joi, decembrie 04, 2008

Farmacie la tarã!


farmacista.jpgSEMNE BUNE Una dintre cele mai mari probleme ale oamenilor din satele vasluiene, lipsa punctelor farmaceutice, dã semne cã poate fi rezolvatã în urmãtoarea perioadã, în asa fel încât bolnavii de la tarã sã nu mai facã drumuri lungi si costisitoare pânã la farmaciile din oras. La Râsesti, un sat cu peste 1700 de locuitori, s-a deschis deja un astfel de punct farmaceutic, iar bãtrânii locului sunt cei mai bucurosi cã au acum „farmacia“ la doi pasi de casã.

NEVOIE Pentru un simplu paracetamol sau pentru medicamente specifice unor boli cronice si destul de grave, oamenii satelor de pe valea Prutului sunt nevoiti sã ajungã la oras, cu pretul zilelor pierdute pe drum si al banilor cheltuiti pe transport. În orice localitate din mediul rural vasluian se doreste centralizarea problemelor cu care se confruntã cetãtenii, lipsa punctelor farmaceutice este una dintre primele trei probleme semnalate, alãturi de drumurile rele si lipsa sistemului de aductiune a apei potabile. Putine sunt comunele care au reusit, pânã acum, sã înfiinteze mãcar în satul resedintã de comunã, un punct farmaceutic. „Noi nici nu ne asteptãm vreodatã ca sã avem farmacie la noi, cã e satul cam mic. Nici la scoalã nu avem decât vreo 10 elevi. Suntem bolnavi si noi si bãtrâni, mergem la Husi, nu avem ce face. Da, bar avem, dar farmacie, nu“, a declarat Ileana, 61 de ani, din Bobesti, comuna Duda Epureni, unul dintre cãtunele în care, chiar dacã este nevoie, nimeni nici nu sperã mãcar sã se înfiinteze vreodatã o farmacie.

La Râsesti, „minunea“ s-a înfãptuit!

Recent, în satul Râsesti s-a deschis un punct farmaceutic. Familia Mariana si Marcel Burhuc au investit în realizarea acestui obiectiv, atât de dorit de oamenii satului, dar si de locuitorii satelor vecine, Chersãcosu, Sopârleni, Drânceni sau Albita. „Nu neste o farmacie, ci doar un punct farmaceutic, dar initiativa noastrã este deosebit de apreciatã de oameni. Nu ne este foarte usor, cã e o investitie importantã, dar sperãm sã ne bucurãm de spijinul autoritãtilor locale“, a spus farmacista Mariana Burhuc. Ca la începutul oricãrui lucru important, existã si probleme ce trebuie rezolvate. „Avem nevoie de un teren, 500 mp, pe care sã ne construim noi o clãdire dup normele europene. Acum, desi e apreciat de toatã lumea, acest punct farmaceutic nu prea are conditii asa cum ni le dorim. Am apleat la domnul primar, care a promis cã ne spijinã“, a precizat Maricel Burhuc. Primarul comunei, Gelu Pecheanu, a venit în urmã cu douã zile sã viziteze farmacia si le-a dat asigurãri investitorilor, cã îi va spijini în gãsirea terenului.

„Sunt bãtrân si greu era sã plec pe drumuri, dupã medicamente“

Vârstnicii satului, dar si mamele cu copii mici sunt cei mai bucurosi cã s-a adus „farmacie“ la ei în sat. „Eu sunt bolnav si cu inima si cu mai multe probleme. O multime de medicamente îmi trebuie. Nu se poate fãrã ele. Acum e aproape de casã. Si eu am scãpat de drumuri la Husi“, a spus Mihalache Dulce, 77 de ani, localnic.

Sursa: Adevarul de Vaslui

0 comentarii: