marți, martie 10, 2009

„Deputatul-scãunel“ Cristea, umilit de Dan Marian

dan_marian.jpgTERMINATORUL PSD. Presedintele organizatiei judetene PNL Vaslui, deputatul Dan Marian, mai câstigã un rãzboi cu PSD. Dupã procesul intentat parlamentarului vasluian de cãtre Dumitru Buzatu, seful pesedistilor vasluieni, câstigat la Judecãtoria Husi, a venit rândul unui fost primar PSD, Victor Cristea, sã fie învins în fata instantei supreme în stat.

Fostul primar al Vasluiului, Victor Cristea, a mai pierdut o bãtãlie cu deputatul Dan Marian. Ex-primarul Cristea, ajuns între timp deputat de Vaslui, a înregistrat un esec usturãtor, dupã ce plângerea penalã la adresa colegului de Parlament i-a fost respinsã de cãtre procurorii de la Parchetul Înaltei Curti de Casatie si Justitie. Sentinta de neîncepere a urmãririi penale pentru deputatul Marian a venit acum câteva zile, procurorii Înaltei Curti de Casatie si Justitie (ÎCCJ) ironizând chiar modul în care fostul primar a fãcut plângerea: „Conform practicii judiciare în materie penalã, Curtea Europeanã a sustinut cã personalitãtile politice, în acest caz chiar si cele de nivel local, trebuie sã tolereze o dozã substantialã de criticã, chiar si atunci când este exprimatã sub formã ofensatoare“. În 2008, Victor Cristea s-a arãtat iritat de faptul cã s-a spus despre el cã este în fruntea unei „gãsti de hotomani“. Supãrarea sa, probabil, a venit la faptul cã nu au fost nominalizati „subalternii“ sãi de haiducii cu banul public...

Conform actului emis de Sectia de urmãrire penalã si criminalisticã, în dosarul nr. 186/P/2008, „la data de 18.01.2008, Cristea Victor a formulat plângere împotriva deputatului Marian Dan Mihai, întrucât în cadrul conferintei de presã sustinutã de acesta în data de 15.01.2008 a fost insultat si calomniat prin afirmatii si acuze nefondate, fiind folosite expresiile „gascã de hotomani“, „fraude“, „deturnare“, „furt“, inducându-se astfel opiniei publice un asa-zis context infractional“. Cristea a trecut în plângerea penalã si materialele apãrute în presa localã, cu privire la teapa pe care a dat-o fotbalului vasluian, prin deturnarea unei sume de 27 miliarde lei vechi, cãtre bugetul local.

Cristea, nu te supãra, Vasluiul nu-i mosia ta!

„Prin declaratia datã în fata procurorului, la 11.03.2008, Marian Dan Mihai a arãtat cã a sustinut în luna ianuarie 2008 o conferintã de presã la sediul Partidului National Liberal din municipiul Vaslui, în calitate de deputat si presedinte al organizatiei judetene; aceastã conferintã de presã a avut la bazã aprecierea asupra comportamentului adversarilor politici, care în perioada respectivã conduceau din punct de vedere administrativ Primãria Vaslui. (...) Deputatul Marian Dan Mihai a precizat cã nu a intentionat sã-l supunã pe numitul Cristea Victor dispretului public. Din aceeasi declaratie rezultã cã deputatul a avut numeroase interventii publice, prin intermediul mass-media, ce vizau activitatea administratiei locale si nu persoana numitului Cristea Victor, ci sã facã o analizã criticã a administrãrii localitãtii Vaslui“, mentioneazã procurorii ÎCCJ, în actul de neîncepere a urmãririi penale. Interesant este cã, procurorii bucuresteni sustin cã se impune ca politicienii si oamenii din administratie sã suporte o anumitã dozã de ironie: „Conform practicii judiciare în materie penalã, Curtea Europeanã a sustinut cã personalitãtile politice, în acest caz chiar si cele de nivel local, trebuie sã tolereze o dozã substantialã de criticã, chiar si atunci când este exprimatã sub formã ofensatoare, limitele unei critici acceptabile fiind mai largi în privinta unui politician care activeazã în calitatea sa de functionar public, decât în privinta unei persoane private. Totodatã, în virtutea dispozitiilor art. 31, alin. 1 din Constitutia României, opinia publicã are dreptul de a primi informatii referitoare la fapte de interes general, iar mijloacele de informare în masã au aceastã obligatie, ce subzistã si în situatia în care informatiile ar viza fapte de naturã a nemultumi persoanele în cauzã“. O exprimare care aratã, fãrã echivoc, faptul cã de prea multe ori politicienii sau oamenii din administratia localã apeleazã la instantele de judecatã, pentru a-si rezolva propriile rãzboaie de imagine, în loc sã încerce sã remedieze lucrurile cu adevãrat grave.

Dan Marian: „Am încredere în Justitia românã“

Cum, procurorii CCJ si Curtea Europeanã a Drepturilor Omului aratã cã „libertatea în domeniul presei include si recurgerea la o anumitã dozã de exagerare, chiar de provocare“, Victor Cristea s-a trezit cu plângerea penalã respinsã. Astfel, s-a dispus neînceperea urmãririi penale fatã de deputatul Dan Marian, nefiind întrunite elementele constitutive ale elementelor de calomnie si insultã. „Am avut si am încredere în Justitia românã. Faptele relatate de mine în conferinta de presã, dar si ulterior, în declaratiile de presã si iesirile televizate, nu au urmãrit prejudicierea în vreun fel a imaginii lui Victor Cristea, ci au fost mai mult o analizã a activitãtii desfãsurate de acesta, cu bunele si relele sale“, a declarat deputatul PNL de Husi, Dan Marian.

Dumitru Buzatu, prima „victimã“

Victor Cristea nu este primul politician de calibru din PSD, care pierde rusinos în fata deputatului Marian. Liderul judetean social-democrat, Dumitru Buzatu, i-a intentat parlamentarului vasluian un proces de calomnie si insultã, în 2007. Pânã la urmã, procesul s-a terminat în mod neasteptat pentru presedintele PSD, care s-a trezit cu procesul încheiat foarte repede. Prin hotãrârea judecãtoreascã nr. 1181, în dosarul 515/2007, magistratii huseni au respins actiunea initiatã de Dumitru Buzatu împotriva lui Dan Marian, prin care acesta îi cerea daune presedintelui judetean al PNL. „Am considerat întotdeauna cã fac bine dacã spun lucrurilor pe nume. Fac bine dacã fac publice anumite lucruri si mã interesez de tot ceea ce îmi spun vasluienii în timpul audientelor la cabinetul parlamentar, despre lucrurile rele care s-au întâmplat în judetul Vaslui si despre autorii morali ai distrugerii economiei vasluiene“, a spus, atunci, deputatul Marian.



Sursa: Adevarul de Vaslui

1 comentarii:

Anonim spunea...

ce sa zic? asa e justitia romaneasca...dupa cativa ani de "deputatie", castigi procesele pe banda rulanta...traiasca pnl-ul,cu ai lui iacob,marian etc...scursuri