vineri, noiembrie 27, 2009

Acuzaţii grave la adresa fostului director al Direcţiei Silvice Vaslui: Revolta silvicultorilor

Zeci de angajaţi şi foşti angajaţi ai Direcţiei Silvice Vaslui îl acuză pe Lucian Copacinschi, fostul director, de mai multe fapte reprobabile şi ilegalităţi. Susţinând că au suferit moral şi material din cauza acestuia, salariaţii au sesizat miercuri Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. Ei cer excluderea lui Copacinschi din rândul silvicultorilor pentru a putea “spune public toate nenorocirile suferite de-a lungul anilor, fără frică şi teamă că acest individ se va mai afla vreodă pe un post de silvicultor”. Fostul director neagă toate acuzaţiile şi suţine că totul este o răzbunare politică.

Nu mai puţin de 41 de angajaţi şi foşti angajaţi ai Direcţiei Silvice Vaslui semnează o sesizare trimisă, miercuri, la Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).
Silvicultorii s-au plâns ministerului de resort de “mai multe fapte reprobabile şi ilegale săvârşite de Lucian Copacinschi în perioada în care acesta a fost şef al Ocolului Silvic Huşi şi director al Direcţiei Silvice Vaslui”.
Punerea în posesie ilegală a unei suprafeţe de 1,0 hectare de pădure la Ocolul Silvic Huşi, pe raza administrativă a municipiului Huşi este primul aspect semnalat de silvicultori. Aceştia susţin că titlul de proprietate nr. 26/1062 din 12 ianuarie 1994 pentru această suprafaţă a fost emis în mod abuziv şi ilegal prin complicitatea lui Lucian Copacinschi în calitate de şef al Ocolului Silvic Huşi şi că schimbul de terenuri s-a făcut ilegal fără avizul autorităţii publice care răspundea de silvicultură.
“Menţionăm că în 1999 de pe această suprafaţă de 1,0 hectare s-au tăiat, în mod ilegal, mai mulţi arbori de stejar cu diametrul între 40 şi 100 de centimetri, în volum total de aproximativ 50 de metri cubi. Aceşti arbori au fost marcaţi cu ciocanul rotund la ordinul lui Lucian Copacinschi, pe atunci şef de ocol.
Precizăm că în amenajamentul U.P. IV Valea Teiului de la acea dată în parcela 8A erau prevăzute a se executa tăieri de igienă, adică maximum un metru cub la hectar”, scriu pădurarii.
Cu alte cuvinte, în loc de igienizare
Copacinschi a tăiat de 50 de ori mai mult decât era necesar. Mai mult, acesta a ales să taie doar stejar gros din care se scot scânduri late folosite pentru fabricarea mobilei de calitate. Nu este niciun secret că lemnul de stejar este cel mai scump de pe piaţă.
Silvicultorii precizează în sesizarea trimisă ministerului că pentru valorificare celor 50 de metri cubi de stejar Copacinschi a folosit căteva avize de expediţie de la Ocolul Silvic Huşi şi de la o societate privată din Huşi.

Sancţiunile au curs gârlă
Silvicultorii s-a mai plâns MAPDR de decimarea personalului tehnic al Ocolului Silvic Huşi ( ingineri, tehnicieni, pădurari) în perioada 1 iulie 2007-30 septembrie 2009
“În această perioadă, Lucian Copacinschi, în calitate de director al Direcţiei Silvice Vaslui, a avut un comportament dictatorial faţă de unii angajaţi ai Ocolului Silvic Huşi, astfel că nu mai puţin de 13 angajaţi au fost daţi afară din servici sau au fost obligaţi să demisioneze”, scriu salariaţii în sesizarea trimisă.
În continuare silvicultorii precizează numele celor cărora li s-a desfăcut contractul individual de muncă în mod abuziv şi ilegal, numele celor care au fost obligaţi să demisioneze cât şi a celor căre au fost obligaţi să treacă pe post de pădurar pe la diferite ocoale silvice din judeţ.
“În plus, în această perioadă, au fost aplicate personalului Ocolului Silvic Huşi un număr de 46 de sancţiuni disciplinare, cele mai multe fiind aplicate în mod abuziv şi dictatorial, iar un mic grup de interese (se precizează numele a şase silvicultori) era protejat de Lucian Copacinschi”, se mai scrie în plângere.
Potrivit documentului trimis ministerului, pădurarii au fost obligaţi să achiziţioneze de la oameni măceşe şi porumbe la preţuri cu mult mai mari decât cele oferite oficial prin achiziţie, iar diferenţa au plătit-o din buzunarul lor.
“Pădurarii au fost obligaţi să achiziţioneze măceşe la preţul de 0,5lei kilogramul în timp ce în direcţiile limitrofe preţul de achiziţie era cu mult mai mare. În realitate, pădurarii au achiziţionat măceşe la preţuri cuprinse între 1,0 şi 2 lei kilogramul iar diferenţa până la preţul impus au suportat-o din buzunarul propriu. Unii pădurari au pierdut bani reprezentând salariul pe 6-12 luni”, susţin silvicultorii.
Salariaţii Direcţiei Silvice Vaslui aduc la cunoştinţă ministerului că un contract cu Moldomobila a fost reziliat din vina exclusivă a lui Copacinschi, fapt ce a produs imense pagube instituţiei şi că în prezent sunt parchete abandonate în teren de firmele prestatoare, cu material lemnos neexploatat şi neplătit
“La parchetele exploatate de un anume silvicultor (C.S.) în ultimii doi ani, toate actele de punere în valoare au fost modificate prin scăderea înălţimii arborilor şi aprobate de Copacinschi, astfel încât au rezultat volume de masă lemnoasă suplimentare care au fost însuşite de Copacinschi şi acest silvicultor”, mai scriu ei.
În încheiere, semnatarii sesizării solicită ministerului să se ia măsurile legale “cu privire la actele reprobabile făcute de Lucian Copacinschi şi să-l excludeţi din rândul silvicultorilor, pentru că această persoană nu merită să mai reprezinte silvicultura românească. Dorim ca opinia publică să cunoască adevărata faţă, iar după aflarea adevărului în totalitate, dorim ca toţi cei care au suferit moral şi material din cauza lui să poată spune public, toate nenorocirile suferite de-a lungul anilor, fără frică şi fără teamă că acest individ se va mai afla vreodată pe un post de silvicultor”.

“Trebuie ordine şi disciplină”
Întrebat punctual despre neregulile şi ilegalităţile semnalate ministerului, Lucian Copacinschi ne-a declarat: “Acea suprafaţă de pădure este a mea. S-au mai făcut sesizări şi în trecut însă organele de control au stabilit că nu este nimic ilegal. Cei 13 angajaţi cărora li s-a desfăcut contractul de muncă au avut abateri grave, iar unii dintre ei au fost sau sunt cercetaţi penal. Cu excepţia a două persoane, toţi şi-au dat demisia. Aveau pagube de sute de milioane de lei. Unul dintre pădurari a început să aibă probleme cu oamenii din zonă. Îl furau. Am fost nevoit să-l mut la alt ocol. Celălalt avea probleme cu sănătatea, probleme psihice. Nu oricine poate obţine permis de port armă. Acestuia i s-a desfăcut contractul individual de muncă. Eu sunt omul care ia măsuri în momentul în care constată o abatere. Trebuie ordine şi disciplină. Achiziţionarea de măceşe şi porumbe, într-adevăr, s-a făcut la preţul de 0,5 lei kilogramul, dar ulterior Comitetul Director din cadrul instituţiei a ridicat preţul la un leu”.
În ceea ce priveşte parchetele exploatate de silvicultorul C.S. în ultimii doi ani Copacinschi susţine că măsurătorile au fost făcute greşit şi tocmai de aceea au fot modificate actele. Totodată, el neagă faptul că şi-ar fi însuşit masa lemnoasă rezultată.
Cât despre rezilierea contractului cu firma Moldomobila, Copacinschi susţine că societatea înregistra debite de 2,5 miliarde de lei, iar dacă masa lemnoasă ar fi fost exploatată în continuare de această firmă debitele ar fi ajuns la 10 miliarde de lei.
“Sesizarea trimisă ministerului nu este nimic altceva decât o răzbunare politică”, a spus, în încheiere, Lucian Copacinschi.

Sursa: Vremea Noua

0 comentarii: