vineri, octombrie 16, 2009

TATAL MEU E DEPUTAT!

juverdeanu_mospanic_bordeianu226.jpgNEDREPTATE Transfer cu scandal la Colegiul National „Cuza Vodã“ din Husi! Mai multi pãrinti ai copiilor ajunsi, prin muncã si rezultate scolare foarte bune, într-o clasã de elitã a institutiei, matematicã - informaticã, au reclamat faptul cã, de câteva zile, în colectivul clasei a IX-a a fost adus un elev ale cãrui rezultate scolare nu l-au ajutat sã ajungã decât la clasa de „agriculturã“ a Colegiului „Dimitrie Cantemir“. Supãrarea nemultumitilor a fost cu atât mai mare când au aflat cã, de fapt, elevul pentru care s-a sfidat orice limitã de bun simt si respect fatã de copiii cu adevãrat merituosi ai urbei, este nimeni altul decât fiul deputatului Dan Bordeianu. Se pare cã deputatul a suportat cu greu gândul cã odrasla sa va fi în clasã cu „niste viitori agricultori“, motiv pentru care s-a ambitionat ca, în ciuda prestatiei mediocre de la testelor nationale (5, 72 la limba românã) si (6, 60 la matematicã) fiul sãu sã ajungã între elitele învãtãmântului local. Fie cã meritã, fie cã nu!

REVOLTÃ... Fiului deputatului Dan Bordeianu are noroc! Chiar dacã nu s-a rupt în ultimii patru ani cu învãtatul si nu si-a bãtut capul cu testele nationale din acest an, la care a luat doar note de 5 si 6, tot a ajuns în clasa elitelor învãtãmântului local, cot la cot cu elevii de 9 si 10 ai orasului! Situatia i-a scandalizat pe pãrintii celorlalti elevi, care si-au manifestat deschis indignarea pentru acceptarea de cãtre Consiliul de Administratie al Colegiului a unui astfel de… compromis! „Fetita mea a muncit în ultimii 4 ani prea mult, pentru a avea note de 9 si 10. Asa a stiut ea, cã trebuie sã aibã note bune, sã ajungã unde îsi doreste. Noi suntem oameni modesti, suntem muncitori si atâta mândrie avem, rezultatele copilului nostru. Nu mj-a venit sã cred când mi-a spus fetita mea cã în clasa lor, unde s-a intrat numai cu 9 si 10 a fost adus copilul deputatului Bordeianu, despre care noi stiam cã a avut note foarte slabe si a prins loc la o clasã de „protectia plantelor“ sau „agriculturã“, nu stiu exact. Am spus chiar si la unii profesori: domnilor, e ca o palmã pe obraz datã copiilor nostri si nouã, oameni vai de capul nostru, care ne-am chinuit din salariu de muncitor sã îi asigurãm conditii. Nu e corect fatã de copilul nostru care a muncit si a ajuns prin munca lui la „matematicã-informaticã“. Nu avem nimic cu copilul, dar pãrintii lui de ce nu l-au lãsat la „‚agriculturã“ dacã atâta îl duce capul? Îmi pun problema dacã era copilul meu la agriculturã, mi-l primea dupã o lunã de la admitere la „matematicã-informaticã“? Facem scris si la Inspectorat si o sã vedem ce spun si cei mai mari de situatia asta“, se revoltã mama unuia dintre actualii colegi ai fiului lui Bordeinau.

I-au curmat viitorul în agriculturã, pentru a-l face… informatician!

D-l GOE! Ceea ce au reclamat pãrintii se confirmã. Fiul deputatului a avut o medie de admitere de 7, 13, terminând gimanziul cu de 7, 56. La testele nationale însã, rezultatele acestuia au fost mult mai modeste, cel putin la disciplinele elementare: doar 5, 72 la limba românã si 6, 60 la matematicã. Cu o medie de admitere de 7,13, elevul Bordeianu nu a meritat decât unul din locurile clasei de „agriculturã“, apartinând Colegiului „Dimitrie Cantemir“. În ciuda acestei realitãti, cum-necum, viitorul agricultor a fost transferat la „Cuza Vodã“, la un profil select si extrem de disputat de cãtre cei mai buni copii ai scolilor generale din oras si împrejurimi: „matematicã- informaticã“. Pentru o comparatie simplã, se pot analiza rezultatele la testele nationale ale elevei care a intrat prima în aceastã clasã, Scãrlãtescu Maria Teofana Gabriela, cu mentiunea cã ea absolvit Scoala nr. 1 Husi „Mihail Sadoveanu“ cu nota 10 pe linie: limba românã - 10, iar matematicã, 9, 88! De asemenea, ultima medie de intrare la „matematicã - informaticã“ a fost de 9, 01. Între elevii cu asemenea performante scolare, a încãput si elevul Bordeianu cu doar 5, 72 la limba românã si 6, 60 la matematicã.

Pretext cu traditie în familie: transferat pe caz de...boalã!

Iatã punctul de vedere al conducerii Colegiului National „Cuza Vodã“ Husi în acest caz: „Consiliul de Administratie a aprobat transferul elevului Dan Irimia Bordeianu pe baza documentelor medicale atasate cererii, în baza unei prevederi a Regulamentului de Organizare si Functionare a Unitãtilor de Învatãmânt Preniversitar care permite asa ceva. În al doilea rând, eu stiu cã existã nemultumiri ale unor pãrinti care au solicitat mutarea copiilor lor, fie în cadrul aceluiasi profil dintr-o clasã în alta, fie la profiluri diferite. I-am rugat pe acesti pãrinti sã aibã rãbdare un semestru pentru a vedea cum se adapteazã copilul. Ni s-a pãrut pripitã decizia de a solicita schimbarea profilului dupã doar douã sãptãmâni de scoalã. Nu mai vorbesc despre dorinta unor pãrinti de a-si muta copilul în clasa paralelã pentru cã „acolo se dã mai putin de scris la disciplina x“ sau pentru cã „acolo are o colegã din scoala generalã“ sau pentru cã „toti colegii lui/ei sunt acolo si aici nu are cu cine vorbi“. Le-am explicat tuturor cã nu este oportun sã rãvãsim clasele la nici o lunã de la începerea cursurilor. Am avut o sãptâmanã în care aproape zilnic veneau câte doi si spuneau cã ei vor sã facã schimb, de mã întrebam dacã nu cumva au ajuns obiect de comert locurile din aceste clase. Indiferent de zvonurile care s-au vehiculat, Consiliul de Administratie nu a avizat niciun astfel de schimb, cu atât mai mult cu cât copiii au avut posibilitatea de a-si alege, în ordinea mediilor, clasa în care doresc sã fie“, a comunicat ieri directorul Colegiului, profesoara Manuela Iacob.

Sursa: Vremea Noua

0 comentarii: