vineri, noiembrie 27, 2009
Acuzaţii grave la adresa fostului director al Direcţiei Silvice Vaslui: Revolta silvicultorilor
Nu mai puţin de 41 de angajaţi şi foşti angajaţi ai Direcţiei Silvice Vaslui semnează o sesizare trimisă, miercuri, la Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).
Silvicultorii s-au plâns ministerului de resort de “mai multe fapte reprobabile şi ilegale săvârşite de Lucian Copacinschi în perioada în care acesta a fost şef al Ocolului Silvic Huşi şi director al Direcţiei Silvice Vaslui”.
Punerea în posesie ilegală a unei suprafeţe de 1,0 hectare de pădure la Ocolul Silvic Huşi, pe raza administrativă a municipiului Huşi este primul aspect semnalat de silvicultori. Aceştia susţin că titlul de proprietate nr. 26/1062 din 12 ianuarie 1994 pentru această suprafaţă a fost emis în mod abuziv şi ilegal prin complicitatea lui Lucian Copacinschi în calitate de şef al Ocolului Silvic Huşi şi că schimbul de terenuri s-a făcut ilegal fără avizul autorităţii publice care răspundea de silvicultură.
“Menţionăm că în 1999 de pe această suprafaţă de 1,0 hectare s-au tăiat, în mod ilegal, mai mulţi arbori de stejar cu diametrul între 40 şi 100 de centimetri, în volum total de aproximativ 50 de metri cubi. Aceşti arbori au fost marcaţi cu ciocanul rotund la ordinul lui Lucian Copacinschi, pe atunci şef de ocol.
Precizăm că în amenajamentul U.P. IV Valea Teiului de la acea dată în parcela 8A erau prevăzute a se executa tăieri de igienă, adică maximum un metru cub la hectar”, scriu pădurarii.
Cu alte cuvinte, în loc de igienizare
Copacinschi a tăiat de 50 de ori mai mult decât era necesar. Mai mult, acesta a ales să taie doar stejar gros din care se scot scânduri late folosite pentru fabricarea mobilei de calitate. Nu este niciun secret că lemnul de stejar este cel mai scump de pe piaţă.
Silvicultorii precizează în sesizarea trimisă ministerului că pentru valorificare celor 50 de metri cubi de stejar Copacinschi a folosit căteva avize de expediţie de la Ocolul Silvic Huşi şi de la o societate privată din Huşi.
Sancţiunile au curs gârlă
Silvicultorii s-a mai plâns MAPDR de decimarea personalului tehnic al Ocolului Silvic Huşi ( ingineri, tehnicieni, pădurari) în perioada 1 iulie 2007-30 septembrie 2009
“În această perioadă, Lucian Copacinschi, în calitate de director al Direcţiei Silvice Vaslui, a avut un comportament dictatorial faţă de unii angajaţi ai Ocolului Silvic Huşi, astfel că nu mai puţin de 13 angajaţi au fost daţi afară din servici sau au fost obligaţi să demisioneze”, scriu salariaţii în sesizarea trimisă.
În continuare silvicultorii precizează numele celor cărora li s-a desfăcut contractul individual de muncă în mod abuziv şi ilegal, numele celor care au fost obligaţi să demisioneze cât şi a celor căre au fost obligaţi să treacă pe post de pădurar pe la diferite ocoale silvice din judeţ.
“În plus, în această perioadă, au fost aplicate personalului Ocolului Silvic Huşi un număr de 46 de sancţiuni disciplinare, cele mai multe fiind aplicate în mod abuziv şi dictatorial, iar un mic grup de interese (se precizează numele a şase silvicultori) era protejat de Lucian Copacinschi”, se mai scrie în plângere.
Potrivit documentului trimis ministerului, pădurarii au fost obligaţi să achiziţioneze de la oameni măceşe şi porumbe la preţuri cu mult mai mari decât cele oferite oficial prin achiziţie, iar diferenţa au plătit-o din buzunarul lor.
“Pădurarii au fost obligaţi să achiziţioneze măceşe la preţul de 0,5lei kilogramul în timp ce în direcţiile limitrofe preţul de achiziţie era cu mult mai mare. În realitate, pădurarii au achiziţionat măceşe la preţuri cuprinse între 1,0 şi 2 lei kilogramul iar diferenţa până la preţul impus au suportat-o din buzunarul propriu. Unii pădurari au pierdut bani reprezentând salariul pe 6-12 luni”, susţin silvicultorii.
Salariaţii Direcţiei Silvice Vaslui aduc la cunoştinţă ministerului că un contract cu Moldomobila a fost reziliat din vina exclusivă a lui Copacinschi, fapt ce a produs imense pagube instituţiei şi că în prezent sunt parchete abandonate în teren de firmele prestatoare, cu material lemnos neexploatat şi neplătit
“La parchetele exploatate de un anume silvicultor (C.S.) în ultimii doi ani, toate actele de punere în valoare au fost modificate prin scăderea înălţimii arborilor şi aprobate de Copacinschi, astfel încât au rezultat volume de masă lemnoasă suplimentare care au fost însuşite de Copacinschi şi acest silvicultor”, mai scriu ei.
În încheiere, semnatarii sesizării solicită ministerului să se ia măsurile legale “cu privire la actele reprobabile făcute de Lucian Copacinschi şi să-l excludeţi din rândul silvicultorilor, pentru că această persoană nu merită să mai reprezinte silvicultura românească. Dorim ca opinia publică să cunoască adevărata faţă, iar după aflarea adevărului în totalitate, dorim ca toţi cei care au suferit moral şi material din cauza lui să poată spune public, toate nenorocirile suferite de-a lungul anilor, fără frică şi fără teamă că acest individ se va mai afla vreodată pe un post de silvicultor”.
“Trebuie ordine şi disciplină”
Întrebat punctual despre neregulile şi ilegalităţile semnalate ministerului, Lucian Copacinschi ne-a declarat: “Acea suprafaţă de pădure este a mea. S-au mai făcut sesizări şi în trecut însă organele de control au stabilit că nu este nimic ilegal. Cei 13 angajaţi cărora li s-a desfăcut contractul de muncă au avut abateri grave, iar unii dintre ei au fost sau sunt cercetaţi penal. Cu excepţia a două persoane, toţi şi-au dat demisia. Aveau pagube de sute de milioane de lei. Unul dintre pădurari a început să aibă probleme cu oamenii din zonă. Îl furau. Am fost nevoit să-l mut la alt ocol. Celălalt avea probleme cu sănătatea, probleme psihice. Nu oricine poate obţine permis de port armă. Acestuia i s-a desfăcut contractul individual de muncă. Eu sunt omul care ia măsuri în momentul în care constată o abatere. Trebuie ordine şi disciplină. Achiziţionarea de măceşe şi porumbe, într-adevăr, s-a făcut la preţul de 0,5 lei kilogramul, dar ulterior Comitetul Director din cadrul instituţiei a ridicat preţul la un leu”.
În ceea ce priveşte parchetele exploatate de silvicultorul C.S. în ultimii doi ani Copacinschi susţine că măsurătorile au fost făcute greşit şi tocmai de aceea au fot modificate actele. Totodată, el neagă faptul că şi-ar fi însuşit masa lemnoasă rezultată.
Cât despre rezilierea contractului cu firma Moldomobila, Copacinschi susţine că societatea înregistra debite de 2,5 miliarde de lei, iar dacă masa lemnoasă ar fi fost exploatată în continuare de această firmă debitele ar fi ajuns la 10 miliarde de lei.
“Sesizarea trimisă ministerului nu este nimic altceva decât o răzbunare politică”, a spus, în încheiere, Lucian Copacinschi.
Sursa: Vremea Noua
Noul Dan Marian, atacat cu vechiul Dan Marian!
Sursa: Monitorul de Vaslui
Grupul de 1,5% face primele victime!
Multã ironie, dar si supãrare (bine mascatã), ieri, la conferinta de presã sustinutã de senatorul Cristian David, presedintele Filialei Teritoriale PNL Vaslui. Liberalul a anuntat mãsuri dure pentru patru dintre primarii care, în aceastã varã, si-au declarat sustinerea pentru candidatul sustinut de PD-L în cursa prezidentialã. Astfel, a precizat David, primarii comunelor Rafaila, Bogdãnesti, Bãcesti si Ibãnesti vor fi exclusi din PNL. De mentionat cã aceastã mãsurã, cea mai durã sanctiune pe linie de partid, este consecinta rezultatelor pe care cei patru edili le-au obtinut pe 22 noiembrie, la primul tur al alegerilor prezident iale. Horatiu Cãrãusu (Bãcesti), Ion Dorobantu (Bogdãnesti), Benone Pletea, (Ibãnesti), si Constantin Fânariu (Rafaila) au scos scoruri cuprinse între 37 si 48% pentru Traian Bãsescu. Dacã mobilizarea în favoarea PD-L nu este atât de spectaculoasã, scorurile obtinute de candidatul PNL Crin Antonescu (de 6-7%) aratã cât se poate de clar cã primarii “liberali” au lucrat pe fatã împotriva candidatului liberal. Evident, aceste scoruri foarte mici au condus în mod logic la decizia de excludere a celor patru.
“Fãtarnici, ipocriti si lipsiti de moralã”
Senatorul Cristian David a fãcut aprecieri foarte dure la adresa celor patru primari: “Nu are rost sã fim ipocriti si sã ne mintim singuri. Cei patru au avut ocazia sã facã proba unui caracter corect, dar au ratat-o. Pentru clarificarea apelor în PNL, cei patru trebuie sã fie primii care pleacã. Prin atitudine, fãtãrnicie si comportamentul pe care l-au avut, ei nu mai au ce cãuta nici între noi, nici între cetãtenii care iau ales. Au fost stampilati si etichetati: fãtarnici, ipocriti si lipsiti de moralã”, a declarat David. Pe de altã parte, presedintele PNL Vaslui a precizat cã, fatã de ceilalti 12 primari liberali care au declarat cã îl sustin pe Bãsescu, “(…) putem sã mai analizãm”. Semnalul transmis de David este clar: ori îsi fac datoria fatã de PNL (inclusiv în contextul în care liberalii îl sustin pe Mircea Geoanã), ori vor avea aceeasi soartã: excluderea din partid. Totodatã, senatorul liberal a declarat cã are semnale foarte clare din partea unor membri PD-L care, ajunsi conjunctural în aceastã formatiune politicã, doresc sã se reîntoarcã în PNL.
O nouã constructie politicã: grupul de 1,5%
PNL Vaslui a fãcut, în zilele scurse de la turul întâi de scrutin, o analizã a rezultatelor obtinute de PNL în judet, dar si o comparatie cu rezultatele obtinute la alegerile europarlamentare. Douã sunt concluziile extrase de liberali. Prima: PNL Vaslui creste în mediul urban, în special în cele trei municipii, în Vaslui si Husi dublându-si baza electoralã. A doua: în mediul rural, PNL nu a obtinut deloc rezultate mul- tumitoare, de vinã fiind “contributia unor primari”… Asa ajungem la noua constructie politicã identificatã de Cristian David: “grupul de 1,5%”. “Am evaluat ce a însemnat trãdarea primarilor: 1,5% a fost pierderea, reprezentând aproximativ 2.500, maxim 2.600 de voturi. În asta s-a materializat transferul de la PNL la PD-L. Aceasta este greutatea politicã a grupului Braniste si Marian si a celor care mai sunt acolo. (…) Aventura de 1,5% a grupului de 1,5% se va încheia foarte curând: mai sunt 10 zile pânã când acesta îsi va depune mandatul. Sunt curios ce vor face în continuare, pentru cã au epuizat douã din cele trei partide”, a conchis Cristian David.
Ce au facut cei patru primari care vor fi exclusi?
Horatiu Cãrãusu – primar Bãcesti
Electoratul din comuna condusã de Horatiu Cãrãusu, primar apartinând teoretic PNL-ului, dar cu sufletul alãturi de Traian Bãsescu, a votat cu Mircea Geoanã în proportie de 46,4%. Supãrarea conducerii PNL Vaslui este justificatã de scorul mic obtinut de candidatul Crin Antonescu, acesta culegând doar 6,3% din voturile valabil explicate. Trãdarea cauzei liberale este clarã, cu atât mai mult cu cât Traian Bãsescu a obtinut 37,5% din voturile locuitorilor comunei. Diferenta de peste 30 de procente între voturile obtinute de Antonescu si cele obtinute de Bãsescu justificã excluderea lui Cãrãusu din PNL.
Ion Dorobantu – primar Bogdãnesti
Si în comuna Bogdãnesti electoratul care s-a prezentat la vot a respectata scenariul din Bãcesti: majoritatea alegãtorilor a optat pentru Mircea Geoanã (47,3%), dar foarte putin pentru Crin Antonescu (5,8%), evident, la îndemnul primarului Ion Dorobantu. Edilul sia fãcut datoria fatã de Traian Bãsescu, candidatul sprijinit de PD-L în cursa prezidentialã obtinând 33,5% din voturile locuitorilor din comunã. Si aici, decizia Delegatiei Permanente a PNL Vaslui de a-l exclude pe Dorobantu din partid este demonstratã fãrã dubiu de scorurile mentionate.
Benone Pletea – primar Ibãnesti
Fostul peremist Benone Pletea, ulterior devenit liberal si apoi, printr-o iluminare ideologicã, sustinãtor al presedintelui Traian Bãsescu, si-a fãcut din plin datoria pentru cosul cu voturi al PD-L Vaslui. Electoratul din Ibãnesti a votat în majoritate pentru Bãsescu (48,3%), pentru Crin Antonescu pronuntânduse doar 6,8% dintre alegãtori. Independent de indicatiile edilului, electoratul fidel PSD-ului l-a votat masiv pe Mircea Geoanã, socialdemocratul obtinând peste 40 de procente (40,3%). În concluzie, decizie justificatã.
Constantin Fânariu – primar Rafaila
Bãsescu ia 44,3% în comuna “liberalului” Constantin Fânariu, în timp ce Crin Antonescu, propunerea lineralã, nu a fost votat decât de 7% din alegãtori. Aproape 40% a obtinut si Mircea Geoanã, electoratul social-democrat fiind imun la eforturile pro-Bãsescu ale edilului. Si în acest ultim ca, decizia Delegatiei Permanente a PNL este justificatã.
Sursa: Monitorul de Vaslui
ÎNSCAUNAREA LUI DAN MARIAN
Ieri, la Colegiul Director al PDL, s-a decis ca Radu Berceanu sã se ocupe de judetele Vaslui si Iasi, în vedere obtinerii unor rezultate mai bune, în turul II al alegerilor prezidentiale. Desi exista propunerea de schimbare a presedintelui organizatiei judetene PD-L Vaslui, nu s-a luat în discutie acest fapt, astfel cã pe functia de presedinte a rãmas deputatul Dragos Iftime. Deloc surprinzãtor, presedintele PDL Neamt, Gheorghe Stefan, nu se va mai ocupa de organizatia de la Vaslui, însã nu va avea în spate niciun lider de la centru, pentru filiala coordonatã de el. Chiar dacã a obtinut rezultate mai slabe decât PSD, la Neamt, presedintele partidului, Emil Boc a refuzat sã ia vreo mãsurã împotriva lui Pinalty, spunând doar cã “este unul dintre cei mai performanti oameni politici din România”. Cât despre posibile sanctiuni, acestea au fost amânate dupã desfãsurarea celui de-al doilea tur atunci când conducerea PDL va trage linie si va aduna rezultalele obtinute de fiecare filialã.
Misterul de la Vaslui
Înlocuirea fãcutã de Pinalty a stârnit o reactie nu tocmai favorabilã în rândul vechilor pembri PD. Acestia l-au înghitit cu greu pe Dan Marian chiar si în postura de prim-vice-presedinte. Faptul cã acesta a trecut acum înaintea lui Dragos Iftime este consideratã ca o palmã datã organizatiei vasluiene. Si, totusi, nimic nu este încã oficial. Conform statutului partidului, Dragos Iftime este, încã, presedintele PD-L Vaslui. Rãmâne de vãzut dacã la sfârsitul zilei de astãzi îsi va pãstra fotoliul sau i-l va preda lui Dan Marian.
Sursa: Vremea Nouamiercuri, noiembrie 25, 2009
Puciul lui Dan Marian
Incredibil dar foarte adevãrat. Dan Marian a ajuns presedintele PD-L Vaslui. Manevra poartã semnãtura prietenului de la Neamt, Gheorghe Stefan.
Unul dintre cei mai vechi democrati, deputatul Dragos Iftime, a fost înlãturat din functia de presedinte, tocmai de cãtre individul pe care-l “oplosise” în functia de prim-vicepresedinte. Deputatul trãdãtor-independent Dan Marian, ajutat de un alt fost liberal, primarul Gheorghe Stefan, au pus la cale debarcarea din functie a lui Iftime. Desi “Pinalty” a fost umilit în judetul sãu de cãtre PSD, acesta si-a permis sã-l atace pe Iftime pentru rezultatele slabe de la alegeri în judetul Vaslui! Culmea, tot de ieri, Gheorghe Stefan nu se mai ocupã de coordonarea organizatiilor PD-L din Moldova, în locul sãu fiind numit Radu Berceanu.
Anuntul schimbãrii deputatului Iftime a fost fãcut de Gheorghe Stefan, coordonatorul zonal care rãspunde si de portocalii din Vaslui. De fapt, fost coordonator, pentru cã, de ieri, de zona Moldovei se ocupã un democrat veritabil, Radu Berceanu. Pinalty a semnat schimbarea din functie, decizia finalã urmând a fi luatã, în cursul zilei de joi, la sedinta Biroul Central al PD-L. Interesant este cã, acelasi Pinalty este vinovat de esecul de la alegerile din Neamt, unde Mircea Geoanã a primit cu 15.000 mai multe voturi decât Traian Bãsescu.
Ce-l recomandã pe Dan Marian?
În ceea ce-l priveste pe Marian, acesta a obtinut cele mai proaste rezultate din istoria PD-L, în colegiul Husi, unde este deputat. La Berezeni, pesedistii i-au administrat un scor incredibil: PSD - 1178 de voturi, PD-L - 278 de voturi. La Bunesti Averesti, PSD a obtinut 690 de voturi, în timp ce Dan Marian si PD-L au reusit sã strângã abia 215 voturi, de trei ori mai putin. La fel, în comuna Fãlciu PSD a strâns 1061 de voturi, iar PSD doar 619. Cum poate sã se laude cã poate aduce rezultate pentru PD-L, ca presedinte, când nu a reusit în colegiul sãu sã convingã lumea sã-l voteze pe Traian Bãsescu? Greu de înteles. Auzind vestea schimbãrii lui Iftime, unul din liderii judeteni ai PSD nu s-a putut abtine: “Dumnezeu e mare si bun! Credeam cã va fi mai greu sã câstigãm în turul II, însã acum, cu Marian în frunte, avem toate sansele”.
Revolutie în rândul democratilor vasluieni
Auzind vestea “cea mare” foarte multi democrati din judet (democrati adevãrati nu ca Dan Marian) s-au arãtat extrem de supãrati. Primari si alti membri cu functie din partid sunt hotãrâti sã meargã mâine la Bucuresti pentru a protesta împotriva numirii lui Dan Marian în functia de presedinte. În replicã, Dan Marian vrea astãzi sã convoace o adunare prin care sã convingã pe cei mai importanti portocalii din judet cã el e omul potrivit
Dan Marian s-a fãcut de râs cu primarii dalmatieni
Dupã ce a fãcut mare tãrãboi cu zestrea sa liberalã, adicã cei aproximativ 20 de primari liberali care l-au urmat, rezultatele alegerilor n-au confirmat entuziastmul de acum câteva luni. Cu douã exceptii, în comunele conduse de primarii dalmatieni n-au câstigat nici pedelistii , nici liberalii, ci pesedistii. Concluzia e simplã: Dan Marian a întãrit stânga! Si continuã sã o întãreascã! În aceste conditii, numirea sa în functia de presedinte e împotriva legilor politicii...si a naturii.
“E ca si cum am schimba antrenorul la fotbal”
“Am luat decizia de a-l pune presedinte interimar pe domnul Dan Marian pânã pe 6 decembrie, pentru a impulsiona organizatia, sperând astfel cã domnii consilieri, domnii deputati si domnii primari vor munci mai mult pentru a obtine un vot si mai bun pentru Traian Bãsescu. Domnul Dragos Iftime este prim-vicepresedinte si, dupã ce vom analiza rezultatul alegerilor din 6 decembrie, vom stabili cine este presedinte. Dacã vreti, e ca si cum am schimba antrenorul la fotbal atunci când jocul echipei nu merge. Aceastã schimbare am fãcut-o de comun acord cu cei doi, fiindcã ei sunt în echipã si sper sã înteleagã cã e doar o schimbare pentru a impulsiona lucrurile, nu o sanctiune”, a declarat Gheorghe “Pinalty” Stefan.
Sursa: Vremea Nouamarți, noiembrie 24, 2009
Primarul Ciupilan, multumit de rezultatul alegerilor
STRANIU În ciuda faptului cã husenii au fost vãzuti în numãr destul de mare la vot, cifrele indicã faptul cã mai putin de 50% din electoratul local si-a exprimat optiunea politicã. Primarul Jan Ciupilan a fost cel care a remarcat acest fapt, gãsind si o explicatie: „foarte multe persoane cu drept de vot figureazã în aceste liste, desi cred cã nu mai sunt demult în Husi, muncesc poate prin strãinãtate, iar la final ei ajung în rândul absentilor, mãrind astfel rata de neparticipare“.
ALEGERI 39, 06% Mircea Geoanã, 26,16% Traian Bãsescu si 19,7% Crin Antonescu! Asa aratã modul în care a ales marea majoritate dintre huseni la scrutinul prezindetial, diferenta pânã la 100% fiind împãrtitã inegal, dar si nesemnificativ între ceilalti 9 aspiranti la functia de sef al statului. Dacã pentru preferintele politice ale localnicilor, comentariile au fost mai mult sau mai putin subiective, pentru prezenta la vot, primarul urbei a fãcut urmãtoarea remarcã: „Pe mine m-a suprins foarte mult procentul prezentei la vot. Toatã ziua si toatã seara am vãzut oameni foarte multi care ori veneau, ori se duceau la alegeri si de aceea am fost convins cã lumea a iesit masiv. Dar când s-a tres linia, a fost doar 48,6%. Pãrerea mea este cã listele cuprind un numãr foarte mare de oameni care nu mai sunt în Husi. Sunt plecati la muncã în strãinãtate, probabil. Eu cred cã listele acestea trebuie sã fie re-verificate. Si aceasta va fi o temã de rezolvat pentru alegerile urmãtoare“, a spus primarul Ciupilan. Acesta a tinut sã multumeascã tuturor alegãtorilor pentru simtul lor civic si au mers la urne: „Le multumesc la toti, indiferent dacã au votat sau nu, dacã au votat un partid sau altul. Le multumesc pentru cã sunt husenii mei si pentru cã noi, împreunã, trebuie sã dovedim cã suntem o fortã, care actioneazã pentru binele si prosperitatea comunitãtii noastre. Îi astept si la turul II, sã-si aleagã presedintele“, a mai spus primarul.
Social-democratii huseni multumiti, dar cu sperante mai mari!
SOCOTELI Din întreg judetul, husenii au votat cel mai mult cu PSD-ul, însã social-democratii cred cã se putea obtine si mai mult decât un procent de 39,06. „Suntem multumiti de rezultat. Eu, firesc, speram la mai mult, mãcar cu trei, patru procente, dar respect decizia politicã a fiecãrui husean. Trebuie sã recunoastem cã Mircea Geoanã a avut contracandidati puternici, campania a fost foarte disputatã si e normal ca electoratul sã fie împãrtit. Dar acum în turul II, am toatã încrederea cã toti husenii vor sti sã facã alegerea corectã“, a fost de pãrere Jan Ciupilan, primar al orasului, dar si lider al PSD Husi. Despre celelalte partide, Ciupilan a precizat: „Pãrerea mea este cã PD-L-ul din Husi si-a pãstrat electoratul fidel, acelasi ca si la alegerile europarlamentare. PNL-ul cred cã a mai câstigat câteva procente fatã de alegerile anterioare. Nu am cifrele în fatã, dar cred cã au luat mai multe voturi decât atunci“.
Surpriza alegerilor de la Husi: procentul liberalilor!
CIFRE Pentru Crin Antonescu, liberalii huseni au reusit sã obtinã 19,7% din voturile alegãtorilor. În ciuda aparentelor, procentul este unul neasteptat de bun, având în vedere „apele tulburi“ în care s-a scãldat organizatia înainte si chiar în timpul campaniei electorale. „Trebuie sã multumim mult husenilor pentru cã, într-un numãr semnificativ, au crezut în liberalul Crin Antonescu si i-au dat votul. Este adevãrat cã am fost oarecum surprinsi, deoarece stiti foarte bine cã au fost o serie de demisii în PNL Husi, o serie de trãdãri, le-as spune eu, care, de regulã, slãbesc orice organizatie de partid. Dar, multumitã unui electorat responsabil, reorganizarea pe care am fãcut-o pe ultima sutã de metri s-a dovedit eficientã. Aceste alegeri ne-au dat mult mai multã încredere în noi“, a precizat presedintele PNL Husi, Radu Bobârnat.
Sursa: Vremea Noua
Dan Marian s-a facut de ras
La alegerile de duminicã, Jan Ciupilan l-a umilit pe deputatul Marian în „municipiul dintre vii“ si l-a fãcut praf în comunele din jur. Personajul care se lãuda cã a trecut la PD-L ca sã întãreascã dreapta, s-a dovedit incapabil sã obtinã un rezultat cât de cât multumitor, „îngropând“ sansele lui Bãsescu de a câstiga pe Valea Prutului. Cea mai severã înfrângere pentru Marian s-a înregistrat la la Berezeni, unde democrat-liberalii coordonati de Marian au fost pur si simplu îngropati de vii: 1178 voturi PSD - 278 voturi PD-L, în timp ce PNL a luat de trei ori mai multe voturi - 632!
Deputatul Dan Marian a dat-o în barã, la alegerile de duminicã. Desi s-a lãudat peste tot cã s-a dus la PD-L pentru a întãri dreapta, fostul sef al PNL a reusit „performanta“ de a îngropa toate sansele partidului lui Boc de a câstiga în colegiul sãu. În toate localitãtile din colegiul de deputati Husi, PSD a câstigat fãrã drept de apel. În loc sã se ocupe de campania electoralã, deputatul Marian s-a ocupat mai mult de rãfuieli cu ziaristii din Vaslui si conferinte de presã neasteptate, crezând cã electoratul de pe Valea Prutului îl va ridica în slãvi ca pe „eliberatorul de la Husi“. Nu a fost asa. Rezultatele de duminicã aratã, fãrã dubiu, cã parlamentarul este în cãdere liberã, ca imagine politicã, si oamenii nu mai ascultã minciunile debitate de el. La Husi, din cele 19 sectii de votare, în 17 sectii a fost umilit de PSD, care a câstigat detasat. Doar douã sectii, 100 si 101, au adus rezultate pentru PD-L în rãzboiul cu PSD, în timp ce în restul sectiilor procentele la care a câstigat organizatia condusã de primarul Ciupilan au fost zdrobitoare. Cea mai grea înfrângere pentru Marian s-a a fost la sectia 89 Policlinicã, unde PSD a obtinut 358 de voturi, fatã de cele 138 ale PD-L. În rest, victorii lejere pentru pesedisti, care-si iau revansa pentru alegerile parlamentare: sectia 90 Colegiul „Cuza Vodã“ - 323 voturi PSD, 179 PD-L; sectia 92 scoala generalã 3 „Mihail Kogãlniceanu“ - 362 voturi PSD, 183 voturi PD-L; sectia 95 Casa de Culturã - 312 voturi PSD, 202 voturi PD-L. Bilantul votãrii de duminicã, pe municipiul Husi aratã cã primarul Ciupilan, care este si presedintele organizatiei locale PSD, l-a „terminat“ pe Marian la toate capitolele. „Eu nu am îngropat pe nimeni si nici nu mi-am propus asa ceva. Nici mãcar nu am avut o campanie agresivã, am vorbit cu oamenii si le-am spus cã dorim pace în zona noastrã, dorim un altfel de presedinte în fruntea tãrii. Nu-mi doresc sã intru în bucãtãria internã a PD-L, sã le spun unde au gresit, noi am urmãrit ca oamenii sã iasã la vot, chiar sunt putin dezamãgit de procentul celor iesit la vot, credeam cã va fi mai mare“, spune Ciupilan, coordonatorul zonal al PSD la alegerile prezidentiale.
La Berezeni, jale cu mesajele lui Marian!
Cea mai gravã înfrângere pentru deputatul Marian, care a fost coordonator zonal al PD-L în campania pentru prezidentiale pe zona Prutului, a venit de la Berezeni. Aici, pesedistii i-au administrat un scor incredibil: PSD - 1178 de voturi, PD-L - 278 de voturi. Este un mesaj clar al oamenilor din zonã, care s-au simtit trãdati de trecerea lui Marian de la PNL la PD-L si au refuzat sã-l mai asculte. La Bunesti Averesti, PSD a obtinut 690 de voturi, în timp ce Dan Marian si PD-L au reusit sã strângã abia 215 voturi, de trei ori mai putin. La fel, în comuna Fãlciu PSD a strâns 1061 de voturi, iar PSD doar 619, în conditiile în care aici a activat si fosta primãritã. Pe vremuri, oamenii din Vetrisoaia erau de partea lui Dan Marian, considerând cã este un politician serios. Acum, însã, localnicii i-au dat cu flit parlamentarului, în conditiile în care Marian a strâns în jur de 187 de voturi în favoarea lui Bãsescu, de trei ori mai putine decât voturile pesediste. Singurul rezultat bun, care-l scoate pe Marian din groapa în care se aflã acum, vine de la Drânceni, acolo unde „marinelul“ Gelu Pecheanu a strâns 880 de voturi, fatã de cele 519, câte a centralizat PSD. „Dan Marian a demonstrat cã nu are coloanã vertebralã. Nu a mai putut pãcãli electoratul, care l-a vãzut cum fuge la PD-L pentru bani. Oricum, nu-l asculta nimeni, pentru cã pe aici oamenii stiu numai de Iliescu, stiu cã el le-a dat pãmânturile înapoi“, a spus un primar de pe Valea Prutului. Presedintele organizatiei judetene PD-L, deputatul Iftime, nu a dorit sã comenteze aceste rezultate obtinute de colegul sãu din Parlament. „Nu gãsesc nicio explicatie pentru aceste rezultate. Cred cã s-a ajuns aici pentru cã Valea Prutului nu este fieful PSD, nu a fost niciodatã pentru PD-L“, a spus deputatul Iftime.
Sursa: Vremea Noua
luni, noiembrie 23, 2009
Rezultate finale alegeri prezidentiale Vaslui
Ce voturi au primit candidatii
Iatã numãrul voturilor valabil exprimate, obtinute de fiecare dintre cei 12 candidati în ordinea procentajului obtinut:
Mircea-Dan Geoanã - 77.607 voturi - 44,34%
Traian Bãsescu - 45.629 voturi - 26,07%
George Crin- Antonescu - 26.977voturi - 15,41%
Corneliu Vadim Tudor 11.588 voturi - 6,67%
Sorin Mircea Oprescu - 4.995 voturi - 2,85%
George Becali - 3.996 voturi- 2,28%
Constantin Rotaru - 1.421voturi - 0,81%
Remur Florinel Cernea - 1.051 voturi- 0,60%
Gheorghe Eduard Manole - 617voturi - 0,35%
Constantin Ninel Potârcã - 482 voturi - 0,27%
Ovidiu Cristian Iane - 332 voturi- 0,18%
Honor Kelemen - 203 voturi - 0,11%
In ce priveste voturile pentru referendum acestea au fost centralizate în proportie de 91%, cel mai probabil, în jurul orei 16.00 trebuind sã aparã rezultatele finale. BEJ Vaslui a anuntat cã, potrivit voturilor numãrate în 91.2% din sectii, la întrebarea legatã de parlamentul unicameral au rãspuns "DA" 123.643 din votanti din cei 172.139 de alegãtori care s-au prezentat la urne si 31.751 de alegãtori au rãspuns "NU", iar la întrebarea legatã de reducerea numãrului de parlamentari la maxim 300 au rãspuns "DA" 139.134 din alegãtori, iar 17.848 au rãspuns "NU".
Sursa: Vremea Noua
Vaslui, ora 11.00: Mircea Geoana - 44,41%, Traian Basescu - 25,89%
Sursa: Vremea Noua
Rezultate partiale alegeri prezidentiale judetul Vaslui
Conform rezultatelor partiale, PSD-ul a fost cel mai tare în mediul urban la Husi. Candidatul liberalilor a obtinut un scor neasteptat de bun în cele trei municipii, cel putin în comparatie cu alegerile europarlamentare. Portocaliii s-au mentinut constant în jurul procentului de 26%, sub cel care s-a obtinut la nivel pe tarã. Dar asta e doar o parte din surpriza acestor alegeri în judetul Vaslui. Potrivit estimãrilor de asearã, multe din sectiile din zona ruralã, pentru care deputatul Dan Marian „si-a asumat responsabilitatea“, au înclinat balanta cãtre PSD. Concluzia e simplã: deputatul Dan Marian a întãrit stânga. Dreapta s-a întãrit singurã!
Sursa: Vremea Noua
duminică, noiembrie 22, 2009
Cum se desfasoara votul la Husi
Mai intai la biserica, apoi la urne!
Husenii nu isi dezmint „traditia” locala, nici cu prilejul alegerilor prezidentiale, cei mai multi dintre ei preferand sa mearga la scrutin abia dupa slujba de la biserica. Astfel, la majoritatea celor 19 sectii de votare numarul electorilor care si-au exprimat optiunea politica pana la ora 9.30 a fost, in medie, de 30 de persoane. "Cam mic", spun presedintii sectiilor de votare, care insa stiu ca indata ce se va termina Sfanta Liturghie in "Orasul Bisericilor", numarul votantilor va creste simtitor. Cel putin pana la acest moment, nu au fost raportate indicente in sectii sau in preajma acestora, iar acest lucru s-ar putea datora si faptului ca politistii huseni pot fi vazuti in preajma locurile stabilite pentru votare.
Ora 10.03
Un husean n-a fost lasat sa voteze!
Suparare mare la sectia de votare 100 din Husi, amenajata in Scoala nr. 5 din cartierul Corni. Un cetatean a vrut sa sune la 112, pentru a se plange ca membrii comisie nu il lasa sa voteze! Huseanul Petru Croitoru avea buletinul expirat, precum si "cateva probleme" cu adresa de domiciliu, iar comisia a considerat ca astfel nu indeplineste conditiile pentru a fi lasat sa voteze. Zadarnic a inceput omul sa isi ceara drepturile pe un ton ridicat chiar langa urne, pentru ca n-a reusit sa induplece pe nimeni. Suparat, acesta am amenintat ca va face reclamatie. "~mi vine si sa plang de ciuda. De dimineata vreau sa votez, iar ei acum nu ma lasa. Astept de cativa ani sa votez cu cine vreau eu, iar ei acum nu ma lasa. Am buletinul la mine. Ce conteaza daca este expirat?! Stau pe strada "Erou Frentescu" si am si eu dreptul in tara asta sa votez, nu?", s-a tanguit electorul nedreptatit, dar hotarat ca pana in seara sa isi dea votul candidatului preferat: "Ma duc sa fac reclamatie. Le arat eu, ca de votat tot votez azi!".
Ora 10, 20
Aglomeratie la unele sectii de votare din Husi!
Daca la unele sectii de votare din Husi, electorii inca se lasa asteptati, la altele, oamenii sunt rugati sa stea la rand pentru a putea intra in sectii. In cartierul „Corni”, de pilda, in jurul orelor 10,00, un „val” de alegatori au venit la urne, iar coordonatorii sectiilor s-au vazut nevoiti sa ii primeasca pe rand la urne. „Nu putem sa primim mai multi oameni in sala decat numarul de stampile. Acum au venit foarte multi oameni deodata, ne bucuram, dar i-am rugat sa astepte putin. Oamenii sunt intelegatori si nu sunt incidente pana acum”, a spus unul dintre presedinti. „Eu stau aici pana votez. Odata la 5 ani se alege presedintele si nu vreau sa pierd sansa asta. Chiar i-am rugat pe toti cei din familia mea si pe toti cunoscutii mei sa vina la vot. Nu conteaza cu cine voteaza, dar sa vina. E importanta prezenta, cred eu”, a spus huseanca Mihaela Palade, 27 de ani.
Ora 11, 30
Liderul liberalilor huseni îndeamnã electoratul la urne!
La sectia de votare din incinta Scolii nr. 1, „Mihail Sadoveanu" a votat presedintele PNL al organizatiei Husi, avocatul Radu Bobârnat. La iesirea de la urne, acesta a precizat cã alegerea fãcutã de el este una care spijinã „schimbarea" la nivelul conducerii României. „Apreciez faptul cã la intrarea în sectia de votare am gãsit aglomeratie, ceea ce înseamnã cã interesul pentru alegerea presedintelui tãrii este unul real si demn de apreciat. Despre votul meu pot sã spun cã a fost unul care sã spijine schimbarea a tot ceea ce a fost pânã acum rãu si nociv României", a declarat liberalul. Acesta a mai tinut sã adreseze un îndemn electoratului de a iesi la urne în numãr cât mai mare. „Rugãmintea mea pentru huseni este de a veni la vot, indiferent cu cine aleg sã voteze".
Ora 12,00
Multi „turisti” au votat la sectia specialã din Husi
Surprize la singura sectie de votare specialã din Husi, amenajatã în incinta Scolii de Arte si Meserii „Sfânta Ecaternia”! Numãrul „turistilor” care votaserã aici pânã în jurul orelor 11, 30 era unul neasteptat de mare. Pânã si presedintele Marcel Berica a precizat cã nu se astepta ca electorii aflati în „tranzit” prin „orasul dintre vii” sã se grãbeascã la urne atât de… dimineatã! „Pânã acum au votat 53 de persoane, dintre care 3 au refuzat sã voteze referendumul. Cifra este, într-adevãr, una surprinzãtoare, dar e corectã. Cine a venit, a votat”, a precizat presedintele sectiei speciale, Marcel Berica.
Ora 15:15
Nr. 90, cea mai „sârguincioasã” sectie de votare din Husi!
Primarul Jan Ciupilan a remarcat sectia de votare amenajatã în interiorul Colegiului „Cuza Vodã”, unde prezenta la vot se dovedeste a fi mult peste media întregului oras. Dacã la orele prânzului, în majoritatea celor 19 sectii prezenta la vot se situa în jurul cifrei 200, la sectia 90 votaserã aproape 400 de huseni (din 1600). „Este de lãudat faptul cã cei care tin de aceastã sectie au vrut sã vinã cât mai repede sã îsi exprime. Cred cã aici este dublu decât în alte sectii, ceea ce ne bucurã si ne determinã sã o dãm drept exemplu”, a precizat primarul.
Ora 15:30
Vârstnicii huseni, primii la urne!
În mod surprinzãtor, la Husi, vârstnicii par sã impunã ritmul alegerilor, ei fiind cei mai silitori votanti, asa cum a remarcat marea majoritate a presedintilor celor 19 sectii de votare. „Foarte multi bãtrâni au venit la vot si asta e un lucru de apreciat. Dacã unii mai tineri au refuzat referendumul, cei mai în vârstã si-au fãcut datoria fãrã preferinte”, a spus presedintele uneia din sectiile de votare amenajate în incinta scolii nr. 2. „Eu am venit la vot pentru cã am un candidat la care tin. Vreau sã îl ajut sâ câstige. Atât pot eu sã îi dau, un vot. Poate îl ajutã Dumnezeu sã câstige, sã facã bine în tarã”, a spus huseanca Aurica Dacu, 76 de ani.
La sectia 98 din Husi, depe strada Gãrii, o stampilã de vot a fost aproape distrusã, de atâta votare. Cauciucul stampilei s-a desprins si era aproape sã cadã pe jos. Presedintele a sesizat acest fapt si a anuntat conducerea BEJ, care i-a sugerat sã lipeascã acest cauciuc cu... lipici, întrucât nu sunt alte stampile disponibile!
Ora 17.35
Prezentã „foarte bunã” la vot a husenilor, conform raportului de la orele 17,00!
34, 75%! Acesta este procentul participãrii la vot a husenilor, conform cifrelor indicate de sectiile de votare si centralizate la ora 17,00. Procentul este unul „foarte bun” comenteazã liderii politici locali, care comparã situatia cu ceea ce s-a petrecut la scrutinurile anterioare, când, cu destulã greutate, abia la finele zilei de votare, participarea la vot trecea de 30%. „La multumesc husenilor care au venit pânã acum la vot si pânã la ora 21,00 îi astept în continuare la urne. E important sã arãtãm cã întreaga noastrã comunitate stie sã se mobilizeze, pentru a lua decizii importante nu doar pentru municipiul în care trãim, dar si pentru întreaga tarã”, a transmis primarul Husului, Jan Ciupilan.
Pariul buclucas
Presedintele unei sectii de votare din muncipiul Husi a sesizat faptul cã Gelu S., de 42 de ani, a fotografiat buletinele de vot, în timp ce se afla în cabina de vot. Cercetãrile la fata locului, cu audierea celor implicati (Gelu S., o rudã a acestuia si membrii comisiei de votare), au arãtat cã într-adevãr bãrbatul a fãcut fotografii buletinelor de vot, dar a invocat un pariu cu o rudã.
Sectii votare in Husi
Agroindustrial Huşi, la care vor vota alegătorii din municipiul Huşi, străzile: I.A.
Angheluş, Fundătura Preot Isăcescu, Fundătura Ştefan Ionescu, Fundătura Gh. Vieru, str.
Alexandru Vlahuţă, Căpitan Carp, Drum Cotoi, Crizantemelor, Dr. N. Lupu, Diaconu
Irimia, Sf. Gheorghe, George Coşbuc, General Teleman, Lt. Aviator Mitache.
Secţia de votare nr. 84 – din str. Alex. Giugaru nr. 1, cu sediul în localul Casei de
Cultură Huşi, la care vor vota alegătorii din municipiul Huşi, străzile: Eroilor şi Alexandru
Giugaru.
Secţia de votare nr. 85 – din str. Al.I.Cuza, cu sediul în localul Şcolii generale nr.
1 Huşi, la care vor vota alegătorii din municipiul Huşi, străzile: Alexandru Ioan Cuza,
Florilor, Meleti Istrati şi Luceafărul .
Secţia de votare nr. 86 – din str. Al.I. Cuza, cu sediul în localul Şcolii generale nr.
2 Huşi, la care vor vota alegătorii din municipiul Huşi, B-dul 1 Mai şi Aleea Sf. Voievozi.
Secţia de votare nr.87 – din str. Ştefan cel Mare, cu sediul în localul Şcolii
generale nr. 2 Huşi, la care vor vota alegătorii din municipiul Huşi, străzile: 14 Iulie,
Ştefan cel Mare, Jomir şi Piaţa Victoriei.
Secţia de votare nr.88 – din str. Ştefan cel Mare, cu sediul în localul Şcolii
generale nr. 2 Huşi, la care vor vota alegătorii din municipiul Huşi, străzile: Ioan Vodă cel
Viteaz, Scarlat Rosetti, Maior Popovici şi Constantin David, Nicolae Bălcescu, Vasile
Alecsandri, Petru Tomescu, Dimitrie Cantemir, Nicolae Popa, Matei Stoenescu, Ciuşmeaua
Drăgoi, Neagoe Basarab, Costache Negri, Ivanciu Ispas, Tudor Vladimirescu, Alexandru
cel Bun, Sf. Ion, Gh. Vatafu, Iancu Postu, Arion, Bradului, Arinului, Plt. Răşcanu, Vilciu
Zaharia, Amurgului, Cpt. Anastasiu, Lt. Gavril Teodoru, Zidari, General Poenaru, Lt.
Dumitru Radu, Preot Ion Coman şi Dimitrie Sturza.
Secţia de votare nr. 89 – din str. 1 Decembrie, cu sediul în localul Policlinicii Huşi,
la care vor vota alegătorii din municipiul Huşi, strada 1 Decembrie.
Secţia de votare nr. 90 – din str. M. Kogălniceanu, cu sediul în localul Şcolii
generale nr. 3 Huşi, la care vor vota alegătorii din municipiul Huşi, străzile: Şcolii, Cpt.
N.N. Cişman, Fundătura Cpt. N.N. Cişman, Fundătura Viilor, str. Viilor, str. Schit, Ion
Ursulescu, Ion Cernătescu şi Stupinei .
Secţia de votare nr.91 – din str. M. Kogălniceanu, cu sediul în localul Liceului
“Cuza Vodă” Huşi, la care vor vota alegătorii din municipiul Huşi, străzile: Aleea
Stadionului,Aleea M.Kogălniceanu, str. M. Kogălniceanu, Călăraşi, Fundătura Călăraşi,
Fundătura Viticulturii, Drum Dumitru Donea şi Drum Gh. Alexandrescu.
Secţia de votare nr.92– cu sediul în localul Asociaţiei Agricole “Corni” la care
vor vota alegătorii din municipiul Huşi, străzile: Sara, Petru Filip, Drum M. Romila, Barbu
Delavrancea, Cotroceni, Dumitru Hodea, Dumitru Cotlon, Gh. Tucanu, Fundătura
Rotundoaia, Deal Cotroceni, Iojup Radu, Ion Patras şi Anton Adam.
Secţia de votare nr. 93 – din str. Corni, cu sediul în localul Şcolii generale nr. 5
Huşi, la care vor vota alegătorii din municipiul Huşi, străzile:Corni, Bariera
Pascal,Fundătura Bariera Pascal, Ion Balint, Vasile Tampu, Moş Ion Roată, Eternităţii,
Drum Tomita Patras, Gh. Doja, Turbata, Salcâmului, Anton Iacob, Vasile Croitoru,
Fundătura Erou Frenţescu, str. Erou Frenţescu, Dumitru Patraş, Dumitru Dodan, Iojup
Patraşcu, Ion Ianos, Erou Ursan şi Fundătura Erou Ursan.
Secţia de votare nr.94 – din str. I.L.Caragiale, cu sediul în localul Şcolii generale
nr. 3 Huşi, la care vor vota alegătorii din municipiul Huşi, străzile: Ion Creangă, Gh.
Bucur, Vasile Lupu, Aerodromului, Avântului, Ion Eşanu, Nedelcu, Toader Tocu, Mihai
Ralea, Lt. N. Teodoru, Sfântu Dumitru, Fundătura Lt. Octav Hagiu, str. Lt. Octav Hagiu,
Dr. Cherimbach, Valciu Veteranu, Pavel Tacu, Fundătura Pavel Tacu, str. Gh. Paveliu,
Mihai Eminescu, Lăcrămioarelor, Gh. Frenţ şi Ştefan Călugaru.
Secţia de votare nr.95 – din str. Anton Sârbu, cu sediul în localul Şcolii generale
nr. 4 Huşi, la care vor vota alegătorii din municipiul Huşi, străzile: Anton Sârbu,
Moldovei, Prut, Fundătura Prut, str. Grădinari, N. Polojan, Ana Ipătescu, Fundătura Ana
Ipătescu, str. Libertăţii, Popa Ştefan Iliescu, , Lt. Drăguleţ, Toma Kisacov, Drum Costin,
Drum Rîpanu, 22 Decembrie, Primăverii, Drum Zachiu.
Secţia de votare nr.96 – din str. Anton Sârbu, cu sediul în localul Şcolii generale
nr. 4 Huşi, la care vor vota alegătorii din municipiul Huşi, străzile: Calea Basarabiei, Drum
Recea, Şos. Huşi Stănileşti, , str. Huşi – Drânceni, str. Huşi Voloseni, Episcop Grigore
Leu, Anastasie Panu, G-ral Dabija Neculai, Gugiuman Ion, Dr. Hortolomei Neculai, Recea,
Dacia, Obor, Orizontului, Ion Minulescu, Costache Olăreanu, Ieremia Movilă şi Ştefan
Dimitrescu.
Secţia de votare nr.97– din str. Dobrina, cu sediul în localul Şcolii profesionale.
« Sf. Ecaterina » Huşi, la care vor vota alegătorii din municipiul Huşi, străzile: Dobrina,
Aleea Dobrina, Fundătura Dobrina, Fundătura Saca, Drum C. Florescu, Drum C. Pivniceru,
Drum Gavril Vicol, şos. Huşi – Iaşi, Gării, Crinilor, Saca, Drum Combinat, Al. Ghiţescu,
dr. Gh. Balan, str. Movilelor, Fundătura Movilelor, str. Castroian, Sergent Major Erou
Arhire St., Erou Sergent Toma Anton şi şos. Huşi - Crasna.
Secţia de votare nr.98– din str. I.L. Caragiale, cu sediul în localul Şcolii Generale
nr. 3 Huşi, la care vor vota alegătorii din municipiul Huşi, străzile: Frunzelor, Alexandru
Ionescu, Gh. Parpalea, Plaiului, Crucii, Fantanilor, Dumitru David, Petru Nicolau,
Melchisedec, Albiţa, Cpt. Ianculescu, Ştefan Bulghelea, Iftene Căciulă, Gh. Gociu, Raieşti,
Sulfinei, Lt. Mucenic, I.L. Caragiale, Toader Gaiţă, Maior Popescu, Paul Barais, Zorilor,
Barbu Lăutaru şi Episcopiei.
sâmbătă, noiembrie 21, 2009
Fals la Primarie
SURPRIZE, SURPRIZE! În lupta pentru terenul de sub vila Saftei Trofin, contabilã a Primãriei Husi, dusã de ani de zile între Mihai Volusniuc si Vasile Neculau a intervenit si… „Toma Necredinciosul“! Autointitulându-se astfel, unul din cei 5 cumpãrãtori ai terenului în litigiu, Vasile Deac, s-a încãpãtinat sã nu fie de acord cu hotãrârea judecãtorilor, care, dându-i dreptate lui Volusniuc, i-a obligat pe toti sã îsi demoleze casele, sã elibereze terenul si, mai mult, sã plãteascã 500 de lei pe fiecare zi de întârziere.
N-A CREZUT… SI A CERCETAT!... Povestea terenului din strada „Cãlãrasi“, mult disputat în instantã de cãtre Mihai Volusniuc si Vasile Neculau, este departe de a se încheia, chiar dacã instanta de fond de la Husi a dat dreptate lui Volusniuc, în timp ce celor 5 persoane care (unii din ei) au apucat deja sã îsi ridice locuinte, le-a pus în vedere sã elibereze zona. Supãrat cã a fost gãsit drept „cumpãrãtor de rea credintã“, unul dintre clientii lui Neculau Vasile s-a apucat sã cerceteze el însusi cum a intrat Volusniuc în posesia actelor de proprietate, scotând din arhive documente continând informatii nu doar noi, dar si… nestiute pânã astãzi. Cu tot dosarul continând sute de file, dar si cu o plângere penalã împotriva lui Mihai Volusniuc, Deac s-a dus la Politia Husi. „Când au vãzut toate documentele, care aratã cã Volusniuc a acaparat ilegal pãmântul acesta, abia atunci Politia m-a luat în seamã. Le-am arãtat cum s-a folosit de o adeverintã falsã, anulatã de ani buni prin Hotãrârea. 370/1993 si cum functionarii de dupã 90 ai Primãriei se fac vinovati de multã neglijentã. Au avut pânã la urmã rãbdare sã mã asculte. Pot spune cã am fost un „Toma Necredinciosul“, n-am crezut si am… cercetat“, sustine Vasile Deac. Acesta este unul dintre cumpãrãtorii a 1500 mp din terenul disputat, pe care a apucat sã îsi construiascã o vilã estimatã la un pret… consistent.
I-a determinat pe functionarii din Primãriei sã spunã cã au eliberat acte false!
PERSEVERENT... În paralel cu procesul de anulare a actelor lor de vânzare - cumpãrare, aflat acum în faza de recurs la Tribunalul Vaslui, Vasile Deac si-a vãzut linistit de propria lui… anchetã. „Eu cred cã i-am stresat de tot si pe cei de la Politie, Primãrie si Parchet, dar mi-am dat seama cã dacã nu lupt, o minciunã riscã sã devinã adevãr. Le-am dus dovezi, pânã i-am determinat pe functionari sã recunoascã prin adresa nr. 20419/octombrie 2009, faptul cã titlul de proprietate 1034/47442 apartinând lui Volusniuc nu ar fi trebuit eliberat“, sustine reclamantul. Într-adevãr, functionarii Primãriei recunosc într-o adresã trimisã Politiei locale faptul cã au contribuit la emiterea unui titlu fals, însã se „scuzã“ dãnd vina pe „perindarea mai multor comisii de aplicare a legilor fondului funciar, în special a specialistilor în mãsurãtori cadrastrale“! Asadar, strãdania lui Deac s-a soldat la momentul de fatã cu un dosar penal pe numele lui Volusniuc, aflat în lucru la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Husi. „Sã stiti cã procesul ar putea lua o întorsãturã neasteptatã în defavoarea lui Volusniuc, nu doar pentru cã avem probe noi, dar si datoritã acestui dosar penal aflat la Parchet“, confirmã si avocatul Radu Bobârnat.
„Vor pierde procesul si îsi vor demola casele, lãsându-mi în pace proprietatea“
„Este un procedeu necinstit al Primãriei Husi, care încearcã sã favorizeze pe cei cinci cumpãrãtori ai terenului meu, acaparat în mod abuziv de Neculau Vasile. Eu am demonstrat în instantã, în toate procesele, cã am dreptate si acte legale, si aici mã refer la titlurile de propeitate 1034 si 1165, iar titlul 831 este deja anulat chiar de ei. Si nu mai înteleg acum de ce Primãria se bagã sã încurce judecãtorii cu tot felul de adrese, stiind foarte bine cã aceste titluri sunt recunoscute de instantele de judecatã. Aflu acum cã a mai apãrut o încercare de a duce în eroare oarganele de cercetare penalã, respectiv Politia Husi, trimitând o adresã prin care angajatii Primãriei Husi sustin cã au gresit când au avizat întocmirea titlului meu de proprietate 1034/47442. Mai mare prostie nu am auzit. Vor pierde procesul si îsi vor demola casele, lãsându-mi în pace proprietatea“, amenintã Mihai Volusniuc, pânã acum câstigãtor în instantã..
Sursa: Vremea Noua
Cumparatorii de copii
CONTRAZICERI Politistii huseni i-au gãsit pe cei doi soti acuzati de o mamã în vârstã de 32 de ani din Husi, cã ar fi încercat sã îi cumpere nou nãscutul, imediat ce aceasta s-a externat din maternitate. Oamenii legii au stabilit o confruntare între ei si mama copilului, însã, culmea, situatia mai mult s-a complicat: în timp ce femeia sustine cã a fost ademenitã cu bani, cei doi au povestit cã, de fapt, ar fi fost rugati chiar de cãtre mamã sã îi gãseascã o familie adoptivã pentru micut. Despre cele 3000 de euro, cât era vorba sã se ofere drept pret pentru copil, cei doi n-au scos nici un cuvânt!
OPERATIVI Desi Mihaela nu le-a oferit prea multe date despre sotii care, spune ea, au tentat-o cu o sumã de bani pentru a-si da copilul spre înfiere, politistii huseni i-au identificat într-un timp destul de scurt pe cei acuzati. Oamenii legii au luat decizia de a confrunta pãrtile, în asa fel încât sã se stabileascã adevãrul cu privire la caz. Se pare însã cã metoda nu s-a soldat cu rezultatul dorit, pentru cã, odatã aflati fatã în fatã, cei implicati si-au sustinut propria versiune, acuzându-se unii pe altii. Asa zisii “cumpãrãtori” au vrut sã îi convingã pe politisti cã Mihaela minte, povestind cã de fapt ea a fost cea care i-a rugat sã îi gãseascã o familie cãreia sã dea copilul imediat ce îl va naste. “Niciodatã nu i-am dat noi bani, ca sã scape de copil. Ea ne-a rugat sã gãsim pe cineva care sã îl înfieze, pentru cã nu are cu ce îl creste. E o mincinoasã, pe care noi am ajutat-o, am tinut-o la noi, iar ea acum vrea sã ne bage în închisoare”, au declarat împricinatii politistilor.
Mama lui Denis îsi mentine declaratiile!
ÎNDÂRJITÃ Mihaela, mama lui Denis, copilul nãscut în septembrie la Maternitatea din Husi, si-a mentinut declaratiile conform cãrora ea a fost ademenitã cu bani pentru a-si da pruncul. “Fiecare a declarat ce-a vrut. Ei m-au fãcut mincinoasã. Politia si-a fãcut datoria sã îi audieze si pe ei, nu am ce le reprosa. Ei au spus cã vor aduce nu stiu ce martori, care sã arate cã eu mint. Urmeazã sã ne confruntãm iarãsi. Doar cã eu i-am rugat pe cei de la Politie sã nu mã mai cheme cu copilul în brate la sectie, pentru cã eu nu-mi schimb declaratia, chiar dacã mi s-a spus cã ei riscã închisoarea si chiar dacã am fost amenintatã cu detectorul de minciuni”, a declarat femeia.
Ajutor de urgentã
Separat de tot acest scandal iscat din momentul în care s-a decis sã reclame totul, Mihaela duce o viatã destul de grea împreunã cu micutul ei. Într-o casã în care lipseste lumina electricã, ea se strãduie sã îsi îngrijeascã cum poate mai bine copilul. “Am fãcut dosarul pentru alocatie. Mãcar acest venit sã îl avem. Pot sã spun cã dupã ce povestea asta a apãrut în presã, am fost ajutatã de doi oameni cu suflet. Unul dintre ei este domnul profesor Mihai Balan, cãruia vreau sã îi multumesc foarte mult pentru darurile aduse pentru bãiat. Au venit la mine acasã si doamnele de la “Asistentã Socialã”, dar nu mi-au spus cã ar vrea sã-mi ia bãiatul. Dacã eu îl îngrijesc cum trebuie, nimeni nu poate sã mi-l ia”, a spus Mihaela.
Sursa: Vremea Noua
A intrat cu masina în gard
Sursa: Vremea Noua
vineri, noiembrie 20, 2009
Proiectele pentru Vaslui si Husi au primit “undã verde”
Vesti bune pentru administratiile din Vaslui si Husi, care asteaptã fonduri europene pentru modernizarea oraselor. Planurile integrate de dezvoltare urbanã depuse în urmã cu mai bine de sase luni, totalizând aproape 20 de milioane de euro, au trecut de etapa preliminarã, cea tehnico-financiarã. Urmeazã elaborarea proiectelor tehnice, în urmãtoarele sase luni, dar si o perioadã de incertitudini, pentru edilii implicati în proiecte.
Primãria Vaslui a depus un Plan Integrat de dezvoltare Urbanã în cadrul Programului Operational Regional 2007-2013. Unul dintre proiectele importante este legat de “Reabilitarea infrastructurii de drumuri în municipiul Vaslui”, cuprinzând strada principalã, Stefan cel Mare, în lungime de sapte kilometri. La fel de importantã este si varianta ocolitoare a municipiului, respectiv str. Decebal, în lungime de aproape doi kilometri, mai ales prin faptul cã aceastã stradã preia traficul greu de pe DN 24. Pe lângã aceasta, ar urma sã fie refãcutã zona centralã a orasului si modernizatã reteaua de troleibuz. O situatie similarã este si la Husi, unde municipalitatea a depus un proiect menit sã schimbe fata orasului. Având în vedere cã zvonurile legate de situatia acestor proiecte sunt neclare, am solicitat, ieri, un punct de vedere Agentiei Regionale de Dezvoltare Nord-Est Piatra Neamt. Gabriela Bobeanu, purtãtorul de cuvânt al institutiei, a spus cã ambele proiecte au trecut cu punctaj destul de mare si cã se va trece la urmãtoarea fazã. “În maxim sase luni de zile, primãriile care au trecut de analiza tehnico-financiarã vor trebui sã depunã proiecte tehnice. Totul depinde de momentul în care vor primi confirmarea oficialã, pentru a se putea apuca de treabã, însã drumul este destul de lung. Abia din 2013 se vor putea vedea beneficiile fondurilor comunitare în dezvoltarea localitãtilor din zona Moldovei, care acceseazã programele cu finantare europeanã”, a mai spus Gabriela Bobeanu.
Sursa: Vremea NouaRudele lui Romicã Lorent scoase din lista presedintilor sectiilor de votare
Ieri, Biroul Electoral Judetean(BEJ) Vaslui, cu majoritate de voturi, a eliminat din lista presedintilor sectiilor de votare pe Merisor Jalbã, cumnatul lui Lorent, Daniela Popicã, cumnata aceluiasi sef local al PD-L si pe Iacob Claudiu Florian, fiul lui Ion Iacob, consilier local PD-L din Husi, pe motiv cã acestia sunt democrat-liberali
Ieri, BEJ Vaslui a aprobat în unanimitate contestatiile depuse de reprezentantii PSD Vaslui prin care acestia puneau în vedere faptul cã unii presedinti ai sectiilor de votare si loctiitori ai acestora sunt membri ai PD-L si cereau înlãturarea acestora. Mai mult s-a pus în vedere si faptul cã trei persoane sunt rude ai unor reprezentanti locali ai PD-L. În primul rând este vorba despre Merisor Jalbã, actualul director adjunct al Directiei Agricole si de Dezvoltare Ruralã Vaslui si cumnatul lui Romicã Lorent, presedintele PD-L Husi, care, prin tragerea la sorti, fusese desemnat ca presedinte al sectiei de votare nr. 96. Motivul a fost, bineînteles, faptul cã directorul adjunct este membru PD-L. În aceeasi situatie se aflã si Daniela Popicã, cumnata lui Romicã Lorent, si, dupã câte se pare, membrã PD-L, care a obtinut tot în urma tragerii la sorti functia de presedinte la sectia de votare nr.93. În aceeasi situatie s-a gãsit si Iacob Claudiu Florian, fiul lui Ion Iacob, consilier local din partea PD-L ajuns loctiitor al presedintelui sectiei de votare nr. 95.
“Se doreste vicierea alegerilor”
“Noi am contestat întrega procedurã de desemnare a presedintilor pentru cã modul în care prefectul Iftimoaei a întocmit listele cu propuneri a fãcut inoperantã tragerea la sorti. Pur si simplu aveau un singur candidat pentru unele sectii de votare. Pãi cine sã iasã dacã nu acea persoanã?! Scopul este simplu: se doreste vicierea alegerilor. Referitor la situatia de ieri, iatã cã am demonstrat cã oamenii aceia nu au ce cãuta acolo! Si o vom face în continuare cu alte persoane!”, a declarat Dumitru Buzatu, presedintele Organizatiei Judetene a PSD Vaslui.
Sursa: Vremea Noua
Liberalii huseni, la întâlnire cu dascalii!
Sursa: Vremea Noua
joi, noiembrie 19, 2009
O profesoarã vrea sã-si dea în judecatã elevii!
PROBLEME S-a reaprins scandalul cu profesoara Harnagea de la Colegiul National “Cuza Vodã”. În aceste zile, un grup de pãrinti ai unor elevi de clasa a XII-a au depus plângeri contra acestui dascãl, sustinând cã aceasta le “terorizeazã” pe copii. Pãrintii spun cã n-au mai putut îndura comportamentul profesoarei, dupã ce aceasta le-a pus note mici cu nemiluita elevilor sãi, care riscã sã nu intre în bacalaureat. Doina Harnagea, însã, crede cã, de fapt, la mijloc este vorba despre un complot la adresa ei, intrumentat chiar de cãtre alte cadre didactice “invidioase” pe rezultatele sale profesionale. Directoarea Manuela Iacob a anuntat cã astãzi va aduce toatã situatia la cunostinta ISJ-ului.
Dupã ce abia a iesit dintr-un conflict cu elevii de clasa a IX-a, care au acuzat-o fie cã îi jigneste, fie cã are “ciudãtenii” legate de perdelele din clase, de lumina becului sau de mirosul discipolilor, profesoara Doina Harnagea a intrat din nou în.. dilemã! De data aceasta, elevii de clasa a XII-a, cu tot cu pãrinti, au reclamat conducerii scolii comportamentul dascãlului de filosofie, pe care îl calificã drept “terorizant”. “Este de neînchipuit ce se întâmplã. Am fost ieri la doamna director Iacob, pentru care avem numai cuvinte de laudã, si ne-a promis cã ne ajutã. Copiii nostri sunt în clasa a XII-a, fac cu doamna filosofia, dar numai filosofie nu învatã. Îi amenintã cu judecata, tipã la ei, le spune cã nu apuca bacul anul acesta. Le-a pus atâtea note mici, încât eu cred cã ea chiar nu vrea sã le dea voie sã treacã clasa. Apoi nu este un secret cã dânsa are probleme de sãnãtate. Acum râde, acum tipã… Am încercat sã vorbim cu ea, sã ne întelegem, nu avem cu cine”, spun pãrintii, cu îngrijiorare.
Trimisã urgent la doctorul “de cap”!
La începutul acestui an scolar, profesoara Harnagea a avut probleme în a fi primitã la catedrã. O evaluare de specialitate a unui medic specialist a avut retineri în a-i da permisiunea acesteia de a profesa. A fost trimisã urgent la o consiliere psihologicã, urmând ca în decembrie sã fie re-evaluatã paihologic. Profesoara însã nu a mai avut rãbdare pânã la finele anului si a mers la un cabinet medical din Iasi, de la care a adus un certificat cã e aptã pentru actul didactic. “Nici mãcar nu ai nevoie de studii de specialitate ca sã îti dai seama cã o persoanã are probleme mintale. Doamna Harnagea a fost un cadru didactic foarte bun, cu rezultate minunate. Dar acum s-a îmbolnãvit. Acel certificat e apã de ploaie… Dânsa are nevoie de odihnã si tratament. O întelegem, dar si pentru noi e greu. Nu stim cum sã ne mai comportãm cu ea. E imprevizibilã. A spus chiar cã noi învãtãm copiii sã se poarte urât cu ea”, se plâng si cadrele ddiactice.
“Se ridicã în picioare si stau ca mutii”
CONTRASTE De partea celalatã, profesoara Doina Harnagea, ce va fi mâine invitatã în fata Consiliului Profesoral pentru justificãri, a trecut si dânsa la atac. A cerut opinia specialistilor pentru a-si afla drepturile si obligatiile, fiind pe cale sã îi actioneze si ea în instantã pe elevii si pãrintii care o “hãrtuiesc” cu asemenea plângeri! “Copiii au fost învãtati sã se comporte asa. La mijloc este un complot. Se ridicã în picioare si stau ca mutii. Nu învatã nimic. Nu le cer mult, le cer doar ce spune programa scolarã. Unii s-au învãtat sã conteste notele la alti profesori, dar eu nu am cedat acestui gen de atitudine. De asta mã si contestã. Apelez la Justitie, ea sã îmi facã dreptate”, s-a exprimat profesoara de filosofie. De reamintit cã în ciuda criticilor actuale, Doina Harnagea a avut de-a lungul timpului rezultate bune în învãtãmântul local, având o experientã de 36 de ani vechime în sistem. În prezent, a coordonat proiectul european “Comenius” (Good day, Europe!”), realizat de Colegiul “Cuza Vodã” în parteneriat cu mai multe tãri precum Spania, Portugalia si Bulgaria. A primit mai multe burse în tãri europene, în urma cãrora a primit diplome de excelentã. Pânã la momentul pensionãrii, mai are doi ani. “Prea mult”, cred cei cu care aceasta a reusit sã intre în conflict.
În 2002 i-a lãsat corigenti pe toti elevii unei clase
SUSPICIUNI “Am primit plângerile pãrintilor si situatia este foarte delicatã. Doamna Harnagea a mai fost sanctionatã de Consiliul de Administratie tot pentru conflicte cu elevii. Copiii au si ei o parte din vinã, cã poate nu sunt îndeajuns de întelegãtori cu cerintele dânsei, dar si doamna greseste. Eu, mâine (astãzi, n.r.), voi aduce situatia la cunostinta ISJ-ului si împreunã vom gãsi solutii. Pãrintii sunt foarte speriati cã elevii ar putea rata bac-ul, mai ales pentru faptul cã în 2002, sã nu gresesc, doamna a mai procedat asa cu o clasã întreagã de elevi. I-a anuntat cã nu îi lasã sã dea bac-ul si asa a fãcut. A si fost sanctionatã de Inspectorat pentru acel gest”, a precizat directoarea Manuela Iacob.
Sursa: Vremea Noua
miercuri, noiembrie 18, 2009
BATALIA AFISELOR ELECTORALE
SUPÃRARE MARE! Nu se stie cine e “teribilistul” care a înfruntat toatã noaptea… afisele electorale ale liberalilor si pesedistilor de la Stãnilesti, dar, foarte supãrati, pãgubitii dau vina pe opozantii politici. Numai ei, cred acestia, ar fi fost în stare sã hãbuceascã într-un mod atât de… barbar mesajele liderilor lor de partid. “Dimineatã când ne-am trezit, am vãzut cã tot afisajul nostru electoral a fost distrus. Nu se poate asa ceva! Si al PNL-ului era la pãmânt, nu doar al nostru. Nu avem nicio dovadã cã cineva anume ar fi fãcut asta, dar noi dãm vina pe PDL-isti. Afisele dânsilor sunt toate la locul lor, cum se explicã asta? Adicã, dacã presupunem cã ar fi venit unul care nu are treabã cu politica din comunã, nu era de înteles sã le rupã pe toate? Dar asa, ale noastre sunt distruse, ale lor sunt toate la locul lor. Rezultatul ar fi cã ei au pus la cale totul. Chemãm Politia, sã se afle vinovatii din tabãra PDL-ului”, a spus, supãrat, Emil Râpanu, reprezentant PSD.
Politia, pe urma rãufãcãtorilor!
Zis si fãcut! În scurt timp, politistii din comunã, dar si colegii lor de la Husi au venit repede la fata locului, pentru a vedea cum stau lucrurile si a lua mãsuri în consecintã. S-au fãcut poze, s-au audiat martori si, din câte se pare, existã cetãteni care fie au vãzut în toiul noptii o dubitã pe care s-au suit niste indivizi, “distrugãtori de bannere” agãtate pe stâlpi, fie au informatii cã însusi primarul Stãnilestilor ar fi ordonat actiunea “politicã”. Dovezile palpabile împotriva presupusilor vinovati se lasã totusi asteptate pânã la finalul anchetei deschise de politisti. Între sãteni însã, agitatia e maximã: de când au gãsit dis de dimineatã bannerele tãiate în bucãti si azvârlite în santul de pe marginea drumului, oamenii au intrat într-o aprigã polemicã… doctrinarã. “La noi lumea tine cu Geoanã, iar PDL-ului îi este un pic ciudã. Când au vãzut asa ceva, au rupt hârtiile de pe stâlpi. Mai sunt unii care tin si cu Antonescu si vreo câtiva cu Bãsescu, dar adevãrul se va vedea la votare. Au rupt ei pozele, dar degeaba. Oamenii bãtrâni ca mine, de 80 si ceva de ani, nu stã sã se uite pe stâlpi, ca sã voteze la urnã. Noi votãm tot cum stim noi”, a spus Constantin Dascãlu, 83 de ani, elector din comuna Stãnilesti.
duminică, noiembrie 08, 2009
Politia Husi vrea sã-i afle pe “negustorii” de nou nãscuti!
SESIZARE În cazul femeii de 32 de ani din Husi, cãruia i s-a propus sã primeascã bani în schimbul dãrii spre adoptie a propriului nou nãscutul în vârstã de o lunã si jumãtate, Politia Husi a trecut la verificãri.
Oamenii legii intentioneazã sã meargã pe fir, pentru a vedea dacã persoanele care i-au cerut mamei sã îsi dea copilul, primind bani pentru asta, nu sunt cumva persoane rãu intentionate, interesate de traficul de copii. Tânãra mamã însã sustine cã îi este teamã îi reclame pe cei doi soti, precum si pe asistenta medicalã care i-au propus târghul, deoarece, spune ea, este singurã, doar cu micutul, si nimeni nu va sãri sã o apere, în caz cã acestia vor încerca sã se rzbune pe ea. “Eu spun Politie totul, dar tot eu voi avea de suferit. Dupã ce fac declaratiile la Politie, ei se vor rãzbuna, sunt sigurã. Eu sunt o femeie cu un copil în brate, nu pot sã mã apãr. M-a cãutat Politia astãzi, dar nu m-au întrebat nimic despre situatia mea sau a copilului”, a declarat mama micutului Denis, în vârstã de o lunã si jumãtate. Nici nu concepe sã îsi dea copilul în grija specialisttilor din cadrul DGASPC Vaslui, în ciuda conditiilor extrem de dificile în care trãieste împreunã cu copilul. “Nu-mi dau bãiatul. Poate sã vinã Protectia Copilului la mine, nu-i problemã, poate sã vadã unde stau, dar copilul nu îl dau. Eu am grijã de el cum pot. Merg la medicul de familie, doamna doctor poate sã spunã. Am fãcut dosarul de alocatie si vom vedea ce va mai fi”, a spus Mihaela, 32 de ani.