marți, februarie 17, 2009

Vasluieni, sclavi în UE

PLÂNGERE S-a dus sã munceascã la uzina Skoda, din Cehia, crezând cã are un contract de muncã în termeni cât se poate de fermi, însã s-a întors acasã dupã doar o sãptãmânã, timp în care un husean de 35 de ani, sustine cã s-a simtit „ca o victimã a traficului de persoane“.

Supãrarea sa, dar si a altor colegi dintr-un grup de 9 oameni aflati în aceeasi situatie, se îndreaptã acum spre firma care a intermediat contractul si care, se pare, nu si-ar fi respectat angajamentul. Mai mult, huseanul povesteste cã nici Consulatul nu i-a ajutat cu nimic în situatia în care nu mai aveau nici mãcar bani de întors în tarã. Acesta spune cã acum nu mai vrea decât ca paguba de 1000 de euro sã îi fie acoperitã de firma care l-a pus pe drumuri degeaba.

TENTATIE Un tânãr de 35 de ani originar din Tulcea, Emanuel Craus, stabilit prin cãsãtorie în municipiul Husi sustine cã ceea ce pãrea a fi „lovitura vietii sale“, adicã un contract legal cu o firmã de prestigiu din Cehia, care i-ar fi asigurat un venit lunar substantial, s-a dovedit un fiasco. Omul povesteste faptul cã împreunã cu alti 8 români, a beneficiat la începutul acestui an de contracte de muncã, intermediate de sociatatea comercialã „Biroul de Plasare Externa si Interna“ SRL. „Am gãsit aceastã firmã pe internet. Am sunat si am vorbit cu o doamnã. Mi-a cerut sã vin la o filialã a firmei din Tulcea si sã aduc copii de pe actele mele, precum si suma de 250 de euro. Asa am si fãcut. Mi-a spus cã trebuie sã îmi plãtesc singur transportul pânã în Cehia, unde voi pleca împreunã cu alte 8 persoane. N-am spus nimic, pentru cã m-am gândit cã o sã câstig bine la uzina Skoda“, povesteste Emanuel Craus. Acesta sustine cã în mai putin de o sãptãmânã, cu ceilalti viitori angajati, a plecat la Bucuresti si apoi a ajuns la Praga. Acolo a fost asteptat de un cetãtean despre care stie doar cã se numea „Vitali“ Acesta i-a trimis mai apoi spre o altã localitate. Acolo au fost preluati de un anume „Mihali“, se pare, patronul ce avea sã îi angajeze. Au fost dusi la o pensiune si lãsati acolo sã astepte.... angajarea!. „De aici, din acest moment, a început peripetia..“, se destãinue Craus.

„Am stat morti de foame“

PROBLEME Emanuel Craus sustine cã si-a dat seama de neseriozitatea contractului încã din momentul în care au fost dusi departe de Praga, loc unde li s-a spus cã urmeazã sã lucreze. „Acolo, la pensiunea aceea, am stat cam 5 zile. Nu ni s-a asigurat decât cazarea, iar de masã nici nu a fost vorba, Bani nu prea aveam si norocul nostru a fost cã un coleg oltean avea niste slanã la el. Terminasem putinii banii avuti la noi si pur si simplu, am fãcut foame. Zile întregi. Dupã 5 zile a venit si ne-a dus în altã localitate, la o sectie de mecanicã. Acolo ni s-a spus verde în fatã cã acel contract din România nu mai e valabil si trebuie sã lucrãm pe mai putini bani. Semnarea contractului era doar o promisiune. Nici avansul de 500 de euro promis - pentru a supravietui acolo pânã la luarea salariului - nu ni s-a dat“, a spus Craus. „Ar fi venit si ceilalti odatã cu noi, însã nu aveau bani. Eu am sunat si la Ambasadã, însã domnul Consul ne-a spus cã nu poate sã ne ajute cu nimic. Eram disperat! Venisem sã câstig o bucatã de pâine si era clar cã nimerisem într-o capcanã. Am sunat la firma din România, pentru a cere explicatii, însã nu ni s-a dat niciun rãspuns. Fãrã bani, fãrã mâncare, fãrã contract si nici urmã de Skoda sau salarii în euro. Eu si domnul Gabi, un alt coleg, am reusit sã plecãm, cu banii trimisi de familii. Ceilalti, nu stiu ce e cu ei. Ar trebui ca autoritãtile sã se intereseze“, a mai declarat acesta. Emanuel Craus sustine cã a cheltuit cam 12 milioane de lei vechi numai pe toate telefoanele date din Cehia, pentru a cere ajutorul.

Reprezentantii firmei de mediere au altã variantã!

REPLICÃ! Contactatã, firma care a mediat contractul de muncã pentru Emanuel Craus, a avut un punct de vedere diferit de cel al tânãrului. Stejãrel Neculce, unul din cei doi asociati ai firmei, a precizat: „Dacã domnul Craus are o nemultumire fatã de societatea noastrã, atunci trebuie sã ne comunice în scris asta. Sã ne arate exact cum s-au întâmplat lucrurile, pentru ca, pe baza sesizãrii, sã pot sã îi cer socotealã colaboratorului ceh. Dacã dânsul sustine cã are dreptate, lucru de care trebuie sã ne convingem si noi, sigur cã putem sã îl ajutãm. Nu vã pot spune un termen în care as putea rezolva cazul lui, deoarece si eu depind de rãspunsul colaboratorilor din Cehia. Dar vreau totusi sã precizez cã domnul Craus a avut un comportament dificil acolo. A încercat sã facã un fel de grevã, ceea ce nu mi se pare normal. Apoi mi-a trimis un sms în care îmi cere 1000 de euro, dacã nu, se duce la Politie. Nici asta nu e normal“, a fost de pãrere Stejãrel Neculce. În fata acestei pozitii relativ... pacifiste, Craus a replicat: „Eu nu vreau sã stric imaginea firmei si nici sã mã cert cu nimeni. Vreau doar sã îmi recuperez cei 1000 de euro, bani pe care pot arãta cu documente cã i-am cheltuit cu toatã tevatura asta“, a mai spus pãgubitul.

sursa: adevarul de vaslui

luni, februarie 16, 2009

Astãzi ar trebui sã înceapã modernizarea infrastructurii si în cartierele Husului!

Dacã vremea va rãmâne la fel de “blândã“ ca pânã acum, iar executivul local îsi va tine promisiunea, începând de astãzi, pe strãzi precum “Sara“, “Cotroceni“ sau “Bariera Pascal“, ar trebui sã se înceapã lucrãrile de modernizarea. Primarul Ioan Ciupilan, în urmã cu câteva zile, a dat asigurãri cetãtenilor din aceastã zonã a municipiului Husi, cã în conditii prielnice, se va trece la refacerea strãzilor mai sus amintite. De asemenea, nici strãzile centrale “General Teleman“ sau Bulevardul 1 Mai, nu au fost omise din planificare, lucrãrile pe aceste segmente fiind programate sã înceapã tot în cursul lunii februarie. “Singura problemã e anotimpul, care acum poate sã fie blând, dar imediat se poate schimba. Sperãm sã tinã cu noi, sã fie vremea bunã. Ne-am programat ca de la 15 februarie încolo, sã trecem la refacerea acestor strãzi, dupã ce în momentul de fatã se lucreazã pe “A.I Cuza“, “Loc. Drãgulet“, “Prut“, “Ioan Vodã cel Viteaz“. Poate pânã atunci se mai si usucã un pic“, anunta primarul Ioan Ciupilan. Unul dintre criteriile care au stat la baza “selectiei“ fãcute atunci când s-a pus în discutie modernizarea inclusiv a drumurilor din cartierele Husului, este si acela al numãrului de sesizãri venite din partea cetãtenilor, sãtui de noroaiele zonelor unde îsi au domiciliul. “Cei de pe strada Bariera Pascal, de exemplu, au fãcut si un memoriu, au adus de curând la Primãrie o listã cu semnãturi. Acolo ei se plângeau de faptul cã drumul este mult mai rãu ca la tarã“, confirma Ioan Ciupilan, care, la câteva zile dupã depunerea sesizãrii celor de pe “Bariera Pascal“ s-a deplasat personal pentru a vedea concret starea drumului. Dupã vizita din teren, edilul sef si-a reafirmat intentia de a începe aici lucrãrile de modernizarea, dând dreptate petitionarilor.

sursa: adevarul de vaslui

Angajatii “Stãrii Civile“ Husi nu mai vor sã înregistreze “numele deocheate“ date nou-nãscutilor!

Moda numelor “exotice“ pentru nou nãscuti, inspiratã din telenovele, se pare cã nu mai este la îndemâna husenilor! Angajatii Stãrii Civile sustin cã, cel putin în ultima perioadã, aproape toti pãrintii veniti sã îsi declare copiii, au ales pentru acestia un nume obisnuit, românesc si, în functie de preferinte, cu un patron spiritual în calendarul ortodox sau catolic. S-a ajuns la aceastã situatie dupã ce functionarii au fost consecventi în a refuza sã înregistreze nume deocheate pentru cei mici. Astfel, “Maradona“ sau “Dolores“ au primit pânã la urmã nume precum Cãtãlin sau Andreea. “Nu înscriem nume ciudate, deocheate. Când cineva a venit cu un asemenea nume, cãci au fost cazuri, noi am încercat sã lãmurim pãrintele respectiv, sã aleagã un nume obisnuit pentru copil, mult mai frumos ca cele de prin filme, de pe la fotbalisti.. Chiar dacã s-a supãrat la început, noi am reusit sã îi convingem sã dea nou nãscutului un nume asa cum au toti copiii“, au anuntat reprezentantii “Stãrii Civile“ Husi.

sursa: adevarul de vaslui

Spãrgãtorii Primãriei Bunesti Averesti, de negãsit!

DE NEGÃSIT! Hotii care au spart Primãria Bunesti Averesti, furând bani si bunuri în valoare de peste 4000 lei, în noaptea de 22 spre 23 ianuarie, par de negãsit! Politistii încã îi cautã pe autorii faptei, iar primarul Vasile Tãrãgan a declarat cã a înaintat o adresã oficialã din partea Primãriei cãtre Postul local de Politie, pentru a cere informatii despre stadiul anchetei.

ANCHETÃ Cei care au prãdat sediul Primãriei Bunesti Avresti încã sunt cãutati de Politiei, primarul comunei, Vasile Tãrãgan, afirmând cã, din momentul producerii evenimentului, nu a apãrut niciun fel de indiciu care sã conducã ancheta la posibilii autori ai faptei. Nici mãcar bãnuieli nu existã despre cei care au sustras peste 28 milioane de lei vechi, bani aflati în casieria institutiei, 4 monitoare, precum si alte bunuri din incinta Primãriei. Vasile Tãrãgan, primarul comunei, a declarat cã, în ciuda faptului cã lucrurile în institutia sa au intrat în normal la scurt timp dupã incident, nu si-a pierdut interesul fatã de ancheta Politiei. “Nu mai stiu nici eu nimic. Nu mai am nicio informatie, nici mãcar una neoficialã. Chiar astãzi, personal, am fãcut o adresã si o depun la Postul de Politie. În ea cer sã mi se aducã la cunostintã stadiul anchetei. Trebuie sã fie prinsi fãptasii, poate recuperãm paguba“, a spus alesul. Acesta sperã ca în cel mai scurt timp sã primeascã de la oamenii legii un rãspuns la solicitarea sa.

Renovãri la Primãrie!

EFECT SECUNDAR! Cum odatã cu acest furt, s-a pus în discutie si conditiile neadecvate în care îsi desfãsurau activitate functionarii Primãriei Bunesti Averesti, recent, executivul local a fãcut o serie de renovãri la sediul institutiei. “Da, tot rãul spre bine. Odatã cu furtul acesta, am înteles cã într-adevãr, clãdirea noastrã era mai neîngrijitã. De aceea, cu bani putini si cu aprobarea Consiliului Local am hotãrât cã trebuie sã facem o curãtenie generalã. Si am fãcut ceva frumos. Chiar i-am uimit pe multi care ne-au trecut pragul. Am pus parchet, s-a vãruit frumos; e cu totul altceva. Poate o vom face si mai frumosã, dar pe moment e bine si atãt“, a precizat edilul. Acesta a mai recunoscut cã aceste lucãri de renovare si întretinere au fost primele fãcute dupã... 5 ani! „Pot spune cã, din pãcate, au trecut cam 5 ani de când pe Primãria asta nu a mai fost dat cu o mânã de var mãcar“, a afirmat primarul Tãrãgan

sursa: adevarul de vaslui

sâmbătă, februarie 14, 2009

Tânãra agresatã sexual de 7 huseni, refuzã sã îsi „vândã“ iertarea


victima_viol.jpgÎNFIPTÃ Tânãra de 27 de ani, din municipiul Husi, agresatã sexual si bãtutã de un grup de 7 persoane, în urmã cu o sãptãmânã, refuzã sã ia bani de la agresori si rudele acestora, în schimbul retragerii plângerii. Pusi din nou sã dea declaratii în fata procurorilor Parchetului de pe lângã Judecãtoria Husi, în care sã îsi explice cu lux de amãnunte fapta sãvârsitã, tinerii cautã acum o împãcare cu victima. „Vin la poartã tot timpul, ca sã îmi dea bani, sã îmi retrag plângerea. Dar eu n-am sã fac asta“, spune femeia. Ea a precizat cã atât suspectii cercetati în stare de libertate, cât si rudele celor arestati preventiv, aproape zilnic o cautã pentru a-i oferi diverse sume de bani, fãcând presiuni asupra ei pentru a-si retrage plângerea. „Noi nu iertãm pe nimeni, cã nici lor nu le-a fost milã de ea, cã e un suflet necãjit. Puteau sã o omoare. Cu ce drept sã îti bati joc de un om în halul acesta? Nu primim bani sub nicio formã“, a spus si mama tinerei. Tinerii cercetati în acest caz sperã ca în urma unei eventuale împãcãri cu victima, pedeapsa lor sã fie substantial redusã.


Sursa: Adevarul de Vaslui

duminică, februarie 08, 2009

De ce ati slutit copacii?


copaci_sluti_1.jpgUNDE DAI SI UNDE CRAPÃ! A intentionat sã facã “luminã“ pe una dintre strãzile principale ale Husului, tãind coroanele copacilor, însã si-a supãrat astfel o parte dintre concetãtenii care se atasaserã în timp de bãtrânii tei de pe “1 Decembrie“! I s-a întâmplat primarului urbei, Ioan Ciupilan care, chiar si asa, crede cã a fãcut o faptã bunã prin “frezarea“ teilor, nu una rea!

Unii dintre huseni nu au fost de acord cu decizia executivului local de a tãia coroanele teilor bãtrâni de pe strada “1 Decembrie“, iar marginea strãzii sã fie înfrumusetatã cu brazi. Aceastã decizie a executivului este prima care îi aduce primarului de Husi o serie de critici neasteptate din partea localnicilor. “Au slutit toatã zona spre Dobrina la deal. Sunt copaci care aproape cã fac parte din patrimoniul local, atât de îndrãgiti erau. Acum le-au tãiat toatã coroana, toate crengile. Au lãsat doar tulpina si stã atât de urât, încât nu poti trece pe acolo, fãrã sã îti fie milã parcã de bietii pomi“, a spus Eugen Gaitã, pensionar, fost inginer constructor. “Dacã fac bine, îl apreciez, dacã fac rãu, nu am de ce sã tac. Puteau sã curete crengarul care se apleca spre drum si atât, nu sã le lase doar tulpina“, a mai adãugat Gaitã. Se pare cã aceeasi opinie fost împãrtãsitã de mai multi cetãteni, ale cãror argumente împotriva tãierii coroanelor de tei, tineau efectiv de convingeri... sentimentale.

S-a “luminat“ strada, spre bucura soferilor!

EXPLICATII Soferii au însã altã opinie: “Foarte bine a fãcut dacã a înlãturat copacii aceea bãtrâni, deoarece traficul era foarte greoi. Nu se vedeau aproape deloc semnele de circulatie. Nici pietonii, care doreau sã treacã pe trecerea de pietoni. Au fost multe accidente din cauza asta“, au spus conducãtorii auto. Primarul Ioan Ciupilan a vrut sã dea propriile explicatii celor supãrati: “Noi am dorit sã curãtãm acesti copaci, bãtrâni si cu crengile mult aplecate spre carosabil. La fiecare vânt mai puternic, cãdeau si încurcau foarte mult circulatia. Nu se poate spune cã am slutit zona, pentru cã am avut grijã ca spatiul verde din partea Primãriei sã fie frumos amenajat, iar pe marginea asfaltului am plantat brazi. Acum se vede foarte bine toatã strada si circulatia e mult mai usoarã“, a declarat primarul Ioan Ciupilan.


Sursa: Adevarul de Vaslui

duminică, februarie 01, 2009

Vasluienii alertati si... nu prea de furtul armelor de la Ciorogârla!


filtru_politie_barlad.jpgALERTÃ De când s-a aflat despre furtul armelor de la Ciorogârla, inclusiv politistii din Husi au intrat, cum s-ar spune, în alertã maximã! Dar stã doar asa de ochii lumii.

Dacã acum douã zile, orice masinã care, în aparentã, se considera a fi suspectã, era controlatã la intersectia DE 581 si strada Husi - Stãnilesti, ieri, politistii n-au mai fost atât de drastici cu soferii: din Husi si pânã în Vama Albita, un singur echipaj de Politie, însotit de angajati ai Jandarmeriei, era postat în marginea orasului, oprind din când în când câte un autovehicul la control. Pe soseaua dinspre Iasi spre Vama Albita, pânã la limita celor douã judete, lucrurile pãreau si mai... relaxate la orele amiezii; niciun echipaj de oameni ai legii nu a fost de gãsit pe întreg traseul. Vamesii de la Punctul de Trecere a Frontierei Albita însã, s-au mobilizat si, cel putin din relatãrile celor care au intrat în România, controale amãnuntite s-au efectuat pe ambele sensuri, si la intrare si la iesire din tarã. „Noi am venit în România si stãm 5 zile. Ne-au controlat ca niciodatã. Masina noastrã e putin mai mare si s-au uitat si pe sub banchete, pe sub masinã si peste tot... Stim de furtul armelor, dar ne-am gândit cã trebuie sã fie controlati atât de insistent, doar cei care ies din tarã, nu si noi“, a spus Vladimir Tonea, 46 de ani, din Cahul.


Sursa: Adevarul de Vaslui

O stradã din Husi ar putea purta numele lui Grigore Vieru

George Topârceanu, Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Victor Ion Popa, Ciprian Porumbescu si Ioan Slavici - acestea sunt personalitãtile culturii române, alese de municipalitate pentru a denumi strãzile din noul cartier „Dacia“. Alesii au subscris cu totii la propunerea executivului, însã profesoara Georgeta Giosu le-a prezentat colegilor de mandat un punct de vedere personal: „Sigur, sunt de acord cu aceste nume importante, însã as vrea mãcar pe viitor, deoarece vãd cã acum e tardiv, dat fiind faptul cã Prefectura Vaslui deja si-a dat avizul, sã nu-l uitãm pe Grigore Vieru. As propune ca pe viitor, sã gãsim o stradã cãreia sã îi dãm numele marelui poet, care a fost un apãrãtor al limbii române, un prieten adevãrat pentru Husi. Avea relatii frumoase de prietenie cu multe personalitãti locale si meritã, pentru toatã activitatea sa, sã aibã si în Husi o stradã care sã îi cinsteascã numele si memoria“, a declarat Georgeta Giosu

Sursa: Adevarul de Vaslui