vineri, august 29, 2008

Tulburelul de Husi

CL_azi_.jpgAPRIGI Sedintã tulbure, ieri în Consiliu Local (CL) Husi! Câteva proiecte de hotãrâre au încins la maxim spiritele între alesii locali din opozitie, care s-au arãtat enervati de propunerile tot mai dese ale pesedistilor. Fie cã a fost vorba despre un proiect care sã oblige comisiile din CL sã sustinã audiente periodice cu cetãtenii, fie cã s-a adus în discutie vânzarea unui teren intravilan la un anume pret, alesii s-au contrazis minute în sir. Punctul culminant al întrunirii a fost atins în momentul în care fostul viceprimar al Husului, Romicã Lorent, PD-L, a acuzat, atât pe pesedisti, cât si pe liberali, cã «îsi bat joc de averea orasului», iar acestia, în replicã, l-au trimis pe alesul supãrat sã se contreze cu expertii în evaluãri imobiliare, care au stabilit pretul de la care poate porni licitatia.

ORDINE DE ZI! În ciuda cãldurii de nesuportat din sala de sedinte a Consiliului Local (CL), ieri searã alesii Husului au fost mai activi ca de obicei. Cele 11 proiecte de pe ordinea de zi i-au provocat pe edili la discutii si polemici care au anticipat finalul vacantei de varã si reintrarea echipei în ritm normal. S-au dat avize de principiu, s-a aprobat vânzãri de locuinte sociale cãtre actualii chiriasi si s-a dat un loc de casã unui cetãtean necãjit, care avea nevoie de pãmânt gratis. Primele divergente s-au înregistrat la proiectul ce viza majorarea biletului de cãlãtorie cu transportul în comun intraurban, de la 1 leu la 1,5 lei. Alesi precum Radu Bobârnat sau Georgeta Giosu au considerat cã majorarea nu se justificã, Bobârnat arãtând cã din proiectul initiat de firma de transport privatã, lipseste o fundamentare a solicitãrii, care sã justifice demersul din punct de vedere economic. Alesii, dupã discutii ba «pro», ba «contra», au concluzionat cã trebuie amânatã luarea unei decizii, pânã când initiatorii vin cu o justificare mult mai convingãtoare a majorãrii pretului în cauzã.

Consilierii huseni, nevoiti sã se întâlneascã mai des cu electoratul, în urmãtorii 4 ani!

INITIATIVÃ Nici premierele nu au lipsit de la animata sedintã a Consiliului husean! Pentru prima datã în actualul mandat, doi profesori din echipa edililor, Georgeta Giosu si Gheorghe Hoha, si-au unit fortele pentru a initia un proiect de hotãrâre, contestat însã vehement de câtiva colegi de mandat. Cei doi s-au gândit cã a sosit momentul ca alesii sã respecte mult mai abitir prevederile Legii 215/2001, motiv pentru care a cerut sã fie stabilit un program clar de audiente, în care reprezentantii fiecãrei comisii de specialitate sã aibã întâlniri cu electoratul nemultumit. Georgeta Giosu a spus cã a initiat acest proiect, pentru ca alesii sã fie într-un dialog direct cu cetãtenii. A subliniat chiar si faptul cã presa, de multe ori, le-a transmis mesajul husenilor, desi, în mod firesc, ar fi trebuit ca membrii CL sã stie primii problemele din teren. Liberalii au fost primii care au ripostat si au spus cã acest proiect nu este justificat legal, pentru cã nu comisiile trebuie sã tinã audiente, ci consilierii. Dar, ca de obicei, majoritatea decide! Mai ales, dupã ce proiectul a fost sustinut public de pãrintele consilier Alexandru Vâjianu, doar o formalitate a fost pânã la trecerea propunerii.

Romica_Lorent__azi___CL.jpgNervi si supãrare, pe un raport de evaluare al unui teren intravilan din Husi!

De departe, cel mai tensionat moment al serii a fost acela în care a ajuns în fata alesilor, propunerea de vânzarea prin licitatie publicã a unei suprafete intravilane de 32219, 64 mp, situatã dincolo de calea feratã a orasului. Cum în documentare a fost gãsit si un raport de evaluare, în care expertii considerau cã terenul poate pleca de la un pret de vânzare de 1, 95 euro/mp, fostul viceprimar, Romicã Lorent, a rãbufnit. «Mai întâi, vreau sã cer executivului sã nu mai bage la urgentã proiecte de hotãrâre pe ordinea de zi, pentru cã nu avem timp sã le studiem. Apoi vreau sã spun cã a vinde un teren de 32219, 64 mp, la doar 1, 95 euro pe metru pãtrat, este o bãtaie de joc. Este vorba despre averea orasului, nu despre o chestiune privatã. Am informatii cã acolo se vinde teren cu 20 de euro pe metru pãtrat si noi ce facem? Dãm totul pe nimic?! Noi, PD-L-ul nu suntem de acord cu asta», s-a supãrat Lorent. Mai mult, acesta a fãcut comparatia cu situatia oamenilor din cartierul Recea, cãrora CL-ul nu le-a permis cumpãrarea terenurilor de sub case sub 20 de euro/mp, fapt care, în opinia lui, îi întãreste punctul de vedere. Liberalii au intervenit primii si i-au spus lui Romicã Lorent cã, în fond, cele douã situatii diferã, iar licitatia publicã permite o «expansiune» a pretului, în functie de ofertele care se fac. «Zona (dincolo de calea feratã) este una în care demult nu se mai fac investitii», au contraatacat sustinãtorii proiectului. «Domnule Lorent, sunt doi experti în evaluãri imobiliare care spun cã pretul de pornire este acesta. Cu ei trebuie sã vã contraziceti, în acest caz», au atras atentia unii consilieri. Cum polemica s-a prelungit, presedintele de sedintã a propus amânarea proiectului în cauzã, tocmai pentru a se solicita lãmuriri suplimentare de la expertii evaluatori, care pot spune dacã pretul de 1, 95 euro este sau nu este just pentru o astfel de vânzare.

0 comentarii: