vineri, ianuarie 09, 2009

Povestea unui „cinema“

cinema_dacia_husi__1_.jpgNOSTALGII Chiar si acum, dupã ani întregi de când pe pânza albã a cinematografului “Dacia“ a rulat poate ultimul film, nu este husean care sã nu îsi aminteascã cu nostalgie de “bãtrânul cinema“, locul în care mii de oameni au râs, au plâns si au trãit momente emotionate din viata lor.

Fie ca era vorba despre pasiunea pentru filmele indiene sau românesti, fie cã însemna doar pretextul pentru întâlniri romantice între tineri, cinematograful “Dacia“ vuia de lume, la fiecare spectacol. S-au dus acele timpuri, iar astãzi, din clãdirea centralã între peretii cãruia aproape cã nu este husean care sã nu fi “ascuns“ mãcar o amintire frumoasã, a mai rãmas doar vechiul nume “Cinematograful Dacia“. Oficialitãtile spun astãzi cã el nu mai apartine municipalitãtii, iar sansele ca acolo husenii sã mai revadã filme pe marele ecran sunt, din pãcate, aproape nule!

PARADOX Când regizori români, precum Cristian Mungiu sau Corneliu Porumboiu, au reschis prin talent si muncã drumurile filmului românesc spre lumea largã, în cele mai multe orase din România, cinematografele continuã sã rãmânã goale si pãrãginite, de ca si cum acolo nu se mai poate întâmpla niciodatã nimic! Husul nu a fãcut exceptie, desi bãtrânul cinema a fost locul cel mai îndrãgit din oras zeci de ani la rând, pentru cã rãmânea singurul în care se putea râde din toatã inima la filmele cu Louis de Funès, locul unde curgeau lacrimi sincere la celebra peliculã indianã “Lantul Amintirilor“ si se revedeau cei mai îndrãgiti artisti români în creatii cinematografice inegalabile pânã astãzi: “BD la munte si la mare“, “Buletin de Bucuresti“, “Pistruiatul“ si, poate filmul cel mai vizionat, “Liceenii“! “Avem 17 ani si diriginte îmi era domnul Toma. Bun profesor, dar sever. Acesta ne cerea sã învãtãm si sã fereascã Dumnezeu sã ne fi vãzut pe la film, în timpul sãptãmânii. Pe vremea mea, cartea era o treabã serioasã. Îmi amintesc faptul cã atât de tare mi-am dorit sã vãd “Liceenii“ de vreo 5 sau 6 ori, cã searã de searã m-am dus la cinema. Ne ascundeam sã nu ne vadã cumva profesorii, cã o pãteam... Era frumos, a fost perioada romanticã a vietii. Acolo (la cinema) mi-am întâlnit sotul, mi-am întâlnit iubirea. Cum sã uit cinematograful?! Cine l-ar uita?! De 26 de ani aproape nu am mai fost în Husi, dar dacã as veni, as vrea sã vãd ce a mai rãmas din locurile pe care le-am îndrãgit. Frumoasele mele locuri natale“, îsi aminteste Ioana Prisecaru Donici, profesoarã universitarã la UMF Iasi, astãzi pensionarã.

În 1999, un film rula chiar si cu... 4 spectatori!

DECLIN Într-o declaratie de acum 9 ani, se poate vedea cum angajatii de atunci ai cinema-ului încercau sã tragã semnale de alarmã asupra declinului institutiei, însã nimeni dintre oficialii acelor timpuri nu au vrut sã îi ajute. “Am fãcut totul pentru a avea conditii bune pentru spectatori. E adevarat cã sala B aratã jalnic, dar aici s-a ajuns tot din cauza lipsei de educatie. Acum oferim conditii cu mult mai bune decât în lunile trecute. S-a ajuns la o întelegere cu chiriasul din sala A, care organizeazã acolo discotecã si care a fãcut o serie de îmbunãtãtiri în salã si în culise. Astfel, avem posibilitatea sã rulãm filme s în sala A, de luni pânã vineri, inclusiv. O reclamã recenã suna cam asa: «Sala A, Cinematograful Dacia, cãldurã si bar», deci am încercat orice numai sã aducem oamenii la film. Productii bune, noi, spectacole care se tin cu patru oameni în salã. Ultima duminicã (7 februarie, n.r.) trei spectacole: primul - 7 spectatori, al doilea - 9 spectatori si al treilea - 4 spectatori. În 1990, aveam si 500 de spectatori la sala A si B, la fiecare film. În aceste conditii dezastruase, pânã si edilii orasului nu sunt alãturi de noi. S-a stabilit impozitul pe clãdire la o sumã fabuloasã, 34 milioane, si nu s-a acceptat mãcar sã fie redus la 50%! Asta în timp ce un bilet de film costa 6.000 de lei, întreg si 4.000 de lei, cu reducere“, declara pe 10 februarie 1999, fosta coordonatoare a cinematografului “Dacia“, Rodica Râpanu.

Acum se vrea, dar nu se mai poate!

“Situatia cinematografului este incertã la momentul acesta. El apartine unei institutii din Bucuresti, iar autoritãtile locale nu au niciun drept asupra clãdirii. Înãuntru nu aratã chiar atât de rãu, s-a mai întretinut cât de cât, dar din pãcate, de vreo 4 ani, stã asa, pur si simplu... Se asteaptã o Hotãrâre de Guvern, prin care sã se decidã soarta a mai multor cinematografe din tarã, aflate în aceeasi situatie. Atunci se va vedea exact cum vor evolua lucrurile“, a explicat ieri, directorul Casei de Culturã Husi, Sergiu Gãinã.

Sursa: Adevarul de Vaslui

3 comentarii:

Iryna spunea...

mi-ar placea sa se redeschida, are alt farmec un film vazut la cinema...:-<

Victoria Baltag spunea...

Wau.....cate bloguri..te descurci cu toate?

RIPANU RODICA spunea...

DACA AS PUTEA FACE CEVA, SA SE DESCHIDA CINEMATOGRAFUL DACIA,
AS VENI MIINE .SA FIU ALATURI DE TOTI CEI CE REALIZEAZA CACI IN HUSI ESTE NEVOIE DE CINEMATOGRAF.
DIN CITE GENERATII AM CONVINS SA INTRE PE USILE CINEMATOGRAFULUI
UMBLIND [35de ani ], PRIN SCOLI ,GRADINITE,CAMINE,FABRICI,UITIND DE VIATA MEA PERS,ASTAZI CIN VA SCRIU DIN iSRAEL [UNDE AM PLECAT CU REGRET, PTR. CA ASA AU VRUT EI.... SI M-A DURUT.},CONSTAT CU REGRET ,CACI CEI CE NU AU VAZUT UN FILM PE ECRANELE CIN. DACIA ,S-AU REZUMAT IN A CRITICA PE FORUM AZI PE Y,MIINE PE Z....CINE SINT EI ,CU CE CONTRIBUE LA DEZV. ORASULUI? TREZITIVA FRATILOR.SUNTEM IN 2009,ZBURAM IN LUNA NU PAZIM FUSTELE ALTORA.EU AICI LOCUESC INTR-O TARA SUPER EMANCIPATA .SI SINT MINDRA CA M-AM NASCUT EVREICA .IN ORASUL UNDE STAU SINT 4 CINEMAT. FIECARE CU 128 DE SALI FIECARE IN ALTA CULOARE,IN ALT GEN ,STIL RESTAURANT ,SALI IN CARE MERGI ,TE INVIRTESTI ODATA CU FILMUL ,FACI PARTE DIN FILM ,AI SEBZATIA CA ESTI ACOLO ,VISEZI [E FANTATIC],E SUPER CIVILIZATIE.DAR EI MUNCESC NU AU GRIJA ALTORA .NOAPTEA INCEPE VIATA AICI.SI INTREB, IN HUSI NU POATE FI UN CINEMATOGRAF?
CEI CE AU REUSIT IN GRUP SAU IND.. SA INTRE IN ACEST CINEMAT.NUMIT ,,PERLA MOLDOVEI "IN TIMPUL IN CARE CU DRAG IL CONDUCEAM ALATURI DE UN ADEVARAT OM SERGIU GAINA SI LUPTAM CU GREU SA NU FIE INCHIS, SACRIFICIND NERVI ,VIITORUL SI SANATATEA MEA,LUPTIND CU SEFII MEI SUPERIORI ,AU AJUNS OAMENI MARI [ EDUCATI ,CULTI E.T.C.].
PE CIND CEILALTI[TE],MANINCA SI ACUM SEMINTE SI BIRFESC CU NERUSINARE ,PE OAMENI CARE AU FACUT TOTUSI CEVA PTR. ORASUL HUSI ,CA EI SA INAINTEZE IN CULTURA SI CIVILIZATIE [COPII LOR SA FIE MINDRI DE ORASUL HUSI].
DISPARE SI SE SIMTE LIPSA DE CULTURA ,IERTAT SA-MI FIE DAR ASTA E.
CIND AM DESCOPERIT SAITUL VOSTRU ,CHIAR CITEAM CITEVA ARTICOLE DIN VREMEA NOUA IN CARE MA LUPTAM CU COMUNISMUL SA NU SE INCHIDA ,,DACIA "AM FACUT TOT CE MI-A STAT IN PUTIINTA.NU A DEPINS DE MINE $ SERGIU.
INTERESANT .IERI CITEAM CUM O FETITA CARE NU A VAZUT ACEST CIN. LA VREMEA ACEEA FRUMOASA SI GREA[ptr. ca era micuta ], SCRIA CA SINT ,,FEMEIA FATALA ".EI BINE ASTA ESTE PTR. MINE GROZAV ,SINT MINDRA DE MINE,MEREU AM IGNORAT PROSTIA $ AM EVITATO. AM INTELES DE LA EA CA ESTE SEFA ZIARULUI ,NU ARE IMPORTANTA ,DAR CRED CA AR TREBUI CA SEFA A UNUI ZIAR SA FIE MAI INTERESATA DE DESCHIDEREA CINEMAT.DACIA DECIT DE MINE ,,CU CINE MA ,SAU NU MA CULC"IN CE MA PRIVESTE NU AM CE ASCUNDE .REGRET CA NU VREAU SA-I RASPUND, DAR CRED CA DACA AFLA CU CINE MA CULC EU ,V-A LUPTA SI PTR. CINEMATOGRAF .CU SIGURANTA. V-A FI INTERESATA DE ACEEA CITEZ : DRAGUTA, MA CULC SI MA SCOL CU FETITA MEA SIMONA.DACA O SA SCHIMB ,TU VEI FI PRIMA INFORMATA .SA STII CA NICI CU SOTUL MEU NU ....AIA E ,SINT PRETENTIOASAA SI IMI VINE ASTA ,PENTRU CA EU AM VAZUT MULTE FILME LA CINEMAT. DACIA. ITI RECOMAND SA VEZI[ si tu citeva - nu la t.v.] URGENT ,,EMANUEL "SI APOI UN SP. CU T. V.I P BIRLAD .
ASA CA ,TU SEFA LA UN MARE ZIAR IN HUSI IN LOC SA-L SUNI SI SA PIERZI VREMEA CU [MOSE ]LA TELEFON VININD DOVEZI CONTRA MEA[ce ai sa faci daca moare ,caci e batrin ,bolnav] ,AJUTA SA SE DESCHIDA ACEST MARE LOC DE CULTURA ,PENTRU CA SI COPII TAI SA SE MINDREASCA LA FEL CA MINE CACI SINT DIN HUSI .NU LASATI TOTUL PE PRIMAR ,VICE ,PRIMARIE ,S. GAINA & ICA 5 OAMENI CU BANI .EU, TOT CE AM FACUT PENTRU HUSI, AM FACUT CU ONOARE SI CREIERUL MEU. RETINE FARA COMPROMIS .ACUM, NU CONDUC UN CINEMATOGRAF[CI UN B.M.V] ,ACUM CONDUC VIATA MEA ,ULTIMI ANI IN CARE EU HOTARASC PTR.MINE CE E BINE ,CE E RAU .REGRET DAR 35 DE ANI AM AVUT: [sefi &sot care cereau sa fac ce vor ei .acum vreau sa fac ce vreu eu si ce e bun ptr mine.
sint alaturi de cei ce vor cinematograf in Husi & hotarita sa sprijin.
va multumesc ca existati ,credeam ca nimeni nu se mai gindeste la frumosul cinematograf] ,,DACIA HUSI"
SUCCESE VOUA
mereu alaturi de voi
COORD.CIN.DACIA [fost]
RIPANU RODICA