marți, decembrie 02, 2008

Rezultate finale alegeri parlamentare Vaslui

silistru.jpgMEDICAMENT Prin votul din aceste alegeri, vasluienii au eliminat câteva din bubele pesediste care au cotropit judetul în ultimii ani.

PNL si PD-L înving „furia rosie“ la Vaslui, obtinând împreunã patru mandate de deputati si douã de senatori, dintr-un total de 10. Dumitru Buzatu va trebui sã se multumeascã doar cu trei deputati si un senator. Fatã de 2004, PSD suferã o pierdere de 50%, la mandatele de parlamentar, pierzând controlul politic în judet. S-au stabilit deja cele douã fiefuri ale dreptei, în zona Husi si Bârlad, si „muscã“ prin cei doi deputati-surprizã, Dragos Iftime si Dan Bordeianu, din fieful traditional al PSD din nord. Ei creazã, astfel, douã insulite de dreapta, la Negresti si Vaslui-rural, în jumãtatea nordicã a judetului controlatã de PSD. Desi au câstigat alegerile la Vaslui, cu aproximativ 42%, pesedistii trebuie sã se recunoascã învinsi. La începutul campaniei, liderii PSD anuntau cã vor obtine cinci mandate de deputat si douã de senator, la fel ca în 2004. N-au obtinut!

dan_marian.jpgChiar si la Vaslui, Dreapta a învins Stânga

Dupã numãrarea voturilor la Vaslui, pe cele 486 de sectii, s-au obtinut urmãtoarele rezultate: la Camera Deputatilor - PSD - 42,67%, PD-L - 24,69%, PNL - 19,7%. Celelalte partide nu au trecut pragul electoral. La Senat, PSD a obtinut 43,3%, PD-L - 28,46%, PNL - 20,16%.

Votul uninominal, în varianta româneascã, a produs multe surprize, întãrind mitul balcanic în politicã. Si la Vaslui, unii politicieni care au obtinut locurile I în colegiile lor, au vãzut cum au pierdut mandatele de deputat. La redistribuire, fie cea judeteanã, fie cea nationalã, s-au trezit cu mandate, candidatii care nici nu visau. Surpriza a fãcut-o liberalul Dan Bordeianu, pe Colegiul Vaslui rural, care cu 13,8% din optiunile de vot va obtine un post în Parlament. Norocosi se pot considera si pedelistii Cãrare, Iftime si Pintilie, care de pe locul II obtinut în colegiile lor vor ajunge parlamentari de Vaslui. Mai jos, vã prezentãm pe cei sapte câstigãtori la Camera Deputatilor si pe cei trei de la Senat. Doar parlamentarii PSD, cei care au câstigat alegerile în Vaslui, adjudecându-si trei mandate de deputat si barlad.jpgunul de senator, au fost cei care au obtinut locul I în colegiile lor si primele locuri în ierarhia partidului, pe colegii. Pentru a întelege cum s-au produs surprizele, iatã cum se face împãrtirea mandatelor pe colegii, în urma votului uninominal.

Calcule pe marginea legii electorale

Candidatii pe un colegiu îsi iau sigur mandatele de deputat, fãrã emotii, dacã obtin 50% plus un vot din totalul voturilor valabil exprimate. La Vaslui, aceastã performantã a realizat-o doar Adrian Solomon, care a obtinut un procent de 51,54%. Restul au intrat deja în sita redistribuirii. Conform legii, prima redistribuire o face Biroul Electoral Judetean (BEJ), dupã numãrarea voturilor. BEJ atribuie doar acele mandate care ies din prima. De exemplu, în judetul Vaslui sunt sapte colegii de deputat. Pentru a iesi deputat, a fost nevoie de o normã de 14,28% din voturile exprimate la nivelul judetului. În urma acestor calcule si a procentelor obtinute pe judetul Vaslui de partidele politice, de la Camera Deputatilor, situatia aratã astfel: PSD a obtinut douã mandate „întregi“ si un rest de 0,98. PD-L a murgeni.jpgobtinut si el un mandat întreg, cu un rest de 0,72, iar PNL un mandat întreg si 0,37%. BEJ atribuie, în aceste conditii, doar mandatele „întregi“, patru în cazul judetului Vaslui, iar restul de trei dupã redistribuirea de la nivelul national. Cele patru mandate „întregi“ se împart dupã ce s-a stabilit ierarhia numãrului de voturi obtinute de politicieni pe toate colegiile. În judet, pe primul loc s-a clasat Adrian Solomon (10.659 voturi), urmat de Victor Cristea (8.508), ambii de la PSD, si Dan Marian (PNL), cu 7.961 de voturi. Biroul Electoral Central va distribui mandatele din resturi, dupã un procedeu mult mai complicat si dupã stabilirea exactã a numãrului de voturi, pragul electoral. Aceste calcule se fac folosindu-se un coeficient electoral, care din informatiile noastre va fi cunoscut în cursul zilei de astãzi.

Senat

Pe partide, la Senat, scorul general a fost urmãtorul: PSD - 43,3%, PD-L - 28,46%, PNL - 20,16%. Conform acestor procente, PSD ar fi trebuit sã obtina 1,3 mandate la Senat, în timp ce PD-L si PNL david.jpgaveau dreptul la 0,85, respectiv 0,6 mandate. Conform legii electorale, Biroul Electoral Judetean a atribuit un mandat întreg candidatului PSD, respectiv Doina Silistru, iar celelalte douã vor fi atribuite de Biroul Electoral Central dupã redistribuire, cel mai probabil PD-L si PNL, câte unul de fiecare formatiune politicã. În aceste conditii, PSD reuseste sã-si adjudece un mandat, prin Doina Silistru, care a obtinut 21.275 voturi, în procent de 43,33%. Un procent mai mare l-a obtinut Aristide Roibu, de 46%, însã a strâns doar 19.219 voturi, cu aproape 2.100 de voturi mai putin decât Silistru. Si, cum câstigãtorul se adjudecã la numãrul de voturi si nu la procente, Doina Silistru este declaratã câstigãtoare. Pe Colegiul Senat Vaslui, un scor bun pentru PD-L l-a obtinut Corneliu Mihalache, cu 17.000 de voturi (34,63%), clasându-se în ierarhia judeteanã a partidului sãu pe locul I. Însã, acesta a pierdut postul de senator, fiindcã acest colegiu a fost „închis“ de Doina Silistru si, automat, cel care s-a clasat pe locul II la PD-L, Vasile Pintilie, cu 12.421 de voturi, a adjudecat mandatul de senator pe Colegiul Senat Bârlad. Al treilea post de senator a fost adjudecat de ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, cu 12.876 de voturi, obtinute în Colegiul Senat Husi. Dupã cum se poate observa, un rol important l-a avut prezenta la vot, fiindcã acela care a strâns cele mai multe iftime.jpgvoturi a primit primul mandat, restul de 2 fiind câstigate de cel care s-a clasat pe locul II la PD-L si locul I de la PNL. Sã vedem cum a influentat acest lucru prezenta la vot: pe judetul Vaslui, pe toate cele trei colegii de Senat, au fost trecuti în liste 371.682 de alegãtori si s-au prezentat la vot doar 141.026 (37,94%). Cel care a scos cei mai multi alegãtori la vot a fost Doina Silistru, care a mobilizat 53.124 de alegãtori, din care 21.273 au si votat-o, în timp ce senatorul Aristide Roibu a mobilizat doar 44.615 alegãtori si a fost ales de 19.219. Ce-i drept, colegiul Doinei Silistru este un pic mai mare, dar asta nu a contat decât în statistici.

Camera Deputatilor

La Camera Deputatilor, au fost înscrisi pe liste, la nivelul judetului Vaslui, 371.682 de alegãtori si s-au prezentat la urne doar 37,94%. În total, numãrul total de voturi valabil exprimate a fost de 131.148, iar voturile anulate au fost de 9.822. Si aici, PSD a obtinut cel mai mare scor electoral, 42,67%, PD-L - 24,69% si PNL - 19,7%. PSD a obtinut, astfel, 2,98 mandate, în timp ce PD-L si PNL au obtinut 1,72, cristea.jpgrespectiv 1,37 mandate. Biroul Electoral Judetean a atribuit patru mandate, 2 la PSD - unul lui Adrian Solomon, care a câstigat din prima colegiul Bârlad, obtinând 10.659 de voturi (51,54%), iar cel de-al doilea, prin redistribuire, lui Victor Cristea, pe Colegiul Vaslui, cu 8.508 de voturi (45,04%). PNL a obtinut un mandat prin Dan Marian, pe Colegiul Husi, unde a si câstigat bãtãlia, cu 7.961 de voturi (39,35%). El este singurul politician din afara PSD-ului care a câstigat pe locul I într-un colegiu. Si PD-L a „închis“ Colegiul Deputat Zorleni prin Viorel Cãrare, care, desi nu s-a clasat pe locul I în colegiul sãu, a obtinut 5.758 de voturi (27,22%). Cãrare s-a clasat în ierarhia internã a PD-L pe locul III, dupã Liliana Filip (6.102 voturi) si Ioan Zaharia (5.991 voturi). Ultimii doi au pierdut mandatele de deputat deoarece PSD, fiind câstigãtorul alegerilor, a avut dreptul sã „tragã“ primul deputatii pe cele douã colegii. Mai ciudat decât situatia de mai sus, apare la PNL un al treilea „trãgãtor“. Astfel, Dan Marian îsi ia mandatul, deoarece s-a clasat pe locul III în ierarhia candidatilor pe toate partidele si a fost si primul în ierarhia PNL. Pânã aici, totul pare normal. Însã, al doilea mandat, la redistribuirea nationalã, îl va obtine Dan Bordeianu, din Colegiul Vaslui rural, care a obtinut doar 1.960 de voturi, fiind clasat pe penultimul loc, în ierarhia PNL. Marii perdanti sunt: Irinel Stativã (PSD), care desi a câstigat carare.jpgalegerile în colegiul Vaslui rural cu un procent de 46,66%, la numai 300 de voturi de a „închide“ colegiul din prima, si Constantin Botez (PNL), care a obtinut al doilea scor în PNL pe Colegiul Zorleni, de 5.505 voturi. Cei doi, desi au avut o prestatie bunã în aceastã campanie au pierdut mandatele, contribuind cu voturile obtinute la scorul general al partidului. Si Dragos Iftime, candidatul PD-L pe Colegiul Negresti, clasat pe locul IV în ierarhia partidului, cu 4.940 de voturi, va lua un mandat, dupã redistribuirea nationalã,. scotându-l din cursã pe pesedistul Vasile Mariciuc, cel care a câstigat alegerile în colegiul sãu, dar a pierdut mandatul. Tot la redistribuirea nationalã se va atribui si ultimul mandat pe judetul Vaslui, pe care-l va lua Marian Sârbu, candidatul PSD de pe Colegiul Murgeni. Sârbu, cu 8.222 de voturi, s-a clasat pe locul III în ierarhia PSD Vaslui, obtinând un procent de 41,67%. Pe Colegiul Murgeni, Anca Petrescu de la PRM obtine cel mai bun scor de pe judet, pentru România Mare, de 1.046 de voturi, cu un neverosimil procent de 5,3%.

Sursa: Adevarul de Vaslui

0 comentarii: