luni, decembrie 22, 2008

Traditii strãvechi prezentate la Husi

“Trandafir de la Moldova“ si Casa de Culturã “Alexandru Giugaru“ oferã tuturor husenilor o manifestare de amploare, cu zeci de personaje pitoresti, ce vor prezenta husenilor, într-o paradã ineditã, toate obiceiurile strãvechi de Crãciun!

STRÃMOSESC Au vrut cu orice pret sã “spargã“ monotonia perioadei de dinaintea sãrbãtorii Crãciunului, dând astfel startul manifestãrilor de bucurie pentru apropierea Noului An! Casa de Culturã “Alexandru Giugaru“ si conducerea ansamblului “Trandafir de la Moldova“ pregãtesc de o perioadã bunã detaliile unui spectacol amplu, despre care spune cã “este o premierã la Husi“. Pentru cã în desfãsurãtor era vizatã si Primãria, loc în care va poposi alaiul, pentru prezentarea unui consistent moment artistic, Virginel Solomon si Valericã Petraru s-au gândit sã tinã ascuns întrega initiativã de “urechile“ primarului Jan Ciupilan. Totul, pentru ca supriza sã fie una de proportii! Ieri, însã, edilul a aflat si, spun cârcotasii, acesta a trecut urgent la pregãtiri ce tin de... o gazdã bunã si primitoare!



“Va fi ceva frumos pentru huseni“

ENTUZIASM Am zece ani de când lucrez cu ansamblul si pot sã vã spun cã în ultima vreme nu s-a mai fãcut o astfel de serbare a traditiilor si obiceiurilor. Noi spunem cã avem toate obiceiurile. Si cãprite, ursi, urãtori, colindãtori. Spun cã e un moment care nu s-a mai organizat, datoritã multimii de datini arãtate, sunt zeci de costume, iar, foarte important, fiecare datinã prezentatã are parte de propria muzicã. Totul se va desfãsura marti, 23 decembrie. Vom pleca la ora 10,00 din fata Casei de Culturã si apoi vom poposi la Primãrie“, a spus Virginel Solomon, coregraful ansamblului “Trandafir de la Moldova“. Acesta a confirmat faptul cã, desi a vrut ca edilul sef al urbei sã nu stie nimic despre eveniment, surpriza a fost deconspiratã însã în urmã cu o zi. “Noi am vrut sã îi facem o surprizã. Sã se pomeneascã la Primãrie cu un asemenea alai de colindãtori, cu toate obiceiurile, asa cum nu au mai fost ele prezentate, dar a aflat pânã la urmã. Normal cã s-a bucurat. Am înteles cã se pregãteste sã fie o gazdã bunã si abia ne asteaptã“, a declarat Virginel Solomon, coregraf.

Sursa: Adevarul de Vaslui

0 comentarii: