marți, ianuarie 13, 2009

Strategii în ciuda crizei, la Husi


consiliul_local_husi_cl_Dscn6927.jpgFÃRÃ TEAMÃ! Nici bine n-a început anul 2009, cã executivul Husului s-a apucat de treabã la marele proiect de modernizare al “orasului dintre vii“! Cum era de asteptat, s-a început cu planificãrile.. scrise: pe parcursul a 155 de pagini, sefii administratiei locale aratã comunitãtii nu doar cã stiu perfect cu ce probleme se confruntã urbea, dar îsi fixeazã si termene pentru împlinirea unor obiective extrem de îndrãznete, cu bani din bugetul public sau din programe operationale. Dacã graficele migãlos fãcute de oamenii Primãriei s-ar adeveri, atunci la final de mandat, primarul Jan Ciupilan ar avea un Husi cu infrasctructura, învãtãmântul, cultura, sãnãtatea, serviciile sociale, dar - surprizã! - si turismul, toate la standarde cel putin... europene.

CUTEZÃTORII Alesii Husului sunt mult mai ambitiosi decât s-ar fi bãnuit, motiv pentru care nu se tem sã sfideze pânã si criza economicã de care tot vorbesc majoritatea jurnalelor mass media, în termeni cât se poate de amenintãtori! Argumentul este recenta “Strategie de Dezvoltare a Municipiului Husi pentru perioada programaticã 2007 - 2013“, fãcutã publicã de executivul local. Prin aceasta, s-a dorit o ordonare a actiunilor ce vor fi intreprinse de alesi, în asa manierã încât, la finalul mandatului, Husul sã fie “schimbat la fatã“ în totalitate. Primarul Ciupilan, artizanul acestor idealuri ale mandatului 2008 - 2012 si-a propus sã facã ceea ce nu s-a reusit a fi fãcut în toti cei 18 ani postdecembristi: conform planificãrii în cauzã (accesibilã pe primariahusi.ro), din 2009 pânã în 2012 se vor implementa proiecte si actiuni nu doar costisitoare, dar si aparent imposibil de terminat într-un timp relativ scurt. În termeni cât se poate de seriosi, executivul anuntã cã strãzile vor fi modernizate, se vor crea parcãri, sistemul de învãtãmânt va fi pus la punct, sãnãtatea va avea parte de investitiile mult visate, se vor crea locuinte pentru tineri, se vor începe programele de reabilitare a clãdirilor de patrimoniu, economia va fi sustinutã prin proiecte competente, parcurile se vor înmulti si, mai mult, mediul va fi protejat, iar turismul va înflori, pur si siumplu. Nici actiunile festivaliere, cu distractiile în stradã nu vor fi uitate, inclusiv pentru ele gândindu-se planuri de dezvoltare si sustinere în urmãtoarea perioadã. Si nu este o glumã, ci chiar o “strategie de dezvoltare localã a municipiului Husi pentru perioada programaticã 2007 - 2013“, în care se anuntã termene fixe pentru implementarea a câteva zeci de proiecte noi.

Si totusi, “Bucurestiul“ atentiona Primãriile sã reducã investitiile!

CURAJ Firesc, planul alesilor, desi asteptat si credibil, fie si numai la nivel de bunã intentie, contrasteazã cu vestile tot mai proaste despre criza mondialã. Edilii huseni însã, par a nu se teme sub niciun chip... Cerintele “Bucurestiului“, care atentiona si el, la rândul sãu, cã ordonatorii locali de credinte trebuie sã fie mult mai retinuti, atunci când vine vorba despre investitii, reducându-le pe cât posibil în 2009, pare sã nu fi avut ecou în rândul alesilor huseni. Cu optimism, “ai nostri“ cred cã se vor gãsi oricum bani: fie din bugetul local, fie din proiectele europene, fie din “alte fonduri“!

Primarul Ciupilan are nevoie de sustinerea husenilor!

MESAJE Consistenta planificare fãcutã de membrii executivului va trebui supusã discutiilor si aprobãrii edililor din Consiliului Local (CL), care o vor adopta sau.. nu. Parcã, pentru a nu avea emotii la urmãtoarea sedintã de Consiliu, dar si pentru a se asigura de sustinerea publicã, primarul Ciupilan i-a rugat pe cetãteni sã îi trimitã emailuri sau scrisori la Primãrie, cu opinia lor sincerã vis-a-vis de strategia lui pentru un Husi modern, realizabil în urmãtorii 3 ani. “Opinia husenilor conteazã“, s-a exprimat încrezãtor primarul cãtre electoratul care l-a trimis în fruntea urbei.


Sursa: Adevarul de Vaslui

0 comentarii: