sâmbătă, noiembrie 15, 2008

Internat cu scântei politice la Husi

GÃLÃGIE Tensiune mare ieri, în cadrul Consiliului Local Husi, acolo unde alesii municipali au gãsit un bun prilej sã îsi verse nervii acumulati în aceastã primã etapã a campaniei electorale.

Punctul care a stârnit cele mai multe si neasteptate divergente a fost cel legat de propunerea executivului de a-i ridica Universitãtii “Lucian Blaga", filiala localã, dreptul de administrare a unui internat din strada «I. A. Anghelus», din pricina nerespectãrii unor prevederi contractuale. Atât le-a trebuit unor alesi, care au vãzut în initiativa executivului nici mai mult, nici mai putin decât «o hãrtuialã» la adresa institutiei de învãtãmânt, pusã la cale de executivul... putin iubitor de carte! Zadarnic a «amenintat» preotul consilier Vâjianu cã, dacã nu se potolesc, aduce cadelnita de acasã si se apucã de fãcut rugãciuni pentru linistirea spiritelor, pentru cã odatã intrati în polemicã, consilierii au fost de neoprit....

DISPUTÃ Prima zi din Postul Crãciunului i-a gãsit pe alesii municipali ai Husului, într-un scandal cum în actualul mandat nu prea s-a mai întâmplat! Sedinta de ieri, 14 noiembrie, i-a «încãierat» pe edili, desi ordinea de zi cu doar 10 puncte, nu prevestea o polemicã atât de acidã, mai ales cã, în premierã pentru ultimii 5 ani, una din cele trei consiliere, profesoara Georgeta Giosu, a fost aleasã presedinte de sedintã. Chiar si sub conducerea unei doamne, precum si sub «supravegherea» unei icoane adusã de pãrintele Vâjianu în sala de sedintã, inevitabilul tot s-a produs: cearta a izbucnit! Punctul care a pus pe jar adunarea a fost acela prin care executivul cerea CL-ului aprobarea revocãrii dreptului de administrare al Universitãtii “Lucian Blaga" asupra unui internat din strada Ioan Alexadru Anghelus. Motivul a fost acela cã Primãria a constatat, urmare a unei informãri primite din partea Colegiului Agricol «Dimitrie Cantemir» (cel care a administrat anterior internatul) cã Universitatea nu a respectat anumite prevederi constractuale obiective, dar, în plus, a mai si închiriat unor persoane care nu sunt studenti în cadrul institutiei, câteva camere. Supãrati cã Primãria suportã cheltuielile pentru cazarea unor chiriasi pe care nu-i are ea “pe inventar", membrii executivului au decis sã îi ia Universitãtii dreptul de administrare asupra internatului.

“Este vreo personalitate huseanã care nu are unde îsi cazeze amanta?!"

HARTÃ “Aceastã Universitate nu este fãcutã pentru a câstiga nu stiu ce sau pentru a da diplome pe bandã, asa cum am auzit cã se spune, ci pentru acei tineri fãrã posibilitãti de a fi tinuti la Iasi, Bucuresti sau, mai nou, la scoalã în Franta sau Germania. Eu nu înteleg de ce este asa o hãrtuire si nu se vrea sã se colaboreze cu Universitatea, cum se face de 10 ani de zile », a intervenit, nervos, Victor Blãnariu. Si pe un ton mai mult decât aluziv, Blãnaru, si-a continuat tirul acuzelor: «Eu nu înteleg de ce nu se poate da Universitãtii niste cãmerute acolo, unde nu sunt probleme deosebite. Este vreo personalitate huseanã care nu are unde îsi cazeze amanta?! Sã spunã! Eu nu înteleg de unde atâta ranchiunã...", a insinuat consilierul Blãnaru, membru PSD. În ajutorul sãu a sãrit si Liviu Iacob, care s-a arãtat la fel de indignat cã internatul nu rãmâne Universitãtii, acuzându-l pe primarul Ciupilan cã “s-a apucat sã desfacã ceea ce a fãcut PNL-ul". La fel de scandalizat si greu de oprit din pledoaria spusã pe un ton pãtimas a fost si reprezentantul Universitãtii, Mihai Gheorghiu, prezent în salã. Acesta a început sã vorbeascã despre istoria Universitãtii, despre benficiul local, dar si despre faptul cã motivele pentru care executivul vrea sã ia internatul ar fi “neîntemeiate".

“Nu cititi materialele înainte de sedintã si de asta nu întelegeti nimic din ce se vorbeste aici"

ARGUMENTE Zadarnic a încercat primarul Ioan Ciupilan sã îi convingã pe consilierii supãrati cã motivatiile revocãrii dreptului de administrare a internatului nu au nicio legãturã cu calitatea învãtãmântului de la “Lucian Blaga". Chiar si dupã ce proiectul a trecut, gratie votului majoritar, polemica (extinsã si pe alte teme politice) a continuat pe tonuri acide, minute în sir. “Sunteti pe lângã subiect si îmi pare rãu cã nu cititi materialul de sedintã, domnilor consilieri. Aici nu vorbim despre calitatea învãtãmântului de la Universitatea respectivã. Vorbim despre faptul cã internatul a fost dat în 2005 pentru ca Universitatea sã îsi cazeze studenti de la Chisinãu. La momentul acesta nu este niciun student cazat acolo, ci sunt persoane din Husi care plãtesc chirie la Universitate, în timp ce noi, Primãria, plãtim utilitãtile. Despre asta vorbim. E corect asa? Dacã internatul nu se foloseste în scopul în care a fost dat, s-a terminat, el revine în administrarea CL Husi, cum e normal», a fost de pãrere primarul.

0 comentarii: