luni, august 25, 2008

Vor sã salveze...o fântânã!


INIMOSI Pentru cã una dintre cele mai vechi fântâni din orasul Husi, cu apa cãreia si-au potolit setea mii de oameni, zeci de ani la rând, riscã sã se dãrâme, o familie de localnici a recurs la un mod inedit de a salva sursa de apã: au scris pe o plancardã un mesaj care nu lãsa pe nimeni indiferent: «Toti cei care iau apã din aceastã fântânã sunt rugati sã contribuie cu bani, pentru a cumpãra materiale pentru reparatii, curãtare si, eventual, sfintire. Vã multumim, familia Filimon».

RUINATÃ Fântâna cu coarbã de pe strada Frunzelor este una dintre cele mai vechi surse de apã din « Orasul Bisericilor», despre care oamenii spun cã ar fi cea mai bunã din tot Husul. Din cauza vechimii însã, dar si a putinelor interventii în renovarea ei, de-a lungul timpului, fântâna a ajuns în paraginã. Colacul greu, din beton, s-a ruinat, iar acoperisul vechi s-a gãurit si nu o mai poate apãra de ploi, de vânt... O familie din vecini, Filimon, a considerat cã nu e drept sã lase fântâna sã se distrugã, fãrã a încerca sã o ajute cumva. A încercat mai întâi printr-o cerere la autoritãti: «Am fost la Primãrie si am povestit cum stau lucrurile cu aceastã fântânã. Are o apã curatã si rece si e pãcat de la Dumnezeu sã fie lãsatã în paraginã. De aici am bãut toti când eram mici. Si toti care trec în drum spre oras se opresc si beau. Spun cã izvorul e tare bun. Mi s-a spus cã inginerul care se ocupã cu astfel de lucruri este în concediu si când v-a venit, va vedea ce e de fãcut”, a declarat Virginia Filimon, 56 de ani.

Rugãminte cãtre toti trecãtorii...

DORINTÃ Pentru a nu pierde timpul, familia Filimon a gãsit o metodã proprie prin care sperã sã obtinã cele câteva milioane de lei vechi, necesare renovãrii fântânii. “Ne-am gândit cum sã facem si am spus cã ar fi foarte bine dacã am scrie un mesaj. Sã vadã lumea, mãcar cei care beau de aici, cã este nevoie de reparatii. Nu sunt multi bani, dar trebuie adunati. E pãcat sã o lãsãm asa. Ea ne-a dat apã atâtia ani si poate va mai da. Cine contribuie, îsi face pomanã. Nimic nu e mai de folos decât sã dai bani pentru o fântânã », a mai spus Virginia Filimon. Femeia a spus cã « strategia » a început sã dea primele roade. “Câtiva oameni care au citit, au venit si au dat câte 10 lei, cât au putut... M-a impresionat faptul cã au venit cu bani si oameni din altã parte a orasului. Eu am fãcut listã cu toti, ca sã nu fie probleme. Nu s-au adunat decât putini bani. Cam 10 milioane de lei dacã strângem în total, turnãm beton pe jos, facem colacul, reparãm acoperisul. Si poate ne ajunge bani sã o sfintim, pentru cã asta e foarte important”.

Îsi doresc mult sã o sfinteascã!

Localnicii au dreptate când spun cã apa acestei fântâni este una de o calitate superioarã, pentru cã testele fãcute de specialisti au arãtat acest lucru. «S-au luat probe din ea si s-au dus vecinii nostri cu ele la un laborator anume. De acolo s-au întors cu rezultatul cã este foarte bunã. De aici nu este deloc periculos a se da si la nou nãscuti, pentru cã nu contine nitriti sau alte asemenea», spun oamenii. Cei mai mult îsi doresc sã o poatã sfinti, pentru cã nimeni nu mai tine minte de când fântâna nu a mai avut parte de un astfel de ritual.

0 comentarii: