vineri, ianuarie 23, 2009

Criza nu iartã Husul!


PREVIZIUNI SUMBRE Orasul despre care s-a spus mereu cã are o parte semnificativã din cei mai puternici oameni de afaceri ai judetului Vaslui nu va fi ocolit de criza economicã! Strategii dificile contra recesiunii în rândul patronilor si concedieri pe bandã rulantã pentru angajati - acestea sunt “detaliile“ actuale din culisele afacerilor de la Husi, despre care au acceptat sã vorbeascã deschis principalii 6 investitori din “orasul dintre vii“! Numai de la 4 firme în 2009 si-au pierdut locurile de muncã aproape 300 de huseni, iar ceilalti rãmân într-o expectativã extrem de tensionatã! Din mãrturisirile a sase manageri ai urbei, s-ar pãrea cã aici criza mondialã are... douã fete: una de-a dreptul dramaticã si una fortat optimistã!

GREUTÃTI Vremuri grele pentru afacerile din Husi! Dacã pânã acum agentii economici au pãstrat sub tãcere anumite “zbateri“ ale lor pentru a-si mentine activitatea, ieri, acestia au fost de acord sã vorbeascã deschis despre recesiune si efectele imediate asupra economiei locale. Cele mai mari probleme par sã le aibã societãtile cu profil agricol si imobiliar, însã dificultãtile au pânã si producãtorii de utilaj metalurgic sau firmele de constructii. Aproape 300 de huseni s-au trezit în ianuarie 2009 fãrã slujbã. Tehnoutilaj SA, una dintre firmele de top ale Husului, cu o cifrã de afaceri (în 2007, de exemplu), de 7, 9 milioane de lei si un profit meritoriu de 552.171 lei, în aceste zile a fost nevoitã sã ia mãsuri drastice anti-crizã. Au fost trimisi în somaj 60 din cei 120 de angajati. “Trebuie luate mãsuri de reducere a cheltuielilor. Din cei 120 de angajati, ne-am pãstrat un nucleu strategic de 60, ceilalti fiind trimisi acasã în lunile decembrie si ianuarie. Se va reanaliza întreaga activitate. Deocamdatã, acestea sunt efectele crizei si cine stie ce va mai fi pe viitor“, a declarat Corneliu Rotariu, managerul general al SC Tehnoutilaj SA, lider an de an în „Topul Judetean al Firmelor“.

Angajatii SC Viacons Rutier, salvati pe moment de un “contract norocos“!

AVERTIZÃRI Îngrijorare mare si în rândul constructorilor huseni! SC Viacons Rutier SRL aratã cum “cu ceva noroc“ reuseste sã “supravietuiascã“ unei crize pe care o ia tot mai în serios. “Cum ar fi sã fie, efectele crizei tot se vãd. Pe acela care spune cã nu simte criza de astãzi, eu nu-l cred“, a spus inginerul Ioan Ciomaga, seful firmei. Acesta recunoaste cã a impus mãsuri severe de crizã si astfel doar 3 oameni si-au pierdut pâinea. “La noi în firmã este o situatie aparte. Am prins un contract în 2008, pe bani putini, dar care ne va asigura activitatea o perioadã. Ne va aduce un profit mic de tot, în jur de 1%. În conditiile actuale, ne multumim cu atât, ca sã asigurãm existenta personalului. Nu vom mai face investitii, nu vom mai bãga bani în dotãri, asa cum fãceam când aveam profit de 6 sau 7%. Acum micutul profit îl conservãm. Cheltuielile firmei s-au diminunat cu 15 - 20%, la strictul necesar. Am avut 48 de angajati si am trimis în somaj 3. Cei care au rãmas nu trebuie sã îsi facã probleme, însã îi avertizez cã salariile nu vor mai creste. Nici nu vor scãdea, dar nici de crescut nu se va mai pune problema“, a declarat Ioan Ciomaga, director general al SC Viacons Rutier SRL.

“SPEED“-ul, firma huseanã victimã a crizei, dar si a statului!

Nu poate, dar nici nu mai vrea sã ascundã problemele grave produse de crizã societãtii producãtoare a celebrului vin de Husi, brand local care a adus dintotdeauna recunoastere si prestigiu „orasului dintre vii“. Sergiu Bunescu, presedintele Grupului de Firme „Speed“ a arãtat cã nu doar criza mondialã e de vinã dacã marile societãti agricole se vor prãbusi, ci chiar statul român, care parcã le priveste acum cu nepãsare. “Este o situatie foarte dificilã pentru toti producãtorii, dar mai ales pentru cei din agriculturã, pentru cã noi lucrãm mult cu bãncile. Pe lângã asta, ne mai împiedicã si impozitarea excesivã a statului, fãcutã prin taxe, impozite, autorizãri diverse, etc. Totul se reflectã în costurile de productie. Si statul nici acum nu face nimic. Exportul în Europa a scãzut mult, în ultimele 3 luni cam cu 30-40%. În grupul nostru de firme lucreazã între 400 si 500 de angajati, iar 150 au fost deja disponibilizati“, a spus omul de afaceri, Sergiu Bunescu. Acesta a dezvãluit si faptul cã în 2009, 1000 ha teren cu vitã de vie riscã sã rãmânã în paraginã, pentru cã nu le va mai lua în arendã. “Se va renunta la 1000 ha arendate pânã acum. Nu mai investim nimic anul acesta. Aveam planificate investitii cam de 10 milioane de euro, dar le amânãm. Ce va fi dupã aceastã crizã va depinde de cât de mult am cãzut acum, ca sã estimãm cam cât de repede ne putem urca înapoi“, a preconizat Sergiu Bunescu, presedintele grupului de firme “Speed“.

Husana SA are o “cheie“ anti-crizã: punctualitatea comenzilor si manopera la pret scãzut!

“Noi trecem prin aceastã perioadã de crizã cu foarte multã atentie la cheltuieli. Societatea noastrã face încãltãminte “de consum“ sau “pentru zi“, cum se spune pe înteles. Avem urmãtoarea strategie: am devenit mai atenti la termenul de livrare, la nivelul calitãtii, dar ne încadrãm si într-o manoperã la pret mic, competitivã pe piatã. Dar nu ne propunem deloc disponibilizãri. Avem 600 de oameni si toti rãmân în fabricã. Ba chiar am angajat 60 de persoane. Nu avem probleme cu comenzile deocamdatã“, a fost de pãrere Stefan Catargiu, directorul SC Husana SA. .

Imobiliarele au “înghetat“ la Husi, fãrã sperantã pentru 2009!

Un alt agent economic important la nivel locale, cãruia recesiunea i-a.. trecut pragul, este SC Electrosanit SRL. Managerul Mãdãlin Cãciulã explicã de ce a fost nevoit sã îsi trimitã în somaj nu mai putin de 60 din cei 70 de angajati! “Am recurs la disponibilizãri , ca urmare a reducerii cheltuielilor. Din 70 muncitori, 60 au rãmas acasã dupã 1 ianuarie. Imobiliarele sunt lovite poate cel mai greu de crizã. Eu, spre exemplu, cu firma mea, am la vânzare apartamente. Dacã bãncile nu mai dau credite, câti dintre localnici credeti cã au bani în mânã pentru a-si cumpãra locuintã?! Aproape nimeni, la momentul acesta. Asa cã afacerea stã pe loc. Am înghetat-o, cum se spune. Si cred cã oricât de mult ne-am lupta contra crizei, ea va afecta tot anul 2009“, a precizat economistul Mãdãlin Cãciulã, SC Electrosanit SRL.

Conducerea Petal SA respinge ideea disponibilizãrilor!

De ca si cum ar detine un “as în mânecã“, conducerea SC Petal, o firmã de prestigiu si de traditie a Husului (înfiintatã în 1949), sustine cã nici nu se gândeste la concedierea vreunuia din cei 300 de angajati. Inginerul Ioan Vasîlca, managerul fabricii crede cã nu în disponibilizãri stã solutia salvatoare a activitãtii firmei: “Criza economicã este o problemã majorã, dar nu am intrat în panicã. Modul prin care noi contracarãm efectele ei nu include la momentul acesta disponibilizãri. Avem 300 angajati, însã nu trimiterea lor în somaj ar fi solutia. Cine pleacã, înseamnã cã nu e competent. Noi am cãutat sã acaparãm comenzi, mai întâi de toate. Sã facem produse de calitate si la costuri cât mai mici. Din punctul meu de vedere, criza economicã este o provocare, ce duce inevitabil la cresterea competitiei pe piatã, iar asta va arãta cine poate supravietui si cine nu. Si, personal, nu cred cã cineva, oricine ar fi, Barak Obama sau altcineva, ar putea rezolva criza din România. Singurii care o pot elimina suntem noi însine“, a declarat sigur pe sine Ioan Vasîlca, manager general al SC Petal SA.

900 de vasluieni rãmân fãrã loc de muncã pânã în martie

Aproximativ 900 de vasluieni, care provin de la 13 societãti comerciale, îsi vor pierde locul de muncã în perioada ianuarie-martie, dupã ce, în ultimile douã luni ale anului trecut, peste 800 de persoane au fost disponibilizate. Potrivit directorului Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Muncã (AJOFM) Vaslui, Silviu Calancia, cei mai multi dintre someri provin din domeniul constructiilor si agriculturii.

Societatea care a disponibilizat cei mai multi angajati este SC Badotherm AMC Vaslui, care a trimis în somaj 250 de angajati. În judetul Vaslui sunt 16.458 de someri, din care, doar 4978 sunt indemnizati. Cei mai multi dintre someri, 12.526, provin din mediul rural. Rata somajului în judet este de 10,1%.


Sursa: Adevarul de Vaslui

0 comentarii: