joi, noiembrie 06, 2008

SMECHERUL CÃCIULÃ


strazi_blocuri_case_husi1376.jpgPUSCULITA. De ani de zile, afaceristul Aurel Cãciulã actioneazã în zona grupului de interese reprezentat de fostul primar al Husului, Tudor Stafie, si „locotenentul“ sãu, Liviu Iacob. Ultima ispravã a celor trei este adjudecarea fostului hotel al Husului

În ultimii patru ani, perioadã în care la Primãria Husi a actionat „gruparea“ Tudor Stafie-Liviu Iacob, omul de afaceri Aurel Cãciulã a fãcut cam tot ce a dorit cu banul public al orasului. Mai toate lucrãrile din Husi au fost prinse de firmele sale, iar acesta s-a îmbogãtit peste noapte, ridicând vile si blocuri de locuinte. Demonstrând cã nu conteazã culoarea de partid atunci când e vorba de bani, Aurel Cãciulã a pus mâna pe zeci de terenuri din oras, pe care le-a trecut pe firmã. Cum? Cu sprijinul si complicitatea celor din primãrie, care i-au dat tot felul de avize si informatii despre terenurile unor mostenitori din oras. Afacerea este legatã de demolarea fostului hotel al orasului, clãdire revendicatã pe jumãtate de o familie din Brasov. În loc sã se ocupe de renovarea clãdirii de patrimoniu, ex-primarul Stafie si afaceristul Iacob i-au vândut lui Cãciulã cele douã corpuri de clãdire ale fostului hotel. Cãciulã a dãrâmat imediat aproape 100 de ani de istorie si a „pus“ o groapã în loc . „Vreau sã-mi fac un supermarket acolo“, a explicat afaceristul. Afacerea a fost simplã. Liviu Iacob detinea jumãtate din clãdire, iar cealaltã era în patrimoniul Primãriei. Cel care si-a revendicat imobilul trebuia sã primeascã pe jumãtate din hotel despãgubiri, iar restul imobilului sã i se înapoieze. Numai cã, primarul Stafie i-a aranjat lui Iacob, sã i-a tot imobilul, dându-i certificate de la Finantele Locale cã acesta plãteste taxe pe tot imobilul, desi toti cetãtenii din Husi stiu cã acolo erau spatiile Primãriei.

oldhotel2.jpgÎn doar câteva zile, Aurel Cãciulã a dãrâmat 100 de ani de istorie a Husului. Dupã ce a cumpãrat de la tandemul Stafie-Iacob cele douã corpuri de clãdire ale fostului hotel, la un pret de nimic, afaceristul a bãgat buldozerele în clãdirea fostului hotel, dãrâmând absolut totul. Asta, în conditiile în care familia Lina, din judetul Brasov, se luptã cu autoritãtile locale de mai bine de 10 ani pentru a recupera clãdirea fostului hotel orãsenesc. Ajuns în patrimoniul Prodivex, al unui alt afacerist controversat, Liviu Iacob, fostul hotel a fost folosit într-o serie de afaceri cu caracter local, fiind dãrâmat la începutul acestui an. Autor - Aurel Cãciulã, om de afaceri din oras, cel care detine nenumãrate terenuri si clãdiri din oras. În tot acest timp, mostenitorii fostului proprietar, familia Lina, din Brasov, au fãcut toate demersurile pentru a intra în posesia clãdirii. Fãrã succes, însã, având în vedere cã la mijloc au fost interese financiare de ordinul sutelor de mii de euro. Ani de zile, afaceristul Aurel Cãciulã a folosit aceeasi metodã de afaceri, în municipiul Husi. A pus ochii pe un teren sau o clãdire, a cumpãrat o parte din acel bun, dupã care a fãcut presiuni pentru a primi cealaltã parte. Asa s-a întâmplat si în cazul Cãpitanu-Maxim, unde a cumpãrat partea de teren a lui Cãpitanu, dupã care a tras sfori pentru ca Maxim sã-si primeascã partea, care i-ar fi revenit tot afaceristului, într-un final. În cazul fostului hotel, aceeasi metodã: jumãtate din clãdirea fostului hotel din Husi a fost cumpãratã de Cãciulã de la primarul Stafie, dupã care cealaltã jumãtate a primit-o de la Liviu Iacob. Cã, acea clãdire ascundea un secol de istorie, nu a contat prea mult pentru omul de afaceri...

iacob_liviu.jpgIacob, creierul afacerilor lui Cãciulã?

Desi era un litigiu pe rolul instantelor de judecatã, Aurel Cãciulã a dãrâmat fãrã jenã fostul hotel al orasului, spre marea nemultumire a mostenitorilor si a mii de huseni. Clãdirea care adãpostea o paginã de istorie a orasului a cãzut sub lama buldozerelor lui Aurel Cãciulã, în câteva zile. De ce?, s-au întrebat mostenitorii, care asteaptã un rezultat de la instantã. Simplu. Iacob si fostul primar Stafie si-au vândut cãtre Cãciulã pãrtile lor din hotel, iar acesta a dãrâmat clãdirea. Dacã instanta va da dreptate mostenitorilor, primãria va scoate bani din conturi pentru a plãti clãdirea fostului hotel, în timp ce Cãciulã rãmâne cu terenul, câteva sute de metri pãtrati. Interesant este cã afaceristul a plãtit o sumã de nimic pentru cei 300 mp cumpãrati de la Primãrie, pe un teren care valoreazã în acel loc peste 400 de euro/mp! Acum câteva luni, pe când încã mai era în functie, Tudor Stafie mintea de înghetau apele: „Am primit adrese de la Bucuresti, de la Guvern, au cerut date despre aceastã problemã, în acest scandal. Nu pot sã stiu dacã Prodivex a cumpãrat clãdirea si în ce conditii, sau ce taxe a plãtit pentru acel spatiu. Acea clãdire a fost vândutã de douã-trei ori, nu am de unde sã stiu toate detaliile. Acuma, stiu cã este cineva care vrea sã construiascã în acel loc, iar noi vom scoate la licitatie suprafata de 300 mp, care ne apartine. Noi nu suntem implicati, orice ar spune unii sau altii“. Minciuna lui Stafie avea picioare scurte: cumpãrãtorul se numea Aurel Cãciulã, iar investitia era un supermarket.

Unde fugi, domnule Cãciulã?

Asearã, l-am contactat pe Aurel Cãciulã pentru a-i cere un punct de vedere în aceastã afacere. Initial, a spus cã a cumpãrat terenul în mod corect si legal, de la Prodivex, cã vrea sã facã acolo un supermarket. „Vreau sã investesc, dar nu acum. Când se mai linistesc treburile. Am pregãtit acolo fundatia, sunt în regulã cu actele“, a spus Cãciulã. La un moment dat, a spus cã nu mai poate vorbi si ne roagã sã-l sunãm în câteva minute. Nu a mai rãspuns la mobil, în restul serii. Cel mai probabil, afaceristul a dat bir cu fugitii si nu a vrut sã rãspundã clar si obiectiv în ce fel a intrat în posesia clãdirii.

husul_de_altadata1.jpgIstoricul fostului hotel al Husului

Povestea fostului hotel al orasului dintre vii este simplã. În 1950, familia Trofin a fost scoasã cu forta din casã, una din cele mai frumoase din oras. Capul familiei a fost trecut pe lista chiaburilor. În perioada 1950-1960, aici a functionat Casa Armatei, iar prin anii ‘70 clãdirea a fost transformatã în hotel. Dupã ce în oras a fost construit un hotel modern, vechiul imobil a fost predat IJCL. De aici, clãdirea a intrat în patrimoniul Întreprinderii Judetene de Productie Industrialã si Prestãri Servicii (IJPIPS) de la Vaslui, care a deschis o sectie de productie cu caracter local. În 1989, la Revolutie, aici era o sectie de tâmplãrie, al cãrei sef era Liviu Iacob, actualul manager de la Prodivex si consilier local. Ani de zile, Iacob a tinut acea clãdire fãrã sã plãteascã impozite. Când lucrurile s-au complicat si mostenitorii au fãcut presiuni pentru a-si primi casa, Iacob si fostul primar Stafie au ticluit un plan. I-au vândut lui Cãciulã cele douã corpuri de clãdire, unul fiind al primãriei si celãlalt al firmei Prodivex. Cãciulã a dãrâmat clãdirea, de urgentã, lãsând în urmã un imens crater în mijlocul Husului.

„Am hotãrâri definitive cu imobilul“

„Fostul hotel al orasului Husi a fost proprietatea SC Prodivex SRL si a fost vândutã de societate ca proprietar, si nu ca lichidator judiciar, asa cum s-a scris în presã. Într-adevãr clãdirea a fost revendicatã, în baza Legii 10, m-am judecat cu persoana respectivã si în contencios si în civil dar am câstigat ambele procese. Si asta datoritã faptului cã în lege este stipulat clar. Dacã o clãdire revendicatã este în proprietatea unei societãti comerciale, cel care o revendicã va primi despãgubiri. Pot pune la dispozitia oricui doreste sã vadã hotãrârile rãmase definitive. Si as mai vrea sã fac încã o precizare: clãdirea respectivã nu era clãdire de patrimoniu, asa cum tot în presã a mai apãrut scris. Avea autorizatie de demolare încã din 1990 fiind grav afectatã de cutremure. Stãtea sã cadã. Si ultima precizare pe care as mai dori sã o fac este legatã de faptul cã impozitele au fost plãtite la zi si nu existau astfel de datorii. Acolo erau de fapt douã clãdiri, una în proprietatea Prodivex SRL si una care apartinea primãriei Husi. Poate de aici confuzia. Dar am acte ce demonstreazã cã imobilul care-mi apartinea nu a avut niciodatã datorii. Din contra, a fost cu plata la zi si în perioada în care impozitele se plãteau direct la Fisc si dupã ce au trecut la primãrie. Cât priveste vânzarea, nu vã pot spune pretul, astea sunt treburile societãtii“ - Liviu Iacob, om de afaceri, SC Prodivex SA

Stafie spune minciuni pe bandã rulantã

„Vechiul hotel are documente de demolare încã de prin 1992. Nu am autorizat eu demolarea clãdirii, erau acte dinainte. Primãria avea în acea zonã un teren de aproximativ 300 de mp, si cam atât. Restul apartinea unei firme private care acumulase datorii (Prodivex SA). Din câte am auzit, clãdirea a fost de curând cumpãratã de Aurel Cãciulã. Mai multe putem discuta când revin în tarã. Acum sunt într-un autocar si pãrãsesc România la invitatia unui prieten din strãinãtate“, a spus Tudor Stafie. De partea cealaltã, familia Lina, mostenitoarea clãdirii, sustine cã „primãria a dat autorizatie în 2008, iar clãdirea a fost pur si simplu dãrâmatã. Este incredibil, nu s-a mai auzit de asa ceva în toatã România, nu existã în nicio lege din tara aceasta autorizatie de desfiintare. În noiembrie 2006, în ciuda protestelor noastre, societatea Prodivex a vândut clãdirea unei anume societãti, Vasea SRL (lui Aurel Cãciulã, n.n.). Noi nu am stiut nimic, dupã cum nu am stiut ce au de gând. La data de 24 ianuarie 2008, primãria, care este în complicitate cu cei implicati în aceastã afacere, a emis autorizatie de desfiintare nr. 6. În ce bazã? E strigãtor la cer“.

Sursa: Adevarul de Vaslui

0 comentarii: