miercuri, decembrie 03, 2008

SI-AU PRIMIT MANDATELE!

CÂSTIGÃTORI Asearã, în jurul orei 17.00, s-a decis cine vor fi parlamentarii din cele zece colegii ale judetului, asa cum a rezultat în urma alegerilor din 30 noiembrie 2008. PNL obtine cea mai mare victorie politicã de dupã 1990, în judetul Vaslui, în timp ce PSD este „în comã politicã“.

FÃRÃ SURPRIZE. Cei 10 parlamentari ai judetului, stabiliti în urma aplicãrii algoritmului noului sistem de vot uninominal, au fost validati seara trecutã de Biroul Electoral Judetean (BEJ). „Adevãrul de Vaslui“ este primul ziar care a aflat numele noilor parlamentari, publicându-le acum douã zile în editia electronicã a ziarului. Conform informatiilor publicate de ziarul nostru, în premierã, si confirmate seara trecutã si de BEJ, Partidul National Liberal are doi deputati si un senator, PD-L alti doi deputati si un senator, iar PSD doar trei deputati si un senator. Marele perdant al acestor alegeri, în ciuda rezultatelor obtinute pe fiecare colegiu uninominal, este PSD Vaslui, cu armata de primari, viceprimari si consilieri locali. Ieri, la sediul organizatiei judetene a PSD era jale mare. Liderii locali intrau si ieseau, buimãciti de întorsãtura lucrurilor. Culmea, marele câstigãtor al alegerilor este tocmai PD-L, partidul care a primit un vot de încredere din partea electoratului si s-a dovedit a fi o fortã politicã de temut. Dar, dincolo de aceste statistici, trebuie spus cã PNL Vaslui obtine o victorie istoricã, cu trei parlamentari - doi deputati si un senator.

Dan Marian si Dan Bordeianu, deputati, Cristian David, senator - din partea PNL, Viorel Cãrare si Dragos Iftime, deputati, Vasile Pintilie, senator - din partea PD-L, Victor Cristea, Adrian Solomon si Marian Sârbu, deputati, Doina Silistru, senator - din partea PSD. Acestea sunt numele celor zece parlamentari de Vaslui care vor reprezenta un numãr egal de colegii uninominale, pe mandatul 2008-2012. Un mandat pe care unii parlamentari l-au obtinut în mod neasteptat, dar previzibil. Este cazul liberalului Dan Bordeianu, cel care a produs surpriza acestor alegeri, ajungând deputat cu doar 1.960 de voturi, în Colegiul Vaslui rural. Iatã si rezultatele obtinute de cei sapte noi deputati din judet, în ordinea voturilor obtinute la alegeri: Adrian Solomon (PSD) - 10.659 voturi, Victor Cristea (PSD) - 8.508 voturi, Marian Sârbu (PSD) - 8.222 voturi, Dan Marian (PNL) - 7.961 voturi, Viorel Cãrare (PD-L) - 5.758 voturi, Dragos Iftime (PD-L) - 4.940 voturi, Dan Bordeianu (PNL) - 1.960 voturi.

Senatul, împãrtit între cele trei partide

Situatie ciudatã si „frãteascã“ la Senat, unde cele trei mari formatiuni politice de la nivel national, PNL, PD-L si PSD, îsi împart cele trei posturi din judet. Vasluiul a revenit senatorului Doina Silistru, care a prins al doilea mandat în cel mai important for al Parlamentului. Doina Silistru a primit si cele mai multe voturi din judet, fiind votatã de 21.275 de alegãtori din Colegiul Senat Vaslui. Cum, dupã stabilirea procentelor electorale, PSD urma sã desemneze la Senat acel candidat care a avut cele mai multe voturi, numirea Doinei Silistru a fost o simplã formalitate. La Bârlad, zonã care tinde sã devinã un pol al dreptei în judet, PSD va avea mari probleme în a-si impune punctul de vedere, asa cum fãcea pânã acum. Democrat-liberalul Vasile Pintilie va trebui sã aibã grijã de Colegiul Bârlad, în urmãtorii patru ani, zonã cu multe probleme sociale si economice. Conform BEJ, Vasile Pintilie a câstigat colegiul cu 12.421 voturi, beneficiind însã si de suportul zecilor de mii de voturi aduse de Corneliu Mihalache, în Colegiul de la Vaslui. La Husi, ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, a avut reale probleme în a se impune în fata fostului prefect Tibulcã. Cum PSD a avut prima optiune la alegerea mandatului de senator în Vaslui, PNL s-a impus la Husi, unde David a obtinut cel mai mare numãr de mandate dintre candidatii liberali la Senat, pe judet. Cristian David a ajuns senator de Husi, cu 12.876 de voturi, la redistribuirea nationalã de ieri.

Aristide Roibu, marele perdant al PSD

Alegerile au bulversat mediul politic vasluian, dupã aflarea rezultatelor. „Eu ce pot sã spun? Felicit pe cei care au câstigat si sper cã vor reprezenta electoratul care si-a pus încrederea în ei cu multã întelepciune. Sunt multe lucruri de fãcut pe zona Bârlad-Zorleni si sper ca ei sã o facã. Le doresc mult succes“, este declaratia avocatului Aristide Roibu, fost senator PSD de Vaslui timp de douã legislaturi, în perioada 2000-2008. De altfel, Roibu este unul dintre marii perdanti ai acestor alegeri, la Vaslui. Candidând pe Colegiul Senat Bârlad, Aristide Roibu a obtinut 19.219 voturi. Se pãrea cã nu vor fi probleme în desemnarea sa ca senator de Vaslui. Surprizã, însã! Desemnarea candidatilor pe noul model uninominal l-a „sãrit“ pe Roibu, la Bârlad. În locul sãu, a intrat Vasile Pintilie, om de afaceri cunoscut în zonã, care va avea mult de muncã. Si alti candidati, care au obtinut o „cãrutã“ de voturi, s-au trezit fãrã posturile de parlamentar la care visau. „A fost o campanie abordatã pe o formulã pregãtitã de PSD, prin care s-a dorit ca mesajul nostru electoral sã ajungã la oameni prin contact direct. Am avut foarte multe întâlniri, în cei 1.000 de km parcursi pe jos si 5.000 cu masina. Am preluat problemele oamenilor, iar pe unele deja le cunosteam. Chiar dacã nu am iesit deputat, numãrul voturilor exprimate în favoare mea reprezintã, pentru mine, un câstig. Asta e vina sistemului, cu mari ciudãtenii si care provoacã nemultumiri. Dar, astea sunt prevederile legii si noi trebuie sã le respectãm“, a explicat profesorul Vasile Mariciuc, candidat la functia de deputat pe Colegiul Negresti.

Ioan Zaharia: „Am câstigat o mare experientã“

La Vaslui, fostul prefect, democrat-liberalul Ioan Zaharia a câstigat aproape 6.000 de voturi, dar nu a prins nimic. „În primul rând, multumesc vasluienilor care s-au prezentat la vot si, în mod special, celor care m-au votat pe mine si Partidul Democrat-Liberal. Cred cã oamenii noi ai partidului au obtinut un scor foarte bun, cu douã mandate de deputati si unul de senator si eforturile tuturor celSor 10 candidati au dus la acest rezultat. Chiar dacã nu am iesit deputat pe colegiul Vaslui, eu cred cã am câstigat o mare experientã în prima mea întâlnire cu electoratul vasluian. Sunt putini candidati care au reusit sã obtinã rezultate notabile în fata vesnicului primar Victor Cristea“, a spus Zaharia, cel care nu a prins un post pe Colegiul de deputati Vaslui. Un alt coleg de partid cu Zaharia, Liliana Filip, candidatul PD-L pe Colegiul Deputat Bârlad, sustine cã a obtinut un rezultat bun, date fiind miile de voturi câstigate în municipiu. „Vreau sã le multumesc, în primul rând, tuturor bârlãdenilor care m-au votat si au avut încredere în mine. Rezultatul obtinut de mine la alegeri a fost unul foarte bun, având în vedere cã am avut cel mai mare scor din PD-L pe judetul Vaslui, pentru deputati. Fiind nou intratã în politicã, eu consider cã am avut un start excelent si promit cã voi continua sã fac politicã, având un singur gând: viitorul nostru si al copiilor nostri. Le doresc mult succes celor care au câstigat în aceastã cursã si as vrea ca ei sã aducã Bârladul în rândul marilor orase ale tãrii“, a afirmat Liliana Filip.

„Au câstigat cu butoiul de vin“

Unul dintre cei mai activi candidati la Camera Deputatilor pe judet, Constantin Botez, vicepresedintele AVAS Bucuresti, cel care a candidat pe Colegiul Zorleni, crede cã oamenii au fost influentati la vot. „Ce sã mai spun? Sunt consternat cã electoratul din colegiul unde am candidat a votat pentru acelasi om care, timp de opt ani de zile, cât a fost deputat, i-a tinut într-o sãrãcie cruntã si cu capul în jos. Voturile date aceluiasi om mã fac sã gândesc cã oamenii acestia vor sã fie sãraci în continuare. Cât despre cel care a obtinut mandatul, Viorel Cãrare, îl felicit si sã trãiascã gãletile cu vin, cu ulei, cu cãciuli si fulare, pentru cã asa a câstigat, cu butoiul cu vin“, a spus Constantin Botez, candidat PNL pentru Camera Deputatilor în Colegiul Zorleni. Un alt candidat PNL care a pierdut la aceste alegeri, Daniel Drãgan, a tinut sã-si felicite contracandidatul la Senat. „Rezultatul alegerilor este vointa electoratului si îi felicit sincer pe toti cei alesi. Consider cã marele abesenteism care s-a manifestat trebuie sã constituie o îngrijorare pentru toti politicienii si un semnal foarte serios transmis de electorat partidelor politice. Politicienii trebuie sã gãseascã rapid argumente pentru a-si apropia cetãtenii în vederea recâstigãrii încrederii acestora în ei si în politica româneascã“, a afirmat Daniel Drãgan, candidatul PNL la Senat în Colegiul Bârlad-Zorleni.

„A fost ceva dubios la mijloc“

„Referitor la campanie, pot spune cã a fost una lipsitã de incidente deosebite, ceea ce a reprezentat o dovadã de normalitate, spun eu. Numai cã în unele localitãti, chiar în ziua alegerilor, am fost nemultumit sã constat cum oamenii una spuneau pe drum cã voteazã si alta votau. A fost ceva dubios la mijloc, dar pentru cã nu am dovezi, nu pot sã spun decât impresii personale. Din punctul meu de vedere, eu am terminat campania ca un câstigãtor, care, culmea, nu merge în parlament. Si asta pentru cã, asa este conform acestei legi a uninominalului nedreaptã, primul... nu e primul. Mi s-a întâmplat mie. Am iesit pe locul I si totusi nu merg în parlament. Asta este. În rest, cred cã a fost o competitie interesantã, în care trebuie sã recunosc faptul cã am pus si suflet“ - Ioan Tibulcã, fost prefect de Vaslui, candidat la Senat pe Colegiul Husi.

10.000 de voturi albe, la Vaslui

Peste 10.000 de vasluieni au sanctionat modalitatea politicienilor locali de a-si face campanie electoralã, bãgând în urne voturi în alb. La Camera Deputatilor, conform datelor centralizate la BEJ, s-au înregistrat 4.152 de voturi albe, în timp ce 5.600 de voturi au fost anulate pentru cã oamenii nu au înteles cum trebuie sã voteze. Pentru Senat, centralizarea datelor a arãtat cã 6.337 de persoane nu au folosit buletinele de vot, fiind înregistrate ca „voturi albe“. Situatia de confuzie si nemultumire a electoratului vasluian se poate observa si din centralizarea datelor pe formatiuni politice. UDMR, care are în judet în jur de 20-30 de etnici maghiari, a fost votat de 500 de persoane, în timp ce Asociatia Macedonenilor, fãrã niciun membru în judet, a primit 564 de voturi.

Pe ei, cine i-a votat?

Centralizarea datelor de la BEJ Vaslui a scos la ivealã o serie de date interesante. Mii de voturi au „zburat“ cãtre tot felul de asociatii si minoritãti nationale, care nu au nicio legãturã cu acest judet. De exemplu, Asociatia Macedonenilor din România a primit 564 de voturi din judetul Vaslui, Uniunea Democratã a Cehilor si Slovacilor din România - 456 de voturi, Asociatia Italienilor din România - RO.AS.IT - 396. Un numãr mare de voturi a fost si în cazul Uniunii Democrate a Tãtarilor Turco-Musulmani, care a obtinut 369 de voturi, în timp ce Uniunea Elenã a obtinut 288 de voturi. În total, peste 4.200 de voturi s-au dus spre aceste minoritãti, generând un mare semn de întrebare: cine a votat aceste asociatii si uniuni? Unii cred cã, din prostie si nestiintã, multi vasluieni au pus stampila aiurea, fãrã sã stie ce fac. Un semn de întrebare si pe listele pentru Senat, unde am regãsit 427 de voturi acordate cãtre UDMR, desi în judet sunt 20-30 de etnici maghiari.

Sursa: Adevarul de Vaslui

0 comentarii: