luni, decembrie 08, 2008

Ghitã Berbece, înfundat de tot!

berbece1.jpgPROCESUL ANULUI 2009 Final de dosar în cazul Ghitã Berbece. Dupã câteva luni de cercetãri, fostul sef al Vãmii Albita, a fost pus oficial sub acuzare de cãtre procurorii DIICOT, procesul urmând a începe în luna ianuarie 2009.

Dupã aproape cinci luni de cercetãri în stare de arest, gruparea lui Berbece va ajunge în fata judecãtorilor, într-unul dintre procesele rãsunãtoare de evaziune din Moldova. Gruparea „Berbece-Rodideal“ urmeazã sã rãspundã penal pentru modul în care mai multe masini încãrcate cu tigãri au fost introduse ilegal în România, cu complicitatea unor functionari importanti ai statului român. Fostul director de vamã este acuzat oficial de „initierea unui grup infractional organizat, participatie improprie la înselãciune, nerespectarea operatiunilor de import-export si punerea în circulatie, fãrã drept, a unor produse purtând mãrci identice sau similare cu o marcã înregistratã“. În procesul care se va derula în perioada imediat urmãtoare, alãturi de Berbece vor sta si prietenii acestuia de afaceri: Vasile Rodideal, Bogdan Ionut Radu si Nicu Cercel. Surse din interiorul Vãmii Albita sustin cã, în timp ce Berbece stã în puscãrie pentru faptele sale, prin acest punct de frontierã functioneazã cel putin cinci filiere de tigãri protejate de politie, iar Albita a devenit cel mai important punct de contrabandã de pe frontiera de est a României.

Alaturi de Berbece, au fost trimisi în judecatã pentru infractiuni de evaziune si grup infractional si ceilalti trei complici, arestati odatã cu el: Vasile Rodideal, Nicu Cercel, constãnteanul la care au ajuns unele transporturi de tigãri, si Bogdan Ionut Radu. Avocatii angajati de familie sã îl reprezinte pe fostul sef de la Vama Albita, Ghitã Berbece au renuntat, pe rând, sã îl mai reprezinte pe fostul „boss“ de la Albita. Pânã acum, se spune, Ghitã Berbece a schimbat 6 avocati, cu care nu a reusit deloc sã se înteleagã. Cu mare reticentã, o avocatã din Bucuresti, Gina Halas, a acceptat sã facã o scurtã declaratie despre dosarul la care ei au renuntat sã mai lucreze. Anterior, împreunã cu sotul ei, cunoscutul avocat, Cãtãlin Halas, l-au apãrat un timp pe Ghitã Berbece. Acum, avocata Halas refuzã sã divulge aspecte din dosar, însã a dat câteva explicatii pentru decizia de a renunta, atât ea, cât si sotul, la a mai lucra cu Ghitã Berbece. Din punctul de vedere al fostei apãrãtoare, Berbece este pe cale de a-si face si mai mult rãu singur, tot schimbându-si avocatii. „Nu, nu-l mai apãrãm demult, nici eu, nici sotul meu (pe Ghitã Berbece, n.r.), pentru cã noi nu facem ce ne spune clientul, care trebuie sã ne asculte sfaturile. Noi am avut un punct de vedere în ceea ce priveste apãrarea, iar dumnealui alt punct de vedere. La momentul acesta, nu stiu cine îl mai reprezintã pe domnul Berbece, dar pãrerea mea este cã s-au perindat mai multi avocati, pentru cã dumnealui este poate un client mai dificil. Dosarul are un grad de dificultate mediu, sã spun asa, si, chiar de as vrea, nu pot sã spun mai multe lucruri din dosar. Pãrerea mea sincerã ca avocat nu mi-o pot exprima. O vreme, dupã ce am renuntat la a-l mai apãra, m-am mai uitat pe Internet dupã dosar, sã vedem unde a ajuns, dar am renuntat si la asta. Este genul de client care, cu cât îsi schimbã avocatii, cu atât mai mult si-i va schimba si nemultumit va fi tot timpul, si pânã la urmã se va alege praful de situatia lui“, a fost de pãrerea avocata Gina Halas. Cu toate acestea, am aflat cine este avocatul oficial al lui Berbece, în acest moment. Fostul sef de Vamã este asistat în fata judecãtorilor de avocatul Ionel Nechita, cel care îl va apãra si pe Rodideal în procesul care se anuntã.

Apar si primele înregistrãri

Odatã cu trimiterea în judecatã a celor patru inculpati, apar si primele probe pe care procurorii Directiei de Investigate si (DIICOT) le-au strâns pânã în momentul retinerii celor implicati. Conform cotidianului „Ziarul de Iasi“, care a publicat sâmbãtã o serie de discutii telefonice dintre fostul sef de vamã si Bogdan Ionut Radu, cei doi discutau deschis despre masinile de tigãri care urmau sã intre în vamã, ca si despre personalul care era implicat în actiune. Culmea, desi discutiile scot la ivealã si implicarea altor vamesi de la Albita în aceastã afacere de milioane de euro, niciun alt functionar din vamã nu a fost inculpat în acest dosar.

Evaziune de peste 1 milion de euro

În 17 iulie, patru din cei cinci inculpati în dosarul „Tigareta Albita“ au fost retinuti de procurorii DIICOT si politisti, la Vaslui si Iasi. Din iulie si pânã în prezent, al cincilea, un cetãtean basarabean, Vladimir „Vova“ Mardar, nu este de gãsit. Ghitã Berbece si complicii sãi în cea mai mare actiune de contrabandã de tigãri de pe frontiera de est a României riscã ani grei de închisoare. Anchetatorii au spus cã detin probe solide împotriva sefului Vãmii Albita, o serie de convorbiri telefonice în care acesta îsi dãdea acordul pentru ca TIR-urile burdusite de tigãri sã treacã prin vamã fãrã probleme. Este vorba de convorbiri ale lui Berbece cu interlopul Vasile Rodideal, în care acesta îi spune, codificat, cã vor trece câteva masini cu tigãri prin vamã, pe care acesta trebuie sã le lase sã treacã fãrã probleme, dar si convorbiri între seful de vamã si Bogdan Ionut Radu. Cum Berbece era de acord, TIR-urile cu sute de mii de pachete de tigãri erau lãsate sã treacã prin PTF Albita, fãrã incidente. Acestea au tranzitat teritoriul României si au fost interceptate la Constanta, de echipe speciale de la Inspectoratul General al Politiei de Frontierã, Politiei si Jandarmeriei. Din probele administrate, a rezultat cã gruparea infractionalã a introdus în tarã, în aprilie, ascunsã în spatii special amenajate în interiorul a trei cisterne, o cantitate totalã de peste 450.000 de pachete de tigãri. Ulterior, în iulie, a mai fost introdusã în mod fraudulos o cantitate de tigãri disimulatã în transport de sucuri, efectuat de cãtre învinuitul Mardar Vladimir, care s-a folosit de documente emise de o firmã fantomã din Republica Moldova. Valoarea estimatã a prejudiciului cauzat bugetului de stat depãseste un milion de euro.

Sursa: adevarul de vaslui

0 comentarii: