vineri, noiembrie 27, 2009

Grupul de 1,5% face primele victime!

Pentru cã au obtinut rezultate excelente în activitatea de trãdare a candidatului PNL Crin Antonescu, aducându-i voturi lui Traian Bãsescu, patru primari liberali vor fi “recompensati” cu excluderea din PNL. Mãsura, una de altfel previzibilã, îi vizeazã pe primarii din Rafaila, Bogdãnesti, Bãcesti si Ibãnesti. Cei patru, membri ai “lotului 22″ tras de Dan Marian spre PD-L, au obtinut procente bune pentru Bãsescu, rupând din zestrea PNL în judetul Vaslui. Cât de mult au rupt?! Rãspunde senatorul Cristian David, seful PNL: greutatea politicã a “grupului Braniste, Marian si altii” este de… 1,5%. Doar atât au reusit primarii pro-Bãsescu sã rupã din PNL. În voturi, asta înseamnã cel mult 2.600 de voturi la nivelul judetului. Situatia celorlalti primari, care nu au exagerat cu “dragostea” de Bãsescu, urmeazã sã mai fie analizatã. Rãspunsul pentru ei va veni, cel mai probabil, dupã 6 decembrie. Altfel spus, mai au timp sã-si revinã.

Multã ironie, dar si supãrare (bine mascatã), ieri, la conferinta de presã sustinutã de senatorul Cristian David, presedintele Filialei Teritoriale PNL Vaslui. Liberalul a anuntat mãsuri dure pentru patru dintre primarii care, în aceastã varã, si-au declarat sustinerea pentru candidatul sustinut de PD-L în cursa prezidentialã. Astfel, a precizat David, primarii comunelor Rafaila, Bogdãnesti, Bãcesti si Ibãnesti vor fi exclusi din PNL. De mentionat cã aceastã mãsurã, cea mai durã sanctiune pe linie de partid, este consecinta rezultatelor pe care cei patru edili le-au obtinut pe 22 noiembrie, la primul tur al alegerilor prezident iale. Horatiu Cãrãusu (Bãcesti), Ion Dorobantu (Bogdãnesti), Benone Pletea, (Ibãnesti), si Constantin Fânariu (Rafaila) au scos scoruri cuprinse între 37 si 48% pentru Traian Bãsescu. Dacã mobilizarea în favoarea PD-L nu este atât de spectaculoasã, scorurile obtinute de candidatul PNL Crin Antonescu (de 6-7%) aratã cât se poate de clar cã primarii “liberali” au lucrat pe fatã împotriva candidatului liberal. Evident, aceste scoruri foarte mici au condus în mod logic la decizia de excludere a celor patru.

“Fãtarnici, ipocriti si lipsiti de moralã”

Senatorul Cristian David a fãcut aprecieri foarte dure la adresa celor patru primari: “Nu are rost sã fim ipocriti si sã ne mintim singuri. Cei patru au avut ocazia sã facã proba unui caracter corect, dar au ratat-o. Pentru clarificarea apelor în PNL, cei patru trebuie sã fie primii care pleacã. Prin atitudine, fãtãrnicie si comportamentul pe care l-au avut, ei nu mai au ce cãuta nici între noi, nici între cetãtenii care iau ales. Au fost stampilati si etichetati: fãtarnici, ipocriti si lipsiti de moralã”, a declarat David. Pe de altã parte, presedintele PNL Vaslui a precizat cã, fatã de ceilalti 12 primari liberali care au declarat cã îl sustin pe Bãsescu, “(…) putem sã mai analizãm”. Semnalul transmis de David este clar: ori îsi fac datoria fatã de PNL (inclusiv în contextul în care liberalii îl sustin pe Mircea Geoanã), ori vor avea aceeasi soartã: excluderea din partid. Totodatã, senatorul liberal a declarat cã are semnale foarte clare din partea unor membri PD-L care, ajunsi conjunctural în aceastã formatiune politicã, doresc sã se reîntoarcã în PNL.

O nouã constructie politicã: grupul de 1,5%

PNL Vaslui a fãcut, în zilele scurse de la turul întâi de scrutin, o analizã a rezultatelor obtinute de PNL în judet, dar si o comparatie cu rezultatele obtinute la alegerile europarlamentare. Douã sunt concluziile extrase de liberali. Prima: PNL Vaslui creste în mediul urban, în special în cele trei municipii, în Vaslui si Husi dublându-si baza electoralã. A doua: în mediul rural, PNL nu a obtinut deloc rezultate mul- tumitoare, de vinã fiind “contributia unor primari”… Asa ajungem la noua constructie politicã identificatã de Cristian David: “grupul de 1,5%”. “Am evaluat ce a însemnat trãdarea primarilor: 1,5% a fost pierderea, reprezentând aproximativ 2.500, maxim 2.600 de voturi. În asta s-a materializat transferul de la PNL la PD-L. Aceasta este greutatea politicã a grupului Braniste si Marian si a celor care mai sunt acolo. (…) Aventura de 1,5% a grupului de 1,5% se va încheia foarte curând: mai sunt 10 zile pânã când acesta îsi va depune mandatul. Sunt curios ce vor face în continuare, pentru cã au epuizat douã din cele trei partide”, a conchis Cristian David.

Ce au facut cei patru primari care vor fi exclusi?

Horatiu Cãrãusu – primar Bãcesti
Electoratul din comuna condusã de Horatiu Cãrãusu, primar apartinând teoretic PNL-ului, dar cu sufletul alãturi de Traian Bãsescu, a votat cu Mircea Geoanã în proportie de 46,4%. Supãrarea conducerii PNL Vaslui este justificatã de scorul mic obtinut de candidatul Crin Antonescu, acesta culegând doar 6,3% din voturile valabil explicate. Trãdarea cauzei liberale este clarã, cu atât mai mult cu cât Traian Bãsescu a obtinut 37,5% din voturile locuitorilor comunei. Diferenta de peste 30 de procente între voturile obtinute de Antonescu si cele obtinute de Bãsescu justificã excluderea lui Cãrãusu din PNL.

Ion Dorobantu – primar Bogdãnesti
Si în comuna Bogdãnesti electoratul care s-a prezentat la vot a respectata scenariul din Bãcesti: majoritatea alegãtorilor a optat pentru Mircea Geoanã (47,3%), dar foarte putin pentru Crin Antonescu (5,8%), evident, la îndemnul primarului Ion Dorobantu. Edilul sia fãcut datoria fatã de Traian Bãsescu, candidatul sprijinit de PD-L în cursa prezidentialã obtinând 33,5% din voturile locuitorilor din comunã. Si aici, decizia Delegatiei Permanente a PNL Vaslui de a-l exclude pe Dorobantu din partid este demonstratã fãrã dubiu de scorurile mentionate.

Benone Pletea – primar Ibãnesti
Fostul peremist Benone Pletea, ulterior devenit liberal si apoi, printr-o iluminare ideologicã, sustinãtor al presedintelui Traian Bãsescu, si-a fãcut din plin datoria pentru cosul cu voturi al PD-L Vaslui. Electoratul din Ibãnesti a votat în majoritate pentru Bãsescu (48,3%), pentru Crin Antonescu pronuntânduse doar 6,8% dintre alegãtori. Independent de indicatiile edilului, electoratul fidel PSD-ului l-a votat masiv pe Mircea Geoanã, socialdemocratul obtinând peste 40 de procente (40,3%). În concluzie, decizie justificatã.

Constantin Fânariu – primar Rafaila
Bãsescu ia 44,3% în comuna “liberalului” Constantin Fânariu, în timp ce Crin Antonescu, propunerea lineralã, nu a fost votat decât de 7% din alegãtori. Aproape 40% a obtinut si Mircea Geoanã, electoratul social-democrat fiind imun la eforturile pro-Bãsescu ale edilului. Si în acest ultim ca, decizia Delegatiei Permanente a PNL este justificatã.


Sursa: Monitorul de Vaslui

0 comentarii: