, în ciuda oricãror conotatii politice, puteau fi admirati 3 trandafiri! Câteva bãtrâne au iesit de pe ulitã si apropiindu-se de scoala nouã, si-au dat cu pãrerea, sfiindu-se parcã a intra în curtea scolii: «Frumoasã scoala acum. N-am avut parte si noi sã avem la timpul nostru asa pereti! Au nepotii. Mergem la sfintire. Vine cicã si Ministrul Învãtãturii. Foarte frumos, sã vinã. Poate nu ne-or da afarã.. », spune Elena Anghelutã, 74 de ani, în aprobarea generalã a celorlalte femei, curioase sã vadã « domnii de la Bucuresti». Înãuntru, un freamãt printre lumea înfriguratã strânsã lângã usa noii scoli, aratã cã deja au sosit oficialii. Salutãri, zâmbete, strângeri de mâini si, mai întâi de toate, cântarea bisericeascã a preotului comunei. Dupã oficiere, edilii au început discursurile.

«Parlamentul României, indiferent de coloratura sa, a cãzut de comun acord cã trebuie sã investim în educatie»

ÎMPREUNÃ Rând pe rând, fiecare dintre oficiali a luat cuvântul si le-a spus sãtenilor prezenti cam câte eforturi au depus conducãtorii judetului si reprezentantii din Parlamentul României ai judetului Vaslui, ca mãcar pe alocuri sã fie scoli la standarde europene, în contra cazurilor dramatice precum... «Scoala Fâstâci». «Mã bucur cã un asemenea obiectiv a putut fi realiza la timp, pentru copiii nostri care mâine încep scoala. Judetul Vaslui a beneficiat în ultimii 2 ani de zile, de sume impresionante de la Guvern, pentru modernizarea infrastructurii scolare. Acest lucru s-a datorat în egalã mãsurã si faptului cã Parlamentul României, indiferent de coloratura sa, a cãzut de comun acord cã trebuie sã investim în educatie. Avem astfel, 6% din PIB alocat pentru modernizarea infrastructurii scolare, dar si pentru salariile cadrelor didactice», a declarat Dan Marian, a cãrui cuvântare fost întreruptã de aparitia inopinatã a presedintelui CJ, Vasile Mihalache. «Alãturi de mine, iatã, este si domnul Mihalache, un om pe care eu îl respect foarte mult, împreunã cu care vreau sã colaborez si sã dezvoltãm comuna Cretesti, la fel ca si toate comunele din judetul nostru», a adãugat deputatul, amuzând audienta, cunoscãtoare a «relatiilor» dintre cei doi lideri politici.

sâmbătă, septembrie 13, 2008

Arestat pentru cã si-a violat fiica de 12 ani!

mama_fetei_.jpgINCEST Un individ în vârstã de 39 de ani, Vasile Poainã, zis „Telefon“, din localitatea Duda a fost arestat, dupã ce s-a aflat cã si-a siluit în repetate rânduri propria fiicã de 12 ani! Copila a fost luatã de reprezentantii DASPC Vaslui, în vederea institutionalizãrii.

PÃCATE La sesizarea primarului de la Duda Epureni, Sandu Vasilache, Politia localã a fost informatã în urmã cu douã zile despre o faptã îngrozitoare, bãnuitã a se petrece în sânul unei familii dezorganizate din satul Duda. Un tatã în vârstã de 39 de ani este bãnuit cã si-ar fi abuzat propria fiicã în repetate rânduri, fapt afirmat chiar de fratele victimei si de mama lor. În urma unor verificãri fãcute de politisti, cele sesizate de cãtre primarul comunei s-au verificat, iar oamenii legii au luat îndatã mãsura arestãrii preventive a tatãlui incestuos, pentru 29 de zile. Fratele fetei abuzate, Vasilicã, a fost cel care a povestit politistilor cã au fost momente/ocazii în care el si-a suprins tatãl în timp ce o agresa pe sora lui, dar cã i-a fost rusine sã povesteascã cuiva. Nici mama copilei, desi recunoaste cã a avut bãnuieli, nu a vrut sã spunã adevãrul la timpul poitrivit. „Eu am stiut ceva, cã ea, fata mea, a venit la mine, unde sunt eu mãritatã a doua oarã acum, si mi-a povestit. Dar eu am spus cã ea minte, cã asa sunt copiii. De fapt, fata nu m-a ascultat deloc, nici pe mine, nici pe tatãl ei. Se ducea noaptea la discotecã, umbla aiurea“, a fost declaratia mamei, Tudora Mitropolitru, 31 de ani.

Singurã, în fata abuzurilor!

NEFERICIRE Din relatãrile oamenilor din sat, aceastã copilã pare sã fie de mai multi ani victima abuzurilor. Vecinii declarã cã minora fusese scãpatã de sub control, iar bãnuiala cã ar avea relatii cu anumite persoane din comunã, este una stiutã pânã si de oficialii Primãriei. Pânã si tatãl vitreg al minorei a intrat pe lista suspectilor care ar fi batjocorit copila. Acesta se apãrã însã: „Eu stiu cã am fost declarat de fatã la Politie cã as fi violat-o si eu, dar nu este adevãrat,. Ea umbla aiurea cu altii, eu i-am fost ca un tatã“, spune Valutã Mazilu, noul concubin al Tudorei Mitropolitru. Nimeni, din familie sau din vecini, nu pare sã aibã o vorbã bunã despre micuta agresatã. Numai o copilã, care, demult, i-a fost colegã la scoalã povesteste cu mai multã sensibilitate despre fetita abuzatã. „E o fatã de treabã, dar necãjitã. Mama ei bea si tatãl, la fel. Nici de mâncare nu aveau. Nu avea nici haine pe ea. Si pentru cã îi mai dãdea cineva ceva, ea se mai ducea aiurea. Dar e o fatã tare de treabã. Nu avea conditii. A învãtat cu mine în clasã, dar a rãmas repetentã. Tatãl ei trebuie luat la puscãrie, cã e un porc”, a spus Gina, prietena victimei.

„Si mama lor e o betivã. I-a pãrãsit pe „Telefon“ si s-a mãritat mai la vale, cu unul, tot ca si ea”

Din modul în care oamenii din sat povestesc viata pe care cei doi copii o duc, este greu de crezut cã pânã acum autoritãtile locale nu au fost în stare sã intervinã. În cocioaba din marginea satului, minorii, fratele de 14 si sora de 12 ani, fac foame zi de zi, îndurã o mizerie de nedescris, iar tatãl, rãmas sã aibã grijã de ei, niciodatã nu poate fi gãsit treaz. „Si mama lor e o betivã. I-a pãrãsit pe «Telefon» (cã asa i se zice în sat) si s-a mãritat mai la vale, cu unul, tot ca si ea. Copiii mor de foame. Era normal ca fata sã înceapã a umbla aiurea. E copilã, n-are minte. Cine sã o învete si pe ea ce e bine, ce e rãu? Dar criminalul nu are nicio scuzã. Trebuie sã suporte pedeapsa cã a batjocorit fata“, a spus Constantin, 61 de ani, din Duda.

Sursa: Adevarul de Vaslui

Sicriul cu trupul Monicãi Ungureanu a ajuns la Husi!

ACASÃ Sicriul cu trupul tinerei Monica Ungureanu a ajuns noaptea trecutã la Husi, la biserica Sfântul Neculai, urmând ca astãzi, la orele 12, defuncta sã fie înmormântatã. Reamintim cã tânãra a decedat în conditii încã neelucidate în Italia, acolo unde se stabilise de aproape 4 ani. Conform unor surse oficiale se stie doar cã fata a cãzut de la etajul 4 al unui bloc din Parma, existând suspiciunea cã a fost împinsã de propriul concubin. Un sicriu însemnat cu numele ei, putine flori, câteva lumânãri si o bisericã aproape goalã! Astfel a revenit în tarã Monica, o fatã de doar 34 de ani, plecatã în Italia pentru o viatã mai bunã. La cãpãtâi erau doar câteva persoane, rude îndepãrtate, care îi cãinau soarta, avansând ipoteze despre circumstantele mortii. „Nimeni nu stie nimic sigur. Numai ea si cu Dumnezeu“, a spus pãrintele Alexandru Vâjianu, parohul bisericii Sfântul Neculai.

Sursa: Adevarul de Vaslui

vineri, septembrie 12, 2008

O huseancã a scris o carte despre Elodia

Mihaela_Balauntescu.jpgROMANCIERA Huseanca Mihaela Bãlãuntescu crede cã la OTV nu s-a spus tot adevãrul despre Elodia, motiv pentru care si-a pus la bãtaie imaginatia si a reconstituit cazul, într-o carte dedicatã misterioasei avocate

EPOPEE A isterizat România, a monopolizat emisiunile unui post national de televiziune; s-a transformat în legendã pânã sã se stabileascã limpede dacã „ori e moartã, ori e vie“ si a reusit sã înduioseze toate gospodinele-telespectatoare, ce fie i-au dedicat o baladã, fie i-au „inventat“ o prãjiturã care sã îi poarte numele: Elodia! Avocata din Brasov dispãrutã de mai bine de un an, posibil ucisã de sotul Cristian Cioacã, nu putea sã nu facã „victime“ si în Vaslui, printre cei care se regãsesc mãcar într-unul din personajele halucinantei epopei! Iatã cã o huseancã de 48 de ani a terminat de scris o carte despre misterioasa Elodia, unde, pret de 200 de pagini, reface destinul avocatei. Ce-ar mai fi de spus (si) într-o carte despre Elodia Ghinescu?! Autoarea sustine cã „totul“ ! Iar dacã se ia în calcul cã însusi Dan Diaconescu a invitat-o recent în emisiunea-serial rezervatã Elodiei, pentru a-si sustine teza, se pare cã lucrurile iau o turnurã cât se poate de serioasã.

EXPRIMARE O huseancã în vârstã de 48 de ani a terminat de scris o carte despre celebra Elodia Ghinescu. O lunã de zile, spune autoarea, s-a muncit pentru a scrie peste 200 de pagini în care relateazã, asa cum a înteles ea destinul personajului, totul despre vestita avocatã. S-a lãsat fascinatã de emisiunile OTV, pe care le-a urmãrit de multe ori pânã în zori. A adunat informatii, a avansat ipoteze, a dat chiar si sms-uri pentru a sustine când o posibilitate, când alta. S-a indignat de neputinta procurorului Iacob, l-a gãsit vinovat de Cioacã, i-a tinut, cât a putut, partea Elodiei. Atât de pãtimas a privit serialul, încât a simtit nevoia cã avocata dispãrutã meritã din partea ei... o carte! Personajele reale - Cristian Cioacã, Patrik, mama Elodiei, tatãl politistului, ici colo câte un „tert“, etc - au fost transpuse de huseancã în planul literaturii, cu însufletirea unui autor total... inspirat de realitate. Se numeste Mihaela Bãlãuntescu si, în prezent, este pensionarã din sistemul militar. „Eu am aproape vârsta Elodiei. Si ea era o femeie trecutã de 40 de ani. Am scris aceastã carte cu drag, ca pentru un om pe care l-as fi cunoscut. Foarte mult m-a fascinat povestea acestei femei. Si m-am apucat de scris, pentru cã am simtit cã trebuie spusã altfel povestea acestei femei. Multi o criticã, dar ea nu a fost decât o femeie normalã. Poate cã avea o dorintã mai mare de a avea tot ce e mai bun în viatã, de a fi iubitã. Dar cine nu îsi doreste sã fie iubit?!“, se întreabã autoarea.

L-a refuzat pe Dan Diaconescu!

SITUATIE Mihaela Bãlãuntescu a participat activ la tot ce s-a întâmplat cu... Elodia si cãutãrile ei, chiar dacã asta a însemnat sã îsi facã notite despre toate detaliile nou aflate sau sã dea sms-uri la OTV. Un astfel de gest i-a dat sansa Mihaelei sã converseze cu inventatorul serialului Elodia, Dan Diaconescu. „M-a contactat si mi-a spus frumos cã sunt binevenitã oricând în emisiunea lui. Dacã am scris o carte despre Elodia este ceva foarte frumos si mã asteaptã în direct“, spune autoarea. Nu s-a dus însã, din motive personale. „Nu m-am dus, poate o sã mã duc altãdatã, nu stiu“...

Nici la Husi nu se stie dacã Elodia e moartã sau nu!

PROBLEMÃ Cartea Mihaelei Bãlãuntescu, aflatã deocamdatã pe foi redactate la computer, începe din momentul în care Elodia îl întâlneste pe amantul SPP-ist, la o receptie si se terminã la fel de incert, ca si în inepuizabilul serial de la OTV. Elodia, în conceptia husencei, este o femeie frumoasã, romanticã si puternicã, o visãtoare, pentru care lumea este prea micã atunci când îsi pune în joc ambitiile si dorintele. Cioacã este un personaj oarecum negativ, un incapabil de sentimente, iar detinãtorii secretelor sunt mama Elodiei si tatãl lui Cioacã. Existã si un capitol doi în care autoarea se îngrijeste de Patrik, bãiatul care îsi va cãuta mama, dar tot nu o va gãsi. „Multi vor întreba de ce am scris aceastã carte, dar rãspunsul este mai simplu decât pare. Pentru cã întâmplarea aceasta a Elodiei poate reprezenta o lectie de viatã. Fiecare din noi ne regãsim mãcar într-un personaj din poveste. Toate femeile, desi unele sunt ipocrite si nu zic, o admirã pe Elodia, pentru inteligenta si cochetãria ei. Toti bãrbatii tin cu Cioacã si îi iau apãrarea. Multe femei au fost puse în postura unor bone, nevoite sã asiste la scene între stãpânii caselor unde lucreazã, etc.. Din pãcate, nici eu nu am putut sã o scot pe Elodia vie, pentru cã mã tem sã nu fie gãsitã moartã si atunci nu mai merge finalul. Am lãsat incertitudine“, argumenteazã Mihaela Bãlãuntescu.

La tipar cu romanul „Elodia“!

Mihaela Bãlãuntescu este un om obisnuit, iesit la pensie din sistem militar, care îsi petrece timpul scriind prozã sau vesuri. Nu a publicat nimic, niciodatã si sperã putin ca „Elodia“, cartea scrisã pe un subiect atât de neconventional, sã îi fie debutul. „Mi-ar place sã o tipresc, dar nu sunt bani pentru asta“. I-ar plãcea mult ca opera sa sã vadã lumina tiparului si sã nu sadã în sertar, asa cum s-a întâmplat cu un alt roman al ei „Printre lacrimi“ sau cu o serie de poezii proprii. „Pentru mine, scrisul este o relaxare. Unii nu înteleg, altii da. Cei care stiu cât de util este ca oamenii sã se exprime în scris, precum si cei care stiu cât valoreazã o carte, pot sã mã ajute sã tipãresc... romanul «Elodia», a conchis autoarea.

Moarte suspectã în Italia

DSCN6673.jpgDRAMÃ O huseancã în vârstã de 34 de ani, plecatã în urmã cu aproape 4 ani, la muncã în Italia, a decedat în conditii extrem de suspecte în orasul din Peninsulã, Parma. Sicriul cu trupul tinerei, despre care se spune cã ar fi fost aruncatã de la etajul 4 al unui bloc local, chiar de cãtre concubinul ei, era asteptat ieri, în orasul natal, Husi. Vestea a stârnit rumoare în rândul localnicilor, însã adevãrata suferintã apartine pãrintilor fetei, în prezent divortati.

O tânãrã de numai 34 de ani din municipiul Husi se reîntoarce acasã în sicriu, dupã aproape 4 ani de pribegie în Italia, tarã în care si-a gãsit sfârsitul într-un mod pe cât de misterios, pe atât de tragic. Se numeste Monica Ungureanu, iar vestea mortii ei a socat întreaga comunitate. Tânãra plecase în urmã cu câtiva ani în Peninsulã, pentru a-si gãsi un loc de muncã. Despre plecarea ei, numai mama stia mai multe detalii, tatãl, Gheorghe Ungureanu, stabilit în satul Epureni, pierzând, la scurt timp dupã divortul de sotia sa, legãtura cu unicul sãu copil. Din detaliile obtinute din surse oficiale, se stie cã Monica a avut parte de o moarte violentã: a fost aruncatã, spun tot mai multe voci, de la etajul 4 al unui bloc, în data de 30 august, chiar de cãtre concubinul ei. Cea care a fost mai întâi anuntatã de eveniment, a fost mama tinerei, dar aceasta nu a putut aduce în tarã pânã acum sicriul, din cauza anchetei deschise de Politia italianã.

Povestea unei vieti triste!

NEDREPT Ieri, mama Monicãi a invocat o stare, fireascã pânã la urmã, de soc si a refuzat explicarea împrejurãrilor în care si-a gãsit sfârsitul fiica ei. S-a rezumat la a spune cã nu stie nimic despre cum a murit fata. „Nu vreau sã spun nimic. Astept din clipã în clipã sicriul. Da, stiu cã a murit pe 30 august. Cu o jumãtate de orã înainte de a muri, am vorbit cu ea la telefon. Dupã aceea, nimeni nu stie ce s-a întâmplat. Nu vreau însã sã mai spun nimic. Astept sicriul, atât“, a spus mama. Cunostinte ale decedatei speculeazã însã faptul cã între cele douã, mamã si fiicã, nu exista o relatie prea apropiatã. Monica se pare cã nu ducea în Italia o viatã foarte linistitã... Mama ei stia de unele probleme ale fetei si din atare motiv, relatiile lor erau destul de tensionate. Din spusele rudelor, în Italia, ea a nãscut o fetitã, care se spune cã ar avea în jur de 2 ani. Deocamdatã, despre soarta acestui copil nu spune nimeni nimic, iar bunica a refuzat sã dea orice fel de detaliu pe aceastã temã.

tatal_Monicai__11_.jpgTatãl a plâns încontinuu, cu poza fetei în mânã!

Tatãl Monicãi a auzit ultimul despre decesul fiicei sale. Aflat într-un sat, în marginea Husului, „uitat“ parcã de toatã lumea, ieri, Gheorghe Ungureanu stãtea în fata casei sale sãrãcãcioase, jelindu-si copilul din tot sufletul. Tinea strâns în mâini o pozã veche, în care fetita lui, la vârsta de 7 ani, pãrea fericitã. „Copilul meu, copilul meu... A murit printre strãini. I-am spus mã-sii sã nu o lase sã plece. Era singurul copil, nu trebuia sã se ducã în Italia“, se tânguia omul. Acesta a mai povestit cã de multi ani a pierdut legãtura cu fata, dar cã mereu întreba de ea. „Stiu cã trãia cu cineva în italia, la Parma. Stiu cã a fãcut o fetitã, care are acum vreo 2 ani. Nu cred cã trãia bine acolo. Nu a venit niciodatã în tarã. De câte ori am asteptat-o sã vinã, de multe ori... Doar sã-mi deschidã poarta, atât. Sã o mai vãd odatã. Si acum, uitati, e moartã si trebuie sã o vãd în sicriu. De 3 zile de când stiu, nu dorm, nu mãnânc si plâng. Copilul meu.. Mi-l aduc aminte când o duceam de mânã la grãdinitã si spunea poezii. Pãcat cã a rãmas cu 10 clase, cã era tare isteatã“, plângea bãtrânul. Acesta a spus cã tot ce stie despre moartea fetei este cã a fost aruncatã de cãtre concubinul ei de la etajul 4. „Ori s-a aruncat ea, ori a fost aruncatã, atât stiu“, a spus Gheorghe Ungureanu.

Sicriul va fi depus la biserica „Sfântul Neculai“

Preotul parohiei Sfântul Neculai, Alexandru Vâjianu, a primit cererea mamei Monicãi de a gãzdui în bisericã sicriul tinerei. Acesta a uzat si de calitatea de consilier local, pentru a interveni în favoarea ajutãrii financiare a familiei din Partea Primãriei. „Este un caz dureros. Noi trebuie sã fim solidari. Am primit cererea mamei fetei de a tine sicriul în bisericã. O vom ajuta cu si mai mult decât atât, pentru cã în astfel de momente trebuie sã arãtãm cã stim sã fim crestini. Pãcat de soarta fetei. Pãcat cã se întâmplã asa“, a declarat preotul Alexandru Vâjianu. Primarul Husului, Ioan Ciupilan a fost iformat abia ieri despre caz si, impresionat de situatie, a garantat cã familia va primi ajutor pentru cele necesare înmormântãrii. „Este o situatie îngrozitoare si avem datoria sã fim solidari. Rãmâi fãrã cuvinte când auzi despre asemenea situatii“, a precizat si Ioan Ciupilan. Pânã la închiderea editiei, sicriul, asteptat la Husi ieri, 11 septembrie, nu ajunsese. Preotul Vâjianu a fost însã anuntat cã este posibil ca trupul fetei sã soseascã în cursul noptii.

miercuri, septembrie 10, 2008

La Husi, ca la tarã!


str_Obor_2__2_.jpgAVERTISMENT Husenii de pe dealul Dricului, din zona strãzii Obor, dar si a cartierului “Dacia” îi cer noii conduceri a Primãriei locale, ca în procesul de modernizare a ,,orasului dintre vii’’ sã nu cumva sã uite si partea aceasta de Husi, asa cum s-a întâmplat de mai bine de 15 ani.

RURAL Cine ajunge pe Dric, în zona strãzii Obor, din preajma noului cartier “Dacia”, fãrã a sti concret cã asezarea tine totusi de teritoriul unui municipiu european, nu are niciun motiv sã nu accepte cã se aflã într-un sat cu ulite înguste si desfundate, ici-colo câte o stradã demult pietruitã, ale cãrei ,,bocne’’ scoase din pãmânt, au lãsat în urmã gropi greu de ,,învins’’ chiar si cu masina. Husenii s-au deprins cu aceste conditii, însã pentru copiii lor, care înfruntã, mai ales în toamnele ploioase, noroiul în drum spre scoalã, cer administratorilor orasului, sã îsi aminteascã la timp si de infrastructura acestui cartier. Procesul de modernizare a urbei, anuntat de actualii alesi, i-a intrigat pe tot mai multi cetãteni, care cred cã acum a sosit momentul sã îsi facã publice problemele. ,,Pe aici nu avem probleme decât cu drumurile. Sunt rele. Strada Obor, strada de la deal, dar tot cartierul pânã în «Dacia», strãzile sunt un dezastru. Noi mergem cu cizme, mai stim sã ne ferim, mai cãlcãm pe pietrele care au mai rãmas, dar copiii, nu prea. Începe scoala si, cel putin cei mici, se vor face de noroi din cap pânã în picioare’’, crede Margareta Irimia, 49 de ani. Pentru cã îsi înteleg conditia de ,,mãrginasi’’, oamenii din zona Obor a cartierului Dric nu sperã prea mult în grabnica ,,schimbare la fatã’’ a asezãrii. ,,Am vãzut cã s-au apucat de fãcut ceva în oras, dar în centru sau pe strãzi mai principale, schimbã conducte. Nu cred cã prea curând se apucã de ceva în partea asta de oras. Ne-am dori, cã acum la noi, e ca la tarã. Eu locuiesc aici de 55 de ani, cât e vârsta mea, dar nimic nu s-a schimbat din copilãrie’’, a spus si Emilia Gavrilã.

,,Ni s-a tras apã, avem curent electric pe strãzi, dar nu avem drumuri’’

GOSPODARI Pentru ca piesajul sã fie rustic într-o mãsurã completã, la câteva porti, se vãd cãrute cu iarbã, despre care localnicii spun cã a fost adunatã pentru hrana animalelor din grajduri. ,,Aici a fost oborul de vite ani la rând. De aceea e si numele strãzii noastre «Obor». Oamenii s-au învãtat sã fie gospodari aici, sã aibã animale în ogradã, un cal, o vacã cu lapte. Dacã altii se mirã cã tinem vaci, desi stãm la oras, nouã ni se pare normal. Mai câstigi ceva si tot e bine’’, spun ei. În vecinãtate, Primãria a planificat înfiintarea unui nou cartier, «Dacia». Si de aici, reclamatiile cetãtenilor care au stat ani în sir pe drumuri desfundate, peste care se poate trece uneori numai cu cizmele de cauciuc, au asaltat Primãria. ,,De nimic nu ne plângem, decât de drumuri. Ni s-a tras apã, avem curent electric pe strãzi, dar nu avem drumuri. Sute de plângeri am fãcut la Primãrie în mandatul trecut si nimic nu s-a fãcut. Acum sperãm sã înteleagã cei de la Primãrie cã suntem si noi orãseni, nu tãrani”, a spus Liviu Bocancea.

S-a început cu schimbarea conductelor de apã!

Procesul de modernizare al Husului, asa cum a fost el anuntat de actualii alesi, a început cu schimbarea conductei de apã, pe segmentul ce traverseazã orasul, în paralel cu DE 581. Investitia presupune înlocuirea conductelor vechi si ruginite, uzate moral de câteva zeci de ani. Edilii au anuntat cã ,,pasul’’ urmãtor va fi asfaltarea Drumului European 581, pe toatã suprafata cuprinsã în interiorul urbei, cu ajutorul fondurilor de la Guvern. Tot pe baza unor proiecte finantate de ministerele de resort, conducerea Primãriei vrea sã reabiliteze spatiile verzi (începând cu parcul «Alexandru Ioan Cuza», care, de altfel, se anuntã a fi si extins), dar si piata agro-alimentarã.

Husenii se îngrãmãdesc la Primãrie

PETITIONARI De la o zi la alta, numãrul husenilor care cer audiente la noul primar al „orasului dintre vii“, Ioan Ciupilan, se înmultesc, iar „fenomenul“ pare de necontrolat. Astãzi, de pildã, Ciupilan va avea de ascultat cel putin 49 de persoane cu probleme, iar asta presupune cã ultimul înscris ar putea fi ascultat de edil aproape de orele 18,00.

ÎNGRÃMÃDEALÃ Fie cã au nevoie doar de o îndrumare cãtre un compartiment de specialitate din cadrul institutiei, fie cã vor sã prezinte o problemã gravã conducerii Primãriei, husenii se înscriu cu zecile, pe zi, în audientã la primar, rãbdând ore în sir, pentru a ajunge sã îsi povesteascã pãsul. Ieri, pânã la orele prânzului, se înscriseserã deja pe listã nu mai putin de 49 de persoane. Probleme legate de fondul funciar, de legile retrocedãrilor, chestiuni care vizau nelegiuiri suspectate la apartamentele ANL sau, pur si simplu, probleme personale - toate acestea îi îndeamnã pe huseni sã facã rând la usa primarului Ioan Ciupilan. „Nu a fost datã ca cineva sã vinã în audientã si priamrul sã nu îl asculte, chiar dacã s-a întârziat mult peste ora de terminare a programului“, îi asigurã secretara pe cei care, uneori, par sã îsi fi pierdut rãbdarea. Elena Grãmadã este o huseancã ce a prins un loc bun pe lista de astãzi, la numãrul 7. Femeia are o problemã destul de gravã, ce tine de nevoia unei locuinte sociale. Ea locuieste acum într-un apartament ANL, cu chirie (dar fãrã forme legale !), fapt care, cel putin la prima vedere, n-ar trebui sã se întâmple. „Am curajul sã îi povestesc domnului primar adevãrul despre cum am ajuns eu acolo, în apartament. Am plãtit totul la acest apartament, chiar dacã sunt un chirias, Domnul primar a spus cã va lua mãsuri fatã de cei care desi sunt titulari de contract la ANL, au dat bir cu fugitii prin lume. Vreau sã vãd dacã mã ajutã mãcar dumnealui”, declarã Elena Grãmadã.

Consilierii au votat sã-i dea primarului o mânã de ajutor!

SOLIDARI, SI... NU PREA! Edilii locali, auzind de faptul cã pe Ciupilan îl prinde si orele 18,00 în sediul Primãriei, cu oamenii la audiente, s-au gândit sã îi dea o mânã de ajutor. Au initiat si au votat un proiect de hotãrâre prin care, fiecare comisie (si, teoretic, fiecare consilier) va tine, sãptãmânal, audiente. Astfel, se sperã ca mãcar o parte din husenii cu probleme sã fie ajutati de consilierii municipali. Consiliera Georgeta Giosu, initiatoare a acestui proiect, îsi sustinea în plen ideea prin aceea cã astfel, asemenea liste de asteptare la usa primarului vor fi mult micsorate. Nu toti colegii de mandat au fost de acord cu aceastã convingere, liberalii mai ales contra-argumentând cã „primarul, exclusiv, este de fapt cel care are dreptul si obligatia legalã de a tine audiente“.

luni, septembrie 08, 2008

Clãdirea insalubrã de pe „Stefan cel Mare“ din Husi, demolatã!

LA PÃMÂNT! S-a început demolarea clãdirii de pe strada «Stefan cel Mare“ din Husi, în care, ani la rând au locuit aproape 100 de familii, în conditii inumane, dupã ce locatarilor, în marea majoritate rromi, li s-au gãsit alte spatii de locuit. Husenii se bucurã de acest frapt, deoarece imobilul reprezenta un pericol atât pentru viata celor care au locuit în el, cât si pentru persoanele cu locuinte în zonã. Marcatã încã din anii ’90 cu „bulinã rosie“ ceea ce înseamnã un maxim de risc în caz de seism, casa, veche de zeci de ani, cu un nivel, abia se tinea „în picioare“. Rromii cazati aci printr-un compromis fãcut de Primãrie, în lipsa altor spatii sociale, nu aveau apã curentã, toalete si nimic altceva, care sã însemne conditii decente minime de viatã. Din aceste cauze, zona devenise un focar de infectie, atât pentru familiile din interior, cât si pentru husenii de pe strada „Stefan cel Mare“. Mai mult, estetica strãzii, consideratã una principalã la nivelul municipiului, a avut de-a lungul timpului mult de suferit din cauza acestui imobil insalubru. Clãdirea si spatiul aferent a fost cumpãratã de un husean, care s-a înteles la pret cu douã persoane stabilite în Iasi, ce au primit-o în baza legilor retrocedãrilor de la Primãrie. „A existat un proces greu pe rol, prin care cumpãtorul acuza rromii de tulburare de posesie, deoarece ei, de bunã voie, nu vroiau sã pãrãseascã locuinta. S-a ajuns, cu interventia Primãriei Husi la rezolvarea într-un fel a situatiei. Rromii au primit fie locuri de casã, fie spatii special amenajate într-o clãdire a societãtii Goscomloc, de pe strada Husi-Stãnilesti, în care au conditii incomparabil mai bune decât în casa de pe Stefan cel Mare“, cred responsabili din Primãria Husi.

duminică, septembrie 07, 2008

Reţeaua de apă potabilă a Huşului se cosmetizează

De o săptămînă, lucrările la modernizarea reţelei de apă potabilă a Huşului pe segmentul zona industrială–Dobrina, au început şi, în ciuda traficului mult îngreunat, huşenii îndură situaţia, nădăjduind că acest "sacrificiu" va merita efortul. Primarul Ioan Ciupilan a promis că va face în aşa fel încît, schimbarea conductei în cauză să nu dureze mai mult de o lună, deoarece vrea să înceapă cît de curînd asfaltarea Drumului European 581, pe porţiunea care traversează oraşul. "Este normal să schimbăm mai întîi sistemul de apă şi apoi să asfaltăm. Modernizarea conductelor de apă presupune săpături, care distrug infrastructura. Şi cel mai firesc este ca după ce punem conductă nouă, să ne apucăm să asfaltăm acest drum care, practic, face viaţa grea nu doar şoferilor din Huşi, ci şi celor care ne tranzitează oraşul", a spus primarul. Cetăţenii care locuiesc în zona Dric, mai exact pe strada Ana Ipătescu, i-au transmis primarului că şi ei au nevoie de un sistem apă-canal... "ca oamenii". "Văd că fac aici treaba asta cu schimbarea conductelor. E bun. Am vorbit cu oamenii de la Goscomloc şi mi-au spus că schimbă conducta şi prin zona industrială, dar şi prin zona Bisericii Sfîntul Gheorghe, pînă spre Dobrina. E bine, dar uitaţi-vă că noi stăm la doi paşi de Drumul European, pe Ana Ipătescu şi ar fi foarte bine dacă şi la noi s-ar schimba. Ne-am dori o canalizare ca oamenii, să nu mai arunce lumea zoi în drum. Să nu se mai spargă ţevile, să avem întreruperi la apă", a spus Cornel Gugescu, 48 de ani, de pe strada Ana Ipătescu.

Sursa: evenimentul

sâmbătă, septembrie 06, 2008

Echipa

Blogul Stiri din Husi a luat fiinta pe 23 august 2008.

Adrian Manolache - adrian.manolache@yahoo.com

Alexandra Fofel - reborn.smile@yahoo.com

Kino - kino_smd@yahoo.com

Daca vrei sa faci parte din echipa Stiri din Husi trimite un email la adrian.manolache@yahoo.com si stabilim in ce mijloace putem colabora.

Echipa Stiri din Husi isi rezerva dreptul de a acepta si refuza pe oricine.

vineri, septembrie 05, 2008

Primii bani pentru orasul Husi

jan_ciupilan11.jpgSPERANTE Vesti bune pentru cei care au sperat cã, într-o zi, Primãria Husi va trece, efectiv, la reabilitarea parcurilor din oras si promisa înfrumusetare a spatiilor verzi! Edilii au realizat un proiect de reabilitare si extindere a parcului „Alexandru Ioan Cuza“, pe baza cãruia se vor primi peste 890.000 lei de la Guvern.

DECISI Edilii huseni s-au întrunit într-o sedintã extroardinarã si au aprobat depunerea aplicatiei privind extinderea si reabilitarea parcului „Alexandru Ioan Cuza“, pe baza unei finantãri oferite prin „Programul national de îmbunãtãtire a calitãtii mediului prin realizarea de spatii verzi în localitãti“. Astfel, edilii urmãresc obtinerea unei finantãri nerambursabile, în valoare de 894724, 94 lei, din care 16, 17% vor însemna contributia municipalitãtii. Suprafata pe care se doreste a se investi fondurile, pentru împlinirea obiectivelor deja anuntate, este de 8258 metri pãtrati. Prin depunerea acestui proiect, a spus primarul Ioan Ciupilan, s-a început, practic, campania de reamenajare a tuturor spatiilor verzi din Husi. „Multi mi-au spus cã nu au fost si nu sunt bani pentru ca spatiile verzi, parcurile si tot ce tine de aspectul orasului, sã fie îngrijite. Eu cred cã sunt, dar trebuie sã îi aducem la noi în oras, prin asemenea proiecte. Parcul „Cuza“ este un loc deosebit de important pentru orasul nostru si poate tocmai de aceea am început cu el. Suprafata se aflã chiar lângã cele douã licee, tinerii îl preferã foarte mult, la fel si noi, ceilalti. Cred cã înfrumusetarea lui si redarea unui aspect demn de un municipiu, este de datoria noastrã“, a spus Ciupilan.

„Se vor face“

Asadar, începutul este promitãtor, iar dacã spusele noului primar al Husului îsi vor mentine consistenta în timp, atunci, dupã parcul „Cuza“, care pare ca si reabilitat (luând în calcul proiectul de reusita cãruia Ioan Ciupilan refuzã sã se îndoiascã), edilul sef va avea de lucrat pentru parcul de lângã Politia municipalã, pentru spatiile verzi din zona strãzii A.I.Cuza, pentru parcul Central, dar si pentru un eventual spatiu verde, strict necesar în zona industrialã a localitãtii. „Se vor face toate acestea“, promite Ioan Ciupilan.

Sursa: Adevarul de Vaslui