joi, noiembrie 13, 2008

Focar de TBC la Husi

GRAV Anchetã epidemiologicã la o societate de constructii din municipiul Husi, dupã ce patru dintre cei 150 de angajati ai firmei au fost depistati cu TBC si internati de urgentã la Spitalul Judetean Vaslui. Pentru a evita riscul unor noi îmbolnãviri, Autoritatea judeteanã de Sãnãtate Publicã a decis efectuarea de controale medicale si asupra membrilor familiilor celor patru pacienti, ancheta epidemiologicã fiind extinsã chiar si în rândul persoanelor cu care acestia au intrat în contact.

FOCAR Desi s-a crezut tot mai mult în ultima perioadã cã TBC-ul este pe cale de disparitie, iatã cã „boala sãrãciei“ recidiveazã la Husi, unde patru persoane au fost intenate ieri, 12 noiembrie, în regim de urgentã la spitalul judetean din Vaslui, dupã ce au fost depsitate cu aceastã afectiune gravã a plãmânilor. Autoritatea de Sãnãtate Publicã (ASP) Vaslui, în urma primelor verificãri, a constatat cã toti cei patru huseni au acelasi loc de muncã, motiv pentru care s-a luat imediat mãsura examinãrii de specialitate a tuturor angajatilor societãtii în cauzã. Pânã la identificarea cauzelor care au condus la aparitia focarului de TBC, autoritãtile sanitare vasluiene au luat o serie de mãsuri urgente, menitã sã limiteze efectele anticipate ale unui focat de TBC. S-a trecut la consultarea urgentã a membrilor familiilor celor patru persoane bolnave, dar si a altor persoane cu care pacientii au mai intrat în contact. Se sperã ca alte noi cazuri sã fie depistate din timp, iar posibilitatea ca si alte persoane sã se îmbolnãveascã sã fie limitatã. În prezent, cei patru sunt internati la Sectia de Pneumoftiziologie, pentru a urma tratamentul specific ia starea lor de sãnãtate este stabilã. „Toate persoanele care au venit în contact cu bolnavii vor face o radiografie pulmonarã pentru a se stabili dacã au fost sau nu infestate cu bacilul Koch. Deocamdatã, nu se stie de unde si cum a apãrut focarul de tuberculozã, acest lucru urmând a se stabili în urma anchetei epidemiologice“, a declarat Luminita Costache, directorul ASP Vaslui. Autoritãtile sanitare vasluiene sustin cã aparitia acestui focar este primul în ultimii 10 ani, în care un numãr atât de mare de persoane din aceeasi colectivitate se îmbolnãvesc de TBC. Întreba despre problema din firmã, administratorul societãtii dã din umeri: „Eu ce pot sã spun. Din câte stiu, aceastã boalã se transmite prin aer. În rest, Dumnezeu cu mila!“

La Husi medicul specialist în TBC vine (doar!) sãptãmânal!

CRIZÃ Spitalul municipal „Nicolae Hortolomei“ Husi nu interneazã pacienti cu TBC, toti cei care sunt depistati cu o asemenea boalã sunt nevoiti sã meagã la Vaslui. Criza de medici specialisti în acest domeniu face ca în „orasul dntre vii“, asistenta medicalã pentru bolnavii de tuberculozã sã fie asiguratã de un medic din Vaslui, care vine sãptãmânal pentru a-si vedea pacientii. „Avem o doamnã doctor care vine sãptãmânal la Husi. Sigur cã am avea nevoie de cineva care sã fie permanent în localitate, dar deocamdatã asta nu se poate. Criza de specialisti în acest domeniu este de vinã. Pentru cã internarea nu s-a fãcut în spitalul nostru, nu cunosc niciun fel de detaliu despre un asemenea caz la Husi. Cel mai probabil, bolnavii de tuberculozã au fost internati la Vaslui“, a precizat medicul Nelu Tãtaru, directorul medical al spitalului municipal Husi.

„O persoanã care nu este tratatã de tuberculozã poate infecta circa 20 de persoane într-un an“

Tuberculoza (TBC) este o infectie bacterianã care este localizatã cel mai des în plamani (TBC pulmonar). Din plãmâni, TBC este rãspandit cu usurintã altor persoane prin tuse sau strãnut. Cu toate cã tratamentul este de lungã duratã, acesta este cel mai adesea finalizat cu succes. Durata medie a tratamentului este între 6 si 9 luni. Tuberculoza se poate gãsi fie în forma latentã (în asteptare) fie în stare activa. Cei care trãiesc zi de zi cu o persoanã bolnavã, infectatã cu TBC are cca.25% sansa sã se infecteze. O persoanã care nu este tratatã de tuberculozã poate infecta circa 20 de persoane într-un an. TBC-ul în formã activã înseamnã cã infectia este prezentã în organism si dacã plãmânii sunt afectati, infectia poate fi rãspânditã si altor persoane.

Sursa: Adevarul de Vaslui

0 comentarii: