duminică, noiembrie 22, 2009

Cum se desfasoara votul la Husi

Ora 9. 55

Mai intai la biserica, apoi la urne!


Husenii nu isi dezmint „traditia” locala, nici cu prilejul alegerilor prezidentiale, cei mai multi dintre ei preferand sa mearga la scrutin abia dupa slujba de la biserica. Astfel, la majoritatea celor 19 sectii de votare numarul electorilor care si-au exprimat optiunea politica pana la ora 9.30 a fost, in medie, de 30 de persoane. "Cam mic", spun presedintii sectiilor de votare, care insa stiu ca indata ce se va termina Sfanta Liturghie in "Orasul Bisericilor", numarul votantilor va creste simtitor. Cel putin pana la acest moment, nu au fost raportate indicente in sectii sau in preajma acestora, iar acest lucru s-ar putea datora si faptului ca politistii huseni pot fi vazuti in preajma locurile stabilite pentru votare.

Ora 10.03

Un husean n-a fost lasat sa voteze!


Huseanul_Petru_Croitorul_n_a_fost_lasat_sa_isi_dea_votul_cui_vrea_el.jpgSuparare mare la sectia de votare 100 din Husi, amenajata in Scoala nr. 5 din cartierul Corni. Un cetatean a vrut sa sune la 112, pentru a se plange ca membrii comisie nu il lasa sa voteze! Huseanul Petru Croitoru avea buletinul expirat, precum si "cateva probleme" cu adresa de domiciliu, iar comisia a considerat ca astfel nu indeplineste conditiile pentru a fi lasat sa voteze. Zadarnic a inceput omul sa isi ceara drepturile pe un ton ridicat chiar langa urne, pentru ca n-a reusit sa induplece pe nimeni. Suparat, acesta am amenintat ca va face reclamatie. "~mi vine si sa plang de ciuda. De dimineata vreau sa votez, iar ei acum nu ma lasa. Astept de cativa ani sa votez cu cine vreau eu, iar ei acum nu ma lasa. Am buletinul la mine. Ce conteaza daca este expirat?! Stau pe strada "Erou Frentescu" si am si eu dreptul in tara asta sa votez, nu?", s-a tanguit electorul nedreptatit, dar hotarat ca pana in seara sa isi dea votul candidatului preferat: "Ma duc sa fac reclamatie. Le arat eu, ca de votat tot votez azi!".

Ora 10, 20

Aglomeratie la unele sectii de votare din Husi!


husenii_stau_la_rand__la_usa_ca_sa_poata_vota.jpgDaca la unele sectii de votare din Husi, electorii inca se lasa asteptati, la altele, oamenii sunt rugati sa stea la rand pentru a putea intra in sectii. In cartierul „Corni”, de pilda, in jurul orelor 10,00, un „val” de alegatori au venit la urne, iar coordonatorii sectiilor s-au vazut nevoiti sa ii primeasca pe rand la urne. „Nu putem sa primim mai multi oameni in sala decat numarul de stampile. Acum au venit foarte multi oameni deodata, ne bucuram, dar i-am rugat sa astepte putin. Oamenii sunt intelegatori si nu sunt incidente pana acum”, a spus unul dintre presedinti. „Eu stau aici pana votez. Odata la 5 ani se alege presedintele si nu vreau sa pierd sansa asta. Chiar i-am rugat pe toti cei din familia mea si pe toti cunoscutii mei sa vina la vot. Nu conteaza cu cine voteaza, dar sa vina. E importanta prezenta, cred eu”, a spus huseanca Mihaela Palade, 27 de ani.

Ora 11, 30

liderul_pnl_Husi_invita_electoratul_la_urne.jpgLiderul liberalilor huseni îndeamnã electoratul la urne!


La sectia de votare din incinta Scolii nr. 1, „Mihail Sadoveanu" a votat presedintele PNL al organizatiei Husi, avocatul Radu Bobârnat. La iesirea de la urne, acesta a precizat cã alegerea fãcutã de el este una care spijinã „schimbarea" la nivelul conducerii României. „Apreciez faptul cã la intrarea în sectia de votare am gãsit aglomeratie, ceea ce înseamnã cã interesul pentru alegerea presedintelui tãrii este unul real si demn de apreciat. Despre votul meu pot sã spun cã a fost unul care sã spijine schimbarea a tot ceea ce a fost pânã acum rãu si nociv României", a declarat liberalul. Acesta a mai tinut sã adreseze un îndemn electoratului de a iesi la urne în numãr cât mai mare. „Rugãmintea mea pentru huseni este de a veni la vot, indiferent cu cine aleg sã voteze".

Ora 12,00

imagini_sectia_de_votare_speciala_Husi__ora_12.jpgMulti „turisti” au votat la sectia specialã din Husi


Surprize la singura sectie de votare specialã din Husi, amenajatã în incinta Scolii de Arte si Meserii „Sfânta Ecaternia”! Numãrul „turistilor” care votaserã aici pânã în jurul orelor 11, 30 era unul neasteptat de mare. Pânã si presedintele Marcel Berica a precizat cã nu se astepta ca electorii aflati în „tranzit” prin „orasul dintre vii” sã se grãbeascã la urne atât de… dimineatã! „Pânã acum au votat 53 de persoane, dintre care 3 au refuzat sã voteze referendumul. Cifra este, într-adevãr, una surprinzãtoare, dar e corectã. Cine a venit, a votat”, a precizat presedintele sectiei speciale, Marcel Berica.

Ora 15:15

sectia_90_l_fruntasa.jpgNr. 90, cea mai „sârguincioasã” sectie de votare din Husi!


Primarul Jan Ciupilan a remarcat sectia de votare amenajatã în interiorul Colegiului „Cuza Vodã”, unde prezenta la vot se dovedeste a fi mult peste media întregului oras. Dacã la orele prânzului, în majoritatea celor 19 sectii prezenta la vot se situa în jurul cifrei 200, la sectia 90 votaserã aproape 400 de huseni (din 1600). „Este de lãudat faptul cã cei care tin de aceastã sectie au vrut sã vinã cât mai repede sã îsi exprime. Cred cã aici este dublu decât în alte sectii, ceea ce ne bucurã si ne determinã sã o dãm drept exemplu”, a precizat primarul.

Ora 15:30

pensionarii.jpgVârstnicii huseni, primii la urne!


În mod surprinzãtor, la Husi, vârstnicii par sã impunã ritmul alegerilor, ei fiind cei mai silitori votanti, asa cum a remarcat marea majoritate a presedintilor celor 19 sectii de votare. „Foarte multi bãtrâni au venit la vot si asta e un lucru de apreciat. Dacã unii mai tineri au refuzat referendumul, cei mai în vârstã si-au fãcut datoria fãrã preferinte”, a spus presedintele uneia din sectiile de votare amenajate în incinta scolii nr. 2. „Eu am venit la vot pentru cã am un candidat la care tin. Vreau sã îl ajut sâ câstige. Atât pot eu sã îi dau, un vot. Poate îl ajutã Dumnezeu sã câstige, sã facã bine în tarã”, a spus huseanca Aurica Dacu, 76 de ani.


La sectia 98 din Husi, depe strada Gãrii, o stampilã de vot a fost aproape distrusã, de atâta votare. Cauciucul stampilei s-a desprins si era aproape sã cadã pe jos. Presedintele a sesizat acest fapt si a anuntat conducerea BEJ, care i-a sugerat sã lipeascã acest cauciuc cu... lipici, întrucât nu sunt alte stampile disponibile!

Ora 17.35

Prezentã „foarte bunã” la vot a husenilor, conform raportului de la orele 17,00!


34, 75%! Acesta este procentul participãrii la vot a husenilor, conform cifrelor indicate de sectiile de votare si centralizate la ora 17,00. Procentul este unul „foarte bun” comenteazã liderii politici locali, care comparã situatia cu ceea ce s-a petrecut la scrutinurile anterioare, când, cu destulã greutate, abia la finele zilei de votare, participarea la vot trecea de 30%. „La multumesc husenilor care au venit pânã acum la vot si pânã la ora 21,00 îi astept în continuare la urne. E important sã arãtãm cã întreaga noastrã comunitate stie sã se mobilizeze, pentru a lua decizii importante nu doar pentru municipiul în care trãim, dar si pentru întreaga tarã”, a transmis primarul Husului, Jan Ciupilan.

Pariul buclucas

Presedintele unei sectii de votare din muncipiul Husi a sesizat faptul cã Gelu S., de 42 de ani, a fotografiat buletinele de vot, în timp ce se afla în cabina de vot. Cercetãrile la fata locului, cu audierea celor implicati (Gelu S., o rudã a acestuia si membrii comisiei de votare), au arãtat cã într-adevãr bãrbatul a fãcut fotografii buletinelor de vot, dar a invocat un pariu cu o rudã.

Sursa: Vremea Noua

0 comentarii: