joi, noiembrie 06, 2008

Opriti masacrul din pãdurile Husului!


vanatoare_1.jpgFÃRÃ MILÃ Scandal în cadrul Asociatiei Judetene a Vânãtorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS), dupã ce unul dintre cei mai vechi membri a fost prins în timp ce bracona prin pãdurile din jurul Husului. Adrian Lavraniuc, huseanul prins la braconaj de cãtre paznicul de vânãtoare Toader Diaconu, a ajuns în atentia organelor de cercetare penalã dupã ce a fost prins cu animale împuscate fãrã a avea autorizatie. Cazul nu este izolat, din pãcate.

Sãptãmâna trecutã, Adrian Lavraniuc, om de afaceri husean si patronul unui magazin de arme si munitii din Husi, a fost prins la braconaj, de cãtre paznicul de vânãtoare al fondului Bunesti-Averesti, Toader Diaconu. La adãpostul întunericului, Lavraniuc împuscase câtiva iepuri si un cãprior, moment în care a fost descoperit de paznicul de vânãtoare. Pãdurarul a anuntat, de urgentã, autoritãtile. Politia, venitã la locul infractiunii, a constatat cã huseanul masacrase fãrã milã animalele, desi stia cã gesturile sale sunt în afara legii. Fãrã sã stea prea mult pe gânduri, oamenii legii i-au întocmit lui Lavraniuc dosar de cercetare penalã. Ba mai mult, Asociatia Vânãtorilor si Pescarilor Sportivi l-a eliminat pe Lavraniuc din rândurile lor. „Era membru la noi, dar cu asemenea elemente nu vrem sã mai avem de a face. Acum, au autoritãtile grijã de el si, pentru ceea ce a fãcut, sã-si tragã ponoasele. L-am dat afarã si din organizatie si o vom face cu orice membru care va face astfel de fapte. Sezonul la cãprior a început, si de la 1 noiembrie si cel la iepuri, numai cã pentru a-i împusca trebuie sã plãteascã. Oricum, noi, ca Asociatie, nu tolerãm astfel de cazuri“, a declarat Gheorghe Apetroaei, directorul Asociatiei Vânãtorilor si Pescarilor Sportivi Vaslui.

„Felicitãri paznicului!“

Clubul de Vânãtoare Husi si Ocolul Silvic felicitã paznicul de vânãtoare si se aratã multumiti de cele întâmplate. „Chiar dacã e un caz izolat, într-un fel e bine cã s-a întâmplat asa. E un bun exemplu pentru cei care mai au de gând sã braconeze. Nu ar fi trebuit sã se întâmple mai ales cã, chiar cu o zi înainte am avut o întâlnire cu vânãtorii Clubului si cu paznicii de vânãtoare si tocmai problema asta a fost dezbãtutã. Tot în aceeasi zi am fãcut si o verificare în teren si nu am depistat nici un fel de urmã. Si chiar mã mir de cele întâmplate, mai ales cã pe noi ne ajutã foarte mult si patrulele Politiei de Frontierã cu care colaborãm foarte bine. Apoi am fost anuntati, la ora 4 dimineatã, despre cele întâmplate. Acum autoritãtile în mãsurã trebuie sã-si facã treaba“, spune seful Ocolului Silvic Husi, Ioan Serban.

Stop braconajului!

Cazul Lavraniuc este doar o rotitã din uriasul angrenaj al neregulilor care se petrec în pãdurile din jurul Husului. Surse bine informate ne-au spus cã, la adãpostul întunericului si a relatiilor sus-puse cu oficiali din Politie, mai multi vânãtori din oras practicã braconajul, fãrã teama de a fi prinsi. Sute de animale cad pradã pustilor braconierilor, în timp ce aceia care sunt plãtiti sã apere pãdurea se fac cã nu vãd si nu aud.“Cerem mãsuri mai dure împotriva braconierilor. Sunt cazuri de care stie tot Husul cã practicã braconajul, dar nimeni nu are curaj sã se ia de ei“, a spus un vânãtor din oras, la adãpostul anonimatului.

„S-a întocmit dosar de cercetare penalã“

„În ziua de 1 noiembrie 2008, în urma unei actiuni, politistii din cadrul Serviciului Arme Explozivi Substante Toxice, împreunã cu angajati din cadrul Asociatiei Judetene a Vânãtorilor si Pescarilor Sportivi Vaslui l-au identificat pe L. Adrian, în vârstã de 57 ani, domiciliat în municipiul Husi, membru vânãtor în cadrul A.J.V.P.S. Vaslui. Acesta, în noaptea de 31.10/01.11.2008, a împuscat un cãprior si patru iepuri de câmp, în zona localitãtii Tãbãlãiesti, comuna Bunesti-Averesti, fãrã a detine autorizatie în acest sens. În cauzã s-a întocmit dosar de cercetare penalã sub aspectul sãvârsirii infractiunilor de braconaj cinegetic si uz de armã letalã fãrã drept“ - comunicat de presã oficial al IJP Vaslui.

Sursa: Adevarul de Vaslui

0 comentarii: