luni, decembrie 08, 2008

Fratii, impreuna!

EVENIMENT Într-un cadru festiv si o atmosferã de suflet, marcatã de prezenta oaspetilor de peste Prut, Asociatia Pro Basarabia si Bucovina, filiala huseanã, a sustinut sâmbãtã, 6 decembrie, activitatea culturalã numitã „90 de ani pe maluri de Prut“.

ÎMPREUNÃ La aniversarea unui moment atât de important pentru românii de pretudindeni, nu au putut lipsi reprezentantii culturii basarabene, care sã stea alãturi de membrii Asociatiei Pro Basarabia si Bucovina, filiala „Mihail Kogãlniceanu“ Husi, în fata unui public interesat de reverberatiile, în timp, ale actului istoric de la 1918. Nicolae Rusu, Ion Iachim, Vasile Soimaru, reputati oameni de litere din Basarabia, dar si primarul Iurie Vintilã si viceprimarul Sergiu Mandis, liderii comunei Cãrpineni. Întrunirea a avut loc în sala mare a Primãriei Husi, iar întreaga activitate a fost moderatã de profesorul dr. Theodor Codreanu. Cuvântul de deschidere a apartinut profesorul Stefan Plugaru. S-a vorbit apoi despre soarta Basarabiei, despre cãrtile scrise cu sacrificiu si patriotism, care rãmân peste timp cele mai mari dovezi de nãzuitã pentru visul mãret al Unirii tuturor românilor. Un discurs interesant a apartinut profesorului Vasile Calestru. Acesta a spus: „Se vorbeste mult si se face mai putin pentru Basarabia. Mi-as dori sã putem face mai mult, mi-as dori sã se realizeze mai multe lucruri concrete pentru fratii nostri, pentru noi. Eu sunt de origine din Basarabia si e normal sã simt asa“, a precizat profesorul de istorie husean.

S-a lansat revista „Maluri de Prut“!

LANSARE Pe lângã alte cãrti importante, cu prilejul acestui eveniment cultural, s-a lansat si revista „Maluri de Prut“, în continutul cãreia Stefan Plugaru, Sergiu Mandis, Theodor Codreanu, Petronel Baciu, Dinu Postarencu si nu numai, au avut scrieri personale bazate pe evocarea momentului de la 1918. În paginile revistei s-au strecurat chiar si câteva creatii lirice, emotionante, din care ilustrativã a fost poezia unui husean, poet în devenire, Ioan Petru Vincze: „Pe fata noastrã moldoveanã/Si astãzi curge ne-ntrerupt/O lacrimã basarabeanã/Un dor venit de peste Prut/E ca o stea lãsatã-n panã/Cu cerul tot pe dedesupt/Lumina ei fãrã prihanã/Parcã s-a rupt si a cãzut..“.

Sursa: adevarul de vaslui

0 comentarii: