joi, martie 12, 2009

Spitalul municipal Husi stã de o vreme sub semnul schimbãrilor

IDEI Dupã ce s-a decis ca unitatea spitaliceascã sã se numeascã “Dimitrie Castroian“ (si nu “Dr. Nicolae Hortolomei“, precum se stabilise în 2005) a venit rândul sectiei de boli transmisibile sã capete un patron spiritual: “Ecaterina Andreescu“!

Chiar dacã numele Ecaterinei Andreescu este putin cunoscut husenilor, în expunerea de motive a proiectului prin care s-a initiat ca sectia de boli infectioase sã-i poarte numele, nu se precizeazã decât cã “este una dintre persoanele care, în trecut, au ajutat foarte mult aceastã unitate spitaliceascã. Prin atribuirea numelui de Ecaterina Andreescu sectiei de boli transmisibile a spitalului municipal Husi, s-a împlinit dorinta testatoarei terenului pe care au fost construite clãdirile vechi din actuala incintã a spitalului“, au explicat, succint, initiatorii proiectului. Aceastã hotãrâre vine în acelasi timp cu decizia ca întreg spitalul municipal Husi sã poarte numele lui Dimitrie Castroian, în locul celui abia dat, respectiv “Nicolae Hortolomei“. “Dimitrie Castroian a donat, în 1852, pentru înfiintarea unitãtii, suma de 50.000 de lei. Ulterior, în acest scop, a cumpãrat si donat casa în care s-a organizat primul spital la Husi. Dimitrie Castroian a fãcut multe acte de donatie pentru spitalul Husi. A trãit între anii 1813-1898 si a fost proprietar al unor mosii importante din judetele Fãlciu si Vaslui, om politic, filantrop, nepot si mostenitor al lui Nicolae Hagi Chiriac din Vaslui, cunoscut negustor“, au fost argumentele date de institutia medicalã în favoarea alegerii noului nume.

Stafie: “Se putea gãsi o modalitate ca ambii, Hortolomei si Castroian, sã fie cinstiti de huseni“

SI TOTUSI... Desi în ziua în care s-a discutat în plenul CL proiectul de schimbare a numelui spitalului din “Dr. Nicolae Hortolomei“ în “Dimitrie Castroian“, s-a intuit o anume revoltã din partea celor care s-au arãtat convinsi cã Hortolomei, marele chirurg nãscut la Husi, îsi meritã pe deplin omagiul ca patron spiritual al spitalului local, ecourile polemicii par deja stinse. Medicul Stafie, fost primar, dar si unul dintre cei care au decis în 2005 ca spitalul sã poarte numele lui Nicolae Hortolomei, a spus atunci cã decizia unei schimbãri la acest nivel reprezintã “o palmã pe obrazul chirurgiei românesti“. Cum între timp discutiile n-au mai evoluat, cei care l-au sustinut pe Hortolomei cred cã “palma“ invocatã metaforic de fostul primar Tudor Stafie pare sã fi fost pe cât de repede “încasatã“, pe atât de repede... datã uitãrii. “Nu am crezut cã se poate întâmpla asa ceva, ca numele spitalului, numele unui chirurg de mare prestigiu precum Nicolae Hortolomei, husean adevãrat, sã fie schimbat. Nu critic pe Dimitrie Castroian, dimpotrivã. Si dânsul are merite, a ajutat spitalul si e firesc sã fie pomenit cu respect. Dar sã înlãturi un nume ca al lui Hortolomei, ilustru chirurg, si sã îl pui pe Castroian, e chiar exagerat, pãrerea mea. Se putea gãsi o modalitate ca ambii, Hortolomei si Castroian, sã fie cinstiti de huseni. M-au sunat multi medici mari sã mã întrebe de ce se întâmplã una ca asta si n-am stiut ce sã le spun“, a declarat ex-primarul Tudor Stafie.

Sursa: Adevarul de Vaslui

2 comentarii:

Anonim spunea...

oare chiar asa e

dan spunea...

link exchange?