miercuri, ianuarie 07, 2009

Anul marilor schimbãri în Husi!

BILANT Denumit de optimisti „anul marilor schimbãri în Husi“, 2008 a stat sub semnul noutãtilor, al rãsturnãrilor de situatie, pe care husenii, mare parte dintre ei, le privesc astãzi... cu ochi buni!

Acest lucru se datoreazã deciziei lor de a alege, la vremuri noi, primar nou, care, suprinzãtor, s-a „miscat“ repede si a pus în aplicare câteva proiecte importante pentru urbe. Dar pânã la „modernizarea Husului“ în procentul asteptat de localnici, mai sunt multe de fãcut, însã începutul este promitãtor: cu aghiotant tânãr, în persoana lui Nicu Ciupilan si un CL aparent disciplinat, primarul Jan Ciupilan se pare cã are o mare sansã de a nu-i dezamãgi nici în urmãtorii 3 ani pe husenii care l-au votat!

STAFETÃ 2008 a fost un an agitat pentru municipalitatea huseancã, dar care parcã a tinut cont de vorba bãtrâneascã „Tot rãul spre bine“! Dupã o campanie electoralã dificilã la alegerile locale, husenii au luat decizia sã îsi schimbe primarul: doctorul Tudor Stafie a fost pus pe liber de electorat, iar în locul sãu, inginerul Jan Ciupilan era chemat sã slujeascã în folosul comunitãtii. Chiar dacã a stiut sã câstige simpatia majoritãtii relativ repede, Ciupilan era privit cu scepticism pentru promisiunile sale, mai mult decât îndrãznete, cum ar fi.. soseaua de centurã a Husului! Dar, suprinzãtor, dom’ Ion - cum cu afectiune îl numesc protejatii de la Legea 416 pe noul primar, a fãcut în doar jumãtate de an câteva lucruri care îl recomandã drept primarul de care urbea avea nevoie! Cei care l-au jelit pe medicul Stafie, ca pe un diplomat si un intelectual ce merita sã fie în fruntea Husului, în scurt timp, si-au schimbat optica: era timpul si pentru un gospodar la cârma Husului!

Realizãrile care se vãd la Husi!

SCHIMBÃRILE Odatã realizate o serie de lucruri bune la nivel de oras, pentru majoritatea electoratului aproape cã nici nu mai conteazã de unde a avut sau de unde n-a avut Ciupilan bani pentru investitii! „I-a trimis Guvernul“, spun unii! „Au fost din bugetul public“, spun altii! Cum-necum, inginerul de la Primãrie s-a apucat sã schimbe reteaua de apã potabilã pe segmentul zona industrialã - cartierul Dobrina, a modernizat strada 1 Decembrie si a renovat douã poduri strategice în cartierul Corni. Apoi, a trecut la reamenajarea Parcului Rodina, pe care l-a fãcut, ce-i drept, cu mult bun gust. A lãrgit strada din fata sediului „Finantelor Publice“, fãcând o parcare extrem de utilã. Cârcotasii nu îl „iartã“ si spun cã, istet, Ciupilan s-a apucat mai întâi de lucrãri vizibile în oras, în asa fel încât „sã ia ochii electoratului... din prima!“. Asa sã fie, tot n-ar conta: firesc, binele comunitãtii primeazã! Ar mai avea merite si la capitolul: iluminatul cartierului nou „Dacia“ sau „evacuarea“ rromilor din imobilul de pe „Stefan cel Mare“, însã n-ar fi corect dacã nu s-ar aminti cã si Tudor Stafie a fãcut demersuri - ce-i drept, mai timide - în aceste directii. De pildã, la iluminatul cartierului din capãtul Dricului, Dacia, Stafie a contribuit la aducerea stâlpilor la fata locului, însã, cum alegerile locale au decis altceva, noul primar Ciupilan a preluat misiunea de a finaliza proiectul.

Senzatia mandatului: petrecerile în stradã, marca „Ciupilan“!

În ciuda acestor investitii importante, „clasa“ lui Ciupilan s-a vãzut la petrecerile publice pe care alesul însusi le-a regizat în urbea natalã. A fãcut un mic exercitiu odatã cu spectacolul din propria campanie electoralã, unde a vãzut cum se face, când se doreste strângerea laolaltã a mii de oameni. Apoi a dat „lovitura“, organizând „Zilele Husilor“! A introdus si la noi o modã PSD, care, desi, ironizatã de unii, a prins bine la popor: sarmaua fierbinte, servitã în public, de însusi primarul deghizat în... bucãtar! Pentru cã a fost lãudat, primarul n-a vrut sã rateze Revelionul: a dat încã o petrecere mare, cu fast, cu artificii, cu scenã, cu artisti internationali, în asa fel încât a lãsat judetul... mascã! Atât de fericit a fost alesul cã i-a reusit distractia, încât a avut probleme mari la miezul noptii dintre ani, când a trebuit sã le transmitã localnicilor mesajul pentru 2009! I-a iesit însã „la fix“ numãrãtoarea 8, 7, 6,....3, 2, 1.. La multi ani, huseni!“, a strigat alesul.

Atentie la concesionari!

Pânã acum, Jan Ciupilan pare primarul perfect: gospodar, dar si cu gust pentru petrecerile publice, care scot în stradã huseanii dornici de veselie! Dacã se ia în calcul cã si-a luat un viceprimar tânãr si ascultãtor, a reusit sã îsi disciplineze CL-ul, în asa fel încât opozitia sã fie una cu „puterea“, atunci pentru liderul husean orizonturile par roz... Atentie, însã! Cârcotasii îi atrag atentia edilului sef asupra a douã aspecte: 1. se pare cã vestita crizã financiarã va trece si prin Husi, iar banii vor fi din ce în ce mai putini la capitolul „investitii“, iar 2. primarul a început, odatã cu ultimele sedinte de CL, sã arate o îndulgentã în exces fatã de firmele care solicitã concesionãri, în ciuda unei promisiuni personale, din iunie 2008, cã „nicio palmã de teren nu va mai fi datã pe degeaba oricui cere“. La cea din urmã dojanã, alesul însusi dã un rãspuns „ca la carte“: „Noi trebuie sã sustinem initiativa privatã, nu sã o impiedicãm“, si-a justificat alesul unele proiecte de hotãrâre, desi unii l-au crezut si altii... nu prea.


Sursa: Adevarul de Vaslui

0 comentarii: