joi, octombrie 22, 2009

POLITICA, MAI TARE CA LEGEA!

Anchetã la Colegiul „Cuza Vodã“ Husi! O comisie condusã de însãsi sefa ISJ Vaslui, Mihaela Cososchi, a ajuns ieri la „Cuza“, pentru a cerceta legalitatea în baza cãreia fiul deputatului Dan Bordeianu s-a transferat, în ciuda notelor mediocre, de la profilul „agriculturã“, la matematicã-informaticã. Verificãrile au scos la ivealã un aspect neasteptat: în Regulamentul propriu al Colegiului husean a fost în vigoare pânã ieri un articol în baza cãruia se puteau face transferuri fãrã tine cont de mediile elevului, fapt ce contravine total regulamentelor scolare. Introdus pentru asa numitele „cazuri speciale“, articolul în cauzã a fost considerat vinovatul principal si, totodatã, „portita“ prin care a reusit sã se transfere fiul demnitarului. Desi atât comisia ISJ, cât si conducerea liceului au admis cã transferul a fost ilegal, elevului Bordeianu i s-a dat sansa sã rãmânã la noua clasã în anumite conditii, iar conducerii i s-a solicitat anularea de urgentã a prevederii ce contravine regulamentului.

CLAR! E oficial: tran­sferul elevului Bordeianu s-a fãcut fãrã respectarea întocmai a prevederilor din Regulamentul de Organizare si Functionare a Unitãtilor de Învãtãmânt Preuni­versitare (RUFUIP)! O comisie condusã de însãsi „generalul“ Mihaela Cososchi s-a convins de acest lucru ieri, când a ajuns la Colegiul „Cuza Vodã“ pentru a vedea care este adevãrul în problema transferului elevului Bordeianu. Se pare cã trecerea acestuia de la „agriculturã“ la profilul de elitã „matematicã-informa­ticã“ s-a fãcut exclusiv în baza unor acte medicale, admise ca temeinice doar (!) de Regulamentul interior al Colegiului „Cuza Vodã“, care permitea ca, pe caz de boalã, media elevului sã nu mai conteze decisiv. Aceastã prevedere însã contravine Regulamentului Ministerului, extrem de ferm în ceea ce priveste respectarea mediilor celor transferati, obligatoriu cel putin egale cu ultima medie din clasa preferatã.

„Dacã am gresit, atunci ne recunoastem greseala si admitem cã numai cine nu munceste, nu greseste“

EXPLICATII Directorul Manuela Iacob a explicat modul în care a fost bãgat în Regulamentul intern al Colegiului prevederea în cauzã: „El a fost introdus în 2007 si a fost mult discutat în Consiliul de Administratie, unde suntem o întreagã echipã. Noi n-am dorit decât sã cream posibilitatea unor copii cu situatii deosebite (cazuri medicale, cazuri sociale grave, etc) de a se transfera. Putem da exemple clare în acest sens si toate, vã asigur, au meritat sã fie rezolvate. Dar dupã discutia de astãzi cu doamna inspector general, trebuie sã acceptãm cã nu a fost bine sã admitem aceste exceptii de la regulã. Am gresit cu totii - eu si Consiliul de Administratie, însã, asa cum au putut constat si domnii inspectori, noi am actionat cu bunã credintã. În privinta cazului Bordeianu, eu am luat în calcul faptul cã e un copil cu probleme medicale deosebite. Am adus totul la cunosstinta colegilor din CA, iar ei au fost de acord sã îl primim. Noi am vrut sã fie bine, dar dacã am gresit, atunci ne recunoastem greseala si admitem cã numai cine nu munceste, nu greseste“, a explicat directorul Manuela Iacob.

Elevul Bordeianu, nevoit sã tinã pasul cu elevii de 10 de la „mate-info“!

CONDITII „În ce priveste elevul Bordeianu, normal si omeneste este sã nu fie luat din aceastã clasã acum. Eu personal am propus - si m-am bucurat foarte mult când domnii inspectori au fost de acord - ca elevul sã rãmânã la „matematicã - informaticã“ cel putin pânã la finele acestui semestru. La final, rezultatele lui la învãtãturã vor fi evaluate, iar dacã se va dovedi cã nu poate tine pasul cu colegii, atunci se va cãuta o cale de a fi transferat la o altã clasã, mai accesibilã“, a directorul de la „Cuza Vodã“.

Pânã la urmã, Iacob e un director exceptional“!

Numai faptul cã ISJ-ul a auzit pânã acum numai de bine despre activitatea managerialã a Manuelei Iacob a scãpat-o pe aceasta de o sanctiune durã în cazul „Bordeianu“. Rezultatele de necontestat (performantele la învãtãturã ale elevilor cu totul deosebite, modernizãri si îmbunãttãtiri ale întregii institutii, relationarea bunã cu tot colectivul profesoral, totul culminând cu câstigarea titulaturii de „Colegiu National“ în 2009) au fãcut ca cei din ISJ sã se rezume doar la a o dojeni pe colega lor: „Se întâmplã oricui. E o situatie, am analizat-o, am gãsit solutii, cred cã toatã lumea e multumitã. Doamna director a vãzut unde s-a gresit, imediat a recunoscut, a luat mãsuri de îndatã. Stim ce a reusit sã facã la „Cuza Vodã“ de când e director si de aceea, în ciuda acestui caz delicat, dar nu ireparabil, putem spune cã e un director exceptional: elevi foarte buni, o administratie foarte bunã, un colectiv unit si bine pregãtit. Cred cã a învãtat ceva din toatã treaba asta, care îi va folosi pe viitor“, a concluzionat Mihaela Cososchi.

„Ar fi inuman sã îl ducem din nou în clasa de la „Dimitrie Cantemir“

PÃRINTESTE „Ce s-a scris în presã a fost adevãrat, transferul a fost unul cu probleme. Dar problemele au fost create de o prevedere a Regulamentului intern în vigoare, care permitea transferurile în clasa a IX-a fãrã respectarea mediei. Din pãcate, o astfel de prevedere e în contradictie totalã cu prevederile RUFUIP si am cerut scoaterea ei. Suntem de acord ca elevul sã rãmânã o vreme în scoalã, pentru a vedea dacã tine pasul cu ceilalti. Ar fi inuman sã îl ducem din nou în clasa de la „Dimitrie Cantemir“. O fi ilegal transferul, dar el nu are nicio vinã, pânã la urmã. Cei mari au, dar el, nu“, a precizat Mihaela Cososchi.

Sursa: Vremea Noua

0 comentarii: