Speriati de crizã sau doar oportunisti, unii intreprinzãtori privati din municipiul Husi vin la Primãrie sã cearã reducerea, pânã la jumãtate, a taxelor si impozitelor. A deschis seria acestor solicitãri, o societate “Star International” Bucuresti, care de curând a achizitionat de la SC Husana o serie de spatii, aflate pe terenul concesionat de la Primãrie. În cazul în care nu li se va înjumãtãti redeventa, ei au amenintat cu închiderea activitãtii si concedierea a 50 de angajati.
IDEI Criza le dã bãtãi de cap investitorilori locali rãmasi pe piata Husului. Dupã ce si-au fãcut socotelile, unii din ei au ajuns la concluzia cã dacã ar avea unele facilitãti fiscale de la Primãrie, atunci le-ar fi mai usor. Din pãcate, planul lor se izbeste de… planul executivului local, care vrea sã strângã tot mai multi bani la buget, pentru investitii importante în oras. Astfel, solicitanta SC Star International Bucuresti, care trebuie sã plãteascã o redeventã de 5 lei/mp/an (pentru o suprafatã de peste 3600 mp), si-a exprimat dorinta de a plãti doar jumãtate din pret. Florin Nedelea, reprezentantul societãtii, a vrut sã îI convingã pe alesi cã tot e mai bine sã încasezi mai putin la buget decât deloc.
“Ar fi nedrept fatã de celelalte firme”
CAZ Primarul Ioan Ciupilan si Consiliul Local au preferat sã amâne luarea unei decizii în acest sens. “Din punctual meu de vedere trebuie sã ne mai documentãm în ce priveste solicitarea celor de al SC Star. Cred cã nici Oficiul Concurentei nu ne-ar da voie sã facem vreun fel de discriminare între firme. Ar fi nedrept. Toti vor veni la Primãrie sã cearã înjumãtãtirea taxelor, pe bunã dreptate. Va trebuie sã facem o analizã realã a bugetului, în conditiile în care pânã pe 15 august, vom întocmi un nou buget. Atunci vom avea date exacte despre tot ce înseamnã cheltuieli, reducerea aceea de 20% a cheluielilor materiale, cheltuieli salariale. Apoi vom putea vedea dacã putem sã le acrodãm aceste micsorãri a taxelor de concesiune sau închieriere. Bineînteles cã sunt întru totul de acord sã fiu alãturi de înteprinzãtori, sã sprijin initiativa privatã, dar trebuie ca toatã lumea sã înteleagã cã toatã activitatea Primãriei Husi se bazeazã pe încasarea taxelor si impozitelor locale. Poate vom încerca sã diminuãm aceste taxe, dar în limita în care ne impune bugetul. Noi am estimat un buget la începutul anului, care ne-a permis sã pegãtim unele investitii, iar acum, dacã nu mai încasãm bani, ce facem?!”, lanseazã întrebarea-cheie primarul Ciupilan.
Problemã: pe 2010, municipiul Husi are un deficit estimat la 17 miliarde de lei vechi!
PROBLEMÃ Alãturi de motivul “concurentei neloiale”, primarul Husului a mai adus în discutie o realitate îngrijorãtoare: “Trebuie sã spun cã, în 2010, bugetul va suferi un deficit estimat la 17 miliarde de lei vechi. La un buget de 100 de miliarde, cât are Husul, vã dati seama cã e foarte mult. Dacã mã întrebati la momentul acesta, în ce se vor regãsi cele 17 mliarde de lei, sincer, nu stiu sã vã spun. Chiar nu stiu la ce sã renuntãm. Sã nu mai avem cota de participare la proiectele noastre foarte importante, cum ar fi cel de 11 milioane de euro, cel cu CNI-ul, cu Aquavas-ul; sã nu mai mãturãm strãzile, sã nu mai tinem iluminatul stradal?! De asta spun cât de greu ne vine, ca în atare conditii, sã mai vine cineva sã cearã si reduceri de taxe locale, ceea ce inseamnã bani mai putini la bugetul local”, a spus Ioan Ciupilan. Acesta a tinut sã precizeze cã reducerea cheltuielilor va începe chiar din Primãrie. “Consumabile, consumul de combustibil, totul va fi redus si calculat pânã la limitã. Dacã nu vom economisi la sânge totul, cred cã ne va fi foarte, foarte greu la un moment dat”, a avertizat primarul Ciupilan.
Sursa: Vremea Noua
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu