luni, noiembrie 17, 2008

Primãria Husi se „informatizeazã“

NOUTATE Motivat de faptul cã în Primãria Husi se lucreazã „precum în urmã cu 60 de ani“ executivul local s-a gândit cã a sosit momentul sã înceapã modernizarea orasului inclusiv cu acest aspect: în baza unui proiect ce valoreazã peste 400 de mii de euro, Primãria va fi dotatã cu cele mai performante sisteme de calcul si evidentã, care - surprizã! - vor avea si câteva terminale în oras, asa numite „info-chioscuri“, de care cetãteanul se va putea folosi, pentru a afla orice informatii din Primãrie.

Husul se vrea în pas cu tehnologia de ultimã generatie, iar pentru acest lucru, executivul local vrea sã punã în aplicare un proiect ambitions numit „Dezvoltarea si cresterea eficientei serviciilor publice electronice“, prin care Primãria va beneficia de tehnicã de calcul si evidentã performantã. Astfel, a spus primarul Husului, Jan Ciupilan, functionarii institutiei vor avea parte de o muncã mai usoarã si mai eficientã, evident, în favoarea cetãteanului. Din fericire, proiectul este sustinut financiar, în procent de 98%, de un program guvernamental numit „Cresterea Competitivitãtii Economice2007 - 2013“, iar din bugetul public al husenilor nu va fi necesarã decât o contributie de 2% din valoarea de peste 400 de mii de euro a proiectului. „Este un proiect de care mã ocup în mod special. Am observat cã în Primãria Husi se lucreazã ca acum 60 de ani, cu aceleasi informatii, cu aceleasi hârtii, cu aceleasi dosare. Trebuia fãcut ceva, trebuia vãzutã o tehnologizare modernã. Avem noroc de acest proiect, deoarece dãm numai 2%, ceea ce înseamnã doar vreo 200 si ceva de milioane de lei vechi, fatã de 400 de mii de euro, cât valoreazã proiectul în total“, a declarat primarul.

Info-chioscuri pentru contribuabili!

INOVATII Primarul a precizat cã, tot în acest proiect au fost gândite si câteva info-chioscuri, ce vor fi fixate prin oras. Dintr-un info-chiosc se vor putea accesa toate informatiile pe care contribuabilul le doreste de la institutia administrativã a Husului: detalii despre taxe, despre impozite, despre datoriile cu care figureazã în evidenta Primãriei, etc.. „Este mult mai simplu. Se vor pune aceste info-chioscuri în oras, în diferite puncte, cum ar fi interiorul unei bãnci (pentru a fi protejate) si de acolo, cu o parolã si cu datele lui de identitate, omul va accesa informatiile de care are nevoie“, a explicat primarul. Proiectul, desi a fost aprobat de consilierii huseni, a fost greu de înteles de cei mai multi dintre ei, care, au recunoscut în plen cã terminologia folositã în expunerea de motive le-a dat bãtãi de cap. „Nu prea am înteles exact, initial, termenii acestia noi gen „e-guvernare“ sau „conexiune la broadband“, dar este foarte bine cã Husul tinde sã se modernizeze si asta este cel mai important“, i-au spus edilii primarului Ciupilan, initiator de proiect.

Sursa: Adevarul de Vaslui

0 comentarii: