marți, mai 04, 2010

Competente 2010


Tocmai s-au încheiat probele de competenţe în limba română şi digitale pentru elevii claselor a XII-a. Ce impresie le-au lăsat şi ce sfaturi pentru cei din anii mai mici aflăm chiar de la sursă. În rândurile următoare vă vom prezenta opiniile celor care se îndreaptă cu paşi repezi de terminarea cursurilor liceale.

Magda: ,,Probele de competenţe sunt, într-adevăr, ceva nou. Personal, mă bucur de faptul că acum avem doar trei probe scrise. Este mult mai simplu. Gradul de dificultate nu a fost prea ridicat, în special la proba de limbă română. Evaluarea s-a făcut foarte corect. Singura problemă pe care o văd este cât de utile ne vor fi certificatele obţinute. Nu ştiu în ce măsură vor fi apreciate de posibilii angajatori, de vreme ce majoritatea au obţinut calificativul experimentat. Criteriul de departajare nu pare foarte clar şi pot exista mari diferenţe între doi elevi cu acelaşi calificativ.”

Alex: „Un sfat pentru cei mai mici: învăţaţi! Se ştie ca nu poţi recupera totul la final! În primul rând, dacă învăţaţi din timp, o să staţi relaxaţi, nu o sa fiţi stresaţi. Cât despre probele de competenţe... Nu ştiu dacă ne vor folosi concret în vreun scop... ”

Alexandra: „A fost interesant! La limba si literatura romană mi-a placut, chiar am ieşit entuziasmată de la examen. Cat despre digitale… Sunt într-adevăr lucruri pe care cu totii ar trebui să le stăpanim. Dar din timp ce toti avem calificativul maxim, nu cred că se va pune pret pe ele. In orice caz, ne bucurăm că avem doar 3 probe scrise de bac!”

Codruţa:
„In primul rand mi se pare o risipă de timp si de bani. Sa speram că în anii ce vor urma se va pune pret pe aceste competente, întrucat nu ştim exact cat de folositoare sunt la momentul actual. ”

Diana: „Utilitatea faptului că avem o parte din probele de bac în timpul anului este că ne mai ia din emoţii şi ne face să ne acomodăm treptat cu ideea de examen. Nu ştiu cat de mult or să valoreze pe viitor, dar trebuie tratate cu seriozitate!”


Interviul a fost luat elevilor clasei a XII-a Matematica Informatica 1, in cadrul Colegiului National "Cuza Voda", unde atat elevii, cat si profesorii spera ca macar pentru generatiile viitoare invatamantul sa devina o prioritate nationala, iar problemele lor sa fie tratate cu maxima responsabilitate.

1 comentarii:

kino spunea...

am luat si io acolo , avansat asa la schema deci sunt pe la mijloc tot e bun dar la bac o sa fie mai greu